Fabriek vol voedingswaarden Geen kalveren in de Kalverstraat, geen vlas op de Vlasmarkt, dus ook geen boter in de Boterstraat in Schiedam. Maar net 20 min als ooit de Kalverstraat en Vlasmarkt van naam zullen veranderen zal de Boterstraat genoemd worden naar het produkt dat er vandaan komt. Jammer, want de Tempe-straat zou zijn naam eer aan doen. Omdat er de meeste tempé vandaan komt, tempé die via warong kelilings en gewone winkels de weg vindt naar Indische magen. Toch zou die tempé van de firma Samemo een verrukkelijke kombinatie vormen met het geestrijke vocht waar Schiedam wereldvermaardheid om geniet. Wanneer zal in de Hollandse café's de tempé-chip als hartig borrelhapje worden ingevoerd? Emor Wie de tempé in de fabriek wil zien moet om 7 uur 's-morgens wakker zijn. Dus daar ston den we dan, Rogier en ik voor een bescheiden bordje met „Samemo" erop, in een half opge broken Boterstraat. Door een deur die openstaat komen we in een smalle gang vol kisten en dozen en een lucht van gistend bier. Een hond begint te blaffen, boven aan de trap klinken stemmen. We klimmen het trapje op en staan op de af deling waar honderden ivoor-witte plakken tempé letterlijk „staan" te drogen. De broei- warmte wordt er met fans afgeblazen voor de plakken in een dubbele verpakking van cello- phaan-boterhampapier de fabriek verlaten. Maar laten we bij het begin beginnen, dat was moeilijk en interessant, vertelt de heer Samwel. „In Indië werkte ik bij een bouwkundig bureau, Semarang, Magelang, Djocja. In Nw. Guinea heb ik ook gezeten bij de N.G.P.M. In Holland haalde ik lasdiploma's, werkte in Utrecht in een technische werkplaats. Toen in 1958 kreeg ik ineens het idee om tempé te maken. Ik wist wel ongeveer hoe het moest. In Djocja kenden we vroeger een vrouw die de schimmel voor de tempé op waroe en djati-bladeren kweekte. Een vriend die er van daan kwam bracht die schimmel voor me mee. Je hebt maar een minimale hoeveelheid nodig om het schimmelproces aan de gang te bren gen, want ze is zo sterk, dat je het proces kunt herhalen met dezelfde schimmel. Ik herinner me die eerste experimenten nog goed en mijn vrouw en kinderen zeker ook. Het hele huis stond vol met bakjes waarin de gekookte kedelebonen behoorden te schimme len. Maar waar was de goede temperatuur en hoe lang moest die tempé blijven schimmelen Er kon maar twee maal in de week van de badcel gebruik gemaakt worden anders werd de tempé natOmdat de kamer van mijn dochter een goede droogkamer was, moest ze haar eigen kamer afstaan. Toen had ik het ineens, Voor Herta géén hondenbrood, maar tempé, daar blijf je lang jong bij, daarom gaat ze et- graag mooi voor zitten. de juiste samenstelling, de goede temperatuur en broeitijd. Mijn eerste tempé werd meteen lakoe. Er kwamen bestellingen, op het laatst meer dan ik aankon. Dus nam ik op een dag about portant mijn ontslag. En toen werd het zoeken naar ruimte, kapitaal om deze fabriek te beginnen. En nu staat deze fabriek in Schiedam. Een klein pand, waarvan elke centimeter benut wordt. Er is een geïmproviseerde broeizolder met rekken die op fakir-bedden lijken. Zelf uitgedacht en gemaakt (je bent niet voor niets lasser) van ijzeren geraamtes met houten planken waarin spijkers zijn geslagen om de tempé-blikken staande te houden. Hier broeit de kedelé, vooraf gekookt en met schimmel vermengd, bij een temperatuur van 40 gr. gedurende 36 uren. Ongelooflijk snel vormen zich de schimmeldraden om van losse bonen een vaste tempé-koek te maken, die na ander halve dag gereed is voor gebruik. Stuk voor stuk worden de 900 tempé plakken (ca. 500 gr.) op zwarte plekken onderzocht. Alleen de gave, witte tempé gaat naar de klant. De tempé met zwarte plekken vormt nieuwe bibit, want die zwarte plekken zijn niets anders dan op- éénhopingen van schimmel. Goede afnemers van die „afgekeurde tempé zijn Herta de hond en de poes. Wist U dat honden en katten dol zijn op tempé en dat die tempé veel voedzamer is dan honden- en kattenbrood? Kijk naar de hond Herta. Hoe oud geeft U haar? 4 Jaar? Omdat ze nog zo goed in de haren en zo speels is? 14 Jaar oud is ze, jong en sterk, dank zij de geregelde tempé maaltijden. 's-Win- ters doet ze even goed haar duik in de gracht, komt soms met de ijspegels aan haar vacht het water uit! Hoe groot de produktie van deze tempé-fabriek is? 10.000 plakken tempé dat is 3 ton kedele bonen per maand. Maar er is nog meer. „Om de 36 uur waarin de tempé broeit, toch produktief te maken, hebben we ketjap en taotjo als nevenprodukten. U weet dat voor ketjap ook kedelé nodig is. In het sousterrain worden de bonen in enorme ketels gekookt. Na het koken kun je twee kanten uit: ketjap en tempé. Ketjap vraagt meer ingrediënten, eerst gist, dan suiker, asem en nog meer om de (Vervolg op pag. 21) Nèt fakirbedden zijn deze droogrekken, die Samwel zelf uitgedacht en gemaakt heeft. De inpakafdeling waai, en bot 15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1962 | | pagina 13