1001 AVONTUREN met de soetil Kepiting-Drama Bijverdienste GEBR. GAAL 13 ALGEMENE WENKEN AAN BOORD Naamloos HET DERTIENDE UUR Laat ik eerlijkheidshalve bekennen, dat ik geen heldin ben op het gebied van koken. De onder- volgende recepten zijn uit mijn boekoe pienter en in de grijze oudheid eens overgeschreven uit een of ander kookboek. En juist hier in Holland heb ik er zo'n enorm plezier van. Voor mijn visge rechten neem ik meestal diepvries kabeljauw. Dit vind ik wel het gemakkelijkst en heb geen last van graten. LI kunt natuurlijk ook verse vis ne men, die zal over het algemeen goedkoper zijn. Hier volgen dan enige zeedier-gerechten, eenvou dig om klaar te maken (zie boven) en lekker bij de rijst. (Voor keukenprinsessen zoals ik). Gewoonlijk wordt bij de vis die men kookt, één rauwe aardappel gevoegd. Is deze gaar, wordt ver ondersteld, dat ook de vis gaar is. Om te voorkomen dat vis bij het koken spoedig van de graat loslaat, doet men gedurende het ko ken een scheutje azijn in het water. Ook bij garnalen. Per liter water, waarin de vis gekookt wordt doet men één volle, dus niet afgestreken, eetlepel zout. Vis altijd in kokendhete boter of olie bakken. Frikadel Kepiting Zoveel kreeften als U nodig denkt te hebben. Dit gerecht is berekend op 6 kreeften. Van de gekookte kreeften snijdt men de scharen en poten af en haalt hieruit het vlees, evenals uit de schaal. Dit hakt men fijn en vermengt het met 3 eieren, zout, peper en notemuskaat naar smaak, benevens twee sneedjes geweekt brood. De uitgehaalde schalen met boter besmeren en op vullen met dit gehakt. Bestrooi dit met paneer meel of beschuitkruim en bak het in kokend hete boter of olie lichtbruin. Ieder mens heeft zijn herinneringen. Ze sluimeren in zijn geest en komen tot leven als zij zich los maken. De tijd valt dan weg en men vereenzel vigt zich weer met het gebeurde. Een herinnering is een deel van jezelf, omdat zij het leven waarde kan geven. Een herinnering die dateert uit de tijd dat ik nog een schooljongen was werd opgeroepen toen ik weer eens bij mijn moeder op bezoek was. Ze bla derde juist in een beduimeld schrift waarin ze jaren geleden talrijke indische kookrecepten had geschre ven, Het gesprek kwam vanzelfsprekend op de gerechten die gemaakt werden van vlees, vis en kepiting. Bij laatstgenoemde wist ze met een „weet je nog wel" een verleden weer tot leven te roepen. Op een middag had mijn moeder van een visver- koper kepiting gekocht. Deze kreeften werden al tijd levend verkocht, met hun scharen vastgebon den aan het lichaam met een soort vezel. De kok kie werd geroepen en zij ging met de kreeften naar de put om ze daar schoon te maken. Toen zij er nog niet lang was hoorden wij plotseling een hart verscheurende „njonja, njonja toeloeng roepen. Wij zaten op dat ogenblik in de achtergalerij. Mijn moeder schrok en rende naar de put. Wij kinde ren gingen mee. Daar zagen wij dat een van de scharen van de kreeft was losgeraakt en een vin ger van de kokkie er tussen had genomen. Waar schijnlijk was de vezel niet stevig genoeg geweest. De vrouw was er met haar vinger te dicht bij ge- Vroeger had bijna iedere huisvrouw een speciaal recept waar ze terecht bekend of zelfs beroemd om was. Het was altijd veel lekkerder dan gewoon. En men gaf dit recept niet graag uit handen, maar het ging over van moeder op dochter. Nu komt Tong-Tong met een vermetele vraag. Wie van U wil en kan nu zo'n speciaal recept afstaan? We zitten nu toch immers zo ver van elkaar af en kunnen niet even aan komen wippen om van het lekkers te proeven. Ook ziet men hier niemand met een boenkoesje, of een keurig gedekt blad rondwandelen om de „kiriman te bezorgen. Ver blijd nu Uw Tong-Tong vrienden en vriendinnen met Uw speciale recept. REDACTIE komen en de kreeft had toegeknepen. Het bloed stroomde uit haar vinger. Haar gezicht was ver wrongen en asgrauw. Met haar gewone tegenwoordigheid van geest nam mijn moeder een slijpsteen die er niet ver vandaan lag en sloeg met al haar kracht op de kreeft. Met een kwam de vinger vrij. Het vlees lag bloot. Zij was behoorlijk in de knel geweest. Gauw werd er een verband om heen gelegd en de arme vrouw gezegd dat zij naar de dokter moest gaan. Met al de pijn die ze had wilde zij er niet naar toe. Ze was bang dat ze haar vinger zou moeten missen. Maar