17? De Indische familie Keasberry is een culinaire dynastie. Terwijl Jeffs allernieuwste kookboek net uit is, zijn nog talloze Indo's verknocht aan het decennia-oude kookboekje van zijn legendarische Oma. CULINAIR ERFGOED DOOR PATRICIA JACOB (MET MEDEWERKING VAN KALIEN BLONDEN) lievelingsoom was er trots op dat hij bij Oma Keasberry in de keuken had gewerkt. Ook mijn moeder spreekt met respect over de eigenares van restaurant Djokja in Amsterdam. Ze is ervan overtuigd dat deze dame het beste Indische kookboek ooit heeft geschreven. 'Die anderen doen maar wat. Bij Oma klopt het.' Hoe ze dat weet? 'Uit de Moesson, natuurlijk.' In 1976 had Lilian Ducelle in het blad, dat toen nog Tong-Tong heette, er een recensie over geschreven. Ze noemde het boek 'voortref felijk'. 'Wat een verademing, zo'n recht-toe- recht-aan boekje voor iedereen die serieus Indisch wil koken.' Oma's kookboek kwam in 1976 uit. Van de eerste editie werden 5 duizend exemplaren gedrukt. Tot 1996 zijn er ruim twaalf drukken verschenen. Oma Keasberry's Indische Keuken geheimen is niet meer in de winkel te koop, maar enkel online. Terwijl het vroeger enkele guldens kostte, kan de prijs nu oplopen tot 100 euro. Voor veel Indo's is het een heilig boek; een kookbijbel. Oma wordt gezien als een cu linaire pionier. Immers, zij was het die Indische eten naar de hoofdstad had gebracht. Sultan van Pontianak Oma werd in 1902 in Gombong, Midden-Java, geboren als Maria Antoinette van Beekom. In 1921 trouwde ze met Arthur Neville Keasberry, die in 1945 overleed. Samen kregen ze twee meisjes en vier zoons. In Indië had ze een modezaak, eerst in Djokja, later in Batavia. Als alleenstaande moeder kwam ze in 1950 met haar zoons naar Amsterdam. Aan de Ferdinand Bolstraat startte ze de modezaak Maison Keasberry. Vier jaar later besloot ze dat ze liever kookte en opende ze Djokja. In dit succesvolle restaurant maakte ze furore onder haar bijnaam. 'Zeg maar Oma, iedereen noemt mij Oma.' Volgens kleinzoon Jeff was het logisch dat ze in 1976 met een kookboek kwam. 'Jarenlang vroegen haar gasten om haar recepten, zodat ze zelf konden bereiden wat ze met zo veel smaak bij Oma hadden gegeten. Niet zo ver wonderlijk als je weet dat Oma het eten voor de Sultan van Pontianak moest klaarmaken als hij in Hotel Des Indes logeerde, alsof ze daar zelf geen koks hadden.' Leerboek Jeff is de zoon van Billy Neville Keasberry en Jessy Chevalier-Keasberry. Billy, de jongste van Oma's kinderen, werd al op zeer jonge leeftijd door haar ingeschakeld om eten aan huis te leveren. Na 25 jaar droeg Oma het res taurant over aan hem en zijn vrouw Jessy, óók een kooktalent. Hun zoon, 'Chef Jeff', schrijft kookboeken. Zijn nieuwste boek, Alle Indische keukengeheimen. Recepten en verhalen van drie generaties Keasberry, is net uit. Jeff, die in Los Angeles woont, merkt dat Oma's kook boekje nog steeds 'hot' is. 'In San Francisco kwam ik een man tegen die het boekje naar de VS had meegenomen en het al 35 jaar heeft.' Joyce Honimoa (67) uit Amsterdam heeft het kookboekje nóg langer: al sinds 1976. 'Ik heb het in Oma's restaurant gekocht. Ze heeft er iets in geschreven: "Alles precies zo maken hoor, niet veranderen." Ik gebruik het boekje nog dagelijks. Het valt bijna uit elkaar. Sommige bladzijden zitten erin met plakband. Door het boekje heb ik leren koken. Hoewel mijn moeder uitstekend Indisch kon koken, heeft ze me dat nooit geleerd. Zij zit nu een verzorgingstehuis. Geregeld maak ik voor haar een van Keasberry's gerechten, zoals pepesan en ajam setan. Ze geniet dan echt.' NOVEMBER27

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2019 | | pagina 27