In de garderobe bij een promotie Door het overlijden van onze moeder het JAAR 1919 in Amsterdam vroeg Wim Willems mij of ik medelezer wilde zijn van het manuscript van zijn Tjalie Robinson. Biografie van een Indo schrijver. De volgende dag ging ik bij Lilian aan de Haagse Voltastraat langs om haar het verzoek van Wim Willems te vertellen. Op haar vraag: wat was je antwoord?, zei ik: 'ja'. Lilians verrassende antwoord was: 'Ik vind het goed. Je hebt Indonesië gekend en je hebt Tjalie gekend. Maar (terwijl ze mijn mouw greep) je moet één ding goed onthouden: als je Indonesië niet gekend hebt, zal je er nooit een bal van snappen.' Vanuit respect voor haar zeer ruime persoonlijke ervaringen meende ik hier niet tegenin te moe ten gaan. Onze laatste ontmoeting was op een stralende dag op de Frederik Hendriklaan, toen zoon Mark met Lilian in een rolstoel langs de winkels een wandeling maakte. Zichtbaar blij met het onverwachte weerzien, hield ze mijn hand vast terwijl wij de wandeling voortzetten. Het ontroerde mij. De gevoelige zijde van een bijzondere, vaak omstreden vrouw als teken van wederzijds respect en waardering bij een komend afscheid. Ami Emanuel in Indonesië kwamen mijn broer en ik, toen (bijna) 13 en 15 jaar oud in Den Haag terecht, waar onze vader Rogier leefde. Helaas liet zijn gezondheid het hem niet toe voor ons te zorgen. Hij woonde in bij zijn stiefmoeder, voor ons: oma Lilly. Bijna elk weekend fietsten we naar Ro gier en oma Lilly in het Statenkwartier. In de eerste jaren dat we hier in Nederland acclimatiseerden, werd dit onze vaste prik in het weekend. Nergens konden we die ultieme home cooking krijgen zoals bij oma Lilly. In de talloze Indische toko's of restaurants in Den Haag was deze maaltijd niet te bestellen: wat rijst, met lichte groentesoep, gebakken kipkluifjes gemarineerd in assem en knoflook, emping en zelfgemaakte sambal oelek. AL. Binnen een uur stond deze happy meal op tafel. Onze traktatie na al dat troost-eten was de all American rootbeer float als toetje! Een bolletje vanille ijs in een longdrinkglas en vervolgens daarover - heel voorzichtig - het glas volschenken met rootbeer of cola. Oma Lily was geen purist in de keuken, ze gebruikte bouillonblokjes en knoflookpoeder zonder concessies te doen aan de smaak. Haar roedjak, was net zo bedrieglijk eenvoudig: stukjes komkommer en Granny Smith appel, met ernaast de pittige palmsuikersaus uit de verpakking. Nee, de Granny Smith is niet authentiek Indonesisch, maar belangrijker was de poging tot het creëren van de juiste smaak door makkelijk te verkrijgen ingrediënten te gebruiken. Dat is wat mij ook is bijgebleven: aanpassen zonder de essentie te verliezen. Als dat niet authentiek Indisch is... Leslie Boon een ff £-4 haar vele vsA e\ ls-\<s-\s>os DECEMBER 33

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2019 | | pagina 33