eindelijk na veel: „saja soempah toean dok tor tidah potong" van mijn moederszijde en ook toen mijn moeder beloofd had haar te zullen bren gen, stemde zij toe. In een sado ging het toen dokterwaarts. J. F. DROOP Ikan Asem Garem Hiervoor neem ik dan diepvries kabeljauw. Deze wordt in bevroren toestand in moten gesneden. Van asem, zout en water wordt een papje ge maakt, de moten hiermee goed ingewreven en dan gebakken in hete olie of boter. Ik persoonlijk gebruik het liefst Delfia, dan wordt de vis mooi garing. Pampies van Gedroogde Garnalen Fijngestampte gedroogde garnalen, 5 a 6 kemi- ries, 1 lombok, 3 lepels gesneden sjalotten, 4 a5 pitjes gesneden bawang poetih (knoflook), 4 a 5 schijfjes laos, een stukje sereh, 1 theelepel trassie - als U hier niet van houdt, kunt U dit weglaten 3 djeroek poeroetblaadjes, hier wel gedroogd te krijgen, 't sap van een halve citroen, zout en olie. Alle bovengenoemde kruiden en specerijen stampt men fijn en braadt die met de fijngestampte gar nalen al roerende, in olie op. Dan perst men er een halve citroen boven uit. Warm opdienen bij de rijst. IKS Toen mijn ouders met mijn Broer en twee Zusters op 22 april 1907, zich na ommekomst van het verlof van mijn vader, inscheepten op de terug weg naar Indië, waren er aan boord ook enkele volbloed Nederlandse gezinnen geëmbarkeerd voot hun eerste reis naar de Oost. Na de lunch kregen de passagiers overheerlijke Vanille-ijs te consume ren. Eén der Hollandse dames vond dit zo lekker dat ze gaarne nog een portie ijs-poeter wilde hebben. Aangezien zij zich niet verstaanbaar kon uitdruk ken tegenover de Inlandse bedienden aan boord, vroeg zij mijn moeder om hulp. Mijn moeder, een echte grapjas, zei tegen haar: „Mevrouw, U moet zeggen, „Djongos, saja mintah laki!" Zo gezegd, zo gedaan. Waarop de stomverbaasde en onthutste djongos van repliek diende met: „Wadoeh Nja, ti dah bisa dong, moesti tjari sendiriü!" Alle aanwezige Indische gasten schoten in een bul derende lach en ook het verschrikte Hollandse vrouwtje, dat om tekst en uitleg vroeg, stemde daarna, zonder enige rancune, volkomen in met de hilariteit. Zo ook de overige Nederlanders. Nu er volop paprika's en aubergines (terong) te krijgen zijn, wil ik onze lezeressen aansporen het volgende gerecht eens te proberen. Een naam er voor weet ik niet: het is zo maar een avontuur met de soetil, maar het smaakt best! Het idee is ont leend aan een gerecht dat ik in Geneve eens voor geschoteld kreeg en dat volgens mijn ontleding de volgende ingrediënten bevatte: aubergine, paprika, uien, knoflook en kaas. Het werd geserveerd met iets dat op mie leek, een soort nudeln waarschijilijk. Maar uitgeprobeerd met mie was 't zeer wel te genieten. Dus: neem paprika's (groene en evt. een oranje of rode erbij) en aubergines in ongeveer gelijke ver houding. Schil de terong en snijd ze in stukken. Was de paprika, ontdoe ze van de pitjes en snijd ze in stukken. Uien en knoflook snipperen en in wat boter (mar garine) fruiten. Wat zout en suiker toevoegen plus evt. wat gember (poeder). Daarna de groenten erbij doen. Wordt t wat droog, dan mag er wat melk bij (als U bang bent voor de lijn dan wat water). Tenslotte de in dobbelsteentjes gesneden (blok) kaas erbij en dan op zacht vuur even gaar laten worden (Opletten dat U geen „draden"-kaas ge bruikt). Opdienen met mie Veel succes en smakelijk eten. WIES Dit gebeurde bij 't barisan corps, waar vader nog Adjunct onderofficier was. Het was 12 uur 's mid dags. Een barisan liep naar de klok en sloeg 13 maal. Adjudant boos: „Kenapa poekoel 13 kali? Seka- rang toch djam 12". (Waarom sla je 13 keer? Het is nu toch 12 uur). Zonder wat te zeggen sloeg de barisan nog een maal. Adjudant woedend: „Apa itoe? (Wat is dat nu?) .Barisan in de houding: „Potong satoe, djadi 12 adjudant". (Een er af maakt 12 adjudant). Sinjo LOUIS Electrotechnisch Service-Bureau zoekt contact met MONTEURS e.d. die in hun vrije tijd als spoedreparaties en/of controlewerkzaamheden verrichten willen. Voor alle grote plaatsen in Nederland. Brieven onder no. 1306. DOE HET ZELF MET ONS ADVIES HOUT, BOARD, TRIPLEX HISTOR KLEURLAKKEN R en D BEHANGSELS WONINGTEXTIEL Fahrenheitstraat - Den Haag Hoek Copernicusstraat - TELEF. 63.24.48

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1960 | | pagina 13