'Als kind was ik een beetje
bang voor Oma
Marlyse Ongering-Leeds (68): 'Mijn Indische moeder kende
oma Keasberry al voordat ze haar restaurant opende. Ze
kwam weleens in Oma's modezaak. Toen Djokja er eenmaal
was, haalde mijn Nederlandse vader er elke donderdag eten
af. De smaken deden mijn ouders denken aan Nederlands-In-
dië. We schoven er ook weleens aan. Je zag dat Oma echt
de bazin was. Ze zat altijd achter de kassa; er kon nauwelijks
een lachje van af. Ik begreep meteen dat ik geen kabaal
moest maken. Als kind was ik een beetje bang voor haar. Ze
was streng, maar had ook een andere kant. Als ze je kende,
stopte ze je soms een extra sateetje toe. Toen ik mijn moeder
vertelde dat Jeff Keasberry kookboeken schreef, zei ze dat zij
Oma's kookboekje nog had en dat ik dat mocht hebben. Dat
vond ik zó lief van haar. Inmiddels woon ik in Amerika, dicht
bij Los Angeles. Mijn Amerikaanse man en ik koken geregeld
uit het boekje: nasi koening, babi ketjap. De atjar tjampoer is
een van mijn favorieten. In plaats van de azijnsoort die Oma
aanraadt, doe ik er balsamicoazijn in. Heerlijk!'
NOVEMBER 31