Gulai kambing Baba met specerijensiroop Hoofdgerecht Nagerecht CULINAIRlMAKAN! - van Frank Deuning water en laat ze 5 minuten en 10 seconden koken, haal ze meteen uit de pan en leg ze in een kom met ijskoud water. Pel de eieren heel zorgvuldig en leg ze 12 uur in de koude marinade. Zet de pinda's voor de dressing 6 uur in de kokosmelk. Pureer de pinda's met de kokos melk en roer de olie erdoor. Maak de groenten schoon, snijd ze in dunne ringetjes of repen en laat ze in limoenolie marineren. Doe voor de kencurmayonaise alle ingrediënten behalve de olie in een blender. Voeg terwijl de motor draait druppelsgewijs de olie toe. Zodra de ma yonaise begint te binden voeg je de olie in een fijn straaltje toe tot het een mooi gebonden mayonaise is. Breng op smaak met wat zout. Snijd de tempé in blokjes van 1 cm. Pel ui en knoflook en snijd ze fijn. Verhit een scheutje olie in een wajan en bak de tempé met ui en knoflook aan. Blus na circa 2 minuten alles af met de kecap manis. Breng op smaak met pe per en zout. Paneer de gemarineerde eieren: zet een bord met bloem klaar, een kommetje met losgeklopt eiwit en een bord met zwarte panko. Rol het ei rechtstreeks uit de marinade door de bloem, wentel het van daaruit door het eiwit en tot slot door de panko. Herhaal deze procedure. Verhit in een wajan een laagje olie tot 175°C en frituur de eieren in 3 minuten rondom krokant. Serveer de krokante groenten op een bord met ei, krupuk, tempé en kencurmayonaise en besprenkel met de pinda-dressing. (gestoofd lams- of geitenvlees) VOOR 6 - 8 PERSONEN BENODIGDHEDEN 800 g geitenrug of lamshaas 2 x 4 cm laos- wortel 4 stengels sereh 2 x 4 cm jahe 8 schijfjes kunyit 4 daun jeruk 4 el olie 1 el sambal oelek 1 el trassi bakar 2 kaneelstokjes 4 kruidnagels 8 kardemompeulen 4 kleine limoentjes 4 el kokosmelk zout suiker BEREIDING Snijd het vlees in blokjes. Wrijf voor de bumbu de voorbereide laos, citroen gras, gember, geelwortel en citroenblaadjes in een cobek tot een pasta. Verhit de olie in een wajan of een braadpan en bak de sambal en de trassi aan, voeg de bumbu toe en bak hem kort mee, bak het vlees hierin rondom bruin. Voeg zo veel bouillon of water toe dat het vlees tot de helft onderstaat en doe ook de kaneelstokjes, de kruidnagels, de karde mompeulen en de limoentjes in de pan. Roer de kokosmelk met zout en suiker naar smaak door het gerecht en laat het vlees in circa 15 minuten gaar worden. U kunt voor dit gerecht ook stoofvlees gebruiken, de stooftijd is in dat geval 45 minuten. Serveer de gulai met gele rijst en de saus. VOOR 10-12 VORMPJES BENODIGDHEDEN Voor de speceriiensiroop: 2 stengels sereh 2 vanillestokjes 10 g jahe 1 liter witte wijn 2 kruidnagels 4 anijssterren 5 kardemompeu len 10 witte peperkorrels schil van 1 (bio) citroen 100 g kristalsuiker Zout Voor de baba's: 150 ml melk 15 g gist 375 g bloem 130 g amandelmeel zout 45 g suiker 10 eieren 135 g boter rasp van 1 (bio)limoen 20 ml slagroom Voor het roomiis van geparfumeerde riist: 200 ml volle melk 50 g pandanrijst 120 g eidooi ers 150 g suiker 200 ml slagroom Voor de garnering: spekkoek wortellinten BEREIDING Halveer voor de specerijensiroop het citroengras en de vanillestokjes in de leng te en kneus de gemberwortel. Doe dit alles met de overige ingrediënten in een pan. Breng aan de kook en laat de vloeistof op laag vuur tot circa een derde inkoken. Verwarm voor de baba's de melk tot lauw. Laat de gist erin oplossen. Zeef de bloem en het amandelmeel in een kom, roer een snufje zout en de suiker erdoor en klop er voorzichtig de eieren, het gistmengsel, de gesmolten boter, limoenrasp en slagroom door. Je kunt dit ook in een keu kenmachine doen, met de deeghaak. Laat het beslag 10 minuten op een warme plek rijzen. Verhit de oven tot 180°C. Vet 10-12 kleine bakvormpjes in met wat olie en vul ze tot driekwart met beslag. Bak de baba's circa 12 minuten in de oven tot ze lichtbruin en gesouf fleerd zijn. Laat de baba's afkoelen en stort ze op een rooster in een ovenschaal. Overgiet ze royaal met de siroop. Het lekkerste is om ze de dag tevoren met siroop te overgieten zodat ze hem goed kunnen opzuigen en helemaal door drenkt zijn. Breng de melk in een pan aan de kook, voeg de rijst toe en laat hem in 20 minu ten gaar worden. Roer in een kom de eidooiers met de room glad en roer het dooiermengsel door de rijst. Wrijf de massa door een bolzeef in een schone kom, laat hem afkoelen en draai hem in een ijsmachine tot ijs. Serveren: Leg de baba's met de aanhangen de siroop op de borden, zet een bol ijs in het midden en garneer met dunne repen spekkoek en de wortellinten. Indische gerechten zijn uitermate geschikt voor Kerst, je kunt ze namelijk vaak van tevoren goed voorbereiden. Je hoeft zo bijna niets te missen van de gezelligheid aan tafel. De gerechten uit Baru Belanda en Baru Belanda de ma gazine maken het geheel nog feestelij ker. Een must voor de kerstdagen! Baru Belanda is verkrijgbaar via www.moesson.nl voor €29,99 DECEMBER 39

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2019 | | pagina 39