I I
WisLgj
l ECHTE SPEKKOEK
KOKKIES RIJSTWIKKELS
Zomaar wat ngrobol over Amerika
Gewoonte
1001
AVONTUREN
met de
soetil
Bloemen
(Vervolg van pag. 10)
heeft: stenen tafels met gasplaten. Gasgebruik
gratis. Afwasbakken met kranen, vuilnisbakken
om je rommel kwijt te kunnen. Ga je gang. En
iedereen gaat zijn gang, ieder kookt z'n eigen
potje.
„Heeft U een blikopener voor me te leen?"
vraagt een dame. Natuurlijk, pak maar beet.
Iedereen is bezig met roosteren, goreng, koken.
In de open lucht, met de blauwe hemel en de
stralende zon boven de koepel van groen. Saté-
lucht vermengd met de lucht van pannekoeken
en popcorn.
Ineens wordt het stiller. Je kan de vogels
horen en het snateren van de eenden. Men
drinkt koffie, men ligt op het gras te soezen
met een volle maag. Men loopt op blote voeten
of sloffen. Dit is Amerika, Neen, dit is Cali-
fornië. Ik geloof dat geen andere staat met
Californië vergeleken kan worden. Of vergele
ken wil worden. Als je uit de Oosthoek komt
zeg je: „er gaat niets boven Tretes". Als je uit
West-Java komt is het: „Tjipanas, de Poentjak
dat is pas natuur". Voor mij Pasar Toendjoen-
gan, voor Tjalie Pasar Besar, voor U misschien
Braga of Bodjong; we leven, genieten of we
mopperen en kankeren. Alles deugt, niets deugt,
dat is het leven, zo zijn we. Of we nu in Den
Dolder, Utrecht, Whittier of Boston wonen.
We zoeken en zoeken naar het prettigste. Wie
voorspelde: die Lilian, eens zal ze nog eens
dankbaar zijn als ze van Amerika weg kan, die
zou ik willen zeggen: nog lang niet, nog lang
niet. I like this country immensely.
LILIAN DUCELLE
3 Dagen in Amerika.
Ik wil de winkel binnen en strek mijn hand
uit om de deur open te duwen. Als een idiote
slaapwandelaarster sta ik daar met opgeheven
arm in de lucht te duwen, want de deur (en
alle winkeldeuren) gaat automatisch en elec-
tromagnetisch open zodra ik er een halve meter
vanaf sta. Goed onthouden.
3 Maanden in Amerika.
Ik heb wat haast en loop zonder te denken een
winkel binnen Dat wil zeggen, ik wil de
winkel binnenlopen, maar de deur zegt:
„Toevallig ben ik geen vanzelf-opengaande
deur. Er staat toch duidelijk PUSH, stupid?"
Daar sta ik dan, met een bondjol op het voor
hoofd. Nooit suffen. Niet vergeten. L. D.
Nog eens Bika Ambon
Wie het vorige recept van Bika Ambon
(Kwee Bebika) heeft geprobeerd en het mis
schien een beetje „anders" vond smaken, heeft
misschien ook lust om dit recept te proberen.
Ik kreeg het van mevrouw van Slooten en het
ziet er „istimewa" uit. Proberen maar. Schrijft
U als het lekker is?
Nodig:
250 gr. brooddeeg, 250 gr. poedersuiker of
200 gr. grove suiker, 250 gr. santen (met wat
zout), 1 eetlepel boter, 10 eieren, 1 vanille
stokje.
Bereiding:
Het beslag met de hand aanlengen (met een
lepel gaat het moeilijk). Het deeg, de boter
en vanille met een gedeelte van de suiker
dooreen mengen. Daarna de santen beetje bij
beetje toevoegen, na elk ei wat santen, totdat
alle eieren en de suiker opgebruikt zijn.
De eieren behoeven niet geklutst te worden.
Is alles goed gemengd dan het beslag door
een zeef halen voor eventuele klonten.
