17?
De Indische familie Keasberry is een
culinaire dynastie. Terwijl Jeffs allernieuwste
kookboek net uit is, zijn nog talloze
Indo's verknocht aan het decennia-oude
kookboekje van zijn legendarische Oma.
CULINAIR ERFGOED
DOOR PATRICIA JACOB (MET MEDEWERKING VAN KALIEN BLONDEN)
lievelingsoom was er trots op dat hij
bij Oma Keasberry in de keuken had gewerkt.
Ook mijn moeder spreekt met respect over de
eigenares van restaurant Djokja in Amsterdam.
Ze is ervan overtuigd dat deze dame het beste
Indische kookboek ooit heeft geschreven. 'Die
anderen doen maar wat. Bij Oma klopt het.'
Hoe ze dat weet? 'Uit de Moesson, natuurlijk.'
In 1976 had Lilian Ducelle in het blad, dat toen
nog Tong-Tong heette, er een recensie over
geschreven. Ze noemde het boek 'voortref
felijk'. 'Wat een verademing, zo'n recht-toe-
recht-aan boekje voor iedereen die serieus
Indisch wil koken.'
Oma's kookboek kwam in 1976 uit. Van de
eerste editie werden 5 duizend exemplaren
gedrukt. Tot 1996 zijn er ruim twaalf drukken
verschenen. Oma Keasberry's Indische Keuken
geheimen is niet meer in de winkel te koop,
maar enkel online. Terwijl het vroeger enkele
guldens kostte, kan de prijs nu oplopen tot 100
euro. Voor veel Indo's is het een heilig boek;
een kookbijbel. Oma wordt gezien als een cu
linaire pionier. Immers, zij was het die Indische
eten naar de hoofdstad had gebracht.
Sultan van Pontianak
Oma werd in 1902 in Gombong, Midden-Java,
geboren als Maria Antoinette van Beekom. In
1921 trouwde ze met Arthur Neville Keasberry,
die in 1945 overleed. Samen kregen ze twee
meisjes en vier zoons. In Indië had ze een
modezaak, eerst in Djokja, later in Batavia.
Als alleenstaande moeder kwam ze in 1950
met haar zoons naar Amsterdam. Aan de
Ferdinand Bolstraat startte ze de modezaak
Maison Keasberry. Vier jaar later besloot ze
dat ze liever kookte en opende ze Djokja. In dit
succesvolle restaurant maakte ze furore onder
haar bijnaam. 'Zeg maar Oma, iedereen noemt
mij Oma.'
Volgens kleinzoon Jeff was het logisch dat ze
in 1976 met een kookboek kwam. 'Jarenlang
vroegen haar gasten om haar recepten, zodat
ze zelf konden bereiden wat ze met zo veel
smaak bij Oma hadden gegeten. Niet zo ver
wonderlijk als je weet dat Oma het eten voor
de Sultan van Pontianak moest klaarmaken als
hij in Hotel Des Indes logeerde, alsof ze daar
zelf geen koks hadden.'
Leerboek
Jeff is de zoon van Billy Neville Keasberry en
Jessy Chevalier-Keasberry. Billy, de jongste
van Oma's kinderen, werd al op zeer jonge
leeftijd door haar ingeschakeld om eten aan
huis te leveren. Na 25 jaar droeg Oma het res
taurant over aan hem en zijn vrouw Jessy, óók
een kooktalent. Hun zoon, 'Chef Jeff', schrijft
kookboeken. Zijn nieuwste boek, Alle Indische
keukengeheimen. Recepten en verhalen van
drie generaties Keasberry, is net uit. Jeff, die in
Los Angeles woont, merkt dat Oma's kook
boekje nog steeds 'hot' is. 'In San Francisco
kwam ik een man tegen die het boekje naar de
VS had meegenomen en het al 35 jaar heeft.'
Joyce Honimoa (67) uit Amsterdam heeft
het kookboekje nóg langer: al sinds 1976.
'Ik heb het in Oma's restaurant gekocht. Ze
heeft er iets in geschreven: "Alles precies zo
maken hoor, niet veranderen." Ik gebruik het
boekje nog dagelijks. Het valt bijna uit elkaar.
Sommige bladzijden zitten erin met plakband.
Door het boekje heb ik leren koken. Hoewel
mijn moeder uitstekend Indisch kon koken,
heeft ze me dat nooit geleerd. Zij zit nu een
verzorgingstehuis. Geregeld maak ik voor haar
een van Keasberry's gerechten, zoals pepesan
en ajam setan. Ze geniet dan echt.'
NOVEMBER27