De inhoud van uw parfumflesje Parfum, een wonderbaarlijk mengsel van be standdelen zowel van plantaardige, dierlijke, als chemische herkomst, opgelost in (meestal) ethyl, alcohol, dus de alcohol die U in de drogisterijen kunt kopen. Al deze bestanddelen nu, vormen met elkaar een harmonisch goed afgestemd geheel en dit esthetisch geheel is ontsaan uit het creatieve en geïnspireerde vermogen van een artist: de parfumeur Voordat we verder gaan wil ik op het verschil wijzen dat er bestaat tussen: 1) Het chemische bedrijf hetwelk de parfum combinaties in geconcentreerde vorm fabri ceert, het grootbedrijf dus, dat naast de fabri cage van diverse enkelvoudige reukstoffen, deze in haar parfum-afdeling verwerkt tot reukcombinaties; de zogenaamde parfum-oliën. 2) Het parfumverwerkingsbedrijf, hetwelk dit parfum in geconcentreerde vorm betrekt van het bovengenoemde chemische bedrijf, en dit verwerkt in haar cosmetische produkten; niet alleen in poeders en crême's, doch ook in het ons bekende zakdoek-parfum. Tot de grote afnemers op dit gebied kunnen wij de Franse modehuizen rekenen welke naast hun mode dikwijls .parfums" lanceren. We beginnen in het kort te vertellen over de diverse bestanddelen en doen een greep uit het plantenrijk n.l. die planten welke ons uit Indonesië bekend zijn. 1. Het CITRONELLA- of sereh gras. Uit dit gras ons allen bekend uit de Indische keu ken wordt een etherische of vluchtige olie gedestilleerd o.a. ook op Java, welke naar de moderne aromatische chemische fabrieken in de U.S.A. en in Europa geëxporteerd wordt, en deze grote industrieën verwerken haar verder tot hele belangrijke reukstof fen welke in de moderne parfumerie inten sief gebruikt worden. 2. De PATCHOULY, waarvan het blad, ons meer bekend onder de naam: Daon Dilem of Dilem wangi, een belangrijke riekende vluchtige olie levert. Het Patchoulyblad is U natuurlijk ook bekend uit de Indische keuken, vooral in Ambonese en Menadonese gerechten o.a. het „Ritja-ritja". 3. Het VETlVERT-gras, waarvan de wortels, ons meer bekend onder de naam „Akar- wangi", ook een heel belangrijke reukolie leveren welke een belangrijk deel uitmaakt van uw moderne Franse lievelingsparfum. De Akarwangi-olie of zoals de Fransen het noemen: Huile de Vetivert, wordt vóór het Dit artikeltje over parfums lijkt ons alleraardigst, niet alleen voor de vrou wen, voor wie M. V. het speciaal geschreven heeft, maar ook en misschien nog meer voor de mannen. Parfum immer, is iets, dat je zo eens cadeau moet krijgen. Laten de heren der schepping met dit leerzame ver haaltje hun voordeel doen. Sint Nicolaas en Kerst naderen, dus alle reden voor 'n geschenkje. En ook de ove rigens: een attentietje zo nu en dan brengt wat romantiek in het leven! gebruik in klasse-parfums, eerst „veredeld" zodat de typische graslucht, welke hinderlijk is, verdwijnt. 4. De KENANGA. De bloesems U allen be kend van de Indonesische bloemenpasars, leveren een belangrijke etherische olie waar van Java het monopolie heeft op de wereld markt. Deze olie is echter niet geschikt voor de bereiding van fijnere parfums. 5. De KRUIDNAGEL- of Tjengkèb, waarvan de gedroogde bloesems, de stelen en de bladeren de ons bekende kruidnagel of „minjak tjengkèh" leveren. Deze tjengkèh- olie is een heel belangrijk uitgangspunt voor de bereiding van parfumeriegrond stoffen. 6. SANDELHOUT of Kaju Tjendana. Het gebruik van dit hout voor de bereiding van de bekende Bali-beeldjes en van de YOSH- WA of Chinese bidstokjes zal U ook be kend zijn. De olie uit het sandelhout wordt als zodanig öf verwerkt (veredeld) gebruikt in klasse-parfums. 