COLUMN Tons-en naar Fro ze een an Lan, is voor hen onb oom veel meer op één li Patricia Jacob Salou, Benidorm, Torremolinos. De Magische Drie van de Spaanse kust, zou je kunnen zeggen - met gevoel voor overdrijving. In al die steden hebben mijn moeder en ik vakantie gevierd. Net zoals de andere Indo's in mijn moeders verzorgingshuis. Dat Nederlanders zo graag naar Frankrijk gaan, is voor hen onbegrij pelijk. Fransen eten raar, bovendien spreken ze een andere taal. Volgens oom Wim, die geen woord Spaans spreekt, zitten Indo's en Span jaarden veel meer op één lijn. 'Als ik naar een Spaanse slager ga en gebaar dat hij een kip moet slachten, begrijpt hij me. Een Fransman zou me aankijken en denken: sukkel. Weet je wat het is? Spanjaarden lijken op ons. Daarom voelen we ons er ook zo thuis.' Net als de Spanjaarden flaneerde oom Wim graag over de boulevard en dronk hij geregeld sangria op een terras. Hij at inktvisringen bij de vleet en lunchte met paella. Maar hoe lekker hij het Spaanse eten ook vond, hij had altijd twee dingen bij zich voor het geval het 'zijn strot uitkwam': ketjap en sambal. Met de ketjap kon hij in zijn appartement smoor van kip maken. De sambal gebruikte hij om Spaanse gerechten meer pit te geven en om ikan bali op tafel te kunnen zetten. Stap voor stap legde hij mij zijn recept uit. Maar al snel haakte ik af. Dat was al bij de stap dat hij de vis bakte in olie. Olie, waarom? Ik heb oom Wim heel hoog zitten. Hij volgt de ontwikkelingen in de wereldpolitiek én in Holly wood. Hij 'breit' soms zinnen van grove woor den, maar houdt het amper droog bij films over honden. Dat tegenstrijdige is precies waarom ik zo dol op hem ben en zijn mening respecteer. Maar hier ga ik toch echt contrair: het is toch veel lekkerder om de vis niét eerst te bakken, maar direct gaar te stoven in de saus? Dat scheelt vet, de vis blijft mooi intact en de saus trekt nog beter in de vis. Op die manier doen veel Spanjaarden het ook als ze een visschotel met tomaat, chorizo en paprika maken. Indo's lijken toch zo op Span jaarden? Oom Wim, toe, probeer het eens op hun manier (en die van mij). Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. 0 Op www.amsterdambitestodiefor.com Q beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam. JULI 45

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2019 | | pagina 45