IJS BIJ DE KACHEL £i T)ieu a Grée la 7t emme Wie volgt Als ik dit schrijf hebben we al een week lang vorst gehad. U weet wat een hekel ik aan de kou heb, laat staan aan tastbare, keiharde kou. Maar daar is het lekker-duiveltje in me dat fluistert: „En je was altijd zo gek op ijs? In Soerabaja at je tot grote ergernis van ieder een de thermosfles leeg, zodat baboe telkens weer naar het „dépot" moest. Weet je nog wel es gosok en es saboen en es lilin? En es gandoel en es kopjor? En kopi mokka? En es Sjanghai? Waarom griep je nu over dat ijs, dat zomaat voor het grijpen ligt? Je kunt het toch opeten, je hoeft toch niet te schaatsen?" Wat mijn moeder vertelde DE SMOOR IN Een jong getrouwd Hollands vrouwtje wilde graag eens kip eten, zoals ze al vaker bij ken nissenen had geproefd. Ze liet haar kokki een kip kopen en zei: „Kokki, itoe ajam masoep soemoor!" Kokki kon haar oren niet geloven, maar ge hoorzaam als ze was, deed ze wat haar geboden was. Ze bond de kip een lang touw om de poten en liet het hier onder een luid „pêok- pêok" neer in de put. Toen mevrouw op het lawaai kwam toelopen schrok ze zich dood. Ze hees de kip ijlings naar boven en riep toen maar de hulp van haar buurvrouw in. „Rika, ik wilde die kip zo graag bereid heb ben als ik bij jullie heb gegeten." „Kokki, njonja minta itoe ajam masak smoor!" zei mijn moeder. „Astaga!" was alles wat kokkie antwoordde. DIENAAR Zoals vroeger de gewoonte was, gingen veel jonge meisjes en jongens trouw naar de kerk. Mijn moeder woonde toen in Probolinggo. Er was catechesatieles en mijn moeder, die net, hijgend, te laat was gekomen, kreeg direct een beurt van de dominee. Ze had de vraag echter niet verstaan en vroeg aan één van de jongelui: „Zeg, wat heeft de dominee toch gevraagd?" „Hij vraagt waar Hors dient", zei de jongen. „O", zei mijn moeder. „Dominee, ik weet waar hij dient, in Wonolangan (suiker fabriek) „Neen, dominee", verbeterde een ander, „op de S.f. Wono-Asé." „Maar dat vraag ik toch niet?" was dominees verbaasde antwoord. „Ik vroeg wat Godsdienst is In die tijd bestond er werkelijk een meneer Hors. Mevr. ARENDS (Vervolg vorige pag.) het critieke moment? De Proven?alen blazen hun met knoflook bezwangerde adem in de leeuwensnuiten en de ondieren storten bewus teloos ter aarde UIENSOEP 4 a 5 grote bombay-uien in boter goudgeel fruiten. Een oud brood wordt in de lengte in repen gesneden en in de oven geroosterd. Zijn de uien klaar, dan giet men er wat water of bouillon bij. Men breekt het brood in stuk ken en legt het in een verwarmde soepterrine en giet er de uiensoep overheen. Daaroverheen raspt men Gruyèr of oude Hollandse kaas. De deksel er op doen en ongeveer 3 minuten laten staan. Dan is de soep klaar voor het gebruik. JEANNETTE WEYMO Mijn welstand-status is nog niet van dien aard, dat ik een ijskast bezit, zodat ook mijn kinde ren nog uitgelaten kunnen zijn om een ijsje. „Jongens, we gaan ijs maken'", zei ik. „Nu laat Mamma jullie eens ijs eten zoals we daar in Indië aten. Niet dat plakkerige zoete brok je aan een stokje, maar écht ijs!" We hebben kommetjes, bekers, bakken buiten gezet en na een paar uren hadden we ijs. Ik heb de kinderen een oude handdoek gegeven en ze geleerd hoe ze met een hamer dat stukje vorst tot gruis kunnen toemboek. Dat tot een stevige bal knijpen, stokje