waar U nog recht op heeft Vier recepten, Het bikkelspel KOKKIE 1 GEEFT U DE VIJF Bij de 27ste week toevoegen: Bij de 28ste week toevoegen: Degenen, die de Keukenkalender bestelden en inmiddels ontvingen zullen begrijpen, dat het juist deze kalender was, die ons de meeste zorgen heeft gebaard. En laten we eerlijk zijn: zelfs nu nog zorgen baart nu hij reeds zijn plaatsje heeft gevonden in duizenden keukens van Tong-Tong abonnees en hun vrinden.. Want tot onze schrik blijkt, dat enkele recepten, zoals U aan de Inhoudsopgave zult kunnen zien, aan de aandacht van zetter en opmaker in de drukkerij zijn ontsnapt. Omdat wij U willen geven, waarop U recht heeft, nemen we deze vier recepten hier asnog op. Uit de wijze waarop wij die recepten op deze pagina afdrukken zal het U duidelijk ge worden zijn, dat U ze kunt uitknippen zonder schade te doen aan de inhoud van Tong-Tong. Plak de witte rechtermarge van de recepten op de rechtermarge van de betreffende recepten pagina van uw Keukenkalender en de zaak is in orde. Mocht U Tong-Tong zozeer waarde ren, dat U er voor geen goud in zoudt willen knippen, zelfs niet om uw Keukenkalender compleet te maken, dan hoeft U ons maar een briefkaartje te schrijven en U krijgt omme gaand overdrukken van deze rectificatie thuis gestuurd. Dit geldt natuurlijk ook, wanneer U de kalenders, die U aan vrienden of kennis sen cadeau gaf, wilt completeren. Er zijn al heel wat reacties binnengekomen op het verzoek om gegevens over het bikkelspel zoals wij dat vroeger in Indië speelden. Echter nog geen hónderden, die we eigenlijk verwacht hadden. Nu kwam deze oproep inderdaad wel op een nogal ongustig tijdstip n.l. in de drukke feest dagen van december. (T.T. van 15 dec. blz. 13). En menigeen heeft dus het oorspronkelijke plan om te schrijven nog niet kunnen volvoe ren. En dan denkt men zo: ach nou ja, nou is 't toch al te laat. Maar dat is 't niet. De ontvangen reacties zijn vrij eensluidend wat spelregels enz. betreft. Toch geloven we dat er nog andere variaties bestonden dan die ons beschreven werden. Om een zo volledig moge lijk overzicht te krijgen, willen we onze bikke- laarsters nogmaals opwekken om ons alles er over te vertellen wat ze ervan weten. Neemt U tussen alle werk door even de moeite om 't op papier te zetten? Uit de brieven die we al ontvingen blijkt ook, dat men alleen al door dat te doen zichzelf een plezier deed doordat die heerlijke tijd weer voor ogen getoverd werd. WIES VAN MAARSEVEEN miiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii 1 Alle rijsttafelartikelen jj 2 Indische koekjes 3 Aziatische souvenirs t 1 4 Rijsttafelgerechten I 5 Verzending van paketten 1 over de gehele wereld 1 Kokkies Rijstwlnkels: Witte de Withstraat 128 g Telefoon 89438 Slotermeerlaan 125 1 1 Telefoon 130362 AMSTERDAM-W IiiiimiimnmiiiiiiiitiiiiiiiiiiiuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiMiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuiiiiiiiiMiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiininiiiiiiiir KWEE GAMPANG Weet U wat Kwee Pant jong is? Die halfronde koeken uit zo'n geribbelde vorm, waarin het beslag werd gegoten terwijl je erbij stond te wachten dat het gaar werd. De toekang djoea- lan kipaste dan het arangvuur nog eens aan, opdat het de juiste hitte af zou geven. Witte en bruine had je; de bruine daar ging goela djawa in. En je kreeg er nog wat extra verse geraspte klapper bij. Wilt U een beetje aan de smaak van deze een voudige „djadjanan" herinnerd worden? Neem dan: 1 kopje rijstmeel of bloem of zelfrijzend bakmeel ll/2 kopje geraspte klapper 1 kopje water 1/2 theelepel zout Roer dit allemaal samen goed door elkaar. Stort de gladde papachtige massa in een bebo terde vuurvaste schaal en laat de koek in een gematigd warme oven gedurende 3 kwartier tot 1 uur gaar bakken. Met gewone tarwebloem of rijstmeel krijgt U een „steviger" koek; met zelfrijzend bakmeel wordt ze wat luchtiger. Een andere mogelijkheid is ook nog om deze koek te stomen. Ze lijkt dan op kwee mangkok. Als variatie kan U er ook wat vanillesuiker bij doen. U ziet: eenvoudiger kan het al bijna niet! Bij de 33ste week toevoegen: NOGA VAN AMANDELEN Bent U soms ook zo kepingin naar kanarie- noga ,die heerlijke lekkernij uit onze kinder jaren! Behalve de gewone kanaries hadden wij ook een machtige kanarie-ambon-boom op het erf, die zoals U weet nog véél lekkerder vruchten geeft. Hoe dikwijls hebben ook wij staan toekijken en mee mogen doen als er noga van werd gemaakt. Een paar oude wastafels met marmeren plaat waren speciaal voor zulke karweitjes beschikbaar. Waarom zouden we U niet een recept geven om zij het dan niet met kanaries maar met amandelen deze noga te fabriceren. Onze moeders-met-kinderen zullen hun anaks graag dit genoegen gunnen. Of anders doet Oma Tjang het wel als ze op bezoek komt? Mis schien mogen de kinderen dan ook hun eigen lollies maken? Hieronder volgt het recept: 11/2 ons amandelen 3 ons suiker 1 eetlepel boter een scheutje azijn een snufje zout De amandelen in wat kokend water doen en pellen; daarna snipperen. In een ijzeren wadjan de boter smelten en de suiker erbij doen. Onder voortdurend roeren en met toevoeging van een beetje azijn en een tikje zout smelten. De amandelen erbij doen en doorgaan totdat de suiker bruingekleurd is. Als de massa dik is geworden, uitstorten op een met boter inge smeerde marmeren of blikken plaat. Vóórdat ze afgekoeld is en daarmee hard geworden, de noga in stukken snijden. GADO GADO MET KATJANGSAUS En nou niet kibbelen om de naam: is 't gado gado, of petjel, of gado gado siram of Beta- wie... Wat voor alle gerechten geldt: afhanke lijk van de plaats van herkomst wordt het wat verschillend benoemd en ook afwijkend klaar gemaakt. Doet het er wat toe? U gochelt zelf immers ook graag mee? Voor gado gado zijn o.m. de volgende groen ten geschikt: kool savoye, spitskool, groene kool) boontjes bloemkool komkommer taugé selderijknol kussa andijvie Deze kunt U alle verwerken dan wel er enkele van nemen. Verder hebben we nodig: gekookte aardappelen gebakken tahoe en gebakken tempé kroepoek en emping blindjo, hardgekookte eieren en gebakken uitjes (sjalotjes). De gewassen en in stukken of plakken gesne den groenten worden elk afzonderlijk in water met wat zout even opgekookt, zodat ze niet te gaar zijn. De taugé b.v. alleen maar met kokend water overgieten en daarin even laten staan. De aardappelen worden in schijven gesneden; de tahoe en tempé in schuine plakjes, en de eieren ook in plakjes. De gekookte groenten worden soort voor soort op een schaal gerangschikt. VOOR DE SAUS: 1/2 pot pindakaas 1 kopje santen 1 tot 3 rode lomboks (of y2 eetlepel sambal) t/2 vingerkootje trassi 1 theelepel laospoeder 1 theelepel gemberpoeder 1 theelepel ketoembar 3 schijfjes kentjoer 2 djeroekpoeroetblaadjes wat asem of een scheutje azijn zout en suiker De pindakaas met de santen oplossen; met de kruiden aan de kook brengen en even goed laten doorkoken. Eventueel wat water toevoe gen. Bij de gado gado kan men ook lontong geven (ketoepat isterniet). Bij de 40ste week toevoegen: VIS PANGGANG Vis op tafel zonder vislucht in huis, dat kan het best met vis panggang in de oven. Snijdt makreel of een andere stevige vis in dikke moten. Inwrijven met zout en citroen en op een beboterd blik leggen. Doe er wat gesne den sjalotjes of plakken uien bij. Giet er hier en daar wat ketjap overheen. In een flink hete oven snel gaar en bruin laten worden. Tijdig de moten omkeren om ze aan weerskanten bruin te krijgen. Het spijt ons, dat deze fouten zijn gemaakt. Wij bieden onze verontschuldigingen aan voor het ongerief, dat wij U daarmee hebben be zorgd. ROGIER BOON ELLEN DERKSEN

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1963 | | pagina 13