Oedang Vence
Dadar manis
boemboe asin
Terong tomat
CULINAIR! 1AKAN!
Pittige garnalen met ananas
(VOOR 4 PERSONEN)
[tekst] Betty: 'Om onze vroegere kok Vence
[spreek uit: Ventje], mijn neef Johannes van
Enst, te eren, mag zijn kenmerkende garnalen-
gerecht hier niet ontbreken.'
BENODIGDHEDEN
1 kg tijgergarnalen (16/20) 5 el zonnebloem-
of arachideolie verse ananas, niet al te rijp
1 ui 2 teentjes knoflook 5 cm verse laos 2
rode lomboks 2 groene lomboks 2 daun sa-
lam 4 daun djeroek poeroet 40 g gula djawa
50 g boter
BEREIDING
Pel de garnalen, snijd ze in de lengte open en
verwijder het darmkanaal. Leg de garnalen op
keukenpapier en dep ze droog. Verhit 3 eetle
pels olie in een pan en bak de garnalen circa 5
minuten net gaar. Haal de garnalen uit de pan
en zet ze apart. Schil de ananas, verwijder de
harde kern en snijd het vruchtvlees aan stuk
jes. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en
hak de teentjes fijn. Schil de laos en snijd deze
in grove stukken. Snijd de steeltjes van de rode
en groene lomboks en snijd het vruchtvlees in
ringetjes. Verhit de resterende olie in een pan
en fruit hierin de ui aan. Voeg de knoflook en
laos toe en bak deze enkele minuten mee.
Houd wat van de lombok apart voor garnering
en voeg de rest met de daun salam en de
daun djeroek poeroet aan het uimengsel toe.
Meng na enkele minuten de gula djawa erdoor
en roer tot deze is gesmolten.
Schep de garnalen door het mengsel, warm ze
ongeveer 2 minuten mee en roer dan de boter
erdoor. Meng tenslotte de stukjes ananas door
het gerecht en bestrooi met de apart gehou
den lomboks.
VOOR 4 PERSONEN
BENODIGDHEDEN
Voor de omelet: 10 pijpjes bieslook 6 eieren
100 ml kokoscrème 2 tl gemalen ketoembar
Voor de boemboe: 1 rode ui 2 teentjes knof
look 1 winterwortel rode paprika kom
kommer ^2 courgette V Chinese kool 2 el
zonnebloem- of arachideolie 100 ml azijn 3
el suiker
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bekleed en ovenschaal van ongeveer 12 bij 22
cm met bakpapier. Knip de bieslook fijn. Klop
4 van de eieren in een mengkom met de ko
koscrème, de bieslook, de gemalen ketoembar
en zout naar smaak los. Schenk het eimeng
sel in de ovenschaal en breek de resterende
eieren boven de schaal. Roer ze er voorzichtig
doorheen voor een mooi marmereffect. Zet
de ovenschaal in de oven en bak de omelet in
circa 20 minuten gaar.
Pel intussen voor de boemboe de rode ui en
snijd in halve ringen. Pel de knoflook en snijd
de teentjes in dunne plakjes. Snijd de winter
wortel in de lengte in vieren en snijd er dunne
plakjes van. Halveer de paprika, verwijder
de steel en het zaad en snijd het vruchtvlees
in reepjes. Halveer de komkommer en de
courgette in de lengte, schep de zaadlijsten uit
de komkommer en snijd het vruchtvlees van
de komkommer en de courgette in plakjes.
Snijd de Chinese kool in dunne reepjes. Verhit
de olie in een pan. Voeg de ui en de knoflook
toe en bak tot de ui glazig is. Voeg met korte
tussenpozen de winterwortel, de paprika,
komkommer en courgette toe. Schep steeds
om. Meng de Chinese kool erdoor en blus af
met de azijn. Roer de suiker erdoor en laat
de boemboe nog een paar minuten zachtjes
pruttelen.
Haal de schaal met de omelet uit de oven en
snijd 4 mooie rechthoeken van de omelet.
Leg op ieder bord een rechthoek en schep er
wat van de boemboe op.
VOOR 4 PERSONEN
BENODIGDHEDEN
2 aubergines 6 niet al te rijpe tomaten 2 el
zonnebloem- of arachideolie
Voor de boemboe: 2 kleine uien 4 teentjes
knoflook 2 el zonnebloem- of arachideolie 2
el sambal oelek 4 daun djeroek poeroet 1-2
el ketjap (Kaki Tiga)
BEREIDING
Snijd de aubergine in plakken van 1,5 cm dik
Snijd de tomaten in vieren. Verhit een grillpan.
Bestrijk de aubergineplakken aan beide kanten
met de olie. Leg de aubergineplakken in de
pan (dit kun je in porties doen). Gril ze circa
30 seconden, draai ze een kwartslag en gril
nogmaals 30 seconden. Keer de aubergine-
plakken en gril de andere kant op dezelfde
manier. Haal de aubergineplakken uit de pan
en zet ze apart. Gril de rest van de plakken op
dezelfde manier.
Pel voor de boemboe de uien en snijd ze in
grove stukken. Pel de knoflook en hak de
teentjes fijn. Verhit de olie in een pan. Voeg de
uien toe en bak ze glazig.
Roer de knoflook erdoor en voeg de sambal
oelek en daun djeroek poeroet toe. Schep de
tomaten er voorzichtig door en verhit tot deze
warm zijn. Schep hierbij af en toe voorzichtig
om zodat de tomaten mooi blijven.
Voeg de ketjap en de gegrilde aubergineplak
ken toe en schep nogmaals voorzichtig om.
OKTOBER39