BIBBER-POEDING Robert Jan Sebes KONTAKT VIA MARION 1001 AVONTUREN met de soetil RETRAITE Mijn jongste is eind januari jarig, juist als het hier nogal koud pleegt te zijn. Zijn achtste verjaardag viel op een, voor ons, bitter koude dag. Het vroor en op de gracht voor ons huis werd geschaatst. We waren nog maar betrek kelijk kort in Holland en huiverend in mijn dikste trui stond ik, wat afgunstig, voor het raam te kijken naar het ijsplezier. Het léék zo gemakkelijk, maar ik wist wel zeker, dat ik met een harde bons een ster in het ijs zou vallen, als ik het maar zou proberen. „Wat wil je eten voor je verjaardag?" vroeg ik zonder er helemaal met mijn gedachten bij te zijn. Omdat nóch ik, nóch de kinders er enig idéé van hadden, dat bepaalde tijden bepaalde groenten en bepaalde menu's vereisten, kwam het meer dan eens voor, dat ik bij de groente man om dingen vroeg die hij niet had, of die buitensporig duur waren. „Huzarensla en agar-agar pudding toe" „Moeder luister nou. Huzarensla en „Ja, ja lieverd, ik heb het gehoord. Ik zal er direct voor gaan zorgen." Agar-agar was toen, zo kort na de oorlog, niet te krijgen. In ieder geval wist ik niet waar ik het zou moeten kopen. Dan maar blanc manger, dat benaderde het nog 't meest. De kinderen vonden mijn kookexperimenten altijd erg belangwekkend en scharrelden vaak in de keuken rond als ik bezig was, om toe te zien of ik het wel goed deed. Onder het koken deed ik hun het verhaal van de bibbertjes-poeding: Lang geleden waren we in een hotel aan een grote tafel gezeten. We hadden onze dop- erwtjes-met-gebakken-aardappeltjes-en-biefstuk op en wat gehaast kwakte de bedienende djongos een bordje met een agar-agar pud dinkje voor ons neer, dat door de schok begon te bibberen en te beven alsof het in doods angst zat. Een Oostenrijker, die aan het hoofd van de tafel zat, vouwde z"n dikke handjes, z'n melancholieke bruine ogen keken trouwhartig naar het stukje dessert en smekend zei hij: „Ach liebe poeding, sidder niet so, ik fret je toch niet op." Geen van ons allen kon, na de onbedaarlijke lachbui, die hierop volgde, er toe komen de sidderende stukjes ongeluk op te „fretten', 's Avonds was de tafel feestelijk gedekt. Ik had gevreesd voor een mislukte pudding omdat de massa urenlang vloeibaar bleef en had het geheel toen maar op het balkon gezet om het vlugger te laten opstijven. Zoals gezegd vroor het tamelijk hard. De huzarpnsla was lekker, maar kóud. De pudding begon met een succes te zijn. De jongens schepten met een flinke kwak hun portie op het bord en riepen opgewonden: „Ach liebe poeding, al sidder je nóg zo, ik fret je toch wel op." Wat we deden. Koningshoeve 27, Tilburg. Maar toen! Na het eten! Ergens in mijn maag begon zich een kleine noordpool te ontwik kelen, die z'n ijskap verder en verder uitbreid de. De koude stralen doorhuiverden mijn ge hele lichaam en veroorzaakten een actieve depressie. Een zacht gekletter deed me op kijken. De oudste zat ronduit te klappertanden. De jongste zat zo dicht tegen de kachel gekro pen, dat z"n trui begon te schroeien. We waren gewoon ziek van de kou. De bibberpoeding had ijzige wraak genomen, en ons „omgetoverd in sidderende hoopjes ellende'"", zoals de oudste opmerkte. „Nooit meer, nóóit meer, hoor je, krijg je èn huzarensla èn koude pudding. Snert of kokend hete zuurkool kan je krijgen", zei ik hartstoch telijk. Met schade en schande hebben we geleerd ons aan de seizoenen aan te passen. O ja, m'n oudste redde ons het leven door voor te stellen warme chocola te drinken. IKS 1 r x. X Hij proeft nog maar amper een jaar van het Leven. Toch heeft hij een welbestede tijd achter de rug. Want, zoals zijn moeder schrijft: Hij loopt als een kievit, weet in duidelijke bewoordingen zijn verlangens ken baar te maken en beschikt over een groot onderscheidingsvermogen, zowel visueel als