Dit beslag laten staan, totdat het goed gerezen
is. Bij een glad gerezen beslag komt er een
dikke laag schuim op te liggen. Ook kan men
gesnipperde amandelen op de bika ambon
doen (al roerend). Het bakken geschiedt niet
in de oven, maar in een wonderpan of pemba-
karan.
De wonderpan met boter besmeren, even van
te voren voorverwarmen, daarna het beslag al
roerend in de pan overgieten.
Bijzonderheden: de santen moet voor het in
koken iets meer zijn dan 250 gr. Ze moet
bovendien eerst koud zijn voor het gebruik en
het beslag moet glad van de vingers aflopen.
Prik in de koek met een breipen om te zien
of hij gaar is.
De Bika Ambon die men bakt in een oven,
vertoont géén gaatjes!
Dit is een Chinees recept, een beetje bewer
kelijk, maar het resultaat is werkelijk boekan
main, aldus Mevr. v. S.
Bidji salak
1/2 pond ketan meel, 1 eetlepel kaspemeel
(welk surrogaat?), water, gesmolten gula dja-
wa of basterdsuiker, cocos en wat zout. Ketan-
meel kneden met het kaspe-meel, zout water,
uitrollen en in stukjes snijden. In kokend water
gaar koken, daarna in een dikke saus van
suiker doen en bestrooien met cocos.
Kwee talam
1 glas maizena, iets minder dan 3 glazen
water, gula djawa of bruine basterdsuiker,
iets zout, 2 eetlepels aardappelsago, liter
dikke santen.
De suiker in het water oplossen, maizena er
doorheen roeren en tot dik koken. In een
emaille nestschaal gieten. De santen met pan-
dan of vanille koken in de sago. Deze saus
over de kwee talam gieten en alles nog een
1/2 uurtje laten stomen
UW VERZORGDE COIFFURE
UW MASSAGE FACIALE GUERLAIN
UW PARFUMERIE-GESCHENKEN....
altijd EXTRA gesoigneerd bij:
Poatcels Pouicels
Intercoiffure
Interparfums
Fred. Hendriklaan 160 Den Haag
Telefoon 55 30 55
ln Amerika staat... een gedongl Dat is niet
helemaal hetzelfde als een huis, als U begrijpt
wat wij bedoelen. En het is ook niet zomaar
een gedong. Nummer 537 Byron Road in
Columbia (South-Carolina) heet Gedong
Poekoel Teroes". Ja, en nu zegt U ,,I can
follow you, Joe!" In die gedong kunnen alleen
maar enthousiaste Tong-Tong-ers wonen.
Klopt! Dr. Weber en zijn gezin zijn toege
wijde leden van onze grote familie. Wij plaat
sen deze leuke foto als een Sinterklaas-surprise
voor hen van mevrouw Van Soest en natuurlijk
ook van ons, met onze allerbeste wensen!
O ja, even voorstellen, van beneden naar
boven": Wiekje, Kinoes, Babe en Wijvie.
Natuurlijk wil ik in mijn tuin graag alle
bloemen hebben die ik in Indië ook had. En
je vindt hier in Californië heel wat terug.
Kembang poekoel empat b.v. Bij de buren
groeit die in bossen buiten het hek. Ik geef
mijn zoontje opdracht een plantje uit te trek
ken.
„Welke bedoel je?" vraagt hij, de naam
poekoel empat niet kennend omdat hij Indië
eigenlijk niet gekend heeft.
„Die rode bloempjes daar", wijs ik hem.
Even later komt hij terug met een stevige struik.
„Asjeblieft, daar heb je die kembang poekoel
teroes!" E.
1'iiiiimmiuiiHiiittmiiiiniHiiintitmHnituiuiDMiHiiHmiHtumiuiiniininiHiiniwaninnHiHnimnuiun
I Bestel en reserveer NU de
van Oma Tio bij
Witte de Withstraat 128 en
Slotermeerlaan 125, Amsterdam-
I W.
I Verleden jaar moesten wij tientallen
mensen teleurstellen omdat „sudah abis
3 spekkoek njd'
I U weet toch ook, dat wij spekkoeken en
j alle andere rijsttafelart. verzenden over
de gehele wereld.
f
IfflllMMUM
15*