Avonturen met de soetil, ook in de States! VOOR DE VROUW WAROENG SOEBOER 's-Nachts in het bos Jk wil ruiterlijk bekennen dat ik Amerikaans eten erg lekker vind. Let wel. ik zeg „Amerikaans eten'' niet HET Amerikaanse eten. Natuurlijk gaat er voor mij niets bóven rijst en alles wat met de Indische rijsttafel te maken heeft. Er zijn in de Spaanse, Franse, Italiaanse, Duitse etc. keukens altijd wel bijzondere gerechten die we zeer appreciëren, maar het blijft altijd bij enkele gerechten. Hetzelfde geldt voor de Amerikaanse keuken naar onze smaak. Omdat de Amerikaanse keuKen eigenlijk een ratjetoe is van alle keukens ter wereld bij elkaar. Zoals ik al eens eerder zei: de Amerikaan staat open voor alles wat lekker is. Hij schaaft hier en daar wat bij aan de smaak, maar overigens bestaat er geen vooroordeel tegen wat maar ook. Daarnaast is hijzelf onophou delijk bezig met het uitvinden van nieuwe smaakjes. Niets is onmogelijk, geldt ook voor de Amerikaanse keuken. In de krant staan iedere week 20 pagina's met recepten. Het is waar dat hier het meeste uit blik of pot komt, maar ik kan U wel vertellen dat de conserven hier veel en veel lekkerder zijn dan in Europa. Doodgewoon vanwege de enorme omzet door het grote gebruik door de huisvrouw. Dus steeds nieuwe blikjes, dus steeds goede kwa liteit. Alles is in blik en fles of diepvries te krijgen, van uw slaatje tot het desert toe. Het is op zichzelf al een kunst een uitstekend diner te maken uit blik en/of diepvries pak met een persoonlijke „touch", want nu, na 8 maanden duizelt het me nog als ik die verscheidenheid op de rekken in de stores zie. Wat kan er met sour cream, cottage cheese (ongelooflijk wat een soorten kaas je hier kunt krijgen, één daarvan is de Dutch cheese die vrij veel gekocht wordt) zuur, mayonnaise (15 smaken) kruiden (minstens 50 soorten w.o. koenir, djinten, ketoembar) gedaan worden? De meeste Indische huisvrouwen trekken hun neus voor dit alles op. Men probeert niets, want men weet bij voorbaat al: „het smaakt toch niet zoals boemboe roedjak, dus ik lust dat niet!" „Je kunt hier niets krijgen", is de meest won derlijke opmerking die ik nog net een huis vrouw hoorde maken. Ze klaagde over altijd dezelfde groente! Ik vroeg me even af, wat die huisvrouw gezegd had, als ze in uw plaats daar in Amsterdam of Leiden of Assen, gezegd zou hebben. Door een bekrompen denkwijze gaat de mens Slamet Dateng Koningstr. 16, Den Haag, tel. 60 41 42 HET ADRES waar U lekker en goed koop INDISCH kunt eten. ELKE DAG VERS. Ook kant en klaar mee te nemen. Geopend dagelijks van 10-10 uur. Zondags van 2-10 uur. Voor allen A HAPPY EASTER een VROLIJK PASEN van Lilian Ducelie P.O. Box 137. Whiltier t heel wat goeds voorbij. Het is onze plicht als huisvrouw-emigrant onbevoordeeld ons verstand en onze smaak te gebruiken in de keuken. Onze kinderen hebben al een heel andere smaak dan de onze. Tot mijn grote verdriet ontdekte ik dat mijn kinderen niets van Indische koekjes en snoepjes moeten heb ben en ik kan ze niet dwingen mee te genieten van kwee talam, ondé-ondé of srabi. Het enige wat ik wèl kan doen is, proberen een nieuwe wereld van smaken te ontdekken en voor me zelf een vergelijk te zoeken. Cole slaw, dat is heel fijn geradjangde rauwe kool, worteltjes, komkommer, vermengd met mayonnaise en nog wat kruiden vergelijk ik met roedjak gobet. Ik giet er nog een flinke scheut hot sauce (tabasco) bij en... ben dol op cole slaw. Jelly (gelatine pudding) hoort bij elke Ameri kaanse maaltijd. Te krijgen in heerlijke frisse vruchtensmaken en de basis voor ontelbare heerlijke puddinkjes. Men doet fijngesneden worteltjes, sla, komkommer en ananas in citroen-jelly en krijgt een verrukkelijk schotel tje waarvan men onder de hoofdmaaltijd tel kens wat neemt. Men mengt door sinaasappel- jelly blokjes ananas, appel en walnoten en men hééft een Waldorf salad als toetje een van de lekkerste (vind ik) jelly-vruchten combina ties. Doe een lepel sour cream of cottage cheese met wat vruchtensnippers door de jelly en men krijgt een zachtsmakend en toch pittig puddinkje. Honderd