COLUMN PatriciaJacob Zo'n acht jaar terug werkte ik bij een com municatiebureau in Bloemendaal. Collega's noemden de kamer die ik met Urtha deelde 'de Gordel van Smaragd'. Dat ze dat met veel respect zeiden, kwam vooral door mijn kamer genoot; door haar gedrevenheid en discipline, haar trotse houding en haar enorme stijlgevoel. Urtha droeg altijd zwarte kleding, bij voorkeur iets van Yohji Yamamoto. Stapte ze in haar zwarte Alfa Romeo Giulietta, dan deed ze eerst ragfijne handschoentjes aan. In haar werk had ze alle touwtjes strak in handen. Ooit had ze een jongere collega een lel gegeven, omdat hij maar niet luisterde. Dat joch bedankte haar; hij waardeerde het dat zij hem corrigeerde. Ik zei tegen haar dat ik dat tolol van hem vond en dat ik terug zou meppen als ze dat bij mij zou flikken. Ze lachte, maar geloofde daar waar schijnlijk niets van. Toch was deze Molukse 'barones' de enige in het pand met wie ik me écht verbonden voelde. Op vrijdagen, als er vrijwel niemand was, deed ze meestal de muziek aan. Empire State of Mind van Alicia Keyes bijvoorbeeld of iets van Massada. De eerste keer dat ze Sajang aanzette, herinner ik me nog goed. Ik verstond er niets van, maar de melancholie en nostalgie dropen ervan af en grepen me bij de strot. Ik dacht aan mijn ouders en het land dat zij hadden verloren. Maar toen ik al met één been in Indië stond, zei ze: 'Kom, lunchen.' Urtha leek altijd wel lol te hebben in die eeuwige broodmaaltijden. Zij maakte er een soort spelletje van. Als ze drie boterhammen met iets gezonds had gegeten, mocht ze van zichzelf iets 'stouts': een broodje met boter, pindakaas én suiker. Geregeld nam ze iets lekkers voor me mee, zoals de rempejek die haar broer vaak maakte. De knap perigste die ik ooit had geproefd. We knabbelden eraan als eekhoorns. Er ging nog net geen bordje 'gesloten' op de deur. Onlangs proefde ik weer wat lekkers van haar familie. Dat was toen we afscheid van haar namen. Zangeres Jennifer Manuputtty zong Sudah Berlayar. Wéér verstond ik er niets van. Maar één ding wist ik wel. Deze performance was als Urtha zelf: lief, verfijnd én krachtig. Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. 0 Op www.amsterdambitestodiefor.com Q beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam. t NOVEMBER45

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2019 | | pagina 45