Anna, An, Ann
ECHTE SPEKKOEK
KOKKIES RIJSTWIHKELS
VOOR DE VROUW
1
1001
AVONTUREN
met de
soetil
Kinderen
We hebben het zo vaak over „AANPASSEN"
in elke vorm, maar dringt het wel tot ons door,
hoeveel moeilijker onze Hollandse meisjes die
met onze Indische jongens zijn getrouwd, het
eigenlijk wel hebben? Vooral diegenen, die
geëmigreerd zijn, die behalve het moeten aan
passen van Amerikaanse begrippen, nog hun
eigen husband moeten leren kennen En niet
dat alleen, hoe voelen ze zich, als ze tijdens een
gezellig onderonsje de clou van een verhaal
missen, alleen omdat dat wordt verteld in on
vervalst Bataviaans (onopzettelijk) En als
manlief met een verheerlijkt gezicht zucht:
„En nu, warme rijst met sate pentoolRijst
koken kan ze als de beste, die sate zou ze kun
nen proberen, maar wat in hemelsnaam is
„pentool??" Er zijn er velen zoals deze en ik
ken er velen, laat me echter één voorbeeld
nemen, een vriendin, An.
Ze veranderde haar naam Anna, van An, tot
Ann, but there was more to it then just a
nameZe paste zich aanAls volbloed Hol
lands meisje deed ze alles wat in haar macht
was om een huwelijk met een Indische jongen
100% te maken en te houden. Als we even
denken aan al de moeilijkheden die ze het
hoofd moest bieden en dan niet alleen op
culinair gebied... Ze heeft moeten begrijpen dat
over het algemeen de Indische jongen zijn
liefde voor vrouw en gezin niet aan de grote
boom hangt, maar het is er, ontegenzeggelijk
en in grote mate. Hoeveel slapeloze nachten
heeft het haar niet gekost? Hoeveel moeilijke
Rectificaiie recept Ajam Besengek
In het proefblaadje van de Keukenkalender, op
genomen in ons nummer van 15 oktober is in
het recept dat daarop is afgedrukt een grote
fout geslopen. Die grote gevolgen kan hebben
voor de huiselijke vrede, vooral als U mede
bewoners heeft. Stel U voor: in plaats van
1 THEElepel trassi maakte onze drukker er
1 EETlepel vanEn bij de correcties werd het
niet eens ontdekt ook.
Wat een ramp! Wies kreeg er rillingen van
toen ze het las. Zag al de burenruzies die er
door zouden ontstaan. Maar U wéét 't nu dus:
1 thee lepel is meer dan genoeg!
REDACTIE
luiutMunuiinmiiHniiiinnNnnniiiiiumiHiiiiHNiNiniunHiiaiNmnnnnnuunamBanmnniBaM
Bestel en resem eer NU de
van Oma Tio bij
Witte de Withstraat 128 en
Slotermeerlaan 125, Amsterdam-
W.
Verleden jaar moesten wij tientallen
mensen teleurstellen omdat „sudah ahis
spekkoek nja".
U weet toch ook, das wij spekkoeken en
alle andere rijsttafelart. verzenden over
de gehele wereld.
12
uren staan haar nog te wachten? An lost ze
op door hem te verrassen met een fantastisch
heerlijke schotel, smoor ajam mét gebakken
aardappeltjes en mét soeoen èn bawang
goreng... Ze heeft een schrift met dik kaft,
getiteld „COMPOSITION" en voor mij is dit
het symbool van hun huwelijk, ze heeft er haar
Indische recepten in van Piendang Koening
tot warme broodpudding toe en het beschrijft
toch eigenlijk hoe een huwelijk tussen gemeng
de rassen vast en hecht kan zijn!
Ik wilde eindigen met: mijn pet af, voor deze
meisjes!!! Dat zij een voorbeeld mogen zijn
voor diegenen die de grote stap niet aandurven
vanwege het „verschil" en een aanmoediging
voor diegenen, die het willen proberen.
P.S. Mia, een vrouwtje in dezelfde positie als
An en met dezelfde spirit lost haar problemen
met die vreemde taal op door haar man naar
The Holland Store te zenden voor ketjap:
„je weet wel, dat drie-dikke-dijen-merk".