combinaties, er moet er wel één bij zijn die uw goedkeuring weg draagt. En jelly is gezond om het hoge proteine gehalte wat er in zit, net als bij mijn geliefde boeloeng uit Bali. Begrijpt U waarom ik me nog steeds erger als ik iemand hoor zeggen: .Jelly bah, die smurrie moet ik niet. Geef mij maar chocoladepudding met vla!" Geef mij maar boerekool met worst, geef mij maar een zoute haring, geef mij maar erwten soep met kluif. Bekrompen kleine taal van de boer „die niet vreet wat 'ie niet kent". O, U weet niet half hoeveel van die boertjes er on der die Indische emigranten zitten! LILIAN DUCELLE In The American Tong-Tong verzorg ik een kookruhriek die ik „Welen doet eten" heb genoemd. De titel verraadt eigenlijk al waar ik naar toe wil. Tot mijn grote vreugde heb ik de laatste maanden al heel wat huisvrouwen meegekregen die geregeld hun ontdekkingen meedelen. Daar U die kookrubriek niet onder ogen krijgt, en er voor U bij die Amerikaanse recepten toch wel dingen zijn die gemakkelijk zijn na te maken, zal ik ook in Myana af en toe Amerikaanse recepten geven. Maar nooit uit het oog verliezen dat de Indische kook rubriek in Myana ook door lezers in Amerika met dezelfde graagte wordt gelezen en alle recepten uitgeprobeerd! Heb je wel eens bij nacht door de jungle gezworven? Tuurlijk, ja, wie niet? En heb je toen ook wel eens stil gestaan, en geluisterd naar het machtige concert? Wat een geluiden in zon nacht! 't Bos davert van het trillend rhytme, het „tjriet-tjriet-tjrietvan allerlei soorten krekeltjes, de bolle bas van een rustige kodok, en dan „tö-keh... tó-keh..." ...vijf, zes, zeven... ophouden, tokeh, laat me een wens doen! Ineens een hoog gillend geluidje, een jubelende solo van ik weet wat voor beest, aangevuld door het melodieuse koor van aller lei andere bos-binatangs. En dan „ieieiekk als een kleine ketèh in zijn slaap bijna van een tak tuimelt. Maar dan ineens... stil!... daar komt het Gevaar! Plotseling zwijgt alles. De krekels verbergen hun violen onder hun vleugels, de vuurvlieg dooft zijn lampje onder een dor blad, de kodok doet zijn ogen dicht: hij is niet thuis. En dan spreekt de Stilte: „Ga maar door. Ge vaar. Ik ben er niet. Luister maar, je hoort nergens meer wat, iedereen is weg". Wat zou het zijn? Een slang? Een uil? Een zwarte panter? Of de tijger himself? Maar wie het ook is, hij staat alleen in het bos, alles is stil. Jaren geleden liep ik eens op een donkere streek in Midden-Nederland. Ik had er al vaak gewandeld, en kende ieder pad op mijn duimpje. Zoals wel meer gebeurt, als je alleen loopt te dwalen: allerlei gedachten dwarrelden door mijn hoofd. „Moet je eens horen!" zei een Gedachte ongeduldig. „Nee, luister eerst eens naar mijriep een tweede opgewonden. „Ik ben veel belangrijker!" ruzie-de een derde. Het leek wel een vergadering, wat een drukte Ineens schimmerde een vage onrust door hun gesprek als een lichte nevel. „Ga weg, jij riepen ze allemaal, „we hebben het te druk, we hebben geen tijd voor je!" Maar de Onrust zwol aan. „Luister naar me!" zei hij toen indrukwekkend. En toen schrokken alle Ge dachten, en, zoals ze altijd doen onder gevaar lijke omstandigheden, de lafaards, ze klontten samen tot één grote Piekieran (van een straat slijper. O, nee, die was van Tjalie!) „Pas-ter-op!" riep die, en toen was hij ver dwenen. En daar stond ik ineens alleen, mid den in het bos, en de Onrust zat als een dikke kobold boven op mijn hoofd. Ie-djie-djieEr is wat! Maar wat? Luister... het is stil, het Gevaar! Een slang? Een uil? Een tijger?... Aaaah! Stommerd! Je staat in een Hollands bos. Luister dan goed, je hoort wel wat, maar o, zo zacht. De nachtbinatangs zingen hier nu eenmaal niet uit volle borst, ze fluisteren beschaafd wat voor zich uit. Het nachtleven in de Hollandse oetan... stil, maar niet uit noodzaak om het naderende Gevaar te misleiden. Ja, waarom eigenlijk? Hebben ze niets om over te zingen? Of dur ven ze niet voor de buren? Misschien kijken ze alleen maar naar de T.V. Tja. ELS 14

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1963 | | pagina 14