'Als kind was ik een beetje bang voor Oma Marlyse Ongering-Leeds (68): 'Mijn Indische moeder kende oma Keasberry al voordat ze haar restaurant opende. Ze kwam weleens in Oma's modezaak. Toen Djokja er eenmaal was, haalde mijn Nederlandse vader er elke donderdag eten af. De smaken deden mijn ouders denken aan Nederlands-In- dië. We schoven er ook weleens aan. Je zag dat Oma echt de bazin was. Ze zat altijd achter de kassa; er kon nauwelijks een lachje van af. Ik begreep meteen dat ik geen kabaal moest maken. Als kind was ik een beetje bang voor haar. Ze was streng, maar had ook een andere kant. Als ze je kende, stopte ze je soms een extra sateetje toe. Toen ik mijn moeder vertelde dat Jeff Keasberry kookboeken schreef, zei ze dat zij Oma's kookboekje nog had en dat ik dat mocht hebben. Dat vond ik zó lief van haar. Inmiddels woon ik in Amerika, dicht bij Los Angeles. Mijn Amerikaanse man en ik koken geregeld uit het boekje: nasi koening, babi ketjap. De atjar tjampoer is een van mijn favorieten. In plaats van de azijnsoort die Oma aanraadt, doe ik er balsamicoazijn in. Heerlijk!' NOVEMBER 31

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2019 | | pagina 31