Zeekraal-limoenrelish
^/^^i^w^iug^^n^wwKsiian^seivursn^zOEwiOrdt
Mangut met op jasmijn
thee gerookte heilbot en
zeekraal-limoenrelish
- de stukken vuy un vueren en bevytroou mc
■ii j|b* |t mugBF!
r en valt rue/Straks-'nuC w^tSSB^Êdt^sotp.
l f}
BENODIGDHEDEN
500 gr verse heilbot (of kabeljauw) 500 ml
kokosmelk (mag uit blik zijn) 4 salamblaadjes
5 groene rawits, heel 200 gr stevige tahu, in
blokken gesneden 8 cm laos, in plakjes M> el
zeezout 20 gr losse zwarte jasmijnthee 45 gr
rijst 50 gr basterdsuiker
Voor de bumbu: 1 el korianderzaad 1 stukje
kencur, geschild en in plakjes 5 sjalotten 4
tenen knoflook 1 stukje terasi, ter grootte van
een walnoot
BENODIGDHEDEN
50 gr zeekraal, geblancheerd
2 limoenen 3 cm verse gem
berwortel 1 el zonnebloemolie
BEREIDING
Schil de limoenen met een scherp mesje en snij de partjes
tussen de velletjes uit. Blancheer de zeekraal in kokend
water. Schil de gember en rasp tot pulp. Verhit een eetlepel
zonnebloemolie in een pan, roerbak de gember kort met
de zeekraal en de limoenpartjes.
BEREIDING
Verdeel de stukken vis in vieren en bestrooi
met zout - dat mag rustig een uur van tevoren,
zo wordt de vis steviger en valt 'ie straks niet
uiteen in de soep. Maak de bumbu: wrijf het
korianderzaad fijn in de komvormige vijzel of
maal fijn in een specerijenmolentje. Voeg het
vermalen zaad samen met de overige ingredi-
enten in stappen toe aan een grote platte vijzel
en wrijf tot een pasta.
Verhit een pan op het vuur zonder olie. Laat de
bumbu hierin op laag vuur onder voortdurend
roeren zo'n 10 minuten garen. Voeg de kokos
melk toe samen met 400 ml water, de salam, de
groene rawits, de laos, het zout en de tahu. Laat
de 'soep' op laag vuur 20 minuten pruttelen.
Rook intussen de vis. (Zie je dit niet zitten,
gebruik dan gerookte makreel.) Vouw hiervoor
een groot stuk aluminiumfolie dubbel en nog
eens dubbel. Bekleed de bodem van een oude
wok ermee - of gebruik een rookoven. Meng
de rijst, de thee en de basterdsuiker en leg op
het folie. Zet een stalen stoommandje of vergiet
over het rijstmengsel en leg daar de vis op. Sluit
de rookoven of dek de wok af met een laag alu
miniumfolie en een deksel. Zet het vuur hoog,
wacht een paar minuten. Zet het vuur dan half
hoog en rook de vis 7-8 min. Neem van het vuur
en laat nog 10 min. staan. Leg de stukken vis in
de soep en pocheer ze gaar. Proef de soep en
corrigeer eventueel op smaak.
Schep de vis met de soep in vier diepe borden,
maak af met limoenrelish en gebakken uitjes.
Serveer er rijst bij.
40 MOESSON