Telor Tong-Tong
1001
AVONTUREN
met de
soetil
oooooooooooooooooooooooooooo
O Iedereen weet het, KOKKIE verzendt O
alle rijsttafelartikelen naar binnen- en
buitenland.
KOKKIES Rijstwinkels
Indisch meisje vervult belangrijke
bijrol in Amerikaanse film
oooooooooooooooooooooooooooo
123 TO;
Weet U, dat ik maar steeds geen goede gado-
gado kan maken. Er mankeert altijd „wat"
aan. Geen twee keer krijg ik gado-gado met
dezelfde smaak. Ik probeer mijn man iedere
keer wijs te maken dat „dit nu de gado-gado
is zoals tante Fie die maakt". Dan is het weer
tante Leen, tante Pop of oma die debet is aan
de vreemde smaak. Maar dat is natuurlijk
nonsens. Die gado-gado smaakt doodgewoon
niet zoals hij behoort te smaken. Dat komt
omdat ik „Indisch" kook, altijd maar op ge
voel zoveel suiker, zoveel kentjoer, zoveel
trassi. Het resultaat is altijd weer een verras
sing.
Maar nu vraag ik in alle ernst: wie heeft voor
mij het goede recept van:
1. gado-gado Padang. 2. gado-gado Djocja. 3.
■Gado-gado Betawi. 4. Petjel. 5. djanganan. 6.
Semangi. 7. Lotek.
In Bali at ik altijd petjel van boeloeng (zee
wier). De Balinese petjel-verkoopster is onge
twijfeld de meest onverschilligste en luiste van
alle. Ze neemt zich amper de moeite de tjabé
en de katjang behoorlijk fijn te oeleken. Soms
vergeet ze het zout, soms geeft ze je zo weinig
boeloeng dat je verontwaardigd vraagt: „is dat
alles?". De andere keer weer, in een goede
bui, krijg je een dubbele portie. Meestal is de
lontong op en dan doet ze er ongevraagd een
paar schijven ketimoen bij. Rare mensen die
Balinezen, maar die boeloeng is gewoon ver
rukkelijk. En zeker de gezondste groente die
•er bestaat. Een dokter vertelde me dat een
portie boeloeng minstens dezelfde voedings
waarde bezit als 3 Vikelp-tabletten! Wat zou
U nu, in deze verschrikkelijke dure groente-
tijd veel aan boeloeng gehad hebben. En het
had gekund, als we die boeloeng (de Balische
kusten liggen vol) hadden erkend als kostelijke
groente en niet als de Japanners hun zeewier
(die lang niet zo lekker smaakt) hadden ge
droogd of ingeblikt?
Maar om op die gado-gado terug te komen. Ik
weet dat er van de door mij genoemde, dezelfde
zijn. Ik weet niet welke, omdat, zoals ik U al
zei, niet goed weet wat er werkelijk in moet.
Ik heb geen kookboek waarin een echt lekker
recept in staat. Teveel kentjoer. En koerang
„iets". Weet U het?
Enkele voorbeelden: 1 liter ketjap (dus
bijna 2 grote flessen) in gesoldeerd blik
(kan niet kapot dus) naar Amerika,
inclusief vracht kost slechts 11.70.
Zelfde blik doch SUPER kwaliteit
Q 12.90. Spekkoek, gewicht ca. 7 ons,
van Oma Tio (dus djempol) naar Ame
rika inclusief vracht 13.25.
Witte de Withstraat 128 - Tel. 89438
Slotermeerlaan 125 - Tel. 13 03 62
AMSTERDAM-W.
FRIKADEL PANGANG SPECIAAL
Van een vriendin geleerd: voeg bij het gewone
recept van frikadel pangang (peper, zout, pala,
ei, brood of aardappelen) nog een half blikje
champignon-creme soep. Hier in Amerika kost
zo'n blikje 20 cent. Ik leng de inhoud dus niet
meer met de gebruikelijke hoeveelheid water
aan, maar vermeng dus de dikke soep met de
frikadel. Als U daar b.v. een pakje van Knorr
heeft, dan de halve hoeveelheid met een kopje
water (of melk) aanlengen en dit door de
frikadel mengen. Verder gewoon in de oven.
Uw frikadel wordt er werkelijk istimewa lek
ker door!
