COLUMN D PatriciaJacob Vorig jaar vierde ik mijn vijftigste verjaardag in Indonesië. Vanuit Malang belde ik mijn moeder. Ik vertelde haar dat ik net mie bakso had gegeten; de beste lunch ever met goed stevige balletjes en een waanzinnig verkwikkende bouillon. Terloops zei ik dat ik het hier zó fijn vond - qua sfeer, qua mensen - dat ik zeker vaker naar Indonesië wilde gaan. Ik had er mijn hart een beetje verloren. Eventjes zweeg ze. Daarna zei ze: 'Ik ben blij dat je dit zegt. Nu begrijp je eindelijk waarom ik zo van het land houd.' Toen pas realiseerde ik me wat ik haar had aangedaan. In de afgelopen jaren had ik vrijwel alle continenten gezien. Ik was ontelbare keren naar Azië gevlogen. Vooral naar Thailand, maar ook naar Taiwan en zelfs naar Bangladesh. Maar er was één land dat ik jarenlang had gemeden, en dat was Indonesië. Door uitgere kend het land over te slaan waar een deel van haar roots lag, had ik haar keer op keer afge wezen. Hoeveel pijn moet dat hebben gedaan? Maar dat was nog niet alles: ik had er ook een deel van mijn identiteit mee ontkend. Als kind hoorde ik thuis elke dag wel iets over Indië; de warme mensen, de heerlijk geur van de melati, het geweldige eten, de zoete dansfeest- jes. Maar om die luchtigheid zweefde iets zwaars; een aura van onbeantwoorde vragen - over de oorlog, de repatriëring. Op die manier had ik een soort angst voor Indonesië ontwikkeld. Wat zou ik er ontdekken? Welke emoties zou het aanboren? Maar, zoals een vriendin ooit zei, you can runbut you can't hide. Het verleden liet me niet los; ik moest er iets mee. De afgelopen jaren heb ik met artikelen en boeken het zwijgen van mijn ouders kunnen ondertitelen. Zo proefde ik wat van hun verdriet, frustraties en boosheid. Mijn respect voor hun veerkracht groeide. Mijn verlangen om Indo nesië te ontdekken ook. Na een tripje naar Bali in 2016, volgde vorig jaar het échte werk; op naar Java, mijn moeders geboorte-eiland! De mensen raakten me. Het viel me nu pas echt op hoe voor komend, vriendelijk en gul ze waren. Ik herkende veel eigenschappen die mijn moeder ook heeft. Hopelijk heb ik die kenmerken ook. Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. Op www.amsterdambitestodiefor.com beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam. OKTOBER45

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2019 | | pagina 45