Gulai kambing
Baba met
specerijensiroop
Hoofdgerecht
Nagerecht
CULINAIRlMAKAN!
- van Frank Deuning
water en laat ze 5 minuten en 10 seconden
koken, haal ze meteen uit de pan en leg ze
in een kom met ijskoud water. Pel de eieren
heel zorgvuldig en leg ze 12 uur in de koude
marinade.
Zet de pinda's voor de dressing 6 uur in de
kokosmelk. Pureer de pinda's met de kokos
melk en roer de olie erdoor. Maak de groenten
schoon, snijd ze in dunne ringetjes of repen
en laat ze in limoenolie marineren. Doe voor
de kencurmayonaise alle ingrediënten behalve
de olie in een blender. Voeg terwijl de motor
draait druppelsgewijs de olie toe. Zodra de ma
yonaise begint te binden voeg je de olie in een
fijn straaltje toe tot het een mooi gebonden
mayonaise is. Breng op smaak met wat zout.
Snijd de tempé in blokjes van 1 cm. Pel ui en
knoflook en snijd ze fijn. Verhit een scheutje
olie in een wajan en bak de tempé met ui en
knoflook aan. Blus na circa 2 minuten alles af
met de kecap manis. Breng op smaak met pe
per en zout. Paneer de gemarineerde eieren:
zet een bord met bloem klaar, een kommetje
met losgeklopt eiwit en een bord met zwarte
panko. Rol het ei rechtstreeks uit de marinade
door de bloem, wentel het van daaruit door
het eiwit en tot slot door de panko. Herhaal
deze procedure. Verhit in een wajan een
laagje olie tot 175°C en frituur de eieren in 3
minuten rondom krokant. Serveer de krokante
groenten op een bord met ei, krupuk, tempé
en kencurmayonaise en besprenkel met de
pinda-dressing.
(gestoofd lams- of geitenvlees)
VOOR 6 - 8 PERSONEN
BENODIGDHEDEN
800 g geitenrug of lamshaas 2 x 4 cm laos-
wortel 4 stengels sereh 2 x 4 cm jahe 8
schijfjes kunyit 4 daun jeruk 4 el olie 1 el
sambal oelek 1 el trassi bakar 2 kaneelstokjes
4 kruidnagels 8 kardemompeulen 4 kleine
limoentjes 4 el kokosmelk zout suiker
BEREIDING Snijd het vlees in blokjes. Wrijf
voor de bumbu de voorbereide laos, citroen
gras, gember, geelwortel en citroenblaadjes
in een cobek tot een pasta. Verhit de olie in
een wajan of een braadpan en bak de sambal
en de trassi aan, voeg de bumbu toe en bak
hem kort mee, bak het vlees hierin rondom
bruin. Voeg zo veel bouillon of water toe dat
het vlees tot de helft onderstaat en doe ook
de kaneelstokjes, de kruidnagels, de karde
mompeulen en de limoentjes in de pan. Roer
de kokosmelk met zout en suiker naar smaak
door het gerecht en laat het vlees in circa 15
minuten gaar worden. U kunt voor dit gerecht
ook stoofvlees gebruiken, de stooftijd is in dat
geval 45 minuten. Serveer de gulai met gele
rijst en de saus.
VOOR 10-12 VORMPJES
BENODIGDHEDEN
Voor de speceriiensiroop: 2 stengels sereh 2
vanillestokjes 10 g jahe 1 liter witte wijn 2
kruidnagels 4 anijssterren 5 kardemompeu
len 10 witte peperkorrels schil van 1 (bio)
citroen 100 g kristalsuiker Zout
Voor de baba's: 150 ml melk 15 g gist 375 g
bloem 130 g amandelmeel zout 45 g suiker
10 eieren 135 g boter rasp van 1 (bio)limoen
20 ml slagroom
Voor het roomiis van geparfumeerde riist: 200
ml volle melk 50 g pandanrijst 120 g eidooi
ers 150 g suiker 200 ml slagroom
Voor de garnering: spekkoek wortellinten
BEREIDING Halveer voor de specerijensiroop
het citroengras en de vanillestokjes in de leng
te en kneus de gemberwortel. Doe dit alles
met de overige ingrediënten in een pan. Breng
aan de kook en laat de vloeistof op laag vuur
tot circa een derde inkoken. Verwarm voor
de baba's de melk tot lauw. Laat de gist erin
oplossen. Zeef de bloem en het amandelmeel
in een kom, roer een snufje zout en de suiker
erdoor en klop er voorzichtig de eieren, het
gistmengsel, de gesmolten boter, limoenrasp
en slagroom door. Je kunt dit ook in een keu
kenmachine doen, met de deeghaak. Laat het
beslag 10 minuten op een warme plek rijzen.
Verhit de oven tot 180°C. Vet 10-12 kleine
bakvormpjes in met wat olie en vul ze tot
driekwart met beslag. Bak de baba's circa 12
minuten in de oven tot ze lichtbruin en gesouf
fleerd zijn. Laat de baba's afkoelen en stort ze
op een rooster in een ovenschaal. Overgiet ze
royaal met de siroop. Het lekkerste is om ze de
dag tevoren met siroop te overgieten zodat ze
hem goed kunnen opzuigen en helemaal door
drenkt zijn. Breng de melk in een pan aan de
kook, voeg de rijst toe en laat hem in 20 minu
ten gaar worden. Roer in een kom de eidooiers
met de room glad en roer het dooiermengsel
door de rijst. Wrijf de massa door een bolzeef
in een schone kom, laat hem afkoelen en draai
hem in een ijsmachine tot ijs.
Serveren: Leg de baba's met de aanhangen
de siroop op de borden, zet een bol ijs in het
midden en garneer met dunne repen spekkoek
en de wortellinten.
Indische gerechten zijn uitermate
geschikt voor Kerst, je kunt ze namelijk
vaak van tevoren goed voorbereiden.
Je hoeft zo bijna niets te missen van de
gezelligheid aan tafel. De gerechten uit
Baru Belanda en Baru Belanda de ma
gazine maken het geheel nog feestelij
ker. Een must voor de kerstdagen!
Baru Belanda is verkrijgbaar via
www.moesson.nl voor €29,99
DECEMBER 39