LYD1A VAN MINOS
Wat is hier in Amerika gemakkelijker dan het
gebruik van een cake-mix, wanneer je gezin
trek krijgt in een cake? Ik kreeg van een
vriendin echter een recept voor chocolade-cake,
dat even gemakkelijk te maken is en even
lekker, maar dat beslist veel en veel goedko
per is. Daarom lijkt mij dit recept ook vooral
heel geschikt voor het dure Holland, waar een
cake beslist niet tot de alledaagse dingen be
hoort.
Indertijd kon je Amerikaanse „inhoudsmaten'
zoals „Cups, tablespoons and teaspoons" bij
V D en de Bijenkorf krijgen. Ze kostten
toen een kwartje of zoiets en ze waren van
plastic.
„CRAZY CAKE"
11/2 c"p Sifted Flour
1 cup sugar
113 cup cocoa
1 teaspoon soda (baking-soda)
1/2 teaspoon salt
Sift all above together
Make three holes in mixture.
Add: 113 cup salad oil in one hole
1 teaspoon vinegar
1 teaspoon vanilla
Pour 1 cup cold water over this mixture. Mix
well.
Batter will be thin. Bake in moderate oven for
30 min.
Let cool, seme from pan.
Icings:
Cream well l/2 cup butter. Gradually add 3
cups sifted confectioner's sugar 4 table
spoons milk or cream.
Add one teaspoon almond extract,
(confectioner's sugar is poedersuiker)
Fé Klerks-Kiihr
„Zullen jullie nooit met vreemden meelopen?"
Ook niet als ze je een snoepje geven; nooit,
hoor je. En ook een snoepje neem je maar niet
aan. Ik mag niet snoepen van mijn ouders,
zeg je dan maar".
„Maar waarom dan niet?" vroegen de twee
hummels van zes en zeven, spijtig dat even
tueel een lekkertje hen zou ontgaan.
„Omdat 't niet goed is. Je kunt er ziek van
worden en zelfs van doodgaan".
„Hoe kan dat nou".
„En waarom niet? Is Sneeuwwitje zo niet bijna
dood gegaan? Geloof me nu maar, er zijn nog
altijd van die boze mevrouwen hoor. Pas dus
maar op".
Misschien is 't niet goed, maar soms moeten
we onze toevlucht wel nemen tot bangmakerij.
Enkele dagen later komen de kleinen thuis,
heerlijk sabbelend op een chocolaadje.
Mamma des duivels.
„Heb ik niet gezegd, dat dat niet mag. Hoe
komen jullie er aan?"
Yola: „Ach mamma, 't was zo'n lieve ouwe
meneer".
Mamma: „Ook niet van een ouwe lieve me
neer".
Ruth: „Maar we hebben 't heus wel gevraagd
hoor".
Mamma: „Gevraagd' Wat gevraagd?"
Beiden: „Tuurlijk of er vergif in zat".
PLANTERSVROUW
POETRI MANDI
1 pond ketanmeel, 2 ons geraspte goela aren,
3 theekopjes koud water, 2 djeroek-poeroet-
blaadjes of djeroek wangi, geraspte klapper,
javaanse suiker.
Bereiding: Het meel wordt met de geraspte
suikergoed door elkaar gemengd en daarna met
het water aangemaakt tot een deeg, waarvan
men balletjes maakt. Deze balletjes kookt men
in heet water, tot ze boven komen drijven;
daarna stort men ze op een zeef over om ze te
laten uitlekken.
Nu kookt men de javaanse suiker met de dje
roek poeroet bladeren tot een dikke stroop en
doet hier de geraspte klapper doorheen.
De balletjes worden vervolgens door de stroop
gedaan en in kopjes opgediend.
POETRI MANDI 2
3 kopjes ketanmeel, 1/3 kopje lauw water, 2
ons javaanse suiker, 3 kopjes koud water, een
paar djeroek poeroet bladeren, l/2 geraspte
klapper.
De javaanse suiker wordt met het koude water
tot stroop gekookt, waarna het gezeefd wordt.
Meng hiervan een half kopje door het ketan
meel, met het lauwe water en kneed van dit
deeg kleine balletjes.
Verder als boven verder gaan.
Mevr. H. v. S., Den Dolder
T Wie heeft een bijzonder lekker
1 Kerst-recept voor Myana
t Het hoeft eigenlijk alleen maar
I lekker te zijn, dan beschouwen
wij het als speciaal voor Kerst!
I Maar niet te lang wachten hoor!
t Opsturen aan Lilian Ducelle.
X