Tante Mieke I ECHTE SPEKKOEK 1 KOKKIES RIJSTWINKELS ONZE BIBIT Nog meerAvonturen met de soetil' 1001 AVONTUREN met de soetil Lieve kinderen allemaal, Een vorige keer schreef ik al dat we natuurlijk niet altijd alle briefjes in Tong-Tong kunnen beantwoorden, want dan hebben we helemaal geen plaats meer over voor wat anders. Maar soms kan misschien een van jullie in ons hoekje een brief aan zichzelf tegenkomen. En de anderen, wel het kan best zijn dat die via de post een briefje van Tante Mieke in hun bus vinden. Maar kijk, niet boos of ongeduldig worden, als je soms een poos moet wachten. Want nii bijvoorbeeld heb ik twaalf brieven ontvangen, n.l. van Franz Creutzburg, Carla Bagmeyer, Inez Senstius van der Meulen, Patricia en Liesbeth Steur, Ingrid van Schep- dael, Victor en Wout Benjamins, Jane, Cons tance en Nancy Butteling, en helemaal uit Nieuw Zeeland van Noes Maurenbrecher. Daar kom ik natuurlijk eerder doorheen dan wanneer er twintig, dertig of meer brieven waren. Maar ik zal mijn best doen. In elk geval alle maal heel hartelijk bedankt Vandaag wou ik jullie iets vertellen over ka naries. Nee, ik bedoel geen zangvogeltjes, maai de kanarienoten, die wat aan amandelen doen denken, maar die ik hier nog nergens ben tegengekomen tussen allerlei uitheemse noot- soorten. Helaas. Want kanaries hebben een fijne smaak. Toen mijn zusjes en broertje en ik naar school gingen in Tjimahi, moesten we langs een lange laan met aan weerskanten kanariebomen. Wat hébben we daar veel van die heerlijke noten opgeraapt. Tassen vol bracht je mee naar huis. In de tuin zocht je een paar grote stenen en daar tussen sloeg je de noten stuk. Eerst de zwartglimmende vrucht- schil, dan kwam je op de keiharde notendop, die beslist harder was dan okkernoot of hazel- nootdoppen. Soms maakte onze moeder noga -"an de kana ries. Dat was dan altijd een heel feest. We hingen er nieuwsgierig om heen en volgden alle bedrijvigheden van het suikerbranden tot het snijden van de hete noga toe. De noga moest namelijk heet gesneden worden, anders kreeg je het mes er niet meer door. Soms mochten we van een restantje kleverig-gebrande suiker en een stevig stukje lidi (zij-nerf van klapperblad) onze eigen lollies maken. Je snapt wel, net zo lang met het stokje in de massa roeren en wentelen en draaien tot er een knobbel aanzat en als je die dan onder de kraan hield koelde ze meteen af en werd eerder hard. Erg lekker. Ik moest ineens weer aan deze jeugdgenoegelijkheden terugdenken, toen ik een dezer dagen een onaf en eigenlijk mislukt kanarie-ringetje in mijn knopendoos terugvond. Hoe hij er is ingekomen weet ik niet meer, maar hij zal op de een of andere manier de hele oorlogstijd en ook alle ver huizingen daarna met onze familie meegezeuld zijn. Wie hem gemaakt heeft is ook niet meer bekend, want we hebben allemaal wel eens een kanarie tot een ringetje bewerkt. Het gaat hier dus over de harde nootschaal. Je zocht dan een mooi gevormde kanarienoot, hoe ron der in het midden, hoe beter natuurlijk, en daar kerfde je dan eerst met een mes een paar lijntjes in het rond af. Steeds dieper uitkerven, of vijlen tot je er doorheen was. Dan holde je de binnenkant helemaal uit en vijlde die fijn bij, tot je een glad ringetje had. Als je er meer routine in had, probeerde je er bijv. een hart vormig „steentje" bij uit te snijden, of een ovaaltje met letters er in. Pas veel later heb ik écht kunstwerk van kanaries gezien. Dat was toen de interneringskampen ontruimd werden en ons gezin met een hele groep anderen enkele dagen in Pakan Baroe moesten wachten tot we per vliegtuig getransporteerd konden worden. We werden toen verzorgd door ex- krijgsgevangenen, en daar was een meneer bij, die een hele collectie uitgewerkte kanaries bij zich had, die je zonder overdrijving kleine beeldhouwwerkjes kon noemen. Hij had ze zelf gemaakt met een doodgewoon pennemes tijdens zijn wachturen in het krijgsgevangen kamp. Fantastisch mooi. We mochten allemaal een souveniertje uit zijn verzameling uitkiezen. Ik heb nóg zijn eerste werkstukje, een kuiken tje, en na mijn moeders heengaan heb ik ook haar kanarie gekregen, een vrouwenfiguurtje met een reiger, alles op één kanarie. Geweldig gewoon. Ik vraag me wel eens af wat er verder met zulke kampkunstenaars als die meneer Edwards gebeurd is. Wij hadden ook dames en meisjes in ons kamp die van klapperdoppen en bamboestengels en boomschors en gewone etensblikjes de meest wonderlijke dingen maak