COLUMN SAMBALGOR NTANG KERING van 't van Patricia Jacob Tante Wil is een dijk van een vrouw. Deze negentiger en huisgenoot van mijn moeder bracht vier kinderen groot en zette daarnaast haar kookkennis op alle fronten in. Kwam ze thuis van kantoor, dan sprong ze achter de wok om uitgebreid Indisch te koken voor haar gezin. Haar culinaire kwaliteiten vielen op in Geuzenveld, de Amsterdamse wijk waar ze woonde; een buurttoko vroeg haar om loempia's te maken. Bestellingen voor andere snacks volgden. Tante had het er behoorlijk druk mee. Haar administratieve ervaring zie je nu nog terug in de manier waarop ze haar post afhan delt. Op elke envelop die binnenkomt, noteert ze de dag van ontvangst. Haar hoofd is één grote agenda. Verjaardagsdata somt ze zó op. Inmiddels kan ze niet meer zelf koken, maar toch laat ze op culinair gebied nog steeds van zich horen. Vorige week vertelde ik haar dat ik de nasi goreng in Indonesië zo lekker vind. Tan te barstte los. Zij kende het geheim van goede nasi, pochte ze. 'Trassi en knoflook moeten er altijd in. 3, 5, 7 of 9 knoflooktenen. Altijd on even anders mislukt je gerecht.' Zoals gewoon lijk dreunde ze daarna een compleet recept op. Minstens zo leuk vindt ze het om de verzorgers te instrueren als ze koken. Wat ze ook maken - ajam smoor, nasi putih - ze zit er bovenop en corri geert hen waar nodig is - bijna overal, dus. Tante Wil heeft ook een speciale band met de Indonesische vrijwilligster die elke zondag langs komt. Wekelijk bestelt ze iets lekkers bij haar, zoals kue lapis met koffiesmaak of tahu bacem. Sambal goreng kentang kering is een andere fa voriet van haar. Ze vindt deze zoet-pittige frietjes het lekkerst als ze zijn gemaakt van verse aardap pelreepjes, maar kan ermee leven dat deze dame ze maakt van chips frietjes. Toen mijn vriend en ik vorige maand op vakantie gingen, kregen we een zak kentang kering mee, plus gomballen én Bel gische bonbons. Het ontroerde me, maar ik werd ook een beetje droevig van die overdaad. Het lijkt soms alsof ze zich niet kan voorstellen dat we zonder al die cadeaus óók van haar houden. Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. 0 Op www.amsterdambitestodiefor.com Q beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam. t AUGUSTUS I 45

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2019 | | pagina 45