7. Diverse HARSEN uit de boomsoorten t.w. de BENZOE en OLIBANUM, ons bekend onder de namen „Menjan Madu" en „Men jan Arab". Deze harsen leveren reukstoffen eveneens belangrijk voor de parfumerie. En weet U.dat onze getdh kenari, dus de hars van de kenariboom in gezuiverde toestand, ook een rol speelt in de parfumerie Verder hebben we dan nog diverse produkten, bekend uit onze Indische keuken, waaruit vluchtige oliën gedestilleerd worden, n.l. de verschillende CITRUS-soorten t.w. Sinaasappel, mandarijnen, bergamot, etc. etc. We noemen hier ook de typische Indische kruiden (spece rijen) de ketoembar, de djinten, de kapoelaga of cardamon, de djahé of gember, de koenir of curcuma, de pala of notemuskaat en diverse kaneelsooiten of keningar, ja zelfs uit onze kokos- of klapperolie en castor olie worden hele geraffineerde synthetische reukstoffen vervaardigd welke naar Oranjebloesem en Jas mijn ruiken. Bij deze tientallen ons welbekende planten kunnen nog gevoegd worden honderden andere bomen- en plantensoorten ons minder bekend uit andere streken der wereld welke vluchtig riekende oliën opleveren. Nu gaan we over naar de grondstoffen van dierlijke oorsprong en wel de vier belangrijkste, 1. Het AMBER of AMBRA, ontstaan uit irri tatie van de maagwand van de polwalvis. Dit amber blijft op zee drijven en spoelt op diverse plaatsen aan land, voorname vind plaatsen zijn de Perzische Golf, Madagas car, India en Indonesië. 2. Het MUSKUS, verkregen uit het mannelijke muskushert in Zuid-China. Dit muskus is een afscheiding voorkomende in de inge wanden van het dier. 3- Het CIVET of zoals wij het kennen het Dèdès, een klierafscheiding van de civetkat, ons meer bekend als de rasé. 4. Het CASTOR of bevergeil, een afscheiding zowel van de mannelijke als vrouwelijke beversoorten in Canada en Siberië. Deze dierlijke reukstoffen vinden hun weg weer naar de grote parfum-chemische fabrieken waar zij verder gezuiverd worden. Ze zijn echter zeer kostbaar. Het duurt b.v. ruim vier jaar voordat men 1 kilo civet-dèdès verzameld heeft uit één civetkat. Hiervoor wordt de civetkat of rasé, hoofdzakelijk in Abbessinië in hele kleine kooitjes vetgemest en steeds ge plaagd, na elke plagerij scheiden de klieren dan een overmaat civet of dèdès (het natuur lijke afweermiddel van het dier) af. Dit civet wordt dan zorgvuldig verzameld. U kunt dus begrijpen hóe kostbaar één kilogram daarvan wordt, nadat het beest in vier jaar tijd enige honderden kippen en schapen en geiten ver slonden heeft. Daarom proberen de grote chemische industrieën deze reukstoffen syn thetisch te bereiden, waar ze vrijwel in ge slaagd zijn. Deze wonderprodukten der chemie kunnen echter nog niet voor de volle 100% het natuurprodukt vervangen. De bovenge noemde dierlijke reukstoffen verlenen het parfum bij voorzichtige dosering een zeker „cachet", een exaltatie en een duurzaamheid welke eigenschappen met geen ander hulp middel te verkrijgen zijn; in geconcentreerde vorm ruiken ze afstotend en kunnen bij over dosering dus een parfum ruïneren. En als laatste groep van grondstoffen willen we nog in het kort bespreken de bereiding der natuurlijke bloesemoliën (wat eigenlijk onder de rubriek „plantaardige reukstoffen" behoort). Dit is een specifieke Franse industrie en wordt hoofdzakelijk bedreven in GRASSE, Zuid Frankrijk. Uit de jasmijn, rozen, oranjebloe sem, lavendel etc. worden door deze grote industrieën, dikwijls langs gepatenteerde pro cessen, de vluchtige oliën gehaald onder de naam „absolutes"Deze absolutes vertegen woordigen op de meest vervolmaakte wijze de lucht der oorspronkelijke bloem. Om U iets van het chemische gedeelte te laten weten, zullen we in gedachten een bezoek brengen aan een van de vele moderne aroma tische chemische fabrieken waarvan Nederland er enkele bezit met wereldfaam. Het eerste wat ons van zo'n fabriek opvalt zijn de grote aantallen drums welke op het emplacement verspreid liggen. Deze drums nu bevatten diverse etherische oliën waarover wij het gehad hebben en die uit alle hoeken der wereld komen. In de fabriekshallen zien we enorme grote glazen buizen, dit zijn de z.g. „kolommen" waarin de scheikundige verbindingen (de reukstoffen) in zuivere toestand verkregen worden. Verder zien we tientallen retorten en kolven gevuld met kokende en sissende gekleur de en heldere vloeistoffen, welke ons doen (Vervolg op pag. 18) Om op te eten gewoon... de baby en het koekje! Rikje Maresch, 1 jaar. 15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1962 | | pagina 11