Telor Tong-Tong 1001 AVONTUREN met de soetil oooooooooooooooooooooooooooo O Iedereen weet het, KOKKIE verzendt O alle rijsttafelartikelen naar binnen- en buitenland. KOKKIES Rijstwinkels Indisch meisje vervult belangrijke bijrol in Amerikaanse film oooooooooooooooooooooooooooo 123 TO; Weet U, dat ik maar steeds geen goede gado- gado kan maken. Er mankeert altijd „wat" aan. Geen twee keer krijg ik gado-gado met dezelfde smaak. Ik probeer mijn man iedere keer wijs te maken dat „dit nu de gado-gado is zoals tante Fie die maakt". Dan is het weer tante Leen, tante Pop of oma die debet is aan de vreemde smaak. Maar dat is natuurlijk nonsens. Die gado-gado smaakt doodgewoon niet zoals hij behoort te smaken. Dat komt omdat ik „Indisch" kook, altijd maar op ge voel zoveel suiker, zoveel kentjoer, zoveel trassi. Het resultaat is altijd weer een verras sing. Maar nu vraag ik in alle ernst: wie heeft voor mij het goede recept van: 1. gado-gado Padang. 2. gado-gado Djocja. 3. ■Gado-gado Betawi. 4. Petjel. 5. djanganan. 6. Semangi. 7. Lotek. In Bali at ik altijd petjel van boeloeng (zee wier). De Balinese petjel-verkoopster is onge twijfeld de meest onverschilligste en luiste van alle. Ze neemt zich amper de moeite de tjabé en de katjang behoorlijk fijn te oeleken. Soms vergeet ze het zout, soms geeft ze je zo weinig boeloeng dat je verontwaardigd vraagt: „is dat alles?". De andere keer weer, in een goede bui, krijg je een dubbele portie. Meestal is de lontong op en dan doet ze er ongevraagd een paar schijven ketimoen bij. Rare mensen die Balinezen, maar die boeloeng is gewoon ver rukkelijk. En zeker de gezondste groente die •er bestaat. Een dokter vertelde me dat een portie boeloeng minstens dezelfde voedings waarde bezit als 3 Vikelp-tabletten! Wat zou U nu, in deze verschrikkelijke dure groente- tijd veel aan boeloeng gehad hebben. En het had gekund, als we die boeloeng (de Balische kusten liggen vol) hadden erkend als kostelijke groente en niet als de Japanners hun zeewier (die lang niet zo lekker smaakt) hadden ge droogd of ingeblikt? Maar om op die gado-gado terug te komen. Ik weet dat er van de door mij genoemde, dezelfde zijn. Ik weet niet welke, omdat, zoals ik U al zei, niet goed weet wat er werkelijk in moet. Ik heb geen kookboek waarin een echt lekker recept in staat. Teveel kentjoer. En koerang „iets". Weet U het? Enkele voorbeelden: 1 liter ketjap (dus bijna 2 grote flessen) in gesoldeerd blik (kan niet kapot dus) naar Amerika, inclusief vracht kost slechts 11.70. Zelfde blik doch SUPER kwaliteit Q 12.90. Spekkoek, gewicht ca. 7 ons, van Oma Tio (dus djempol) naar Ame rika inclusief vracht 13.25. Witte de Withstraat 128 - Tel. 89438 Slotermeerlaan 125 - Tel. 13 03 62 AMSTERDAM-W. FRIKADEL PANGANG SPECIAAL Van een vriendin geleerd: voeg bij het gewone recept van frikadel pangang (peper, zout, pala, ei, brood of aardappelen) nog een half blikje champignon-creme soep. Hier in Amerika kost zo'n blikje 20 cent. Ik leng de inhoud dus niet meer met de gebruikelijke hoeveelheid water aan, maar vermeng dus de dikke soep met de frikadel. Als U daar b.v. een pakje van Knorr heeft, dan de halve hoeveelheid met een kopje water (of melk) aanlengen en dit door de frikadel mengen. Verder gewoon in de oven. Uw frikadel wordt er werkelijk istimewa lek ker door! CORNED BEEF EN KOOL Ik hoorde van de uitzinnig dure groente bij U en dat kool eigenlijk nog de enige „goedkope" groente is. Heeft U zich niet voor de zoveelste maal gelukkig geprezen Indische te zijn met een zoveel uitgebreidere kookrepertoir dan de Hollandse, vooral in deze verse-groente-arme tijd? Maar in dit verwende Amerika met zijn tien tallen soorten groente, wordt de kool toch ook nog vrij veel gegeten. Het meest nog als cabbage and corned beef. Het recept is heel eenvoudig. 1 pond corned beef, 1 witte (spits of groen kan ook) kool. Corned beef is hier gepekeld, rauw vlees. In Holland kan men geloof ik pekelvlees nemen als de slager deze corned beef niet heeft. Het vlees in een pan met water koken. Zorg dat het vlees niet boven het water uitsteekt. