'Keasberry is voor mij thuis
Later krijgt mijn dochter het boekje
mM
CULINAIR ERFGOED
PT INDISCHE ma
EM KEUKEN
OMA'S KLEINZOON
Maureen Derks (55): 'Keasberry is voor mij thuis. Mijn moeder, met wie
ik een sterke band had, kookte vaak uit het kookboekje. Volgens haar
klopten de recepten. Maakte ze bijvoorbeeld rendang, dan zei ze altijd:
dat is de smaak van Nederlands-Indië. Geregeld kookten we samen uit
het boekje; samen proeven, samen eten. Ik genoot daarvan. Na haar
overlijden kwam het boekje bij mijn broer. Ik wilde ook graag een
exemplaar. Het boekje deed me denken aan mijn moeder en haar eten.
Nu ze er niet meer was, kon ik haar niet meer bellen om iets te vragen
over een recept. Als ik het boekje zou hebben, zou ik het op kunnen
zoeken. Helaas was het alleen nog op internet te koop, maar dan be
taalde je de hoofdprijs - soms wel 100 euro. Mijn dochter Ramona wist
dat ik het boekje graag wilde hebben. Toen ik 55 werd, kreeg ik het van
haar. Ze had er in het Maleis in geschreven: Mama, ik houd van je.
De tranen stonden in mijn ogen.'
GEHEIMEN
Brigitt Kragtwijk (45): 'Als ik als kind ziek was, vroeg ik altijd om mijn
moeders nasi goreng. Ze houdt het recept nog geheim. Volgens mij is
het een combinatie van een recept van mijn (overgroot)oma en van Oma
Keasberry. Mijn moeder gebruikt Keasberry's kookboekje vaak en heeft er
aantekeningen in gemaakt. Omdat ik er altijd in bladerde, gaf ze mij een
exemplaar cadeau toen ik dertig werd. Mijn dochtertje van tien heeft ook
wat met koken. Zij krijgt later mijn boekje. Als ik tijd heb om echt authen
tiek Indisch te koken, kijk ik er altijd in. De keuken is dan de hele dag mijn
terrein. Ik ben niet zo van een lepeltje dit en een lepeltje dat. Ik kook op
gevoel en door te proeven. Op de een of andere manier kan ik goed sma
ken onthouden. Heb ik iets geproefd, dan kan ik het namaken. Ik herinner
me nog dat ik voor de eerste keer saté babi voor mijn familie maakte. Mijn
oma begreep er niets van. Het bleek dat de saté net zo smaakte als die
van mijn opa. Van kinds af aan waren wij vaak bij mijn grootouders - mijn
overgrootmoeder woonde bij hen in. Ik keek dan hoe mijn oma rawon
maakte of een spekkoek bakte. 's Avonds aten we vaak samen. Als ik
Keasberry's boekje opensla, krijg ik flashbacks van toen; gezellig samen
met de familie lekker eten.'
Het nieuwste boek van Jeff Keasberry, Alle Indische keukengeheimen. Recepten en verhalen van drie generaties
Keasberry, is sinds augustus te koop - en te bestellen via www.moesson.nl. Dit boek is een optelsom van twee eer
dere boeken: Indische keukengeheimen. Recepten en verhalen van 3 generaties Keasberry's en De nieuwe Indische
keuken van Jeff Keasberry. Jeff verspreidt het Indische culinaire erfgoed ook via zijn website (keasberry.com) en
Facebook-pagina (Cooking With Keasberry).
NOVEMBER29