9 Over de Tjisomang 1001 AVONTUREN met de soetil Halte Tjiboengoer - door -. Na Tjiboengoer rechts en links djatibossen, waar de jagers hun hart kun nen ophalen met de jacht. De vlakte in Thans komt het station Tjikampek, alwaar gestopt wordt. Dit station is een knooppunt van spoor lijnen, richting Cheribon, Batavia, Bandoeng, Tji- lamaja en Wadas. De laatste richtingen heb ben een spoorwijdte van 0,60 m.: in de padie snijtijd is het op deze lijnen zeer druk. Hier weer een reuze drukte met de kruising van en aan sluitende treinen, het oorverdovend geroep en ge schreeuw van „Awas, awas!" door de koelies voor de in vaart binnenrijdende treinen, van verkopers langs de trein van gado-gado, sirop, salak, ram- boetan, mangga, doeren, soepa, om er bingoeng van te worden. Van dit alles nog de vette en dikke lemper en de goudgele ajam panggang. Adoeh, het ziet er zalig uit. 's Is gewoonweg rampassan wat de derde klas reizigers doen. „Awas, de toe- kang Tjopet, met diploma H.B.S. van waroeng- bamboe in KrawangEen onbewaakt ogenblik en je portemonnaie is „liau". Het is betoel betoel een waar genoegen dit alles te zien. Wanneer na vijf minuten oponthoud de trein zich weer in beweging zet, beginnen de reizigers, die wat ge kocht hebben voor oleh-oleh of voor eigen gebruik de verschillende snoeperijen te onderzoeken dan wel te nuttigen. Ik hoor ze al mopperen, want de vette dikke lemper voor 50 cent per stuk is niets anders dan pisangbladeren heel geraffineerd ge- boengkoes en de ware inhoud is maar een vinger dik en nog liefst „tengie". Nu de ajam panggang, deze is hard als hout en heeft geen smaak, mis schien wel een week oud en telkens opgewarmd, dan de boengkoesan „soepa'' (champignons). Deze laatste mooi verpakt in ronde tjondongs op het eerste oog goed gevuld, is van onder opgevuld met droog gras en bij telling komen er 5 of 6 stuks te voorschijn. „Koerang adjar, bangsa di tipoe". Intussen begint het hoe langer hoe warmer te worden. Door dubbelspoor gaat de trein weer met een flinke vaart en dat op een spoorwijdte van 1,067 m. Het gaat van om en bij de 80 of 90 km per uur. Rijst babi's vruchten Halte Dawoean door Halte Kosambi door Halte Klari door Station Krawang door. Vanaf Tjikampek niet anders dan sawahvlakten en vele rijstpellerijen en in Krawang de vele var- kenkralen en rondlopende zwijnen. Voorbij Kra wang de grote brug over de Tjitaroem met daar naast de brug voor gewoon verkeer. Van Krawang uit in Noordelijke richting de tram naar Rengas- dengklok en Lemaran zoals die van Tjilamaja en Wadas. Halte Kedoenggedeh door. Halte Rengasbandoeng door. Halte Lematrabang door. Halte Tjikarang door, Halte Tamboen door. Tamboen bekend om zijn doerians, ramboetan atje, matjan, tjempedaks, djamboe bol, doekoe's en wat al meer, om te „ngiler", is het niet? Halte Bekassi door, Halte Krandji door, Halte Tjakoeng door, Halte Klender door. Vanuit Tamoen tot Meestercornelis (Djatinegara) één en al vruchtenstreek, waar je in de vruchten- tijd vanuit de trein de lekkere vruchten aan de bomen ziet hangen.Meesfercorne/is stop. Wederom een drukte van uit- en instappende reizigers. Hier begint de ringbaan, van hieruit is de spoorweg ge ëlektrificeerd. Het is een voornaam station met een groot rangeeremplacement. (Tjipinang) waar alle goederentreinen bij elkaar komen. De goede renwagons met verschillende bestemming worden hier in volgorde van de stations gesorteerd en doorgezonden voor richting Batavia, Passarsenen, Buitenzorg, Bantamlijn, Bandoeng, Cheribon. Dan vertrekt de trein weder om op het eerstvol gende grote station Manggarai te stoppen, een overgangsstation voor de lijn Buitenzorg en Tana- habang. Dit station is meer ingesteld op het goe derenvervoer en de sortering van goederenwagons. Van Manggarai gaat de sneltrein door naar het eindpunt Batavia-Koningsplein (Gambir) Zo is dan de reis Bd.