De inhoud van uw parfumflesje
Parfum, een wonderbaarlijk mengsel van be
standdelen zowel van plantaardige, dierlijke,
als chemische herkomst, opgelost in (meestal)
ethyl, alcohol, dus de alcohol die U in de
drogisterijen kunt kopen.
Al deze bestanddelen nu, vormen met elkaar
een harmonisch goed afgestemd geheel en dit
esthetisch geheel is ontsaan uit het creatieve en
geïnspireerde vermogen van een artist: de
parfumeur
Voordat we verder gaan wil ik op het verschil
wijzen dat er bestaat tussen:
1) Het chemische bedrijf hetwelk de parfum
combinaties in geconcentreerde vorm fabri
ceert, het grootbedrijf dus, dat naast de fabri
cage van diverse enkelvoudige reukstoffen,
deze in haar parfum-afdeling verwerkt tot
reukcombinaties; de zogenaamde parfum-oliën.
2) Het parfumverwerkingsbedrijf, hetwelk dit
parfum in geconcentreerde vorm betrekt van
het bovengenoemde chemische bedrijf, en dit
verwerkt in haar cosmetische produkten; niet
alleen in poeders en crême's, doch ook in het
ons bekende zakdoek-parfum.
Tot de grote afnemers op dit gebied kunnen
wij de Franse modehuizen rekenen welke naast
hun mode dikwijls .parfums" lanceren.
We beginnen in het kort te vertellen over de
diverse bestanddelen en doen een greep uit het
plantenrijk n.l. die planten welke ons uit
Indonesië bekend zijn.
1. Het CITRONELLA- of sereh gras. Uit dit
gras ons allen bekend uit de Indische keu
ken wordt een etherische of vluchtige olie
gedestilleerd o.a. ook op Java, welke naar
de moderne aromatische chemische fabrieken
in de U.S.A. en in Europa geëxporteerd
wordt, en deze grote industrieën verwerken
haar verder tot hele belangrijke reukstof
fen welke in de moderne parfumerie inten
sief gebruikt worden.
2. De PATCHOULY, waarvan het blad, ons
meer bekend onder de naam: Daon Dilem
of Dilem wangi, een belangrijke riekende
vluchtige olie levert. Het Patchoulyblad is
U natuurlijk ook bekend uit de Indische
keuken, vooral in Ambonese en Menadonese
gerechten o.a. het „Ritja-ritja".
3. Het VETlVERT-gras, waarvan de wortels,
ons meer bekend onder de naam „Akar-
wangi", ook een heel belangrijke reukolie
leveren welke een belangrijk deel uitmaakt
van uw moderne Franse lievelingsparfum.
De Akarwangi-olie of zoals de Fransen het
noemen: Huile de Vetivert, wordt vóór het
Dit artikeltje over parfums lijkt ons
alleraardigst, niet alleen voor de vrou
wen, voor wie M. V. het speciaal
geschreven heeft, maar ook en misschien
nog meer voor de mannen.
Parfum immer, is iets, dat je zo eens
cadeau moet krijgen. Laten de heren
der schepping met dit leerzame ver
haaltje hun voordeel doen.
Sint Nicolaas en Kerst naderen, dus alle
reden voor 'n geschenkje. En ook de ove
rigens: een attentietje zo nu en dan
brengt wat romantiek in het leven!
gebruik in klasse-parfums, eerst „veredeld"
zodat de typische graslucht, welke hinderlijk
is, verdwijnt.
4. De KENANGA. De bloesems U allen be
kend van de Indonesische bloemenpasars,
leveren een belangrijke etherische olie waar
van Java het monopolie heeft op de wereld
markt. Deze olie is echter niet geschikt voor
de bereiding van fijnere parfums.
5. De KRUIDNAGEL- of Tjengkèb, waarvan
de gedroogde bloesems, de stelen en de
bladeren de ons bekende kruidnagel of
„minjak tjengkèh" leveren. Deze tjengkèh-
olie is een heel belangrijk uitgangspunt
voor de bereiding van parfumeriegrond
stoffen.
6. SANDELHOUT of Kaju Tjendana. Het
gebruik van dit hout voor de bereiding van
de bekende Bali-beeldjes en van de YOSH-
WA of Chinese bidstokjes zal U ook be
kend zijn. De olie uit het sandelhout wordt
als zodanig öf verwerkt (veredeld) gebruikt
in klasse-parfums.
