Qd 1001 AVONTUREN met de soetil Rijst, aardappelen, spaghetti Het verdwenen gerecht Recepten Variaties Een gezellig praatje over variaties op bestaan de gerechten ontving ik o.a. van een dame die zich bescheidenlijk ,,Kadal" noemt. Ik laat hier haar hele brief volgen als voorbeeld en aansporing voor de schuchtere» met ideëen" Loempia Onze loempia hier in Holland is inderdaad ietwat afgezaagd. Ik herinner me dat de Chinezen ze in Magelang en Poerworedjo wat anders deden dan b.v. in Bandoeng of Djakarta. Ze hielden het omhulsel mooi wit, de loempia werd dus niet overgebakken. Vul ling: heel fijn gesneden kip, garnalen, re- boeng, worteltjes, seldrie en heel weinig taugé. Aldus hun loempia ,,basah". Behalve het gebruikelijke hete sausje met tomaat, een heldere gebonden saus, waarin miniscuul gesneden wortel en zoet-zure augurk. Heb het hier in Holland nagemaakt en veel lekker der gevonden dan de „Hollandse Soezen In het begin keek ik er raar van op dat in de soezen hier geen „bakkersroom" zat zoals bij ons. U weet wel, die erg dikke vla. Veel lekkerder dan die slagroom met dat hoedje van gesmolten chocolade glazuur, „Moor koppen" naman ja, mierzqet en één en al lucht Een bijzondere specialiteit van mevr. de la Croix herinner ik mij, waren soezen gevuld met garnalenragout. Zalig! (ook wel eens gemaaktde ongevulde soezen bestelde ik bij mijn bakker, de ragout maakte ik zelf. L.D.). Lemper mendêp De herinneringen aan Kleine Tok deden me denken aan Magelangs befaamde Semar Men dêp. Wat deze, in een papierdunne omelette gewikkelde lemper met die clowneske figuur gemeen heeft, is alleen zijn bolle uiterlijk. Wat betekent mendêp eigenlijk? Enfin, een gewone lemper dus in dadar en bovenop een plasje gestolde gebonden santen. Lekker. Pa, die Javaans maar erg moeilijk vindt, noemt het: lemper telor. Smoor Weet U dat ik in de alledaagse smoor doe? Weet U misschien allang: pommes frites, plakjes tomaat en laksa, op het laatste mo ment. Dus net als onze haché, maar dan zon der laurier. Tempeh-goreng Als je op dieet bent (hoe houd ik het uit?) verzin je van alles. Inplaats van tempeh go- reng, gedachtig de Magelangse batjem, de tempeh gesneden en even gekookt in wat sinaasappelsapfzout en wat suiker. Heus probeert U het maar, lekkerder dan in asem, die vaak hier al overjarig is. Gandaria Geen uien en toch sambal gandaria willen eten. 2/:s deel tomatenketchup gemengd met 3 deel sambal oelek en fijngesneden gan daria (o.a. te krijgen bij Kokkie's winkel, Amsterdam), een vleugje trassi. Een vinding rijke neef maakte eens zelf gandaria. Afge keurde druiven van de kassen in zoutwater gezet. De „witte" uiteraard. Volgens hem, precies dezelfde smaak als de echte gandaria! KADAL (De laatste weken tot mijn grote vreugde veel recepten van kanan kirt ontvangenIn zendsters hartelijk dank, ze krijgen allemaal mettertijd een plaatsje, voorlopig gaan ze in onze voorraad-map, U weet, onze rubriek is nog klein! Red.). De Italiaanse arbeiders in Twente geven er herhaaldelijk hun ongenoegen over te kennen, dat het eten in hun pensions „slecht" is: altijd maar aardappelen (die zij waterig en onvoedzaam achten) en maar eenmaal in de week spaghetti of macaroni. De diverse kost- juffrouwen zijn het daarmee helemaal niet eens: zij vinden dat de Italiaan zich best kan wennen aan een „stevige Hollandse pot" en verwerpen de Italiaanse „liflafjes". Het vreemde is dat de aardappel en de „ge kookte meelslierten" zowel voor Nederland als voor Italië oorspronkelijk geïmporteerde voedingstoffen zijn. De aardappel