BIBBER-POEDING
Robert Jan Sebes
KONTAKT VIA MARION
1001
AVONTUREN
met de
soetil
RETRAITE
Mijn jongste is eind januari jarig, juist als het
hier nogal koud pleegt te zijn. Zijn achtste
verjaardag viel op een, voor ons, bitter koude
dag. Het vroor en op de gracht voor ons huis
werd geschaatst. We waren nog maar betrek
kelijk kort in Holland en huiverend in mijn
dikste trui stond ik, wat afgunstig, voor het
raam te kijken naar het ijsplezier. Het léék zo
gemakkelijk, maar ik wist wel zeker, dat ik
met een harde bons een ster in het ijs zou
vallen, als ik het maar zou proberen.
„Wat wil je eten voor je verjaardag?" vroeg
ik zonder er helemaal met mijn gedachten bij
te zijn.
Omdat nóch ik, nóch de kinders er enig idéé
van hadden, dat bepaalde tijden bepaalde
groenten en bepaalde menu's vereisten, kwam
het meer dan eens voor, dat ik bij de groente
man om dingen vroeg die hij niet had, of die
buitensporig duur waren.
„Huzarensla en agar-agar pudding toe"
„Moeder luister nou. Huzarensla en
„Ja, ja lieverd, ik heb het gehoord. Ik zal er
direct voor gaan zorgen."
Agar-agar was toen, zo kort na de oorlog,
niet te krijgen. In ieder geval wist ik niet
waar ik het zou moeten kopen. Dan maar
blanc manger, dat benaderde het nog 't meest.
De kinderen vonden mijn kookexperimenten
altijd erg belangwekkend en scharrelden vaak
in de keuken rond als ik bezig was, om toe
te zien of ik het wel goed deed.
Onder het koken deed ik hun het verhaal van
de bibbertjes-poeding:
Lang geleden waren we in een hotel aan een
grote tafel gezeten. We hadden onze dop-
erwtjes-met-gebakken-aardappeltjes-en-biefstuk
op en wat gehaast kwakte de bedienende
djongos een bordje met een agar-agar pud
dinkje voor ons neer, dat door de schok begon
te bibberen en te beven alsof het in doods
angst zat.
Een Oostenrijker, die aan het hoofd van de
tafel zat, vouwde z"n dikke handjes, z'n
melancholieke bruine ogen keken trouwhartig
naar het stukje dessert en smekend zei hij:
„Ach liebe poeding, sidder niet so, ik fret je
toch niet op."
Geen van ons allen kon, na de onbedaarlijke
lachbui, die hierop volgde, er toe komen de
sidderende stukjes ongeluk op te „fretten',
's Avonds was de tafel feestelijk gedekt.
Ik had gevreesd voor een mislukte pudding
omdat de massa urenlang vloeibaar bleef en
had het geheel toen maar op het balkon gezet
om het vlugger te laten opstijven.
Zoals gezegd vroor het tamelijk hard.
De huzarpnsla was lekker, maar kóud.
De pudding begon met een succes te zijn.
De jongens schepten met een flinke kwak hun
portie op het bord en riepen opgewonden:
„Ach liebe poeding, al sidder je nóg zo, ik
fret je toch wel op."
Wat we deden.
Koningshoeve 27, Tilburg.
Maar toen! Na het eten! Ergens in mijn maag
begon zich een kleine noordpool te ontwik
kelen, die z'n ijskap verder en verder uitbreid
de. De koude stralen doorhuiverden mijn ge
hele lichaam en veroorzaakten een actieve
depressie. Een zacht gekletter deed me op
kijken. De oudste zat ronduit te klappertanden.
De jongste zat zo dicht tegen de kachel gekro
pen, dat z"n trui begon te schroeien. We
waren gewoon ziek van de kou.
De bibberpoeding had ijzige wraak genomen,
en ons „omgetoverd in sidderende hoopjes
ellende'"", zoals de oudste opmerkte.
„Nooit meer, nóóit meer, hoor je, krijg je èn
huzarensla èn koude pudding. Snert of kokend
hete zuurkool kan je krijgen", zei ik hartstoch
telijk.
Met schade en schande hebben we geleerd ons
aan de seizoenen aan te passen.
O ja, m'n oudste redde ons het leven door
voor te stellen warme chocola te drinken.
IKS
1 r x. X
Hij proeft nog maar amper een jaar van het
Leven. Toch heeft hij een welbestede tijd
achter de rug. Want, zoals zijn moeder
schrijft: Hij loopt als een kievit, weet in
duidelijke bewoordingen zijn verlangens ken
baar te maken en beschikt over een groot
onderscheidingsvermogen, zowel visueel als
auditief. Ziet hij een manspersoon op de
televisie dan zegt hij „Aap". Hoort hij de
plaat „Let's twist again"dan, weet hij ogen
blikkelijk wat hem te doen staat en brengt
zijn „little behind" in beweging.