ten. Priegelwerk dikwijls, en zonder de nodige werktuigen. Uit bijna niets iets echt kunst zinnigs maken, dat is pas ware, scheppende kunst. Maken jullie ook wel eens iets? Schrijf daar eens iets over aan jullie TANTE MIEKE. vindt U op de TONG-TONG Keuken kalender: een r^etfièkalender met de Javaanse pasardagen (weet U wel, pahing, pon, wagé, enz.) en op ieder blad een geïllustreerd recept. Gratis erbij een mapje, waarin U deze recep ten (vergaard door Wies van Maarse- veen) kunt verzamelen, zodat U aan het eind van het jaar een origineel receptenboekje overhoudt. Stel niet uit, bestel NU. Tot 6 november is de prijs nog f 4.95 (bij 4 tegelijk 4.45 per stuk). Daarna betaalt U 6.60. Tijdschrift TONG-TONG Prins Mauritslaan 36 - 's-Gravenhage Giro No. 6685. Beste Tjalie, Zend mij tijdig vóór Nieuwjaar ex. Keukenkalender(s) a 4.95 Het bedrag ad gaat per postwissel/giro*) op naar je toe. Doorhalen wat niet van toepassing is. NOGA VAN AMANDELEN Tante Mieke's verhaaltje voor de kinderen, waarin ze het heeft over kanarie-noga, maakte ons toch echt kepingin naar die heerlijke lek kernij uit onze kinderjarenBehalve de gewone kanaries hadden wij ook een machtige kanarie- ambon-boom op het erf, die zoals U weet nog véél lekkerder vruchten geeft. Hoe dikwijls hebben ook wij staan toekijken en mee mogen doen als er noga van werd gemaakt. Een paar oude wastafels met marmeren plaat waren speciaal voor zulke karweitjes beschikbaar. Waarom zouden we U niet een recept geven om zij het dan niet met kanaries maar met amandelen deze noga te fabriceren. Onze moe- ders-met-kinderen zullen hun anaks graag dit genoegen gunnen. Of anders doet Oma Tjang het wel als ze op bezoek komt? Misschien mogen de kinderen dan ook hun eigen lollies maken Hieronder volgt het recept: D/2 ons amandelen, 3 ons suiker, 1 eetlepel boter, een scheutje azijn, een snufje zout. De amandelen in wat kokend water doen en pellen; daarna snipperen. In een ijzeren wad jan de boter smelten en de suiker erbij doen. Onder voortdurend roeren en met toevoeging van een beetje azijn en een tikje zout smelten. De amandelen erbij doen en doorgaan totdat de suiker bruingekleurd is. Als de massa dik is geworden, uitstorten op een met boter ingesmeerde marmeren plaat of een blikken plaat. Vóórdat ze afgekoeld is en daarmee hard geworden, de noga in stukken snijden. WIES In verband met de „trek naar Spanje", hetzij voor vakantie, hetzij alvast als oriëntering op een meer blijvende vestiging aldaar, lijkt het ons aardig hier een recept op te nemen van de. PAELLA (uitspreken: pa-el-ja), een van de bekendste gerechten uit dat land. Weliswaar is het recept niet direct uit Spanje afkomstig, maar uit Venezuela, zodat er misschien al locale veranderingen in zijn aangebracht en het bovendien ook nog wel wat „verindischt" zal zijn wij ontvingen het n.l. van een van onze trouwe abonnees uit Caracas), maar U kunt dan alvast een voorproefje nemen. PAELLA 1 pond rijst 1/2 pond varkensvlees of varkenscoteletten 1 kip, in stukken gesneden 1 blikje garnalen of verse garnalen 1 kein blik erwten 1 blik. mosselen of verse mosselen 2 rode paprika's 1 kilo tomaten 3 of meer teentjes knoflook 1 tjabé 2 uien 1 kop olijfolie, andere olie of margarine 1 liter water zout, saffraan of koenjit. Braad de stukken varkensvlees/coteletten en saffraan/koenjit in de olie. Voeg de in stukken gesneden tomaten, knoflook, tjabé en uien bij. Deze moeten eerst gekookt worden en door een zeef worden gehaald. Kook tot het vlees zacht is. Voeg dan de rijst, het water en zout bij. Als de rijst halfgekookt is (aron is), de in repen gesneden paprika, erwten, gekookte gar nalen en mosselen bijvoegen. Op heel zacht vuur de rijst laten gaar koken. De rijst moet droog en korrelig zijn. Als alles droog is voor dat de rijst gaar is, dan kop water daarover sprenkelen. Niet roeren. Omdat toevoeging van erwten de rijst papperig maakt, serveer ik deze altijd afzonderlijk. L. Deketh IIIIINIIIIIlHIIIIUIIHIIIIIIIlllllllllllllllllllllllllllllllllHlllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllUllllllinilllllli™ 1 Bestel en reserveer NU de van Oma Tio bij i Witte de Withstraat 128 en g Slotermeerlaan 125, Amsterdam- W. i Verleden jaar moesten wij tientallen J mensen teleurstellen omdat „sudah abis j 1 spekkoek nja". i 1 U weet toch ook, dat wij spekkoeken en j alle andere rijsttafelart. verzenden over de gehele wereld. 11

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1962 | | pagina 11