9
Over de Tjisomang
1001
AVONTUREN
met de
soetil
Halte Tjiboengoer - door -. Na Tjiboengoer rechts
en links djatibossen, waar de jagers hun hart kun
nen ophalen met de jacht.
De vlakte in
Thans komt het station Tjikampek, alwaar gestopt
wordt. Dit station is een knooppunt van spoor
lijnen, richting Cheribon, Batavia, Bandoeng, Tji-
lamaja en Wadas. De laatste richtingen heb
ben een spoorwijdte van 0,60 m.: in de padie
snijtijd is het op deze lijnen zeer druk. Hier weer
een reuze drukte met de kruising van en aan
sluitende treinen, het oorverdovend geroep en ge
schreeuw van „Awas, awas!" door de koelies voor
de in vaart binnenrijdende treinen, van verkopers
langs de trein van gado-gado, sirop, salak, ram-
boetan, mangga, doeren, soepa, om er bingoeng
van te worden. Van dit alles nog de vette en dikke
lemper en de goudgele ajam panggang. Adoeh,
het ziet er zalig uit. 's Is gewoonweg rampassan
wat de derde klas reizigers doen. „Awas, de toe-
kang Tjopet, met diploma H.B.S. van waroeng-
bamboe in KrawangEen onbewaakt ogenblik
en je portemonnaie is „liau". Het is betoel betoel
een waar genoegen dit alles te zien. Wanneer na
vijf minuten oponthoud de trein zich weer in
beweging zet, beginnen de reizigers, die wat ge
kocht hebben voor oleh-oleh of voor eigen gebruik
de verschillende snoeperijen te onderzoeken dan
wel te nuttigen. Ik hoor ze al mopperen, want de
vette dikke lemper voor 50 cent per stuk is niets
anders dan pisangbladeren heel geraffineerd ge-
boengkoes en de ware inhoud is maar een vinger
dik en nog liefst „tengie". Nu de ajam panggang,
deze is hard als hout en heeft geen smaak, mis
schien wel een week oud en telkens opgewarmd,
dan de boengkoesan „soepa'' (champignons). Deze
laatste mooi verpakt in ronde tjondongs op het
eerste oog goed gevuld, is van onder opgevuld
met droog gras en bij telling komen er 5 of 6
stuks te voorschijn. „Koerang adjar, bangsa di
tipoe". Intussen begint het hoe langer hoe warmer
te worden. Door dubbelspoor gaat de trein weer
met een flinke vaart en dat op een spoorwijdte
van 1,067 m. Het gaat van om en bij de 80 of 90
km per uur.
Rijst babi's vruchten
Halte Dawoean door Halte Kosambi door
Halte Klari door Station Krawang door.
Vanaf Tjikampek niet anders dan sawahvlakten
en vele rijstpellerijen en in Krawang de vele var-
kenkralen en rondlopende zwijnen. Voorbij Kra
wang de grote brug over de Tjitaroem met daar
naast de brug voor gewoon verkeer. Van Krawang
uit in Noordelijke richting de tram naar Rengas-
dengklok en Lemaran zoals die van Tjilamaja en
Wadas.
Halte Kedoenggedeh door. Halte Rengasbandoeng
door. Halte Lematrabang door. Halte Tjikarang
door, Halte Tamboen door.
Tamboen bekend om zijn doerians, ramboetan
atje, matjan, tjempedaks, djamboe bol, doekoe's
en wat al meer, om te „ngiler", is het niet?
Halte Bekassi door, Halte Krandji door, Halte
Tjakoeng door, Halte Klender door.
Vanuit Tamoen tot Meestercornelis (Djatinegara)
één en al vruchtenstreek, waar je in de vruchten-
tijd vanuit de trein de lekkere vruchten aan de
bomen ziet hangen.Meesfercorne/is stop. Wederom
een drukte van uit- en instappende reizigers. Hier
begint de ringbaan, van hieruit is de spoorweg ge
ëlektrificeerd. Het is een voornaam station met
een groot rangeeremplacement. (Tjipinang) waar
alle goederentreinen bij elkaar komen. De goede
renwagons met verschillende bestemming worden
hier in volgorde van de stations gesorteerd en
doorgezonden voor richting Batavia, Passarsenen,
Buitenzorg, Bantamlijn, Bandoeng, Cheribon.
Dan vertrekt de trein weder om op het eerstvol
gende grote station Manggarai te stoppen, een
overgangsstation voor de lijn Buitenzorg en Tana-
habang. Dit station is meer ingesteld op het goe
derenvervoer en de sortering van goederenwagons.
