KOKKI BITJA
EEN NIEUWE TOEKOMST IN AMERIKA?
TING-TING
VAKTECHNISCH ENGELS
Het Internationaal Technisch Studiecentrum (LT.S.)
11
Als het^ overvolle Nederland U geen mogelijkheden meer biedt en U zich in de U.S.A. nieuwe kansen wilt gaan
scheppen, dan is kennis van de Engelseftaal, en speciaal voor het
absoluut noodzakelijk. Bent U niet in staat om met Uw Amerikaanse collega's over het werk te praten, begrijpt U
niet wat zij bedoelen, dan heeft U alle kans dat Uw toekomst mislukt.
Daarom is het zaak, dat U zich nu reeds voorbereidt om in Amerika te kunnen slagen. En wie kan U daarbij beter
helpen dan het Instituut, dat zich speciaal op het onderwijs in de Engelse taal heeft gespecialiseerd?
ZIJL WEG 1 - TELEFOON-K 2500 13956 - HAARLEM
Ik vond onlangs 'n oud kookboek: Kitab masak-
masakan India atau Kokki Bitja. In de inleiding
van de le druk, in 1854 verschenen, zegt de
schrijfster, Nonna Cornelia: „Ik wens ten slotte
mijnen oprechten dank openlijk en hartelijk te bren-
gen aan Mevrouw Seroendeng, Mej. Sasaté, Nonja
Smoor, Nonna Lelawar, Embok Kotelet en aan de
firma Bami, Kimblo Co., welke allen, met hun
onwaardeerbare recepten zoveel aan dit boek heb-
ben bijgedragen"
Hartbrekend woord bij de 5e druk in 1871 van de
uitgevers is: „Slechts enige dagen na de ontvangst
van een voorbericht voor de 5e druk, ontvingen
wij de treurige tijding, dat Nonna Cornelia op de
huize Tiada Katahoean op het alleronverwachts
is komen te overlijden en alzoo tot hare vade
ren of zusters mischien tot beiden vergaderd
is. Zij stierf treurige nagedachteniste midden
van haar keukenroem en zoozeer gevestigde keu
kenglorie, tengevolge van zenuwachtige toevallen,
veroorzaakt door het onschuldig mislukken van
Koewé-broeder, die haar, in gelukkiger tijden, nim
mer in haar billijke verwachting bedrogen heeft."
PROF. DR. E. JANSSEN.
Al is prof. Janssen (nu in Zuid Afrika) al een
tijd uit Indië weg, dit land vergeten zal hij niet. Op
typische professorale wijze (als we het zo mogen
zeggen) heeft hij ook de zin van de historie van
dit land goed doorgrond en met dit schijnbaar op
pervlakkige berichtje een bijzonder interessant stuk
je „koloniale cultuur" onder de aandacht gebracht.
Ergens namelijk is er een schakel geweest tussen
de wereldberoemde „Dutch rijsttafel" van thans
en de wilde Pallieteriaanse eetfestijnen van de
Hollanders in het begin van de vorige eeuw en
daarvóór. Die schakel is Kokki Bitja geweest: de
eerste systematische, met kennis van zaken en
begrip van een goede keuken opgezette leidraad
in de Indische kookkunst.
Kokki Bitja heeft maar een kort leven gehad en is
gestorven op de typische wijze van de eerste pio
niers: „op huize Tiada Ketahoean". Wat later op
de boekenmarkt kwam, was „Europeser georiën
teerd" en bracht uitbreiding en soms ook verbe
tering van het oorspronkelijke grondpatroon van
de Indische tafel. Hele generaties mamma-tjangs,
oma's en maatjes zijn eigenlijk opgegroeid in de
school van Kokki Bitja en velen zijn er thans helaas
toe geneigd wat al te snobistisch deze eerste re
cepten de moderniseren. Fout. Elke oosterse spijs
heeft zijn verantwoorde verhouding van samen
stellende voedingsstoffen en kruiden, smakelijk en
gezond. Wat het gezonde betreft: we zijn er alle
maal mee opgegroeid en hoe! En wat het smakelijke
betreft: zelfs „Bodjo" Markov, keukenmeester van
Capitol, wist de voortreffelijkste spijzen van het
Oosten op te snorren in soms de onaanzienlijkste
eethuisjes. En met de grootste gemoedrust kon hij
de chiqste schotel cacap a la meunière links laten
liggen voor een perfecte hap in Stinky Corner".
Het zou de moeite waard zijn, aan de hand van
In deze rubriek hopen wij kleine contactjes tussen
Indische mensen tot stand te brengen. En omdat
Tong-Tong voor zulke kleine seintjes wat sombong
klinkt, noemen we de rubriek maar „Ting-Ting".
Klein en lekker en altijd welkom, toch? f 2,50 per
plaatsing,
WIE kan mij helpen aan het adres van O. J.
Werner. Vroeger was hij in de kost bij Djodji
Galstaun te Batavia. Brieven aan Baan, Konings
plein 37, Den Haag.
P. G. Dessauvagie, Copernicusstr. 116, tel.: 643285,
Den Haag behartigt al uw belastingzaken ver
trouwd en correct.
Goede bijverdienste aangeboden door KOKKIES
WINKEL, Witte de Withstraat 128, AMSTER
DAM. Wij zoeken personen met klein kapitaal om
onze rijsttafelartikelen via rembourszendingen door
te verkopen. Brieven rechtstreeks aan KÖKKIES
WINKEL, Witte de Withstraat 128, Amsterdam.
onze „koeno gerechten" na te gaan wat of er aan
menige moderne schotel mankeert. Zou prof. Jans
sen ons zijn oude Kokki Bitja eens een keer willen
lenen?
DE SMAAK VAN KEMANGI
Wachten tot tuinbonentijd. Bonenkruid benadert
het meest onze kemangi. Flinke hoeveelheid tijdens
t seizoen inslaan. Wassen en drogen. Bewaren
in goed afgesloten fles. Als antjoer, laatmaar.
Smaak blijft. Voortaan smakelijk eten!
Mevr. H„ Baarn.
(Con. Department British Institute of Fng. Technology)
Erkend door de Inspectie Schriftelijk Onderwijs
TECHNISCH BASIS ENGELS
Technisch Engels voort Emigratie-Engels voort
de bouwvakken beginners
de elektrotechniek gevorderden
de autotechniek de huisvrouw
de machinebankwerker Vaktechnisch Engels voort
de mach. metaalbewerker het akkerbouwbedrijf
de machinisten het gradandbedrijf
de gieterij enz. de sierteelt
de tekenkamer de tuinbouw
de fruitteelt
Aan de aanduiding van de uitspraak is in de lessen bijzondere aandacht gewijd. Tevens nog vele andere studiemogelijkheden. Vraagt nog vandaag
gratis en vrijblijvend nadere inlichtingen door inzending van onderstaande bon. Gerepatrieerden genieten 15% reductie.
I'T.S., afd. T.T. 1, Zijlweg 1, Haarlem. Gaarne ontving ik nadere gegevens over de cursus --
NaamAdres.—WoonplaatsHandt