15 1001 AVONTUREN met de soetil Asem manis van lombok of wel sambel kemanten Atjar ketimoen (Vervolg: Het geheim) NEDERLAND LEERT MEER RIJST ETEN! Nergens goedkoper dan bij het Postorderbedrijf „SELECTA Al Uw RIJSTTAFEL ARTIKELEN rechtstreeks van Importeur naar Uw keuken oir a AfZQTn prijzen - Bestellingen door geheel Nederland Super kwaliteit en LAAGSTE prijzen Rijst Indo-China p. 50 kg Ketjap „A" p. fles 650 cc Dengdeng Sapi sedan p. kg Ikan Pedah, Sepat, Terie per kg Krupuk Palembang p. kg Hier worden grote hoeveelheden opgegeven, om dat dit heel goed te bewaren is, mits de pot niet herhaaldelijk geopend wordt. Wij geven U dan ook de raad het over vele kleine potjes te verdelen. Benodigdheden. V/2 liter azijn 1 theelepel dajhé 1 kg. komkommers 3 eetlepels olie 2 grote uien lomboks 2 knoflookpitjes zout 1 eedepel koenjit De komkommers wassen (niet schillen), in kleine stukjes snijden en met zout bestrooid enige uren laten staan. De uien en de knoflookpitjes fijn hak ken of raspen en met de koenjit en de djahé in de olie fruiten (5 minuten). De azijn toevoegen en even laten doorkoken. De stukjes komkommer op een vergiet laten uitlekken of in een doek uitknij pen en met enige lomboks in goed schoongemaak te afsluitbare flessen of potten doen. Daarna de afgekoelde gekruide azijn in de potten gieten, deze afsluiten en op een koele, donkere plaats bewaren. Ook al kunnen wij, in het besef dat het zien sterven van een kameraad ons onvergelijkelijk die per treft, dan catastrofe waarbij duizenden het le ven verliezen, ons de ontroering van de schrijver indenken. Toch heeft dit boekje mij getroffen, zij het dan ook om andere redenen dan waarmee Willem Brandt het heeft geschreven. Het bracht mij in herinnering, hoe lang en hardnekkig er ge vochten is moeten worden voor een enkel maar materiële vergoeding voor die velen „voor wie de Nederlandse vlag tot in hun zwartste uren altoos het edele en levende symbool van vrijheid en rechtvaardigheid is geweest en voor de nabe staanden van zovelen ,,die het hoogste offer heb ben gebracht". Het bracht mij in herinnering, op welke wijze deze trouw en verknochtheid door een dankbaar vaderland werd en wordt gehonoreerd. Ik denk aan die duizenden loten van Nederlandse stam - men noemt hen Spijtoptanten - waarvan zo velen eenzelfde leed ondergongen als in dit boek je beschreven wordt. Die nóg lijden, in de steek gelaten door het land, waar de vlag wappert, die voor zovelen het edele en levende symbool van vrijheid en rechtvaardigheid is geweest. Wanneer dit boekje - al is dit stellig niet de be doeling van de schrijver geweest - onze regeer ders het schaamrood naar de kaken jaagt, dan mag Willem Brandt zich gelukkig prijzen het qeschreven te hebben. HEIN BUITENWEG „Het aantal Chinese en Indische restaurants be droeg in 1939 ongeveer 30. Deze bedrijven waren gevestigd in Amsterdam, Den Haag en Rotter dam. Den Haag, als centrum van verlofgangers uit het voormalige Nederlands-Indië, kon beschouwd worden als de bakermat van de (Europese) Indische restaurants, terwijl Rotterdam (Katendrecht) om streeks 1924 met de Chinese restaurants kennis maakte. Na de oorlog nam niet alleen het aantal van deze exotische restaurants in niet onbelang rijke mate toe, maar tevens vond een spreiding plaats over het gehele land. De terugkeer van de militairen uit Indonesië en de gerepatrieerden waren o.a. oorzaak van een grotere bekendheid met de Chinese en Indonesische keuken. Uit een onlangs door het Bedrijfschap Horeca ge houden telling blijkt, dat per 1 augustus 1960 het aantal van deze restaurants 225 bedroeg. Hiervan waren 132 café-restaurants, 79 restaurants, 13 hotel café-restaurants en 1 hotel-restaurant. 