I I WisLgj l ECHTE SPEKKOEK KOKKIES RIJSTWIKKELS Zomaar wat ngrobol over Amerika Gewoonte 1001 AVONTUREN met de soetil Bloemen (Vervolg van pag. 10) heeft: stenen tafels met gasplaten. Gasgebruik gratis. Afwasbakken met kranen, vuilnisbakken om je rommel kwijt te kunnen. Ga je gang. En iedereen gaat zijn gang, ieder kookt z'n eigen potje. „Heeft U een blikopener voor me te leen?" vraagt een dame. Natuurlijk, pak maar beet. Iedereen is bezig met roosteren, goreng, koken. In de open lucht, met de blauwe hemel en de stralende zon boven de koepel van groen. Saté- lucht vermengd met de lucht van pannekoeken en popcorn. Ineens wordt het stiller. Je kan de vogels horen en het snateren van de eenden. Men drinkt koffie, men ligt op het gras te soezen met een volle maag. Men loopt op blote voeten of sloffen. Dit is Amerika, Neen, dit is Cali- fornië. Ik geloof dat geen andere staat met Californië vergeleken kan worden. Of vergele ken wil worden. Als je uit de Oosthoek komt zeg je: „er gaat niets boven Tretes". Als je uit West-Java komt is het: „Tjipanas, de Poentjak dat is pas natuur". Voor mij Pasar Toendjoen- gan, voor Tjalie Pasar Besar, voor U misschien Braga of Bodjong; we leven, genieten of we mopperen en kankeren. Alles deugt, niets deugt, dat is het leven, zo zijn we. Of we nu in Den Dolder, Utrecht, Whittier of Boston wonen. We zoeken en zoeken naar het prettigste. Wie voorspelde: die Lilian, eens zal ze nog eens dankbaar zijn als ze van Amerika weg kan, die zou ik willen zeggen: nog lang niet, nog lang niet. I like this country immensely. LILIAN DUCELLE 3 Dagen in Amerika. Ik wil de winkel binnen en strek mijn hand uit om de deur open te duwen. Als een idiote slaapwandelaarster sta ik daar met opgeheven arm in de lucht te duwen, want de deur (en alle winkeldeuren) gaat automatisch en elec- tromagnetisch open zodra ik er een halve meter vanaf sta. Goed onthouden. 3 Maanden in Amerika. Ik heb wat haast en loop zonder te denken een winkel binnen Dat wil zeggen, ik wil de winkel binnenlopen, maar de deur zegt: „Toevallig ben ik geen vanzelf-opengaande deur. Er staat toch duidelijk PUSH, stupid?" Daar sta ik dan, met een bondjol op het voor hoofd. Nooit suffen. Niet vergeten. L. D. Nog eens Bika Ambon Wie het vorige recept van Bika Ambon (Kwee Bebika) heeft geprobeerd en het mis schien een beetje „anders" vond smaken, heeft misschien ook lust om dit recept te proberen. Ik kreeg het van mevrouw van Slooten en het ziet er „istimewa" uit. Proberen maar. Schrijft U als het lekker is? Nodig: 250 gr. brooddeeg, 250 gr. poedersuiker of 200 gr. grove suiker, 250 gr. santen (met wat zout), 1 eetlepel boter, 10 eieren, 1 vanille stokje. Bereiding: Het beslag met de hand aanlengen (met een lepel gaat het moeilijk). Het deeg, de boter en vanille met een gedeelte van de suiker dooreen mengen. Daarna de santen beetje bij beetje toevoegen, na elk ei wat santen, totdat alle eieren en de suiker opgebruikt zijn. De eieren behoeven niet geklutst te worden. Is alles goed gemengd dan het beslag door een zeef halen voor eventuele klonten. Dit beslag laten staan, totdat het goed gerezen is. Bij een glad gerezen beslag komt er een dikke laag schuim op te liggen. Ook kan men gesnipperde