Van Manggarai gaat de sneltrein door naar het
eindpunt Batavia-Koningsplein (Gambir)
Zo is dan de reis Bd.-Btk, in 2% uur volbracht.
P. E.
Hier een eenvoudig receptje voor als het al habis
bulan is, of als huisvrouwen eens een makkelijke
dag willen hebben.
Ik heb het zelf al een paar maal klaar gemaakt
en kan er maar steeds niet genoeg van krijgen,
't Is o, zo leker.
Hier is het dan. Voor 4 personen.
Ingrediënten: 2 andijvies, 3 ons dobbelsteentjes
spek, 2 grote uien, een eetlepel sambal, 2 eetlepels
suiker, 4 of 5 eetlepels azijn, 2 eetlepels boter,
kopje water en 2 theelepeltjes Ve-Tsin.
De dobbelsteentjes spek eerst bakken, tot ze half
bruin zijn.
Andijvie schoonmaken en in fijne reepjes snijden.
De uien ook fijnsnijden.
De helft van het vet van de dobbelsteentjes in een
pan doen, met de sambal, azijn, boter, Ve-Tsin,
water, suiker, uien en andijvie. Dus gewoon alles
tjampoer, En dat alles een kwartier tot twintig
minuten laten sudderen op een niet al te groot
vuur.
Mej. A. OPPENHEIM.
IK EN BENTIET
Op een dah ik ontmoet Si Bentiet bij Toko Mer-
tjon haat noh kijken rèntèngan njang di-goeloeng
hroot kaja roda grobak. En ister tamboer en moor-
slah en lakbom en doertor en koeting poetih en
petasan banting honderdduisent. Wij is treurig
allebei, want onze vaders hij is arm en hij koop
alleen tjabé rawit en djepèng njang klein. Dese
hij is één fohel in de chan, apa lagi priet njang
klein. En fan de toko is tien fohel in de luh, njang
bangok hroot.
En dan ik seh: „Als rijk ik, ik koop tot op dese
toko en dan ik delen alles met arme kinderen."
En dan Si Bentiet hij seh neks.
Ik seh: „Als kenniet rijk, kaja Lord Lister ikke,
stelen tot op en dan bagi met arme kinderen."
Si Bentiet hij seh neks. Alleen maar staan doodstil
en swijhsaam die fen. Laat maar ik praat maar
door, Si Bentiet hij swijh maar door. Ik dèng: „Kas
sian Si Bentiet. Hij haat doot fan ferlangen."
En dan opeens hij brul: „Smerénü" en Ntjèk hij
kom buiten met stok en hij sreew fuile woort. En
dan ik smeertem met Si Bentiet, laat maar ik snap
nul. Tot fèr wij smeer ketepok-ketepok-ketepok en
dan wij stop. En dan ik fraah: „Waarom?" En
dan Si Bentiet hij laat sien ferhrootglas njang hroot
en dan ik snap en dan ik seh: „Jammer ja, Ntiet!"
En dan hij suh. „Hu-uh. Rook-nja kom al druit een
beetje. Tjoba kena, da mooiste taoen baroe fan de
werelt, Peh!" En toen al.
Tjalie Robinson.
KUNSTKRING TONG-TONG
Maandag 20 juli, des avonds om acht uur, arran
geert de Indische Kunstkring TONG-TONG voor
hare leden in het Gebouw v. d. Meulen, Laan v.
Meerdervoort 50b, een „Oosterse avond". Voor het
voetlicht komt de danseres Darmayanti met Indiase
dansen, ingeleid en geëxpliceerd door de bekende
letterkundige Ben van Eysselstein, vice-voorzitter
van de Kunstkring.
Het tweede deel van de avond wordt gevuld met
een causerie met film door de arts en yoga-leraar
Rama Polderman over „Yoga".
Het is dus een half artistiek, half wetenschappelijk
programma, gewijd aan culturele waarden uit India.
De Kunstkring TONG-TONG stelt zich namelijk
niet alleen ten doel alleen de waarden uit het oude
Indië in ere te herstellen, maar heeft belangstelling
voor vele andere waarden, die uit de Tropen en
uit het Verre Oosten komen.
Daar een grote toeloop voor deze avond wordt
verwacht, kunnen geen introducées worden toe
gelaten en is de avond exclusief voor leden van
de Kunstkring.
Zie verder: Wies v. Vianen.