1001
AVONTUREN
met de
soetil
Kepiting-Drama
Bijverdienste
GEBR. GAAL
13
ALGEMENE WENKEN
AAN BOORD
Naamloos
HET DERTIENDE UUR
Laat ik eerlijkheidshalve bekennen, dat ik geen
heldin ben op het gebied van koken. De onder-
volgende recepten zijn uit mijn boekoe pienter en
in de grijze oudheid eens overgeschreven uit een
of ander kookboek. En juist hier in Holland heb
ik er zo'n enorm plezier van. Voor mijn visge
rechten neem ik meestal diepvries kabeljauw. Dit
vind ik wel het gemakkelijkst en heb geen last
van graten. LI kunt natuurlijk ook verse vis ne
men, die zal over het algemeen goedkoper zijn.
Hier volgen dan enige zeedier-gerechten, eenvou
dig om klaar te maken (zie boven) en lekker bij
de rijst.
(Voor keukenprinsessen zoals ik).
Gewoonlijk wordt bij de vis die men kookt, één
rauwe aardappel gevoegd. Is deze gaar, wordt ver
ondersteld, dat ook de vis gaar is.
Om te voorkomen dat vis bij het koken spoedig
van de graat loslaat, doet men gedurende het ko
ken een scheutje azijn in het water. Ook bij
garnalen.
Per liter water, waarin de vis gekookt wordt doet
men één volle, dus niet afgestreken, eetlepel zout.
Vis altijd in kokendhete boter of olie bakken.
Frikadel Kepiting
Zoveel kreeften als U nodig denkt te hebben. Dit
gerecht is berekend op 6 kreeften.
Van de gekookte kreeften snijdt men de scharen
en poten af en haalt hieruit het vlees, evenals uit
de schaal. Dit hakt men fijn en vermengt het met
3 eieren, zout, peper en notemuskaat naar smaak,
benevens twee sneedjes geweekt brood.
De uitgehaalde schalen met boter besmeren en op
vullen met dit gehakt. Bestrooi dit met paneer
meel of beschuitkruim en bak het in kokend hete
boter of olie lichtbruin.
Ieder mens heeft zijn herinneringen. Ze sluimeren
in zijn geest en komen tot leven als zij zich los
maken. De tijd valt dan weg en men vereenzel
vigt zich weer met het gebeurde. Een herinnering
is een deel van jezelf, omdat zij het leven waarde
kan geven.
Een herinnering die dateert uit de tijd dat ik nog
een schooljongen was werd opgeroepen toen ik
weer eens bij mijn moeder op bezoek was. Ze bla
derde juist in een beduimeld schrift waarin ze jaren
geleden talrijke indische kookrecepten had geschre
ven, Het gesprek kwam vanzelfsprekend op de
gerechten die gemaakt werden van vlees, vis en
kepiting. Bij laatstgenoemde wist ze met een „weet
je nog wel" een verleden weer tot leven te roepen.
Op een middag had mijn moeder van een visver-
koper kepiting gekocht. Deze kreeften werden al
tijd levend verkocht, met hun scharen vastgebon
den aan het lichaam met een soort vezel. De kok
kie werd geroepen en zij ging met de kreeften naar
de put om ze daar schoon te maken. Toen zij er
nog niet lang was hoorden wij plotseling een hart
verscheurende „njonja, njonja toeloeng roepen.
Wij zaten op dat ogenblik in de achtergalerij. Mijn
moeder schrok en rende naar de put. Wij kinde
ren gingen mee. Daar zagen wij dat een van de
scharen van de kreeft was losgeraakt en een vin
ger van de kokkie er tussen had genomen. Waar
schijnlijk was de vezel niet stevig genoeg geweest.
De vrouw was er met haar vinger te dicht bij ge-
Vroeger had bijna iedere huisvrouw een speciaal
recept waar ze terecht bekend of zelfs beroemd
om was. Het was altijd veel lekkerder dan gewoon.
En men gaf dit recept niet graag uit handen,
maar het ging over van moeder op dochter.
Nu komt Tong-Tong met een vermetele vraag.
Wie van U wil en kan nu zo'n speciaal recept
afstaan?
We zitten nu toch immers zo ver van elkaar af en
kunnen niet even aan komen wippen om van het
lekkers te proeven. Ook ziet men hier niemand
met een boenkoesje, of een keurig gedekt blad
rondwandelen om de „kiriman te bezorgen. Ver
blijd nu Uw Tong-Tong vrienden en vriendinnen
met Uw speciale recept.
REDACTIE
komen en de kreeft had toegeknepen. Het bloed
stroomde uit haar vinger. Haar gezicht was ver
wrongen en asgrauw.
Met haar gewone tegenwoordigheid van geest nam
mijn moeder een slijpsteen die er niet ver vandaan
lag en sloeg met al haar kracht op de kreeft. Met
een kwam de vinger vrij. Het vlees lag bloot. Zij
was behoorlijk in de knel geweest. Gauw werd er
een verband om heen gelegd en de arme vrouw
gezegd dat zij naar de dokter moest gaan. Met al
de pijn die ze had wilde zij er niet naar toe. Ze
was bang dat ze haar vinger zou moeten missen.
