mi VOOR DE VROUW .ULINAIRE EN ANDERE AVONTUREN VAN EEN INDISCHE HUISVROUW IN DE PROVENCE Leven onder de olijfbomen Van een familielid (mijn man is van geboor te Luxemburger en spreekt dus vloeiend Frans) konden wij in de buurt van Draguignan (Provence) een stukje land met een ruïne er op krijgen om er een kippenfokkerij te be ginnen. Mijn man is eind 1954 vooruit naar La Douce France gegaan en ik ben met mijn dochtertje gevolgd in 1955. Ons buis, toen het dak er weer op zat. Een ruw gepleisterde boerenwoning met op de voorgrond een amandelboom. Met onze eigen handen en ongeloolijk veel inspanning en tegenslagen op allerlei gebied presteerden wij het, het huis weer op te bou wen en er een kippenfokkerij te beginnen. In de barre winter van 1955 op 1956 zijn we ingesneeuwd geweest en waren een maand van de buitenwereld afgesneden. Het kind kon niet naar school, we ontvingen geen post, hadden geen electrisch licht, dus geen radio. We moesten voor 2000 kippen zorgen, plus wat eenden, parelhoenders, twee geiten en een hond; dus hadden we onze handen vol. Onze geslachte kippen konden we niet afleveren omdat de sneeuw meer dan een meter hoog lag. Daarna kregen we, omdat het maar niet wou gaan regenen, watergebrek, wat uiteindelijk het begin van nieuwe ellende betekende. We dachten dit op te lossen door met de camion water te gaan halen in Lorgues, het dichtsbijzijnde dorp. Maar toen sloot Nasser het Suezkanaal af en men draaide in Frankrijk de benzinekranen dicht. Toen de papiermolens van de bureaucratie eindelijk zover gedraaid hadden, dat wij weer benzine konden krijgen, was ons bedrijf op de fles, daar wij onze kip pen intussen hadden moeten verkopen om hen voor verdorsten te behoeden. Toch hebben wij er een heerlijke tijd gehad, die wij voor geen goud zouden willen missen. Vooral het klimaat is er fijn: altijd zon en blauwe luchten. Beau Temps persistent, het weerbericht is altijd gunstig. Een enkele keer is er mistral (koude, lokale wind), maar dat duurt nooit erg lang. Voor Indische mensen, die zo naar de zon verlangen, is het er goed verblijven. Er zijn veel dingen, die ons aan Indië herin neren. Men drinkt er ook kruidenthee, zoiets als onze djamoe-djamoe; de mannen zijn er dol op de jacht en de vrouwen zowel als de mannen houden van lekker koken en lekker eten en vinden het fijn allerlei recepten te spuien. Men is vriendelijk en gemoedelijk en leeft er meer buiten- dan binnenshuis; het klimaat leent zich er toe. Voor wie misschien eens in de Provence als losse werkkracht wil werken: als druiven- plukker(ster) kun je er 8.verdienen. Mijn man verdiende als drager van de mand jes 10.per dag, plus vrij wijndrinken en druiven eten zoveel je maar wilt. Je hebt de eerste dagen wel een gevoel of je rug gebro ken is, maar alles went en je slaapt 's nachts als een roos PROVENCAALSE RECEPTEN GROENE LOMBOK IN HET ZUUR In de Provence eten ze deze lombok bij hun macaroni met kaas, en pedis, niet te geloven gewoon Men gaat als volgt te werk. Eerst de lombok van de stelen ontdoen en daarna goed wassen. Zet ze dan een nacht in een flinke zoutoplossing. De volgende dag uit de zoutoplossing halen en zo stijf mogelijk rangschikken in een glazen stopfles. Overgiet ze met gekruide azijn of wijnazijn, al of niet met wat water verdund, totdat ze goed onder staan. Mochten ze gaan drijven, dan een klein plankje met een schoongewassen steen erop leggen. Na een week zijn ze voor gebruik gereed. NON, JE NE REGRETTE RIEN! In TT van iO januari j.l. zult U onge twijfeld het leuke stukje ,,Een bedje van varens'" van Jeannette Weymo ge lezen hebben. Deze pagina ruim ik graag in voor een uitgebreider relaas over haar tijd als kippenfokster in de Provenge. Een welgemoed, hardwer kend gezin, zoals wij overal ter wereld tegenkomen. Maar in de eerste plaats: een pientere, dappere huisvrouw met veel zin voor humor, die haar ogen en oren, maar ook haar hart wijd open zette voor wat dit land haar te bieden had. Een vrouw voor wie het ,,Non, je ne regrette rienniet alleen een liedje van Edith Piaff is, maar een welge- verzuchting. LILIAN meende verz ASPERGE-OMELETTE (Wij aten deze omelette van punten van de wilde asperge.) Men rekent één ei per persoon. De eieren met wat melk tot een schuimige massa klop pen. En naar smaak wat zout, peper en flink wat zeer fijn gesneden of geoelekte knoflook doorheenroeren en het laatste de fijngesneden aspergepunten toevoegen. Op een zacht vuur bakken en gaar laten worden. AIOLI Dit is een soort saus, die men bij feestelijke gelegenheden bij allerlei soorten gebraad, zo als b.v. gebakken lever, gebakken kip, gevo gelte, rundvlees, varkensvlees en vis, presen teert. In een houten vijzel knoflook kneu?en en afwisselend olijfolie en knoflook toevoegen tot een dikke saus is verkregen. (Zo ongeveer als men mayonaise maakt.) In het verkeer met Provencalen, die zich juist aan Aioli tegoed hebben gedaan, moet men de verkeersslogan „Afstand houden"' in acht nemen. De Provencalen zijn verzot op knoflook. Hierover doet een aardig mopje de ronde. Er zouden tijdens de Christen-vervolgingen ook enige Provencalen als diner voor de wilde leeuwen, in de arena worden geworpen. De deuren van de kooien gaan open en de hon gerige leeuwen willen zich op de weerloze Provencalen storten. Maar wat gebeurt er op (Lees verder volgende pagina) Het landschap van Draguigna is bergachtig en ruig maar lijkt zo op het eerste gezicht wel op een Indisch landschap. Er zijn veel eiken- en dennebomen en ook de gele brem ontbreekt er niet. Zoals er in Indië vele soorten pisang zijn, zo zijn er ook even zo vele soorten olijven, maar allemaal zijn ze heerlijk! 10

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1962 | | pagina 10