kwam hier uit Amerika. De spaghetti en macaroni bracht Marco Polo uit China mee (en wel uit Noord- China; in (tropischer) Zuid-China domineert de rijst). Misschien wordt over honderd jaar de aard appel in Italië hoofdvoedsel (als maar genoeg Italiaanse arbeiders van smaak veranderen) en zullen de Hollanders rijst eten, die zij door ons beter hebben leren kennen en waarderen. Alleen de werkelijk ruimer denkende, intel ligente, beschaafde mensen maken nooit ra- dauw over eten en beschouwen eten evenals lezen en muziek als een methode om ruimer te leven. f 10,- f 5,- Verkrijgbaar bij: ADMINISTRATIE TONG - TONG Prins Mauritslaan 36 Den Haag Of schriftelijk bestellen. Op briefkaart of enveloppe vermelden „RANTANG" Niet gireren s.v.p. Betalen na ont vangst. In een brief aan de redactie kwam ook de volgende opmerking voor: „...er is een ge recht in Indonesië dat gegeten wordt met veel sambal kemiri. Ik weet wel dat ik er destijds op verzot was, maar wil je wel ge loven dat ik me met geen mogelijkheid kan herinneren welk gerecht dat was? Hoe ellen dig dat het geheugen zelfs t.a.v. de mooiste zaken op den duur ook verzwakt We dachten zo: we zetten dit brieffragment maar eens in Tong-Tong, dan zullen er wel genoeg „geheugenopfrissers" binnenkomen. Tóch denken wij dat de briefschrijver alleen een bepaalde „stijl" in zijn hoofd heeft, n.l. de Soendanese. In West-Java gebruikt men bij voorkeur in vele gerechten een flinke schep sambal kemiri. De boemboe b.v. van de saté in Tjiandjoer heeft een geweldige schep sambal kemiri. Maar misschien weten de dames beter.» raad Een dame vroeg mij het recept van ketjipoet. U weet wel die knapperige bolletjes met widjen bedekt. Wie, o wie? Een abonnee in Brazilië vraagt hoe je ragi kunt maken en tapé, wij plaatsen zijn vraag in Tong-Tong en ziet prompt komen de reacties binnen Leuk idee! Lezers in Holland helpen lezers in Zuid-Amerika aan een typi sche lekkernij van de Preanger: peu- jeum Hieronder volgen twee recepten. De Ragt Je kan ragi maken door rijstmeel met lang- koeas en met een beetje bawang poetih te mengen. De Peujeum De singkong moet worden geschild, in stuk ken gepotong, goed getjoetji en half gaar gekookt. Als al koud, bij elkaar doen en met ragi bestrooien totdat alles gaat gisten. Als alles zacht is geworden na een paar dagen, dan is het peujeum. Al dèhS1NJO AR1 Recept van Ragi, volgens Oost-Indisch Kook boek. Mevrouw J. M. J. Catenius-van der Meijden, 3e druk 1934. 30 sioongs bawang-poetih, 20 lomboks, 2 stukken kaneel van een vingerlengte, 2 vin gerlengten laos, een katie rijst, een el (69 cm) teboe, warm water. Bereiding: De rijst wordt zeer fijn gestampt met de krui den en met de teboe. De teboe echter moet een dag tevoren geroosterd worden en als men de ragi gaat maken -geschild en in stukken gesneden. Stuksgewijze wordt, al stampende de teboe erbij gevoegd en door gestampt tot de teboe zeer fijn is. Dit wordt dus met de rijst en de kruiden een poeder, welke men zift en met warm water vermengt tot een kneedbaar deeg. Men maakt er dan balletjes van zo groot als kleine doekoes. Bij het maken der balletjes moet men zorgen buiten de tocht te staan. De balletjes worden verder op een tampa geplaatst, waarop men eerst merang heeft gelegd. Op de balletjes ook een' dek van merang. Ze moeten drie dagen lang berookt worden met ampas teboe. Eindelijk worden ze in de zon gedroogd. Men beware ze, na afkoeling, in blik of stop fles. MEVROUW Ph. WIJTMAN -HAGEMAN 14

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1962 | | pagina 14