1-8-59 Groningen 4 Friesland 4 Drente 3 Overijssel 10 Gelderland '3 Utrecht 12 Noord-Holland 59 75 80 2 1 13 15 9 10 204 225 1-8-60 5 4 3 12 17 14 64 Zuid-Holland Zeeland Noord-Brabant Limburg Totaal Tot zoverre de Documentatie Mededelingen van 31 augustus 1960 van het Bedrijfschap HORECA, welk overzicht echter verre van volledig kan zijn om een juist beeld te kunnen krijgen van onder meer het meerdere verbruik van rijst in holland. De meeste restaurants, snack-bars, enz., ook de grootste, gaan hoe langer hoe meer er toe over om, naast de gewone Hollandse schotels ook nasi-goreng, bami, loempia's e.d. te serveren. Daarnaast dient men dan nog rekening te houden met wat thuis geconsumeerd wordt en dus niet afkomstig van deze restauratiebedrijven. De ingre diënten daarvoor worden geleverd door grotere en kleinere concerns, die uitsluitend deze ingre diënten maken, en die het publiek bereiken via de kruideniers en groentenhandelaren. Daarnaast bestaan er weer grotere en kleinere winkels die alle artikelen zelf bereiden en ten verkoop aanbie den. Het betrekken van beide groepen van bedrijven in deze statistiek, zou ongetwijfeld interessante ge gevens opleveren. Ter gelegener tijd hopen wij op dit onderwerp nader terug te komen. Van Woustraat 230 - Amsterdam - Telefoon 020-794349 020-130734 f 31,00 Daon Salam, per 500 gram 2.25 Daon Djeruk Purut per 150 gram 8 85 Daon Pandan KeriDg per 150 gram 3.35 Daon Sirih Kering per 150 gram 6.15 Daon Meniran Kering per 150 gram 5.00 Daon Kumis Koetjing per 250 gram 7.00 Temu Lawak per 250 gram 2 40 Trasie Udang per pak 600 gram 05.5 Peteh Asin per flesje 1,10 Peteh Kering lc kwal. 250 gram 0.90 Goela Klapa Toelen per kg 1,25 Sambal Oelak per jampot 2,00 Asam Morah per kg 2,50 Tepung Hungkweh per pak 1,25 Beras Ketan per kg le soort 1 25 en diverse andere artikelen DdUb INCliiig, pctu|ijv.i> j"-» 6«— Bestellingen KLEIN of GROOT worden met SPOED en ZORG behandeld. - Bestellingen boven f30-, franco. - Huisvrouwen blandja bij ONS is 30 tot 100 pCt. goedkoper. Udang bridge Hong Kon p. kg Sidoardjo Udang p. kg Udang Sidoardjo Speciaal p. kg Fijn per ons Miehoen China fijn per pak 500 gram China Mie Telor On Lee per pak Miehoen 555 per pak 600 gram Chin. Mie Telor p. kg Sereh blank 500 gram Temukuntji 500 gram Laos Kering, schijfjes per 500 gram f 1,50 1,50 1,00 1,00 0,80 0,75 0,75 2,25 0 60 4 50 2.75 1.25 1.75 0,84 1,20 1 kg rode lombok 2 kleine koppen ketjap 1 kg groene lombok 5 koppen Haas azijn \Yl pond grote uien 2 soeplepels zout 8 sioeng bawang poetih 2 soeplepels suiker, laos, 2 grote koppen slaolie sereh, trassie naar smaak Lombok grof snijden, de uien fijn snijden en fruiten. Als ze gaar zijn de lombok en ingrediënten erbij doen. Alles goed gaar koken. Dit kan tot 1J^ jaar bewaard worden, dus wel de moeite van het maken waard. Voor de variatie kan men wat taotjo of garnalen bijvoegen. Maar dit gerecht moet U wel zo gauw mogelijk consumeren, want dan blijft het slechts enkele dagen goed. Wij hebben een DOT van een echte koffieboer és Shanghai-machine in ons bezit. In Hongkong besteld: lang gewacht en stil gezwegennooit gedacht en tóch gekregenWe dachten zo: op allerlei [uitjes en Pasar Malams moet dat ding wel een daverend succes hebbenTe huur voor f 25 (voor het goede doel) Een blok ijs (of meer) bestellen bij de ijsfabriek (consumptieijs, hoor!). In zaagsel rollen en in een teil bewaren. Ondertussen agar-agar maken (liefst in meer kleuren), één fles stroop soesoe. een fles stroop pistache. Kurk doorboren voor tjrot-tjrot. Een paar blikken leetjie of witte druiven op water. En dan maar poeter en tjrot. Da-lekkerste van da-allemaalste, Peh! Wie wil, wie wil!

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1960 | | pagina 15