1001
AVONTUREN
met de
soetil
Lekker eten, lekker snoepen
KRUISSTEEK
KOKKIE
GEEFT U DE VIJF
Kruissteek I
Vermande Zonen
Pasen. Dat betekent ie kinderen thuis met
vakantie. Misschien logé's of veel tamoe
straks op eerste of tweede Paasdag. Wat zul
len we eten, wat zullen we snoepen, toch niet
aan één stuk door eieren, chocola en Paas-
brood? Misschien is het met U net als met mij,
dat ik bij het zien van al die zoetigheid extra
zin heb in iets hartigs, iets goerihs, iets dooi
en door Indisch. Daarom heb ik voor dit
feestnummer alle lekkere recepten opgespaard
die ik de laatste weken van keukenprinsessen
heb ontvangen. Ik ben er haast zeker van dat
ik U er een plezier mee doen voor de komen
de Paasdagen!
KETAN-DOEREN SRIKAJA
Gekookte ketan met een sausje van: santen,
goela djawa en een flinke lepel doerian-jam
uit blik. Deze saus een beetje binden met
maizena.
Kolak (van pisang of desgewenst oebi) smaakt
ook lekker met ditzelfde sausje maar dan met
nangka uit blik i.p.v. doeren.
BANDROS
Een lekkernij uit West-Java. Broodkruim
(van één brood) 2 eieren, 300 gr. cocos,
200 gr. poedersuiker, zout en olie.
Bereiding: Doe het broodkruim in een kom,
vermengen met de losgeklopte eieren de co-
cos en wat zout.
Maak hiervan een samenhangend deeg, vorm
er staafjes van van een vinger dikte, laat de
olie in een pan heet worden en bak de staaf
jes daarin goudbruin. Laten uitlekken in een
zeef. Schik ze op een schaaltje en bestrooi ze
met suiker.
KWEE PILOOS
6 of 7 grote aardappelen koken, schillen, fijn-
drukken en vermengen met 2 lepels meel en
een theelepeltje zout. Vervolgens 2 of 3 eieren
toevoegen en alles goed met elkaar vermengen.
Bak er in hete olie koekjes van ter grootte van
een eetlepel. Mooi bruin laten worden en
eten met poedersuiker.
LONTONG MET SAJOER SANTEN
Eigenlijk speciaal voor Fé Klerks-Kühr (die
nu in Amerika zit en waarover U op de vol
gende pagina kunt lezen) was dit recept
bedoeld. Het was een van haar lievelingsge
rechten en zij noemde het de godenspijs"
uit haar schooljaren. Misschien wil Fé dit
gerecht nog eens uitproberen als ze ,,lseng
is? Wij doen het beslist nu al!
LONTONG
Hele en gebroken rijst in gelijke hoeveelheden
opzetten met 5 maal zoveel water en wat zout.
Een ruime pan gebruiken. Eerst op groot vuur
tot het water kookt, dan temperen en de rijst
onder goed roeren gaarkoken. Eventueel onder
het koken nog wat water toevoegen. Is de
lontong gaar, de korrel goed uitgezet, dan de
substantie op een grote platte schotel (of een
paar platte borden) overbrengen en met een
telkens natgemaakte houten lepel aandrukken.
Op een koele plek koud laten worden en voor
het gebruik in schuine stuken snijden.
SAJOER SANTEN MET PREI EN TAHOE
Benodigdheden: 3 teentjes knoflook, 2 kleine
uien (1 grote), 1 rode, 1 groene lombok zon
der pitten (of 1 groene paprika), stukje trassi
(ongeveer als een duimnagel), 1 theelepel
laospoeder of stukje laos, 2 salambladeren,
2 eetlepels asemwater, zout en wat suiker,
santen, het groen van 4 a 5 preien (lekkerder
is sjalottenloof, dat meer de Indische prei
vervangt), wat gedroogde garnalen (ebbie).
