Makananfor your
VOORWOORD
1
2019 lijkt voorbij gevlogen: dit is alweer de laatste Moesson van het jaar. Dankzij
onze fijne medewerkers hebben we opnieuw een mooi nummer gemaakt. Patricia
Jacob en fotografe Amke vertrokken naar Leerdam om Marco Lopulalan te
interviewen. Hij werd geboren en getogen in de schaduw van de glasfabriek en
was misschien wel voorbestemd om een van de schaarse meesterglasblazers
van Nederland te worden. In Moesson vertelt hij over zijn visie en ambities en het
Molukse monument waar hij aan werkt.
Ook in dit nummer een interview met Julia Jouwe; kleindochter van Papua-leider
Nicolaas Jouwe en nicht van Papua-activiste en onderzoeker Nancy Jouwe. Sinds
de dood van haar opa in 2017 voelt Julia zijn erfenis op haar schouders drukken.
In Moesson vertelt ze over haar bewustwordingsproces.
Een decembernummer kan natuurlijk absoluut niet zonder lekker eten. Pascal
Jalhay stelde zijn favoriete kerstmenu voor onze lezers samen. Hij selecteerde
gerechten waarbij je de voorbereidingen vooraf kunt doen, zodat je weinig van de
gezelligheid aan tafel hoeft te missen.
Tot slot twee artikelen over de geschiedenis van Moesson zelf en dus van Indisch
Nederland: deze maand is het de 100ste geboortemaand van oud-hoofdredacteur
Lilian Ducelle. Haar kleindochter Vivian Boon verzamelde de leukste herinneringen
aan Lilian. En ikzelf ging op zoek naar de levensfilosofie van onze oprichter Tjalie
Robinson: 'Alleen wie durft te ondernemen blijft een vrij mens.'
Ik wens alle Moesson-lezers hele fijne feestdagen!
Marjolein van Asdonck Hoofdredacteur
DECEMBER 07