7. Diverse HARSEN uit de boomsoorten t.w.
de BENZOE en OLIBANUM, ons bekend
onder de namen „Menjan Madu" en „Men
jan Arab". Deze harsen leveren reukstoffen
eveneens belangrijk voor de parfumerie. En
weet U.dat onze getdh kenari, dus de hars
van de kenariboom in gezuiverde toestand,
ook een rol speelt in de parfumerie
Verder hebben we dan nog diverse produkten,
bekend uit onze Indische keuken, waaruit
vluchtige oliën gedestilleerd worden, n.l. de
verschillende CITRUS-soorten t.w. Sinaasappel,
mandarijnen, bergamot, etc. etc. We noemen
hier ook de typische Indische kruiden (spece
rijen) de ketoembar, de djinten, de kapoelaga
of cardamon, de djahé of gember, de koenir
of curcuma, de pala of notemuskaat en diverse
kaneelsooiten of keningar, ja zelfs uit onze
kokos- of klapperolie en castor olie worden
hele geraffineerde synthetische reukstoffen
vervaardigd welke naar Oranjebloesem en Jas
mijn ruiken.
Bij deze tientallen ons welbekende planten
kunnen nog gevoegd worden honderden andere
bomen- en plantensoorten ons minder bekend
uit andere streken der wereld welke vluchtig
riekende oliën opleveren.
Nu gaan we over naar de grondstoffen van
dierlijke oorsprong en wel de vier belangrijkste,
1. Het AMBER of AMBRA, ontstaan uit irri
tatie van de maagwand van de polwalvis.
Dit amber blijft op zee drijven en spoelt op
diverse plaatsen aan land, voorname vind
plaatsen zijn de Perzische Golf, Madagas
car, India en Indonesië.
2. Het MUSKUS, verkregen uit het mannelijke
muskushert in Zuid-China. Dit muskus is
een afscheiding voorkomende in de inge
wanden van het dier.
3- Het CIVET of zoals wij het kennen het
Dèdès, een klierafscheiding van de civetkat,
ons meer bekend als de rasé.
4. Het CASTOR of bevergeil, een afscheiding
zowel van de mannelijke als vrouwelijke
beversoorten in Canada en Siberië.
Deze dierlijke reukstoffen vinden hun weg
weer naar de grote parfum-chemische fabrieken
waar zij verder gezuiverd worden. Ze zijn
echter zeer kostbaar. Het duurt b.v. ruim vier
jaar voordat men 1 kilo civet-dèdès verzameld
heeft uit één civetkat. Hiervoor wordt de
civetkat of rasé, hoofdzakelijk in Abbessinië in
hele kleine kooitjes vetgemest en steeds ge
plaagd, na elke plagerij scheiden de klieren
dan een overmaat civet of dèdès (het natuur
lijke afweermiddel van het dier) af. Dit civet
wordt dan zorgvuldig verzameld. U kunt dus
begrijpen hóe kostbaar één kilogram daarvan
wordt, nadat het beest in vier jaar tijd enige
honderden kippen en schapen en geiten ver
slonden heeft. Daarom proberen de grote
chemische industrieën deze reukstoffen syn
thetisch te bereiden, waar ze vrijwel in ge
slaagd zijn. Deze wonderprodukten der chemie
kunnen echter nog niet voor de volle 100%
het natuurprodukt vervangen. De bovenge
noemde dierlijke reukstoffen verlenen het
parfum bij voorzichtige dosering een zeker
„cachet", een exaltatie en een duurzaamheid
welke eigenschappen met geen ander hulp
middel te verkrijgen zijn; in geconcentreerde
vorm ruiken ze afstotend en kunnen bij over
dosering dus een parfum ruïneren.
En als laatste groep van grondstoffen willen
we nog in het kort bespreken de bereiding der
natuurlijke bloesemoliën (wat eigenlijk onder
de rubriek „plantaardige reukstoffen" behoort).
Dit is een specifieke Franse industrie en wordt
hoofdzakelijk bedreven in GRASSE, Zuid
Frankrijk. Uit de jasmijn, rozen, oranjebloe
sem, lavendel etc. worden door deze grote
industrieën, dikwijls langs gepatenteerde pro
cessen, de vluchtige oliën gehaald onder de
naam „absolutes"Deze absolutes vertegen
woordigen op de meest vervolmaakte wijze de
lucht der oorspronkelijke bloem.
Om U iets van het chemische gedeelte te laten
weten, zullen we in gedachten een bezoek
brengen aan een van de vele moderne aroma
tische chemische fabrieken waarvan Nederland
er enkele bezit met wereldfaam.
Het eerste wat ons van zo'n fabriek opvalt
zijn de grote aantallen drums welke op het
emplacement verspreid liggen. Deze drums
nu bevatten diverse etherische oliën waarover
wij het gehad hebben en die uit alle hoeken
der wereld komen.
In de fabriekshallen zien we enorme grote
glazen buizen, dit zijn de z.g. „kolommen"
waarin de scheikundige verbindingen (de
reukstoffen) in zuivere toestand verkregen
worden. Verder zien we tientallen retorten en
kolven gevuld met kokende en sissende gekleur
de en heldere vloeistoffen, welke ons doen
(Vervolg op pag. 18)
Om op te eten gewoon... de baby en het
koekje! Rikje Maresch, 1 jaar.
15