Zeekraal-limoenrelish ^/^^i^w^iug^^n^wwKsiian^seivursn^zOEwiOrdt Mangut met op jasmijn thee gerookte heilbot en zeekraal-limoenrelish - de stukken vuy un vueren en bevytroou mc ■ii j|b* |t mugBF! r en valt rue/Straks-'nuC w^tSSB^Êdt^sotp. l f} BENODIGDHEDEN 500 gr verse heilbot (of kabeljauw) 500 ml kokosmelk (mag uit blik zijn) 4 salamblaadjes 5 groene rawits, heel 200 gr stevige tahu, in blokken gesneden 8 cm laos, in plakjes M> el zeezout 20 gr losse zwarte jasmijnthee 45 gr rijst 50 gr basterdsuiker Voor de bumbu: 1 el korianderzaad 1 stukje kencur, geschild en in plakjes 5 sjalotten 4 tenen knoflook 1 stukje terasi, ter grootte van een walnoot BENODIGDHEDEN 50 gr zeekraal, geblancheerd 2 limoenen 3 cm verse gem berwortel 1 el zonnebloemolie BEREIDING Schil de limoenen met een scherp mesje en snij de partjes tussen de velletjes uit. Blancheer de zeekraal in kokend water. Schil de gember en rasp tot pulp. Verhit een eetlepel zonnebloemolie in een pan, roerbak de gember kort met de zeekraal en de limoenpartjes. BEREIDING Verdeel de stukken vis in vieren en bestrooi met zout - dat mag rustig een uur van tevoren, zo wordt de vis steviger en valt 'ie straks niet uiteen in de soep. Maak de bumbu: wrijf het korianderzaad fijn in de komvormige vijzel of maal fijn in een specerijenmolentje. Voeg het vermalen zaad samen met de overige ingredi- enten in stappen toe aan een grote platte vijzel en wrijf tot een pasta. Verhit een pan op het vuur zonder olie. Laat de bumbu hierin op laag vuur onder voortdurend roeren zo'n 10 minuten garen. Voeg de kokos melk toe samen met 400 ml water, de salam, de groene rawits, de laos, het zout en de tahu. Laat de 'soep' op laag vuur 20 minuten pruttelen. Rook intussen de vis. (Zie je dit niet zitten, gebruik dan gerookte makreel.) Vouw hiervoor een groot stuk aluminiumfolie dubbel en nog eens dubbel. Bekleed de bodem van een oude wok ermee - of gebruik een rookoven. Meng de rijst, de thee en de basterdsuiker en leg op het folie. Zet een stalen stoommandje of vergiet over het rijstmengsel en leg daar de vis op. Sluit de rookoven of dek de wok af met een laag alu miniumfolie en een deksel. Zet het vuur hoog, wacht een paar minuten. Zet het vuur dan half hoog en rook de vis 7-8 min. Neem van het vuur en laat nog 10 min. staan. Leg de stukken vis in de soep en pocheer ze gaar. Proef de soep en corrigeer eventueel op smaak. Schep de vis met de soep in vier diepe borden, maak af met limoenrelish en gebakken uitjes. Serveer er rijst bij. 40 MOESSON

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2019 | | pagina 40