'Keasberry is voor mij thuis Later krijgt mijn dochter het boekje mM CULINAIR ERFGOED PT INDISCHE ma EM KEUKEN OMA'S KLEINZOON Maureen Derks (55): 'Keasberry is voor mij thuis. Mijn moeder, met wie ik een sterke band had, kookte vaak uit het kookboekje. Volgens haar klopten de recepten. Maakte ze bijvoorbeeld rendang, dan zei ze altijd: dat is de smaak van Nederlands-Indië. Geregeld kookten we samen uit het boekje; samen proeven, samen eten. Ik genoot daarvan. Na haar overlijden kwam het boekje bij mijn broer. Ik wilde ook graag een exemplaar. Het boekje deed me denken aan mijn moeder en haar eten. Nu ze er niet meer was, kon ik haar niet meer bellen om iets te vragen over een recept. Als ik het boekje zou hebben, zou ik het op kunnen zoeken. Helaas was het alleen nog op internet te koop, maar dan be taalde je de hoofdprijs - soms wel 100 euro. Mijn dochter Ramona wist dat ik het boekje graag wilde hebben. Toen ik 55 werd, kreeg ik het van haar. Ze had er in het Maleis in geschreven: Mama, ik houd van je. De tranen stonden in mijn ogen.' GEHEIMEN Brigitt Kragtwijk (45): 'Als ik als kind ziek was, vroeg ik altijd om mijn moeders nasi goreng. Ze houdt het recept nog geheim. Volgens mij is het een combinatie van een recept van mijn (overgroot)oma en van Oma Keasberry. Mijn moeder gebruikt Keasberry's kookboekje vaak en heeft er aantekeningen in gemaakt. Omdat ik er altijd in bladerde, gaf ze mij een exemplaar cadeau toen ik dertig werd. Mijn dochtertje van tien heeft ook wat met koken. Zij krijgt later mijn boekje. Als ik tijd heb om echt authen tiek Indisch te koken, kijk ik er altijd in. De keuken is dan de hele dag mijn terrein. Ik ben niet zo van een lepeltje dit en een lepeltje dat. Ik kook op gevoel en door te proeven. Op de een of andere manier kan ik goed sma ken onthouden. Heb ik iets geproefd, dan kan ik het namaken. Ik herinner me nog dat ik voor de eerste keer saté babi voor mijn familie maakte. Mijn oma begreep er niets van. Het bleek dat de saté net zo smaakte als die van mijn opa. Van kinds af aan waren wij vaak bij mijn grootouders - mijn overgrootmoeder woonde bij hen in. Ik keek dan hoe mijn oma rawon maakte of een spekkoek bakte. 's Avonds aten we vaak samen. Als ik Keasberry's boekje opensla, krijg ik flashbacks van toen; gezellig samen met de familie lekker eten.' Het nieuwste boek van Jeff Keasberry, Alle Indische keukengeheimen. Recepten en verhalen van drie generaties Keasberry, is sinds augustus te koop - en te bestellen via www.moesson.nl. Dit boek is een optelsom van twee eer dere boeken: Indische keukengeheimen. Recepten en verhalen van 3 generaties Keasberry's en De nieuwe Indische keuken van Jeff Keasberry. Jeff verspreidt het Indische culinaire erfgoed ook via zijn website (keasberry.com) en Facebook-pagina (Cooking With Keasberry). NOVEMBER29

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2019 | | pagina 29