VANJA'S CULINAIRE ROADTRIP Culinair multitalent Vanja van der Leeden kreeg de Indische keuken niet bepaald met de paplepel ingegoten. Toch ligt er straks een Indonesisch kookboek van haar hand in de winkels. Een verslag van de culinaire reis die eraan vooraf ging. INDONESIË DOOR MAAIKE BOERSMA FOTOGRAFIE REMKO KRAAIJEVELD maar wrijv&nl Het slingerweggetje kruipt steeds verder omhoog de groene heuvels in. Onze scooter pruttelt en verjaagt hier en daar een kam pongkip die langs de weg scharrelt. Even later stoppen we in een slaperige desa vertwijfeld voor een blauw geverfd houten huisje waarvan de deur open staat. Moeten we hier echt zijn? Niets wijst erop dat dit een warung is. Geen spandoek, geen letters op de gevel. Aarzelend lopen we het huis binnen waar het handjevol aanwezigen ons op hun beurt net zo vertwij feld aankijkt. Wat doen die Belanda's hier?!' Maar we zijn wel degelijk goed, hier maken èn verkopen ze, volgens onze research, de beste gecok van heel Salatiga en omgeving. Zodra de dampende borden voor ons worden gezet, dringt de penetrante geur van geitenvlees onze neus binnen. De gecok, een lokale speci aliteit waar hoog over wordt opgegeven, blijkt een soort soep waar alle mogelijke onderdelen van een geit, van orgaanvlees, tongetjes tot stukjes behaard vel, in drijven. We draaien onze hand niet om voor orgaanvlees en lepe len verder. 'Het smaakt wel heel erg naar witte peper', concludeert Vanja. In de sterren En ze weet waar ze het over heeft. Vanja is gezegend met smaakpapillen die zo nauw keurig zijn dat ze alle losse ingrediënten uit een gerecht kan abstraheren. Goed kunnen proeven betekent in haar geval ook goed kunnen koken. Ze begon ooit in de bediening bij het befaamde en inmiddels wijlen Kantjil in 20 MOESSON

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2019 | | pagina 20