CORNED BEEF EN KOOL
Ik hoorde van de uitzinnig dure groente bij U
en dat kool eigenlijk nog de enige „goedkope"
groente is. Heeft U zich niet voor de zoveelste
maal gelukkig geprezen Indische te zijn met
een zoveel uitgebreidere kookrepertoir dan de
Hollandse, vooral in deze verse-groente-arme
tijd?
Maar in dit verwende Amerika met zijn tien
tallen soorten groente, wordt de kool toch ook
nog vrij veel gegeten. Het meest nog als
cabbage and corned beef. Het recept is heel
eenvoudig.
1 pond corned beef, 1 witte (spits of groen
kan ook) kool. Corned beef is hier gepekeld,
rauw vlees. In Holland kan men geloof ik
pekelvlees nemen als de slager deze corned
beef niet heeft. Het vlees in een pan met water
koken. Zorg dat het vlees niet boven het water
uitsteekt. Ongeveer in 2 uur zachtkoken. Dan
de kool er in zijn geheel bij doen en gaai-
koken in het vleesnat. Het gaat erom dat de
kool dus in vleesnat gekookt wordt. Ze wordt
in parten gesneden en zo geserveerd met het
vlees en gekookte aardappelen. Naar smaak
wat peper, zout bijdoen en eventueel met wat
mosterd of worcestersauce eten.
LILIAN DUCELLE
Sinds enige tijd rouleert in Nederland de
Amerikaanse film „The Interns" (Ned. titel:
„Dokters zonder maskers"), waarin een In
disch meisje een belangrijke bijrol vervult.
Het is Ellen van der Hoeven, die in de Ver
enigde Staten is getrouwd met Richard Dava-
los (degenen die de film „East of Eden" heb
ben gezien zullen zich deze Richard Davalos
nog herinneren als degene die de rol van de
broer van James Dean speelt).
Ellen van der Hoeven die in de film de rol
van een Vietnamese patiënte met een zeld
zame ziekte speelt en op de lijst van medespe
lenden onder de naam Ellen Davalos schuil
gaat, kwam vlak na de oorlog uit Djakarta naar
Nederland. In Den Haag doorliep zij de HBS.
In 1951 ging zij naar New York om op de
school van Martha Graham modern ballet te
studeren. Zij werd zelfs een van Martha's
assistenten. Op die school leerde zij Richard
Davalos kennen met wie zij trouwde en zich
in Hollywood vestigde. JOEPIE
In alle bladen vindt U ieder jaar weer alle
mogelijke voorbeelden en werkwijzen om een
aantal eieren te veranderen in evenzovele Chi
nezen, clowns en andere illustere figuren om
uw Paastafel een vrolijk aanzien te geven.
Wjat denkt U van een rasechte „Tong-Tong-er"
daartussen? Kijkt U maar eens op de foto:
loetjoe of niet, dat echte hoofddeksel in de
Tong-Tong-kleuren groen en zwart?
Te moeilijk denkt U? Soedah, voor Rogier,
die het heeft verzonnen, was het wel een gepas
en gemeet voordat hij de juiste verhoudingen
had gevonden. U hoeft alleen maar op de
achterpagina van dit blad te kijken, daar vindt
U de kap op ware grootte. U kunt die zó
uitknippen of overtrekken, natekenen, wat U
maar wilt.
U vouwt hem middenachter en U vouwt de
„driehoek" links boven op de grens van groen
en zwart om. Op de gestippelde lipjes (A, B,
E en G) doet U wat lijm, nadat U ook eerst
die heeft omgevouwen. Dan plakt U A en B
tegen de binnenkant van resp. B en D, E tegen
P en G tegen H. Met wat zwarte verf, Oost-
Indische inkt of gewoon zwart potlood tekent
U het gezicht na (of wanneer U niet zo best
bent in tekenen knipt U het gezicht uit en
plakt dat op) op een ei no. 3, waarbij U zorgt
dat de meest „spitse" kant boven komt.
Het stripje parang roesak plakt U tot een
ring, waarop het ei kan staan. Dan zet U de
kap erop, eventueel even vastplakken met wat
lijm voor de stevigheid en deze uitheemse fi
guur is gegarandeerd een reuze succes op uw
Hollandse PaastafelELLEN
..loetjoe of niet?...
15