erin en even buiten laten vastvriezen. Scheutje rode stroop erover en dan maar likken. Of in een glas met een beetje melk en wat vanille-stroop. We hebben fosco gemaakt en koffie-ijs. Toen ineens dacht ik aan kopi mokka(of ook wel mokka kotjok). U herinnert zich toch nog wel „de kouwe hoek"" op het eind van Pasar Baroe? Die grote glazen vol schuimende „koffie-met-een- tik", ijskoud? Direct proberen: 1 volle theelepel Nescafé (of andere instant koffiepoeder) 3 lepels suiker; 1/2 glas es toemboek (met hamer, steen of zo maar beuken tegen het aanrecht); 1 volle theelepel (iets meer mag wel) ver mouth of port; een scheutje koffiemelk. Koffie, suiker, vermouth en melk glad roeren; een beetje ijsgruis erbij en dan flink kotjok. Hebt U een shaker, des te beter. Ik heb ge woon een schoteltje op het glas gehouden en toen gekotjokt tot de spetters in het rond vlogen. Toen het schuimende mengsel aan gevuld met de rest van het ijs; beetje water erbij. Toen naar de stoel bij de kachel. Drinken. Zaaalig Sjouke Dijkstra en Henk van der Grift weten niet wat ze missen L. D. Haar huid heeft die kleur die Europese vrou wen alleen krijgen door de peperdure zon van Saint Tropez. De uitdrukking van haar ogen slaat op het lijstje van Sophia Loren onder no. 273.' om persfotografen in verrukking te brengen. Haar hoofdtooi is geinspireerd op die van Liz Taylor's Cleopatra (alleen niet zo kost baar) Haar onverschilligheid voor kleding maakt Brigitte Bardot razend jaloers. Die kan niet straffeloos zo nonchalant zijn. De naam van dit uitverkoren, aanbiddelijke wezentje? Amanda Kiliaan, 1 lente (Ingez. door Marijke Boersmaj Nijmegen het voorbeeld van Jeannette Weymo en zendt mij recepten van eenvoudige, landelijke, plaatselijke gerechten. Huisvrouwen in Brazilië, U.S.A., Australië, Japan, India, Afrika, ja waar ook ter wereld, wat eet men daar? Wat kookt U voor uw gezin Welk gerecht bereidt U van de producten die de streek waar U woont, oplevert? Wat is uw „Specialité de la maison"? Geen recept te eenvoudig (of te ingewikkeld) of het is welkom. De bedoeling is van al deze inzendingen een internationaal kookboek samen te stellen. Een boek zoals er geen tweede op de wereld zal bestaan, omdat het geschreven zal zijn door tientallen vrouwen inplaats van door één. Het zal een boek zijn waarvan uw dochter en kleindochter plezier zullen kunnen hebben, want: Mensen komen en mensen vergaan, Maar Elonger en Lekker zullen altijd bestaan. Recepten die U opzond of zult opzenden op Tjalie's kreet om: „Variatie op bestaande gerechten" (Tong-Tong van 30-l-'62) horen ook in deze ver zameling thuis en worden dus ook erin opgenomen. Er is geen sluitingsdatum voor het inzenden van recepten, maar zou het niet leuk zijn als we vóór eind van dit jaar dit boek vol hadden? Heeft U leuke tips, bijzonderheden over of voor het gebruik van bepaalde ingrediënten, schrijf die er bij. Maar vooral: duidelijk uw naam, adres, leeftijd en... alstublieft een foto'tje (pasfoto is goed) van uzelf. U zult zien: dit wordt een enig boek en onge twijfeld het origineelste op dit gebied. Ajo, een blaadje papier en een potlood. U mag zoveel recepten inzenden als U wilt. Adresseren aan: „MYANA", TONG-TONG, Prins Mauritslaan 35 - Den Haag. 11

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1962 | | pagina 11