een
U'KKeR.:. Ba KKie
of waT anDers?
<~Probeer dat eenó
Rubriek voor vrouwen die raad vragen,
of raad weten voor alle grote en kleine
huishoudelijke en gezinsproblemen.
's Morgens bij mijn eerste kopje koffie kijk ik
mijn agenda eens na: 3 maal op bezoek en een
modeshow. Dat wordt weer een koffiedag,
gegarandeerd.
9.30. „Gaat U even zitten; ik kom zo bij
U", zegt mevrouw L. Even later komt ze bin
nen met een blaadje met twee kopjes koffie.
„Zo", zegt ze, „met een bakje koffie erbij
kunnen we veel beter praten."
Lekker zo n tweede kopje.
11.00. „U komt mooi op tijd", zegt de
chef van mijn kantoor, dat ik als nummer 2 op
mijn agenda heb. „We hebben net koffie-
kwartiertje!" De kantine-juffrouw brengt
twee koffie. Ik ken kantoorkoffie: meestal niet
lekker, maar wel veel. „Laat uw koffie niet
koud worden", zegt mijn gastheer als ik onder
het praten nauwelijks naar het kopje kijk. En
voor de goede gang van zaken drink ik mijn
derde kopje leeg.
12.15. „Misschien ben ik een beetje laat"',
verontschuldig ik me bij mejuffrouw D., die
ik moet interviewen. Niks hoor, U bent mooi
op tijd. Mijn verloofde komt tussen de middag
altijd koffie drinken, dan drinkt U gezellig
mee." Erg gezellig; het moet ook wel goede
koffie zijn; ik proef hem nauwelijks, al moet
ik ieder slokje tweemaal doorslikken.
1.15. Daar sta ik op straat met mijn vier
koppen koffie en twee zwabberbenen. Ik moet
wat zien te eten. Op de meeste lunchrooms
staat de waarschuwing „De koffie is klaar".
Daar ga ik niet binnen. Uiteindelijk stap ik
toch een automatiek binnen en neem een kop
soep en een croquetje. Het gaat iets beter. Nu
een flinke wandeling voor ik naar die mode
show ga.
2.35. Natuurlijk ben ik te Iaat, maar dat
geeft niets; een vriendin zou een tafeltje voor
ons nemen. Daar zit je al. „Je bent laat. Ik heb
alvast koffie besteld", zegt ze. Ik reageer er
niet zo gauw op; mijn aandacht is voor een
voorbijwiegende mannequin met een koffie
kleurig pakje aan. „Koffie", antwoord ik vaag,
„waarom koffie?" „Nou, je wilt toch nooit
thee? Of had je nu sherry gewild? Neen, geen
sherry. Niets walgelijkers dan een vrouw, die
overdag naar drank ruikt. De koffie is niet
slecht, alleen duur. De japonnen slecht èn
duur. Ik voel me op het randje van kotsmisse
lijk.
4.30.„Mam, wat zie je bleek, ben je ziek?"
vraagt mijn dochtertje, die me open doet.
„Kom gauw lekker bij de kachel. Zal ik een
kopje koffie voor je maken?"
Nog net op tijd bereik ik het toilet.
Dit is geen koffieleuterij mensen; dit is een
waar een droevig verhaal uit koffiedrinkend
Nederland, ondanks zijn kleinheid één van de
grootste koffieconsumenten van Europa.
Het verhaal dat zuinige Hollandse huisvrou
wen altijd thee presenteren, heb ik nog niet
vaak meegemaakt. Overal schenken ze met de
grootste hartelijkheid een bakje koffie. Mis
schien heb ik een gammel hart, maar meer dan
drie kopjes over de gehele dag bekomt me
niet best. Er zijn genoeg mensen, die liters
koffie drinken nooit een kopje afslaan. Maar,
vraag ik me af, zou dat niet komen omdat
men niets anders aan te bieden heeft?
Waarom probeert U het niet eens met uw
bezoekers te animeren voor een andere drank?
Waarom niet eens:
HETE GEMBER-THEE.
„Wedan djae", zeggen ze in Oost-Java. Ik her
inner me dat ze veel verkocht werd in de
bergstreken en op plaatsen waar het veel regen
de. Ik zie de verkoper met zijn grote ketel
aan de kant van de weg met om hem heen
gehurkt zijn klanten. Met beide handen om
vatten ze een klein blauw bedrukt kommetje
met het hete, zoete vocht. Als klein meisje
heb ik er ook wel eens een cent aan gespen
deerd. Maar de kokki thuis zorgde er ook
voor op „koud' '-avonden. En voor mij liet ze
dan een extra knolletje gember in het kopje.
MINTTHEE.
Wordt veel in Frankrijk gedronken, maar hier
kunt U bij iedere betere kruidenier ook mint-
theeblaadjes krijgen. Heerlijk verfrissend en
veel warmer dan gewone thee. U kunt ook
half om half mengen en niet in kopjes maar
in glazen serveren. En het Hollandse koekje
behoeft er niet bij
THEE MET CITROEN
Als U dat hebt en uw gast een beetje ver
kleumd bij U aankomt voeg er dan een paar
druppeltjes rhum bij.
EEN KOMMETJE
ZELFGETROKKEN BOUILLON,
niet te vet. Met pakjes soep kunt U ook
experimenteren en er een eigen smaakje aan
Ketelsteen in de waterketel voorkomt men
ketelsteen door altijd een kiezelsteentje mee
te koken. Ook geldt het voor de rijststomer.
Ketelsteen krijgt men van de pan los door
hem uit te koken met onverdunde azijn. Men
kan de pan ook droog op het vuur zetten en
de ketelsteen er „uitbranden". Vaak krijgt
men er niet al de ketelsteen af, maar in ieder
geval toch wel een belangrijk deel. Bij emaille
pannen liever deze manier niet toepassen.
Rijsttorretjes. Een beetje derrispoeder (onscha
delijk voor warmbloedigendoor de beras
en de beestjes blijven weg, verzekerde mij
Mevr. W. Natuurlijk de poeder wel goed uit
de rijst wassen.
Harde boter. Vergeten het botervlootje
's avonds in de huiskamer te zetten, zodat de
boter 's morgens keihard is? Geen nood, het
mes even in kokend water houden (onder de
geiserstraal) en het glijdt weer als „boter"
door de boter(wel telkens weer even met
warm water verwarmen).
Verfrommelde franjes. Die moderne franje
garnering bij truitjes, japonnen etc. komen
wel eens verfrommeld uit de was. U krijgt
ze weer mooi recht door ze boven waterdamp
te houden en te rekken.
Ivoor. Krijgt men weer mooi wit als het met
benzine of wijngeest afgewreven wordt. Met
een flanellen lap droogwrijven. Handvatten
van messen herkrijgen hun zuivere kleur als
men ze met een in zout gedompelde citroen
schil afwrijft.
geven door kerrie, paprika, thym, lemmetjes
aan toe te voegen.
Over het serveren van koude dranken kunnen
we in Holland niets leren. Hier kent men
alleen dranken in flesjes. Laten we dus daarin
origineel blijven en uit onze herinnering halen
wat we daar in Indië onze gasten voorzetten.
Met een klein beetje goede wil kunnen we
ons best losrukken van sinas en cola, wat niet
wil zeggen, dat die op hun tijd ook lekker
kunnen zijn.
Wie geeft mij een paar tips?
LILIAN DUCELLE
14