COLUMN
Tons-en
naar Fro
ze een an
Lan, is voor hen onb
oom
veel meer op één li
Patricia Jacob
Salou, Benidorm, Torremolinos. De Magische
Drie van de Spaanse kust, zou je kunnen
zeggen - met gevoel voor overdrijving. In al
die steden hebben mijn moeder en ik vakantie
gevierd. Net zoals de andere Indo's in mijn
moeders verzorgingshuis. Dat Nederlanders zo
graag naar Frankrijk gaan, is voor hen onbegrij
pelijk. Fransen eten raar, bovendien spreken ze
een andere taal. Volgens oom Wim, die geen
woord Spaans spreekt, zitten Indo's en Span
jaarden veel meer op één lijn. 'Als ik naar een
Spaanse slager ga en gebaar dat hij een kip
moet slachten, begrijpt hij me. Een Fransman
zou me aankijken en denken: sukkel. Weet je
wat het is? Spanjaarden lijken op ons. Daarom
voelen we ons er ook zo thuis.'
Net als de Spanjaarden flaneerde oom Wim
graag over de boulevard en dronk hij geregeld
sangria op een terras. Hij at inktvisringen bij de
vleet en lunchte met paella. Maar hoe lekker hij
het Spaanse eten ook vond, hij had altijd twee
dingen bij zich voor het geval het 'zijn strot
uitkwam': ketjap en sambal. Met de ketjap kon
hij in zijn appartement smoor van kip maken.
De sambal gebruikte hij om Spaanse gerechten
meer pit te geven en om ikan bali op tafel te
kunnen zetten. Stap voor stap legde hij mij zijn
recept uit. Maar al snel haakte ik af. Dat was al bij
de stap dat hij de vis bakte in olie. Olie, waarom?
Ik heb oom Wim heel hoog zitten. Hij volgt de
ontwikkelingen in de wereldpolitiek én in Holly
wood. Hij 'breit' soms zinnen van grove woor
den, maar houdt het amper droog bij films over
honden. Dat tegenstrijdige is precies waarom ik
zo dol op hem ben en zijn mening respecteer.
Maar hier ga ik toch echt contrair: het is toch veel
lekkerder om de vis niét eerst te bakken, maar
direct gaar te stoven in de saus? Dat scheelt vet,
de vis blijft mooi intact en de saus trekt nog beter
in de vis. Op die manier doen veel Spanjaarden
het ook als ze een visschotel met tomaat, chorizo
en paprika maken. Indo's lijken toch zo op Span
jaarden? Oom Wim, toe, probeer het eens op hun
manier (en die van mij).
Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. 0
Op www.amsterdambitestodiefor.com
Q
beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete
hapjes van haar woonplaats Amsterdam.
JULI 45