Oedang Vence Dadar manis boemboe asin Terong tomat CULINAIR! 1AKAN! Pittige garnalen met ananas (VOOR 4 PERSONEN) [tekst] Betty: 'Om onze vroegere kok Vence [spreek uit: Ventje], mijn neef Johannes van Enst, te eren, mag zijn kenmerkende garnalen- gerecht hier niet ontbreken.' BENODIGDHEDEN 1 kg tijgergarnalen (16/20) 5 el zonnebloem- of arachideolie verse ananas, niet al te rijp 1 ui 2 teentjes knoflook 5 cm verse laos 2 rode lomboks 2 groene lomboks 2 daun sa- lam 4 daun djeroek poeroet 40 g gula djawa 50 g boter BEREIDING Pel de garnalen, snijd ze in de lengte open en verwijder het darmkanaal. Leg de garnalen op keukenpapier en dep ze droog. Verhit 3 eetle pels olie in een pan en bak de garnalen circa 5 minuten net gaar. Haal de garnalen uit de pan en zet ze apart. Schil de ananas, verwijder de harde kern en snijd het vruchtvlees aan stuk jes. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en hak de teentjes fijn. Schil de laos en snijd deze in grove stukken. Snijd de steeltjes van de rode en groene lomboks en snijd het vruchtvlees in ringetjes. Verhit de resterende olie in een pan en fruit hierin de ui aan. Voeg de knoflook en laos toe en bak deze enkele minuten mee. Houd wat van de lombok apart voor garnering en voeg de rest met de daun salam en de daun djeroek poeroet aan het uimengsel toe. Meng na enkele minuten de gula djawa erdoor en roer tot deze is gesmolten. Schep de garnalen door het mengsel, warm ze ongeveer 2 minuten mee en roer dan de boter erdoor. Meng tenslotte de stukjes ananas door het gerecht en bestrooi met de apart gehou den lomboks. VOOR 4 PERSONEN BENODIGDHEDEN Voor de omelet: 10 pijpjes bieslook 6 eieren 100 ml kokoscrème 2 tl gemalen ketoembar Voor de boemboe: 1 rode ui 2 teentjes knof look 1 winterwortel rode paprika kom kommer ^2 courgette V Chinese kool 2 el zonnebloem- of arachideolie 100 ml azijn 3 el suiker BEREIDING Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed en ovenschaal van ongeveer 12 bij 22 cm met bakpapier. Knip de bieslook fijn. Klop 4 van de eieren in een mengkom met de ko koscrème, de bieslook, de gemalen ketoembar en zout naar smaak los. Schenk het eimeng sel in de ovenschaal en breek de resterende eieren boven de schaal. Roer ze er voorzichtig doorheen voor een mooi marmereffect. Zet de ovenschaal in de oven en bak de omelet in circa 20 minuten gaar. Pel intussen voor de boemboe de rode ui en snijd in halve ringen. Pel de knoflook en snijd de teentjes in dunne plakjes. Snijd de winter wortel in de lengte in vieren en snijd er dunne plakjes van. Halveer de paprika, verwijder de steel en het zaad en snijd het vruchtvlees in reepjes. Halveer de komkommer en de courgette in de lengte, schep de zaadlijsten uit de komkommer en snijd het vruchtvlees van de komkommer en de courgette in plakjes. Snijd de Chinese kool in dunne reepjes. Verhit de olie in een pan. Voeg de ui en de knoflook toe en bak tot de ui glazig is. Voeg met korte tussenpozen de winterwortel, de paprika, komkommer en courgette toe. Schep steeds om. Meng de Chinese kool erdoor en blus af met de azijn. Roer de suiker erdoor en laat de boemboe nog een paar minuten zachtjes pruttelen. Haal de schaal met de omelet uit de oven en snijd 4 mooie rechthoeken van de omelet. Leg op ieder bord een rechthoek en schep er wat van de boemboe op. VOOR 4 PERSONEN BENODIGDHEDEN 2 aubergines 6 niet al te rijpe tomaten 2 el zonnebloem- of arachideolie Voor de boemboe: 2 kleine uien 4 teentjes knoflook 2 el zonnebloem- of arachideolie 2 el sambal oelek 4 daun djeroek poeroet 1-2 el ketjap (Kaki Tiga) BEREIDING Snijd de aubergine in plakken van 1,5 cm dik Snijd de tomaten in vieren. Verhit een grillpan. Bestrijk de aubergineplakken aan beide kanten met de olie. Leg de aubergineplakken in de pan (dit kun je in porties doen). Gril ze circa 30 seconden, draai ze een kwartslag en gril nogmaals 30 seconden. Keer de aubergine- plakken en gril de andere kant op dezelfde manier. Haal de aubergineplakken uit de pan en zet ze apart. Gril de rest van de plakken op dezelfde manier. Pel voor de boemboe de uien en snijd ze in grove stukken. Pel de knoflook en hak de teentjes fijn. Verhit de olie in een pan. Voeg de uien toe en bak ze glazig. Roer de knoflook erdoor en voeg de sambal oelek en daun djeroek poeroet toe. Schep de tomaten er voorzichtig door en verhit tot deze warm zijn. Schep hierbij af en toe voorzichtig om zodat de tomaten mooi blijven. Voeg de ketjap en de gegrilde aubergineplak ken toe en schep nogmaals voorzichtig om. OKTOBER39

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2019 | | pagina 39