VANJA'S CULINAIRE ROADTRIP
Culinair multitalent
Vanja van der Leeden
kreeg de Indische
keuken niet bepaald
met de paplepel
ingegoten. Toch ligt er
straks een Indonesisch
kookboek van haar
hand in de winkels.
Een verslag van de
culinaire reis die eraan
vooraf ging.
INDONESIË
DOOR MAAIKE BOERSMA
FOTOGRAFIE REMKO KRAAIJEVELD
maar
wrijv&nl
Het slingerweggetje kruipt steeds verder
omhoog de groene heuvels in. Onze scooter
pruttelt en verjaagt hier en daar een kam
pongkip die langs de weg scharrelt. Even later
stoppen we in een slaperige desa vertwijfeld
voor een blauw geverfd houten huisje waarvan
de deur open staat. Moeten we hier echt zijn?
Niets wijst erop dat dit een warung is. Geen
spandoek, geen letters op de gevel. Aarzelend
lopen we het huis binnen waar het handjevol
aanwezigen ons op hun beurt net zo vertwij
feld aankijkt. Wat doen die Belanda's hier?!'
Maar we zijn wel degelijk goed, hier maken èn
verkopen ze, volgens onze research, de beste
gecok van heel Salatiga en omgeving. Zodra
de dampende borden voor ons worden gezet,
dringt de penetrante geur van geitenvlees
onze neus binnen. De gecok, een lokale speci
aliteit waar hoog over wordt opgegeven, blijkt
een soort soep waar alle mogelijke onderdelen
van een geit, van orgaanvlees, tongetjes tot
stukjes behaard vel, in drijven. We draaien
onze hand niet om voor orgaanvlees en lepe
len verder. 'Het smaakt wel heel erg naar witte
peper', concludeert Vanja.
In de sterren
En ze weet waar ze het over heeft. Vanja is
gezegend met smaakpapillen die zo nauw
keurig zijn dat ze alle losse ingrediënten uit
een gerecht kan abstraheren. Goed kunnen
proeven betekent in haar geval ook goed
kunnen koken. Ze begon ooit in de bediening
bij het befaamde en inmiddels wijlen Kantjil in
20 MOESSON