amandelen op de bika ambon doen (al roerend). Het bakken geschiedt niet in de oven, maar in een wonderpan of pemba- karan. De wonderpan met boter besmeren, even van te voren voorverwarmen, daarna het beslag al roerend in de pan overgieten. Bijzonderheden: de santen moet voor het in koken iets meer zijn dan 250 gr. Ze moet bovendien eerst koud zijn voor het gebruik en het beslag moet glad van de vingers aflopen. Prik in de koek met een breipen om te zien of hij gaar is. De Bika Ambon die men bakt in een oven, vertoont géén gaatjes! Dit is een Chinees recept, een beetje bewer kelijk, maar het resultaat is werkelijk boekan main, aldus Mevr. v. S. Bidji salak 1/2 pond ketan meel, 1 eetlepel kaspemeel (welk surrogaat?), water, gesmolten gula dja- wa of basterdsuiker, cocos en wat zout. Ketan- meel kneden met het kaspe-meel, zout water, uitrollen en in stukjes snijden. In kokend water gaar koken, daarna in een dikke saus van suiker doen en bestrooien met cocos. Kwee talam 1 glas maizena, iets minder dan 3 glazen water, gula djawa of bruine basterdsuiker, iets zout, 2 eetlepels aardappelsago, liter dikke santen. De suiker in het water oplossen, maizena er doorheen roeren en tot dik koken. In een emaille nestschaal gieten. De santen met pan- dan of vanille koken in de sago. Deze saus over de kwee talam gieten en alles nog een 1/2 uurtje laten stomen UW VERZORGDE COIFFURE UW MASSAGE FACIALE GUERLAIN UW PARFUMERIE-GESCHENKEN.... altijd EXTRA gesoigneerd bij: Poatcels Pouicels Intercoiffure Interparfums Fred. Hendriklaan 160 Den Haag Telefoon 55 30 55 ln Amerika staat... een gedongl Dat is niet helemaal hetzelfde als een huis, als U begrijpt wat wij bedoelen. En het is ook niet zomaar een gedong. Nummer 537 Byron Road in Columbia (South-Carolina) heet Gedong Poekoel Teroes". Ja, en nu zegt U ,,I can follow you, Joe!" In die gedong kunnen alleen maar enthousiaste Tong-Tong-ers wonen. Klopt! Dr. Weber en zijn gezin zijn toege wijde leden van onze grote familie. Wij plaat sen deze leuke foto als een Sinterklaas-surprise voor hen van mevrouw Van Soest en natuurlijk ook van ons, met onze allerbeste wensen! O ja, even voorstellen, van beneden naar boven": Wiekje, Kinoes, Babe en Wijvie. Natuurlijk wil ik in mijn tuin graag alle bloemen hebben die ik in Indië ook had. En je vindt hier in Californië heel wat terug. Kembang poekoel empat b.v. Bij de buren groeit die in bossen buiten het hek. Ik geef mijn zoontje opdracht een plantje uit te trek ken. „Welke bedoel je?" vraagt hij, de naam poekoel empat niet kennend omdat hij Indië eigenlijk niet gekend heeft. „Die rode bloempjes daar", wijs ik hem. Even later komt hij terug met een stevige struik. „Asjeblieft, daar heb je die kembang poekoel teroes!" E. 1'iiiiimmiuiiHiiittmiiiiniHiiintitmHnituiuiDMiHiiHmiHtumiuiiniininiHiiniwaninnHiHnimnuiun I Bestel en reserveer NU de van Oma Tio bij Witte de Withstraat 128 en Slotermeerlaan 125, Amsterdam- I W. I Verleden jaar moesten wij tientallen mensen teleurstellen omdat „sudah abis 3 spekkoek njd' I U weet toch ook, dat wij spekkoeken en j alle andere rijsttafelart. verzenden over de gehele wereld. f IfflllMMUM 15*

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1962 | | pagina 15