IJS BIJ DE KACHEL
£i T)ieu a Grée la 7t
emme
Wie volgt
Als ik dit schrijf hebben we al een week lang
vorst gehad. U weet wat een hekel ik aan de
kou heb, laat staan aan tastbare, keiharde kou.
Maar daar is het lekker-duiveltje in me dat
fluistert: „En je was altijd zo gek op ijs?
In Soerabaja at je tot grote ergernis van ieder
een de thermosfles leeg, zodat baboe telkens
weer naar het „dépot" moest. Weet je nog
wel es gosok en es saboen en es lilin? En es
gandoel en es kopjor? En kopi mokka? En es
Sjanghai? Waarom griep je nu over dat ijs,
dat zomaat voor het grijpen ligt? Je kunt het
toch opeten, je hoeft toch niet te schaatsen?"
Wat mijn moeder vertelde
DE SMOOR IN
Een jong getrouwd Hollands vrouwtje wilde
graag eens kip eten, zoals ze al vaker bij ken
nissenen had geproefd.
Ze liet haar kokki een kip kopen en zei:
„Kokki, itoe ajam masoep soemoor!"
Kokki kon haar oren niet geloven, maar ge
hoorzaam als ze was, deed ze wat haar geboden
was. Ze bond de kip een lang touw om de
poten en liet het hier onder een luid „pêok-
pêok" neer in de put.
Toen mevrouw op het lawaai kwam toelopen
schrok ze zich dood. Ze hees de kip ijlings
naar boven en riep toen maar de hulp van
haar buurvrouw in.
„Rika, ik wilde die kip zo graag bereid heb
ben als ik bij jullie heb gegeten."
„Kokki, njonja minta itoe ajam masak
smoor!" zei mijn moeder.
„Astaga!" was alles wat kokkie antwoordde.
DIENAAR
Zoals vroeger de gewoonte was, gingen veel
jonge meisjes en jongens trouw naar de kerk.
Mijn moeder woonde toen in Probolinggo.
Er was catechesatieles en mijn moeder, die net,
hijgend, te laat was gekomen, kreeg direct een
beurt van de dominee.
Ze had de vraag echter niet verstaan en vroeg
aan één van de jongelui: „Zeg, wat heeft de
dominee toch gevraagd?"
„Hij vraagt waar Hors dient", zei de jongen.
„O", zei mijn moeder. „Dominee, ik weet
waar hij dient, in Wonolangan (suiker
fabriek)
„Neen, dominee", verbeterde een ander, „op
de S.f. Wono-Asé."
„Maar dat vraag ik toch niet?" was dominees
verbaasde antwoord. „Ik vroeg wat Godsdienst
is
In die tijd bestond er werkelijk een meneer
Hors.
Mevr. ARENDS
(Vervolg vorige pag.)
het critieke moment? De Proven?alen blazen
hun met knoflook bezwangerde adem in de
leeuwensnuiten en de ondieren storten bewus
teloos ter aarde
UIENSOEP
4 a 5 grote bombay-uien in boter goudgeel
fruiten. Een oud brood wordt in de lengte
in repen gesneden en in de oven geroosterd.
Zijn de uien klaar, dan giet men er wat water
of bouillon bij. Men breekt het brood in stuk
ken en legt het in een verwarmde soepterrine
en giet er de uiensoep overheen. Daaroverheen
raspt men Gruyèr of oude Hollandse kaas. De
deksel er op doen en ongeveer 3 minuten
laten staan. Dan is de soep klaar voor het
gebruik.
JEANNETTE WEYMO
Mijn welstand-status is nog niet van dien aard,
dat ik een ijskast bezit, zodat ook mijn kinde
ren nog uitgelaten kunnen zijn om een ijsje.
„Jongens, we gaan ijs maken'", zei ik. „Nu
laat Mamma jullie eens ijs eten zoals we daar
in Indië aten. Niet dat plakkerige zoete brok
je aan een stokje, maar écht ijs!"