Maar eindelijk na veel: „saja soempah toean dok
tor tidah potong" van mijn moederszijde en ook
toen mijn moeder beloofd had haar te zullen bren
gen, stemde zij toe. In een sado ging het toen
dokterwaarts.
J. F. DROOP
Ikan Asem Garem
Hiervoor neem ik dan diepvries kabeljauw. Deze
wordt in bevroren toestand in moten gesneden.
Van asem, zout en water wordt een papje ge
maakt, de moten hiermee goed ingewreven en
dan gebakken in hete olie of boter. Ik persoonlijk
gebruik het liefst Delfia, dan wordt de vis mooi
garing.
Pampies van Gedroogde Garnalen
Fijngestampte gedroogde garnalen, 5 a 6 kemi-
ries, 1 lombok, 3 lepels gesneden sjalotten, 4 a5
pitjes gesneden bawang poetih (knoflook), 4 a 5
schijfjes laos, een stukje sereh, 1 theelepel trassie
- als U hier niet van houdt, kunt U dit weglaten
3 djeroek poeroetblaadjes, hier wel gedroogd
te krijgen, 't sap van een halve citroen, zout en
olie.
Alle bovengenoemde kruiden en specerijen stampt
men fijn en braadt die met de fijngestampte gar
nalen al roerende, in olie op.
Dan perst men er een halve citroen boven uit.
Warm opdienen bij de rijst.
IKS
Toen mijn ouders met mijn Broer en twee Zusters
op 22 april 1907, zich na ommekomst van
het verlof van mijn vader, inscheepten op de terug
weg naar Indië, waren er aan boord ook enkele
volbloed Nederlandse gezinnen geëmbarkeerd voot
hun eerste reis naar de Oost. Na de lunch kregen
de passagiers overheerlijke Vanille-ijs te consume
ren. Eén der Hollandse dames vond dit zo
lekker dat ze gaarne nog een portie ijs-poeter
wilde hebben.
Aangezien zij zich niet verstaanbaar kon uitdruk
ken tegenover de Inlandse bedienden aan boord,
vroeg zij mijn moeder om hulp. Mijn moeder, een
echte grapjas, zei tegen haar: „Mevrouw, U moet
zeggen, „Djongos, saja mintah laki!" Zo gezegd,
zo gedaan. Waarop de stomverbaasde en onthutste
djongos van repliek diende met: „Wadoeh Nja, ti
dah bisa dong, moesti tjari sendiriü!"
Alle aanwezige Indische gasten schoten in een bul
derende lach en ook het verschrikte Hollandse
vrouwtje, dat om tekst en uitleg vroeg, stemde
daarna, zonder enige rancune, volkomen in met de
hilariteit. Zo ook de overige Nederlanders.
Nu er volop paprika's en aubergines (terong) te
krijgen zijn, wil ik onze lezeressen aansporen het
volgende gerecht eens te proberen. Een naam er
voor weet ik niet: het is zo maar een avontuur met
de soetil, maar het smaakt best! Het idee is ont
leend aan een gerecht dat ik in Geneve eens voor
geschoteld kreeg en dat volgens mijn ontleding de
volgende ingrediënten bevatte: aubergine, paprika,
uien, knoflook en kaas.
Het werd geserveerd met iets dat op mie leek, een
soort nudeln waarschijilijk. Maar uitgeprobeerd
met mie was 't zeer wel te genieten.
Dus: neem paprika's (groene en evt. een oranje of
rode erbij) en aubergines in ongeveer gelijke ver
houding. Schil de terong en snijd ze in stukken.
Was de paprika, ontdoe ze van de pitjes en snijd
ze in stukken.
Uien en knoflook snipperen en in wat boter (mar
garine) fruiten. Wat zout en suiker toevoegen plus
evt. wat gember (poeder).
Daarna de groenten erbij doen. Wordt t wat
droog, dan mag er wat melk bij (als U bang bent
voor de lijn dan wat water).
Tenslotte de in dobbelsteentjes gesneden (blok)
kaas erbij en dan op zacht vuur even gaar laten
worden (Opletten dat U geen „draden"-kaas ge
bruikt).
Opdienen met mie
Veel succes en smakelijk eten. WIES
Dit gebeurde bij 't barisan corps, waar vader nog
Adjunct onderofficier was. Het was 12 uur 's mid
dags. Een barisan liep naar de klok en sloeg 13
maal.
Adjudant boos: „Kenapa poekoel 13 kali? Seka-
rang toch djam 12". (Waarom sla je 13 keer? Het
is nu toch 12 uur).
Zonder wat te zeggen sloeg de barisan nog een
maal.
Adjudant woedend: „Apa itoe? (Wat is dat nu?)
.Barisan in de houding: „Potong satoe, djadi 12
adjudant".
(Een er af maakt 12 adjudant).
Sinjo LOUIS
Electrotechnisch Service-Bureau zoekt contact
met MONTEURS e.d. die in hun vrije tijd als
spoedreparaties en/of controlewerkzaamheden
verrichten willen. Voor alle grote plaatsen in
Nederland.
Brieven onder no. 1306.
DOE HET ZELF MET ONS ADVIES
HOUT, BOARD, TRIPLEX
HISTOR KLEURLAKKEN
R en D BEHANGSELS
WONINGTEXTIEL
Fahrenheitstraat - Den Haag
Hoek Copernicusstraat - TELEF. 63.24.48