-Btk, in 2% uur volbracht. P. E. Hier een eenvoudig receptje voor als het al habis bulan is, of als huisvrouwen eens een makkelijke dag willen hebben. Ik heb het zelf al een paar maal klaar gemaakt en kan er maar steeds niet genoeg van krijgen, 't Is o, zo leker. Hier is het dan. Voor 4 personen. Ingrediënten: 2 andijvies, 3 ons dobbelsteentjes spek, 2 grote uien, een eetlepel sambal, 2 eetlepels suiker, 4 of 5 eetlepels azijn, 2 eetlepels boter, kopje water en 2 theelepeltjes Ve-Tsin. De dobbelsteentjes spek eerst bakken, tot ze half bruin zijn. Andijvie schoonmaken en in fijne reepjes snijden. De uien ook fijnsnijden. De helft van het vet van de dobbelsteentjes in een pan doen, met de sambal, azijn, boter, Ve-Tsin, water, suiker, uien en andijvie. Dus gewoon alles tjampoer, En dat alles een kwartier tot twintig minuten laten sudderen op een niet al te groot vuur. Mej. A. OPPENHEIM. IK EN BENTIET Op een dah ik ontmoet Si Bentiet bij Toko Mer- tjon haat noh kijken rèntèngan njang di-goeloeng hroot kaja roda grobak. En ister tamboer en moor- slah en lakbom en doertor en koeting poetih en petasan banting honderdduisent. Wij is treurig allebei, want onze vaders hij is arm en hij koop alleen tjabé rawit en djepèng njang klein. Dese hij is één fohel in de chan, apa lagi priet njang klein. En fan de toko is tien fohel in de luh, njang bangok hroot. En dan ik seh: „Als rijk ik, ik koop tot op dese toko en dan ik delen alles met arme kinderen." En dan Si Bentiet hij seh neks. Ik seh: „Als kenniet rijk, kaja Lord Lister ikke, stelen tot op en dan bagi met arme kinderen." Si Bentiet hij seh neks. Alleen maar staan doodstil en swijhsaam die fen. Laat maar ik praat maar door, Si Bentiet hij swijh maar door. Ik dèng: „Kas sian Si Bentiet. Hij haat doot fan ferlangen." En dan opeens hij brul: „Smerénü" en Ntjèk hij kom buiten met stok en hij sreew fuile woort. En dan ik smeertem met Si Bentiet, laat maar ik snap nul. Tot fèr wij smeer ketepok-ketepok-ketepok en dan wij stop. En dan ik fraah: „Waarom?" En dan Si Bentiet hij laat sien ferhrootglas njang hroot en dan ik snap en dan ik seh: „Jammer ja, Ntiet!" En dan hij suh. „Hu-uh. Rook-nja kom al druit een beetje. Tjoba kena, da mooiste taoen baroe fan de werelt, Peh!" En toen al. Tjalie Robinson. KUNSTKRING TONG-TONG Maandag 20 juli, des avonds om acht uur, arran geert de Indische Kunstkring TONG-TONG voor hare leden in het Gebouw v. d. Meulen, Laan v. Meerdervoort 50b, een „Oosterse avond". Voor het voetlicht komt de danseres Darmayanti met Indiase dansen, ingeleid en geëxpliceerd door de bekende letterkundige Ben van Eysselstein, vice-voorzitter van de Kunstkring. Het tweede deel van de avond wordt gevuld met een causerie met film door de arts en yoga-leraar Rama Polderman over „Yoga". Het is dus een half artistiek, half wetenschappelijk programma, gewijd aan culturele waarden uit India. De Kunstkring TONG-TONG stelt zich namelijk niet alleen ten doel alleen de waarden uit het oude Indië in ere te herstellen, maar heeft belangstelling voor vele andere waarden, die uit de Tropen en uit het Verre Oosten komen. Daar een grote toeloop voor deze avond wordt verwacht, kunnen geen introducées worden toe gelaten en is de avond exclusief voor leden van de Kunstkring. Zie verder: Wies v. Vianen.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1959 | | pagina 9