„OOSTERS PAVILJOEN"
DAG GROENTE
INTERNATIONALE EXPOSITIE „SPIJS EN DRANK"
Gratis smullen en proevenop de
in „HOUTRUST" - DEN HAAG
DE LEKKERBEK KOMT AAN Z'N TREK!
TIDA MENGERTI
.Sajoeran nja?"
van 8 t/m 17 SEPTEMBER a.s. van 10 tot 17 uur en van 19 tot 23 uur
Zondag: van 13 tot 17 uur en van 19 tot 23 uur - Entree"!* 1 ■-
Wat U er allemaal krijgt??
Voor iedereen gratis smullen en proeven en bovendien een aantal waardebonnen. Voor de ,eerste 500 gezinnen (be
staande uit minstens 3 personen) een^evensmiddelenpakket cadeau. Voor elke 100 ste bezoeker, een levensmiddelen
pakket cadeau. Voor elke 10 de bezoeker, een aardige°attentie.^
EN RUST DAN|EVEN UIT IN HETf.
Waar Oosterse gerechten en heerlijke kip worden geserveerd ]-3|Koude''en warme dranken - Serveersters in Nationale kleding
Japanse Thee Ceremony - Rustige Gamelanmuziek - Elke avond Floor-Show
12
Zo van die dingen
Vandaag vier ik stilletjes en in mijn eentje een
jubileum en daarvoor staan er bloemetjes op de
radio. Vandaag luister ik voor de 1500ste keer
naar „Dag groenteman". Kunt U zelf uitrekenen hoe
lang ik al in Holland zit.
Ja, wat zouden we zonder die groenteman hebben
moeten eten al die jaren. Nu heb ik het geweten:
500 maal sla (omdat het zo goedkoop en lekker
is), 300 maal bloemkool (omdat het zo goedkoop
en lekker is), 200 maal andijvie (omdat het zo
voordelig en lekker is), 100 maal worteltjes
(omdat het zo goedkoop en lekker is), 100 maal
spinazie of postelijn (omdat het zo goedkoop en
gezond is) en verder ong 300 maal weer sla, toma
ten, sperciebonen en tuinbonen door elkaar. Al
naar gelang het goedkoop, lekker en gezond is.
En o ja, laat me het niet vergeten 2 maal
asperges. „Hardstikke" duur, maar het zou onbil
lijk zijn de groenteman daar mee te laten zitten.
Verder heb ik trouw de aardbeien gegeten ook al
kosten ze nog 1,35 per doosje van 8 stuks en
ben ik 's avonds stikkend van de asthma en de
jeuk naar bed gegaan. Ik heb appels, peren si
naasappels, pruimen en kersen gegeten wanneer
de groenteman het nodig vond. En zelfs klap
bessen, ook al smaken die naar druiven die een
maand in bleekwater hebben gelegen. Maar het
is zo leuk om het uit te spreken bij de groente
winkel: „Mag ik een pond klabesse?" Trouwens
ik zou niet anders durven eten dan wat de groen
teman van de radio voorschrijft.
Al was het alleen omdat 'ie de stem van Albert
van Dalsum heeft en dat mevrouwtje waar hij al
tijd mee praat, les heeft gehad van Jo Vincent.
En heeft U ook dat kaassausje dat bij de bloem
kool hoort wel altijd opgeschreven? Ik wel hoor,
143 maal. Lepeltje bloem, lepeltje boter, beetje
melk, zout, nootemuskaat, geraspte kaas. Ik zou ge
woon geen bloemkool durven eten zonder kaas
saus.
Vergeet U ook niet tomaten in te slaan. Ze zijn
nu goedkoop dus allé mevrouw, één pond de man
is voorlopig voldoende, morgen zien we wel weer.
Wat houdt U niet van tomaten? Hoe durft U,
voor zo'n prijs hou je toch van alles mevrouw?
Wat, krijgt U er puisten van? Nonsens, die krijg
je van aardbeien, peren en primula s ook. Een
puistje meer of minder doet er niet toe. En dan
maar afrekenen kilo's vitaminen voor een hab-
bekrats.
„Sajoeran nja?"
Daar staat de toekang sajoer voor het terrasje
waar je je eerste kopje koffie aan het drinkend
Mag ik U naar aanleiding van een artikel „Tida
mengerti" in het laatste Tong-Tong nummer een
voorbeeld van tida mengerti geven dat zelfs voor
iedere totok duidelijk moet zijn?
In een nummer van Time stond een verslag van
de reis o.a. door India van een hoge Amerikaanse
diplomaat.
Men bracht hem bij het wereldberoemde „Taj
Mahal" en vertelde dat dit monument zo gecon
strueerd was, dat een gefluisterd woord na enige
seconden als echo nog te horen was. De reactie
van de Amerikaanse bezoeker was een „cowboy
yell".
Vindt U dit geen prachtig staaltje van tida menger
ti?
B R-H.
Foto uit ,,Das Land der Tausend Insein"
bent. ]e hebt zijn piepende pikoelans niet eens ge
hoor d.
..Mensen, waar hebben jullie zin in vandaag: en
als zoals gewoonlijk niemand antwoordt, roep je
de kokki. Die weet het meestal wel. We hebben
allang geen sajoer asem gegeten mevrouw en frika-
del djagoeng. Of wil mevrouw toch liever sajoer
goedihof lodeh? Er is mooie reboeng. En terong.
Houdt mevrouw niet van paré, dat is werkelijk
gezond. Of wilt u misschien Hollands eten me
vrouw. Kijk, er zijn nieuwe bruine bonen. Neen,
de bloemkool is duur, niet doen maar.
Je kijkt nog eens naar de terong, de kangkoeng, de
katjang pandjang, de sawi. Kokkie zoekt uit en
piekert intussen wat ze nog nodig heeft aan boem-
boes.
De toekang sajoer zegt niets over vitaminen. Hij
klaagt er alleen heel even over, dat de bloemkool
zo duur wordt omdat het in de bergen zo onveilig
is tegenwoordig.
Lieve toekang sajoer, wat kan me die bloemkool
schelen als je nog kangkoeng en bajem en katjang
pandjang hebt. Zolang je in je manden nog zoveel
soorten groenten hebt dat ik 2 maanden lang iedere
dag andere gerechten op tafel zou kunnen brengen
als ik dat verkoos.
Neen, vandaag niet groenteman, vandaag is het
feest voor mij. Vandaag koop ik ikan sepat en
tahoe bij mijn Indische winkel. En wat tempé en
taugé. Vandaag eet ik geen griezeltje aardappel
en geen griezeltje groente en geen druppeltje vet.
Zomaar droog eten met wat lombok rawit uit het
flesje. Want dacht je dat ik nog leefde na al
die jaren bloemkool-met-kaassaus als ik mijn vi
taminen niet minstens 4 maal in de week op deze
manier binnenkreeg?
Dag groenteman, dag! TOET