VERGEET U HET NIET?
Yeluwe-Priangan retour
1 1 2
Het is 10 uur 's morgens. Man en kinderen
zijn naar werk en school, de kamer is opge
ruimd en de ontbijtafwas staat te drogen in
het afdruiprek. Ik rommel eens een beetje in
de keuken, en als ik het keukenkastje onder
het aanrecht open, zie ik dingen die me op
eens een onbedwingbare lust tot „njarap"
geven. Wat ik zie? Koude rijst van gister
avond, een schaaltje met rauwe spruitjes en
een halve tjobek sambel oelek met petis.
Gauw schep ik wat rijst op een bord, tjobek
en lalap gaan mee naar binnen en even later
zit ik met mijn ,,vijf geboden" te genieten.
Veel te gauw eigenlijk is het heerlijks ver
dwenen; de tjobek gaat terug naar de keuken
waar ik mezelf tot slot nog een fikse mok
koffie toebroek maak. Onder het voorzichtig
slurpen van dit hete vocht ben ik weer even
in mijn innig geliefd Priangan: ik zie de
Tangkoeban Prahoe, hoor het rythmisch pie
pen van de pikoelans van vroege sajoeran-
verkopers uit Lembang. Een schat van herinne
ringen overstelpt me even. Dan kijk ik naar
buiten, waar warempel de zon schijnt. Het
gaat voorjaar worden 1 Ik trek mijn mantel
aan, roep onze hond (weinig ras, maar lief)
en samen gaan we een flink eind lopen in
het zachte voorjaarsachtige weer.
Deze morgen is allerlei werk blijven liggen
maar het hindert niet, dat haal ik morgen
wel in. Ik ben in de geest met vakantie ge
weest in mijn geboortelandProbeert U ook
eens zo'n vakantie, ze kost niets, ze kan zo
lang of zo kort zijn als U zelf wilt. Daarna
moet U weer terug naar uw dagelijkse bezig
heden, want óók een vakantie in de geest
kan niet eeuwig duren, maar U hebt iets
onvergetelijks om op te teren en om kracht
uit te putten.
BANDOENGSE
„Geef mij maar Nassi"
Hollandse meneer komt Chinees restaurant
binnengestapt en zegt na zorgvuldige bestu
dering van de spijskaart tegen de ober: „Geef
me maar nassie".
„Nasi goreng of nassi rames?"
Meneer kijkt even beteuterd en zegt dan on
verschillig: „Geef me maar wat".
Er wordt (natuurlijk) nasi rames opgediend.
Meneer mengt alles vlijtig dooreen en eet
kennelijk met grote smaak zijn bord leeg, be
taalt en gaat heen.
Sindsdien spelen vele vragen door mijn hoofd:
1Wist de meneer werkelijk niet dat rijst
op verschillende wijzen geserveerd kan
worden
2. Vond hij het niet de moeite waard de ver
schillende schotels van elkaar te onder
kennen
3. Speelt after all de toebereiding in het
geheel geen rol, omdat het blijkbaar om
rijst te doen is na alle dagen aardappelen?
4. Zou deze heer in een Europees restaurant
óók gezegd hebben: „Geef me maar aard
appelen" en in een Italiaans restaurant:
„Geef mij maar spaghetti"? M.a.w.: speelt
het hoofdvoedsel de belangrijkste rol en is
de aankleding altijd maar bijzaak? Mij is
namelijk opgevallen dat „geassimileerde"
Indischgasten ook met voldoening consta
teren dat ze altijd „kentang" eten, maar
van de vele mogelijkheden van de Europese
tafel schrikbarend weinig afweten. Het is
jammer dat eten, waaraan men zoveel geld
uitgeeft, voor velen slechts een methode
is om de buik te vullen, i.p.v. een methode
om een gezond lichaam te krijgen en een
methode om andere beschavingen beter te
leren kennen. Het is wérkelijk waar: kennis
van vele spijzen, het ontwikkelen van een
goede smaak verraden de beschaafde mens.
7
Herkent U haar? Op onze Anders dan ge
woon over Telma Tamara die haar film
sterloopbaan opgaf om gewoon huisvrouw te
worden kreeg ik veel reacties: waarom geen
foto van huisvrouw Telma HUiman. Foto-
tje kwam te laat, maar hier zijn ze dan:
Allan Hillman AmerikaanDaniel Marc-Jan
(Indo-Amerikaan) en zijn bijna beroemd ge
worden moeder Thelma. A happy familiy
in New York
SETENGA SALAH
Njonja baroe in Indië probeert kokkie instruc
ties te geven:
„Masak telor setengah hari".
„Adoe Njah, tida bisa"
Langer piekeren. En dan: „O ja, masak telor
setengah mati"...
Vaak ontvang ik brieven die be
ginnen: „Bij een vriendin bij wie
ik geregeld kom,, las ik uw ru
briek „Myana". Ik ben geen
abonné van Tong-Tong maar
vindt uw rubriek zo gezellig dat
ik heel graag mee wil doen".
Mijn hart jubelt als ik zo'n brief
krijg. „Myana" heeft dus be
staansrecht! Maar meteen steekt
dat: „ik ben géén abonné van
Tong-Tong". Wat moet ik doen,
het meedoen weigeren of zeggen:
natuurlijk doe mee, hoe meer
zielen hoe meer vreugd
Maar dan weet ik ook, dat ik
een klein beetje zakelijk moet
zijn, terwille van Tong-Tong,
terwille van hen die wel een
abonnement betalen. Tong-Tong
kan meer doen, groter worden
voor de abonné's als er meer
abonnementen komen
Beste mede-lezeressen doe mee,
maar begin met zelf een abonne
ment te nemen. Die riks per
kwartaal betekent meer plezier
voor U, meer mogelijkheden
voor Tong-Tong! En voor de
vriendin die uw jaar-abonnement
opgeeft een sierlijk lepeltje!
LILIAN DUCELLE
Nog steeds vraag ik aan U:
Leuke, liefst recente foto's van uw kinderen of kleinkinderen. Met
vermelding van naam, leeftijd, plaats en eventueel bijschrift.
Recepten die een variatie zijn op bestaande overbekende gerechten
(zie TT 30 jan.).
Zelf verzonnen recepten gemaakt van ingrediënten die ter plaatse te
krijgen zijn. Geldt niet alleen voor Hollandse maar speciaal voor
huisvrouwen in de States, Brazilië, India, overal ter wereld waar ge
kookt en geëxperimenteerd wordt om te komen tot gerechten die voor
onze (verwende Indische) smaak „echt lekker" zijn.
Het is de bedoeling van al de inzendingen (ook variaties) een inter
nationaal kookboek samen te stellen, waarbij naam en foto van de
inzendster (inzenders misschien ook?) gepubliceerd worden (zie TT
15 februari). Ik heb er al heel wat binnen, maar nog te weinig, vooral
van buiten Nederland. Maar daar verschijnt Tong-Tong ook veel later.
Daarom zal deze oproep geregeld worden herhaald.
Ook zelfgebrouwen dranken, long and short, koud en warm krijgen
een plaats in ons kookboek. Lezeressen in de warme landen, de Antil
len, Trinidad, Suriname, Tjalie heeft me kepingin gemaakt met de
verhalen over allerlei verrukkelijke dranken, die van klappermelk,
vruchtensap en vruchtenmoes werden gemaakt. Toe, beschrijf ze, geef
ons het recept. Misschien inspireert het anderen tot nog hemelser
creaties.
Alle bijdragen te adresseren aan „Myana" p/a Tong-Tong.
LILIAN DUCELLE
13