auditief. Ziet hij een manspersoon op de televisie dan zegt hij „Aap". Hoort hij de plaat „Let's twist again"dan, weet hij ogen blikkelijk wat hem te doen staat en brengt zijn „little behind" in beweging. Wat kun je als ouder meer verlangen? Zijn er onder U die graag bericht zouden willen ontvangen van of geven aan familie in Indonesië? Onze medewerkster Marion in Mill Valley, California, die al vaker haar bemiddeling heeft verleend biedt aan het ook voor U te doen. Schrijf uw brief op luchtpost en adresseer de ennveloppe aan de persoon in Indonesië. Stuur deze brief in een gewone enveloppe naar Tong-Tong met in de linkerbovenhoek de vermelding „Marion", dan weten we dat deze brief bestemd is voor doorzending. Voor de eerste brief Amerika-Indonesië wor den geen kosten berekend. Marion stuurt het antwoord uit Indonesië rechtstreeks aan uw adres. Porto-onkosten kunnen naderhand via Tong-Tong worden verrekend. Dit is een service die UITSLUITEND voor TT-abonné's geldt. Wilt U uw dankbaarheid tonen? Win een abonné! SAMBAL KEMIRI Mevrouw H. Schardijn-Husmann schreef: „De verdwenen gerechten waarbij sambal kemiri gegeten wordt zijn: ajam roedjak, saté van jonge oesoes. Maar ook bij tempé boven het vuur ge-gongso. Verder met terong (aubergine) die in de klaargemaakte sambal werd geoelekt. Sambal kemiri wordt ook ge geten bij soto babat (pens)". (Sambal kemiri smaakt heerlijk met lalap van Brussels lof (even flensen) of gekookte raap stelen. Inplaats van kemiri gebruik ik ook wel gebrande pinda's (dus niet de zoute gebakken; smaakt minder bitter en de kinderen eten die liever). MAKREEL KETJAP „Wie houdt er nu niet van gebakken makreel? Maar o, die lucht als je zelf bakt, ze blijft in je kleren en in het buis hangen. Ik zie er altijd erg tegenop vis te bakken en toch gaat er niets boven asem-garem. Als ik vis bak takel ik me toe met een oude regenjas en een doek om mijn haren geknoopt", schreef mevrouw B. „Maar nu heb ik een ander makreel-gerecht dat minder rompslomp met zich meebrengt". Neem een gestoomde makreel, vermeng sam bal oelek met ketjap en citroensap. Ontgraat de makreel, leg hem op een platte schaal en giet er dan de sambal overheen. Wanneer U dit 's morgens klaar maakt dan is de makreel 's middags heerlijk „njerep". Een beetje lalap van ketimoen erbij en... je vergeet alle dure groenten en aardappelen GOEDIR „Wat een leuke rok is dat", zei ik tegen Truus. Ze had een fijn geplisseerde rok met dwarse strepen in rose, groen, bruin, geel, blauw. „Ja", beaamde Truus, „leuk, net goedir!" Dat was het, net goedir! En meteen proefde en zag ik die goedir voor me zoals de koekjes verkoopster die in haar tenong had. Recht hoekige plakken van rose-wit-bruin of rose- wit-groen, met een geribbelde rug. Waar wordt goedir van gemaakt, van agar- agar of van hoenkwemeel? We hielden thuis allemaal van goedir, niet alleen om die lek kere koele zoet-goeri smaak, maar omdat volgens mijn zusjes „dat geribbelde zo lekker smaakte". Ajo, goedir maken? Wie heeft het recept? En wie heeft nog zo'n vorm met ribbeltjes? De aardappels zijn thans erg duur En elke huisvrouw kijkt daarom wat zuur, de verstandige vrouw is echter wijs en koopt nu extra Kokki's Mie of rijst. Kokkies Rijst winkels: Witte de Wlthstraat 128 Telefoon 89438 Slotermeerlaan 1 25 Telefoon 130362 AMSTERDAM-W Van 12 tot 15 juli a.s. heeft onder leiding van Pater Jér. Awick s.j. in 't Tilburgse Cenakel nogmaals een re traite voor Indische dames plaats, welke de laatste gerepatrieerden-retraite van dit jaar zal zijn. De deelneemsters worden graag op donderdagavond 12 juli rond 6 uur verwacht. De sluiting op zondagavond is eveneens tegen 6 uur. De verblijf kosten bedragen 17.50. Inschrijvingen zijn te adresseren aan: de zusters van 't Cenakel, 14

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1962 | | pagina 14