COLUMN
SAMBALGOR
NTANG KERING
van
't van
Patricia Jacob
Tante Wil is een dijk van een vrouw. Deze
negentiger en huisgenoot van mijn moeder
bracht vier kinderen groot en zette daarnaast
haar kookkennis op alle fronten in. Kwam
ze thuis van kantoor, dan sprong ze achter
de wok om uitgebreid Indisch te koken voor
haar gezin. Haar culinaire kwaliteiten vielen
op in Geuzenveld, de Amsterdamse wijk waar
ze woonde; een buurttoko vroeg haar om
loempia's te maken. Bestellingen voor andere
snacks volgden. Tante had het er behoorlijk
druk mee.
Haar administratieve ervaring zie je nu nog
terug in de manier waarop ze haar post afhan
delt. Op elke envelop die binnenkomt, noteert
ze de dag van ontvangst. Haar hoofd is één
grote agenda. Verjaardagsdata somt ze zó op.
Inmiddels kan ze niet meer zelf koken, maar
toch laat ze op culinair gebied nog steeds van
zich horen. Vorige week vertelde ik haar dat ik
de nasi goreng in Indonesië zo lekker vind. Tan
te barstte los. Zij kende het geheim van goede
nasi, pochte ze. 'Trassi en knoflook moeten er
altijd in. 3, 5, 7 of 9 knoflooktenen. Altijd on
even anders mislukt je gerecht.' Zoals gewoon
lijk dreunde ze daarna een compleet recept op.
Minstens zo leuk vindt ze het om de verzorgers te
instrueren als ze koken. Wat ze ook maken - ajam
smoor, nasi putih - ze zit er bovenop en corri
geert hen waar nodig is - bijna overal, dus.
Tante Wil heeft ook een speciale band met de
Indonesische vrijwilligster die elke zondag langs
komt. Wekelijk bestelt ze iets lekkers bij haar,
zoals kue lapis met koffiesmaak of tahu bacem.
Sambal goreng kentang kering is een andere fa
voriet van haar. Ze vindt deze zoet-pittige frietjes
het lekkerst als ze zijn gemaakt van verse aardap
pelreepjes, maar kan ermee leven dat deze dame
ze maakt van chips frietjes. Toen mijn vriend en ik
vorige maand op vakantie gingen, kregen we een
zak kentang kering mee, plus gomballen én Bel
gische bonbons. Het ontroerde me, maar ik werd
ook een beetje droevig van die overdaad. Het lijkt
soms alsof ze zich niet kan voorstellen dat we
zonder al die cadeaus óók van haar houden.
Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. 0
Op www.amsterdambitestodiefor.com
Q
beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete
hapjes van haar woonplaats Amsterdam. t
AUGUSTUS I 45