„OOSTERS PAVILJOEN" DAG GROENTE INTERNATIONALE EXPOSITIE „SPIJS EN DRANK" Gratis smullen en proevenop de in „HOUTRUST" - DEN HAAG DE LEKKERBEK KOMT AAN Z'N TREK! TIDA MENGERTI .Sajoeran nja?" van 8 t/m 17 SEPTEMBER a.s. van 10 tot 17 uur en van 19 tot 23 uur Zondag: van 13 tot 17 uur en van 19 tot 23 uur - Entree"!* 1 ■- Wat U er allemaal krijgt?? Voor iedereen gratis smullen en proeven en bovendien een aantal waardebonnen. Voor de ,eerste 500 gezinnen (be staande uit minstens 3 personen) een^evensmiddelenpakket cadeau. Voor elke 100 ste bezoeker, een levensmiddelen pakket cadeau. Voor elke 10 de bezoeker, een aardige°attentie.^ EN RUST DAN|EVEN UIT IN HETf. Waar Oosterse gerechten en heerlijke kip worden geserveerd ]-3|Koude''en warme dranken - Serveersters in Nationale kleding Japanse Thee Ceremony - Rustige Gamelanmuziek - Elke avond Floor-Show 12 Zo van die dingen Vandaag vier ik stilletjes en in mijn eentje een jubileum en daarvoor staan er bloemetjes op de radio. Vandaag luister ik voor de 1500ste keer naar „Dag groenteman". Kunt U zelf uitrekenen hoe lang ik al in Holland zit. Ja, wat zouden we zonder die groenteman hebben moeten eten al die jaren. Nu heb ik het geweten: 500 maal sla (omdat het zo goedkoop en lekker is), 300 maal bloemkool (omdat het zo goedkoop en lekker is), 200 maal andijvie (omdat het zo voordelig en lekker is), 100 maal worteltjes (omdat het zo goedkoop en lekker is), 100 maal spinazie of postelijn (omdat het zo goedkoop en gezond is) en verder ong 300 maal weer sla, toma ten, sperciebonen en tuinbonen door elkaar. Al naar gelang het goedkoop, lekker en gezond is. En o ja, laat me het niet vergeten 2 maal asperges. „Hardstikke" duur, maar het zou onbil lijk zijn de groenteman daar mee te laten zitten. Verder heb ik trouw de aardbeien gegeten ook al kosten ze nog 1,35 per doosje van 8 stuks en ben ik 's avonds stikkend van de asthma en de jeuk naar bed gegaan. Ik heb appels, peren si naasappels, pruimen en kersen gegeten wanneer de groenteman het nodig vond. En zelfs klap bessen, ook al smaken die naar druiven die een maand in bleekwater hebben gelegen. Maar het is zo leuk om het uit te spreken bij de groente winkel: „Mag ik een pond klabesse?" Trouwens ik zou niet anders durven eten dan wat de groen teman van de radio voorschrijft. Al was het alleen omdat 'ie de stem van Albert van Dalsum heeft en dat mevrouwtje waar hij al tijd mee praat, les heeft gehad van Jo Vincent. En heeft U ook dat kaassausje dat bij de bloem kool hoort wel altijd opgeschreven? Ik wel hoor, 143 maal. Lepeltje bloem, lepeltje boter, beetje melk, zout, nootemuskaat, geraspte kaas. Ik zou ge woon geen bloemkool durven eten zonder kaas saus. Vergeet U ook niet tomaten in te slaan. Ze zijn nu goedkoop dus allé mevrouw, één pond de man is voorlopig voldoende, morgen zien we wel weer. Wat houdt U niet van tomaten? Hoe durft U, voor zo'n prijs hou je toch van alles mevrouw? Wat, krijgt U er puisten van? Nonsens, die krijg je van aardbeien, peren en primula s ook. Een puistje meer of minder doet er niet toe. En dan maar afrekenen kilo's vitaminen voor een hab- bekrats. „Sajoeran nja?" Daar staat de toekang sajoer voor het terrasje waar je je eerste kopje koffie aan het drinkend Mag ik U naar aanleiding van een artikel „Tida mengerti" in het laatste Tong-Tong nummer een voorbeeld van tida mengerti geven dat zelfs voor iedere totok duidelijk moet zijn? In een nummer van Time stond een verslag van de reis o.a. door India van een hoge Amerikaanse diplomaat. Men bracht hem bij het wereldberoemde „Taj Mahal" en vertelde dat dit monument zo gecon strueerd was, dat een gefluisterd woord na enige seconden als echo nog te horen was. De reactie van de Amerikaanse bezoeker was een „cowboy yell". Vindt U dit geen prachtig staaltje van tida menger ti? B R-H. Foto uit ,,Das Land der Tausend Insein" bent. ]e hebt zijn piepende pikoelans niet eens ge hoor d. ..Mensen, waar hebben jullie zin in vandaag: en als zoals gewoonlijk niemand antwoordt, roep je de kokki. Die weet het meestal wel. We hebben allang geen sajoer asem gegeten mevrouw en frika- del djagoeng. Of wil mevrouw toch liever sajoer goedihof lodeh? Er is mooie reboeng. En terong. Houdt mevrouw niet van paré, dat is werkelijk gezond. Of wilt u misschien Hollands eten me vrouw. Kijk, er zijn nieuwe bruine bonen. Neen, de bloemkool is duur, niet doen maar. Je kijkt nog eens naar de terong, de kangkoeng, de katjang pandjang, de sawi. Kokkie zoekt uit en piekert intussen wat ze nog nodig heeft aan boem- boes. De toekang sajoer zegt niets over vitaminen. Hij klaagt er alleen heel even over, dat de bloemkool zo duur wordt omdat het in de bergen zo onveilig is tegenwoordig. Lieve toekang sajoer, wat kan me die bloemkool schelen als je nog kangkoeng en bajem en katjang pandjang hebt. Zolang je in je manden nog zoveel soorten groenten hebt dat ik 2 maanden lang iedere dag andere gerechten op tafel zou kunnen brengen als ik dat verkoos. Neen, vandaag niet groenteman, vandaag is het feest voor mij. Vandaag koop ik ikan sepat en tahoe bij mijn Indische winkel. En wat tempé en taugé. Vandaag eet ik geen griezeltje aardappel en geen griezeltje groente en geen druppeltje vet. Zomaar droog eten met wat lombok rawit uit het flesje. Want dacht je dat ik nog leefde na al die jaren bloemkool-met-kaassaus als ik mijn vi taminen niet minstens 4 maal in de week op deze manier binnenkreeg? Dag groenteman, dag! TOET

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1961 | | pagina 12