Bereiding: de uien, knoflook en rode lombok
fijnsnijden en met trassi en zout (en laospoe
der) fijnmaken. De fijngewreven kruiden in
2 eetlepels olie fruiten. De santen aan de
kook brengen, zonder deksel op de pan. De
salambladeren, het asemwater, de gewassen
ebbie en wat suiker naar smaak toevoegen en
alles laten doorkoken, af en toe roeren. Nu
de grof en schuin gesneden groene lombok bij
de sajoer voegen en tenslotte de in de lengte
en daarna in pinklange stukken gesneden prei
Is de prei gaar dan is de sajoer klaar.
De tahoe wordt in vingerdikke plakken ge
sneden en in hete olie gebakken. Omdat de
Hollandse tahoe dikwijls niet zo stevig (pa-
dêt) is als de Indische, verdient het aanbe
veling ze 10 minuten in ruim water met wat
zout te koken. Water afgieten en de tahoe
eerst laten afkoelen voor het bakken.
En zo dienen we de „godenspijs" op: eerst in
een diep bord de stukken lontong, daarover
heen de schuin gesneden plakken tahoe en dit
alles overgieten met de sajoer.
En wal doen we met al die hardgekookte
eieren die over zijn
TELOR KETJAP
6 eieren (of meer) 4 lomboks, (gedroogde
ook goed) 1 fijngesneden ui, 3 sioongs ba-
wang poetih, stukje trassi, asem, laos, 2 a 3
lepels ketjap.
De eieren met een stukje asem koken tot ze
bijna gaar zijn, pellen en even kneuzen. De
kruiden fijn oeleken en fruiten in wat boter.
De eieren erbij doen met wat water ketjap
en wat asem. Laat alles in een kwartier door
koken.
SAMBEL TELOR
Maak sambel oelek van een paar lomboks,
zout, suiker en trassie naar smaak. Pel 2 of 3
hardgekookte eieren (naar gelang de hoeveel
heid sambel) snijdt ze in stukjes en meng ze
met de oelekan door de sambal heen. Niet te
fijn maken. Op smaak brengen met iets citroen
sap.
Uitgevers Vermande Zonen -IJmuiden)
Wie als meisje iets te doen heeft gehad met
merklappen en kruissteken (en wie heeft dat
niet?) zal bij het zien van het boekje „Kruis
steek I" van Nel Rol, een dierbare herinne
ring beleven.
Om tegelijkertijd tot de ontdekking te komen
dat de kruissteek met de jaren is meegegroeid
en nog niets van haar bekoring heeft ingeboet.
Met veel goede smaak zijn in dit boekje
oude volkspatronen verzameld en op moderne
wijze uitgewerkt. U vindt voorbeelden te over
die bewijzen dat het statische rustige
kruissteek-patroon verrassend goed combi
neert bij ons moderne interieur. Wandkleden,
lopers, dekkleedjes, tea-cosies er is keuze ge
noeg, simpele motieven voor de vrouw met
weinig geduld en tijd. Praktische en tech
nische aanwijzingen maar vooral duidelijke
werktekeningen helpen U over alle bezwaren
van het beginnen heen.
Werkelijk een boekje dat als eerste van deze
serie de deur openzet tot meer creatieve kunst
zin en hiermee een goede beurt maakt.
L. D.
1
Alle rijsttafelartikelen
2
Indische koekjes
3
Aziatische souvenirs
4
Rijsttafelgerechten
5
Verzending van paketten
over de gehele wereld
Kokkies
Rijstwinkels:
Witte de Wlthstraat 1 28
Telefoon 89438
Slotermeerlaan 1 25
Telefoon 130362
AMSTERDAM -W.
Verschenen:
door Nel Rol.
Het eerste deeltje van de nieuwe serie
„GOED HANDWERK"
(zie de bespreking in dit blad)
40 pagina's oblong formaat, 3.95
Ook bij de erkende boekhandel.
Uitgevers IJmuiden
15