Wat kun je als ouder meer verlangen?
Zijn er onder U die graag bericht zouden
willen ontvangen van of geven aan familie in
Indonesië? Onze medewerkster Marion in
Mill Valley, California, die al vaker haar
bemiddeling heeft verleend biedt aan het ook
voor U te doen.
Schrijf uw brief op luchtpost en adresseer de
ennveloppe aan de persoon in Indonesië.
Stuur deze brief in een gewone enveloppe
naar Tong-Tong met in de linkerbovenhoek
de vermelding „Marion", dan weten we dat
deze brief bestemd is voor doorzending.
Voor de eerste brief Amerika-Indonesië wor
den geen kosten berekend. Marion stuurt het
antwoord uit Indonesië rechtstreeks aan uw
adres. Porto-onkosten kunnen naderhand via
Tong-Tong worden verrekend.
Dit is een service die UITSLUITEND voor
TT-abonné's geldt. Wilt U uw dankbaarheid
tonen? Win een abonné!
SAMBAL KEMIRI
Mevrouw H. Schardijn-Husmann schreef:
„De verdwenen gerechten waarbij sambal
kemiri gegeten wordt zijn: ajam roedjak,
saté van jonge oesoes. Maar ook bij tempé
boven het vuur ge-gongso. Verder met terong
(aubergine) die in de klaargemaakte sambal
werd geoelekt. Sambal kemiri wordt ook ge
geten bij soto babat (pens)".
(Sambal kemiri smaakt heerlijk met lalap van
Brussels lof (even flensen) of gekookte raap
stelen. Inplaats van kemiri gebruik ik ook
wel gebrande pinda's (dus niet de zoute
gebakken; smaakt minder bitter en de kinderen
eten die liever).
MAKREEL KETJAP
„Wie houdt er nu niet van gebakken makreel?
Maar o, die lucht als je zelf bakt, ze blijft in
je kleren en in het buis hangen. Ik zie er
altijd erg tegenop vis te bakken en toch gaat
er niets boven asem-garem. Als ik vis bak
takel ik me toe met een oude regenjas en
een doek om mijn haren geknoopt", schreef
mevrouw B.
„Maar nu heb ik een ander makreel-gerecht
dat minder rompslomp met zich meebrengt".
Neem een gestoomde makreel, vermeng sam
bal oelek met ketjap en citroensap. Ontgraat
de makreel, leg hem op een platte schaal en
giet er dan de sambal overheen. Wanneer U
dit 's morgens klaar maakt dan is de makreel
's middags heerlijk „njerep".
Een beetje lalap van ketimoen erbij en...
je vergeet alle dure groenten en aardappelen
GOEDIR
„Wat een leuke rok is dat", zei ik tegen
Truus. Ze had een fijn geplisseerde rok met
dwarse strepen in rose, groen, bruin, geel,
blauw.
„Ja", beaamde Truus, „leuk, net goedir!"
Dat was het, net goedir! En meteen proefde
en zag ik die goedir voor me zoals de koekjes
verkoopster die in haar tenong had. Recht
hoekige plakken van rose-wit-bruin of rose-
wit-groen, met een geribbelde rug.
Waar wordt goedir van gemaakt, van agar-
agar of van hoenkwemeel? We hielden thuis
allemaal van goedir, niet alleen om die lek
kere koele zoet-goeri smaak, maar omdat
volgens mijn zusjes „dat geribbelde zo lekker
smaakte".
Ajo, goedir maken? Wie heeft het recept?
En wie heeft nog zo'n vorm met ribbeltjes?
De aardappels zijn thans erg
duur
En elke huisvrouw kijkt
daarom wat zuur,
de verstandige vrouw is
echter wijs
en koopt nu extra Kokki's
Mie of rijst.
Kokkies Rijst winkels:
Witte de Wlthstraat 128
Telefoon 89438
Slotermeerlaan 1 25
Telefoon 130362
AMSTERDAM-W
Van 12 tot 15 juli a.s. heeft onder
leiding van Pater Jér. Awick s.j. in 't
Tilburgse Cenakel nogmaals een re
traite voor Indische dames plaats, welke
de laatste gerepatrieerden-retraite van
dit jaar zal zijn.
De deelneemsters worden graag op
donderdagavond 12 juli rond 6 uur
verwacht. De sluiting op zondagavond
is eveneens tegen 6 uur. De verblijf
kosten bedragen 17.50.
Inschrijvingen zijn te adresseren aan:
de zusters van 't Cenakel,
14