We hebben kommetjes, bekers, bakken buiten
gezet en na een paar uren hadden we ijs. Ik
heb de kinderen een oude handdoek gegeven
en ze geleerd hoe ze met een hamer dat stukje
vorst tot gruis kunnen toemboek. Dat tot een
stevige bal knijpen, stokje erin en even buiten
laten vastvriezen. Scheutje rode stroop erover
en dan maar likken. Of in een glas met een
beetje melk en wat vanille-stroop. We hebben
fosco gemaakt en koffie-ijs. Toen ineens dacht
ik aan kopi mokka(of ook wel mokka kotjok).
U herinnert zich toch nog wel „de kouwe
hoek"" op het eind van Pasar Baroe? Die
grote glazen vol schuimende „koffie-met-een-
tik", ijskoud?
Direct proberen:
1 volle theelepel Nescafé (of andere instant
koffiepoeder)
3 lepels suiker;
1/2 glas es toemboek (met hamer, steen of zo
maar beuken tegen het aanrecht);
1 volle theelepel (iets meer mag wel) ver
mouth of port;
een scheutje koffiemelk.
Koffie, suiker, vermouth en melk glad roeren;
een beetje ijsgruis erbij en dan flink kotjok.
Hebt U een shaker, des te beter. Ik heb ge
woon een schoteltje op het glas gehouden en
toen gekotjokt tot de spetters in het rond
vlogen. Toen het schuimende mengsel aan
gevuld met de rest van het ijs; beetje water
erbij.
Toen naar de stoel bij de kachel. Drinken.
Zaaalig
Sjouke Dijkstra en Henk van der Grift weten
niet wat ze missen
L. D.
Haar huid heeft die kleur die Europese vrou
wen alleen krijgen door de peperdure zon van
Saint Tropez.
De uitdrukking van haar ogen slaat op het
lijstje van Sophia Loren onder no. 273.' om
persfotografen in verrukking te brengen.
Haar hoofdtooi is geinspireerd op die van
Liz Taylor's Cleopatra (alleen niet zo kost
baar)
Haar onverschilligheid voor kleding maakt
Brigitte Bardot razend jaloers. Die kan niet
straffeloos zo nonchalant zijn.
De naam van dit uitverkoren, aanbiddelijke
wezentje? Amanda Kiliaan, 1 lente
(Ingez. door Marijke Boersmaj Nijmegen
het voorbeeld van Jeannette Weymo en zendt mij recepten van eenvoudige,
landelijke, plaatselijke gerechten. Huisvrouwen in Brazilië, U.S.A., Australië,
Japan, India, Afrika, ja waar ook ter wereld, wat eet men daar? Wat kookt
U voor uw gezin Welk gerecht bereidt U van de producten die de streek
waar U woont, oplevert? Wat is uw „Specialité de la maison"?
Geen recept te eenvoudig (of te ingewikkeld) of het is welkom.
De bedoeling is van al deze inzendingen een internationaal kookboek samen
te stellen. Een boek zoals er geen tweede op de wereld zal bestaan, omdat
het geschreven zal zijn door tientallen vrouwen inplaats van door één.
Het zal een boek zijn waarvan uw dochter en kleindochter plezier zullen
kunnen hebben, want:
Mensen komen en mensen vergaan,
Maar Elonger en Lekker zullen altijd bestaan.
Recepten die U opzond of zult opzenden op Tjalie's kreet om: „Variatie
op bestaande gerechten" (Tong-Tong van 30-l-'62) horen ook in deze ver
zameling thuis en worden dus ook erin opgenomen.
Er is geen sluitingsdatum voor het inzenden van recepten, maar zou het niet
leuk zijn als we vóór eind van dit jaar dit boek vol hadden?
Heeft U leuke tips, bijzonderheden over of voor het gebruik van bepaalde
ingrediënten, schrijf die er bij.
Maar vooral: duidelijk uw naam, adres, leeftijd en... alstublieft een foto'tje
(pasfoto is goed) van uzelf. U zult zien: dit wordt een enig boek en onge
twijfeld het origineelste op dit gebied.
Ajo, een blaadje papier en een potlood.
U mag zoveel recepten inzenden als U wilt. Adresseren aan:
„MYANA", TONG-TONG, Prins Mauritslaan 35 - Den Haag.
11