1001 AVONTUREN met de soetil Lekker eten, lekker snoepen KRUISSTEEK KOKKIE GEEFT U DE VIJF Kruissteek I Vermande Zonen Pasen. Dat betekent ie kinderen thuis met vakantie. Misschien logé's of veel tamoe straks op eerste of tweede Paasdag. Wat zul len we eten, wat zullen we snoepen, toch niet aan één stuk door eieren, chocola en Paas- brood? Misschien is het met U net als met mij, dat ik bij het zien van al die zoetigheid extra zin heb in iets hartigs, iets goerihs, iets dooi en door Indisch. Daarom heb ik voor dit feestnummer alle lekkere recepten opgespaard die ik de laatste weken van keukenprinsessen heb ontvangen. Ik ben er haast zeker van dat ik U er een plezier mee doen voor de komen de Paasdagen! KETAN-DOEREN SRIKAJA Gekookte ketan met een sausje van: santen, goela djawa en een flinke lepel doerian-jam uit blik. Deze saus een beetje binden met maizena. Kolak (van pisang of desgewenst oebi) smaakt ook lekker met ditzelfde sausje maar dan met nangka uit blik i.p.v. doeren. BANDROS Een lekkernij uit West-Java. Broodkruim (van één brood) 2 eieren, 300 gr. cocos, 200 gr. poedersuiker, zout en olie. Bereiding: Doe het broodkruim in een kom, vermengen met de losgeklopte eieren de co- cos en wat zout. Maak hiervan een samenhangend deeg, vorm er staafjes van van een vinger dikte, laat de olie in een pan heet worden en bak de staaf jes daarin goudbruin. Laten uitlekken in een zeef. Schik ze op een schaaltje en bestrooi ze met suiker. KWEE PILOOS 6 of 7 grote aardappelen koken, schillen, fijn- drukken en vermengen met 2 lepels meel en een theelepeltje zout. Vervolgens 2 of 3 eieren toevoegen en alles goed met elkaar vermengen. Bak er in hete olie koekjes van ter grootte van een eetlepel. Mooi bruin laten worden en eten met poedersuiker. LONTONG MET SAJOER SANTEN Eigenlijk speciaal voor Fé Klerks-Kühr (die nu in Amerika zit en waarover U op de vol gende pagina kunt lezen) was dit recept bedoeld. Het was een van haar lievelingsge rechten en zij noemde het de godenspijs" uit haar schooljaren. Misschien wil Fé dit gerecht nog eens uitproberen als ze ,,lseng is? Wij doen het beslist nu al! LONTONG Hele en gebroken rijst in gelijke hoeveelheden opzetten met 5 maal zoveel water en wat zout. Een ruime pan gebruiken. Eerst op groot vuur tot het water kookt, dan temperen en de rijst onder goed roeren gaarkoken. Eventueel onder het koken nog wat water toevoegen. Is de lontong gaar, de korrel goed uitgezet, dan de substantie op een grote platte schotel (of een paar platte borden) overbrengen en met een telkens natgemaakte houten lepel aandrukken. Op een koele plek koud laten worden en voor het gebruik in schuine stuken snijden. SAJOER SANTEN MET PREI EN TAHOE Benodigdheden: 3 teentjes knoflook, 2 kleine uien (1 grote), 1 rode, 1 groene lombok zon der pitten (of 1 groene paprika), stukje trassi (ongeveer als een duimnagel), 1 theelepel laospoeder of stukje laos, 2 salambladeren, 2 eetlepels asemwater, zout en wat suiker, santen, het groen van 4 a 5 preien (lekkerder is sjalottenloof, dat meer de Indische prei vervangt), wat gedroogde garnalen (ebbie). Bereiding: de uien, knoflook en rode lombok fijnsnijden en met trassi en zout (en laospoe der) fijnmaken. De fijngewreven kruiden in 2 eetlepels olie fruiten. De santen aan de kook brengen, zonder deksel op de pan. De salambladeren, het asemwater, de gewassen ebbie en wat suiker naar smaak toevoegen en alles laten doorkoken, af en toe roeren. Nu de grof en schuin gesneden groene lombok bij de sajoer voegen en tenslotte de in de lengte en daarna in pinklange stukken gesneden prei Is de prei gaar dan is de sajoer klaar. De tahoe wordt in vingerdikke plakken ge sneden en in hete olie gebakken. Omdat de Hollandse tahoe dikwijls niet zo stevig (pa- dêt) is als de Indische, verdient het aanbe veling ze 10 minuten in ruim water met wat zout te koken. Water afgieten en de tahoe eerst laten afkoelen voor het bakken. En zo dienen we de „godenspijs" op: eerst in een diep bord de stukken lontong, daarover heen de schuin gesneden plakken tahoe en dit alles overgieten met de sajoer. En wal doen we met al die hardgekookte eieren die over zijn TELOR KETJAP 6 eieren (of meer) 4 lomboks, (gedroogde ook goed) 1 fijngesneden ui, 3 sioongs ba- wang poetih, stukje trassi, asem, laos, 2 a 3 lepels ketjap. De eieren met een stukje asem koken tot ze bijna gaar zijn, pellen en even kneuzen. De kruiden fijn oeleken en fruiten in wat boter. De eieren erbij doen met wat water ketjap en wat asem. Laat alles in een kwartier door koken. SAMBEL TELOR Maak sambel oelek van een paar lomboks, zout, suiker en trassie naar smaak. Pel 2 of 3 hardgekookte eieren (naar gelang de hoeveel heid sambel) snijdt ze in stukjes en meng ze met de oelekan door de sambal heen. Niet te fijn maken. Op smaak brengen met iets citroen sap. Uitgevers Vermande Zonen -IJmuiden) Wie als meisje iets te doen heeft gehad met merklappen en kruissteken (en wie heeft dat niet?) zal bij het zien van het boekje „Kruis steek I" van Nel Rol, een dierbare herinne ring beleven. Om tegelijkertijd tot de ontdekking te komen dat de kruissteek met de jaren is meegegroeid en nog niets van haar bekoring heeft ingeboet. Met veel goede smaak zijn in dit boekje oude volkspatronen verzameld en op moderne wijze uitgewerkt. U vindt voorbeelden te over die bewijzen dat het statische rustige kruissteek-patroon verrassend goed combi neert bij ons moderne interieur. Wandkleden, lopers, dekkleedjes, tea-cosies er is keuze ge noeg, simpele motieven voor de vrouw met weinig geduld en tijd. Praktische en tech nische aanwijzingen maar vooral duidelijke werktekeningen helpen U over alle bezwaren van het beginnen heen. Werkelijk een boekje dat als eerste van deze serie de deur openzet tot meer creatieve kunst zin en hiermee een goede beurt maakt. L. D. 1 Alle rijsttafelartikelen 2 Indische koekjes 3 Aziatische souvenirs 4 Rijsttafelgerechten 5 Verzending van paketten over de gehele wereld Kokkies Rijstwinkels: Witte de Wlthstraat 1 28 Telefoon 89438 Slotermeerlaan 1 25 Telefoon 130362 AMSTERDAM -W. Verschenen: door Nel Rol. Het eerste deeltje van de nieuwe serie „GOED HANDWERK" (zie de bespreking in dit blad) 40 pagina's oblong formaat, 3.95 Ook bij de erkende boekhandel. Uitgevers IJmuiden 15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1962 | | pagina 15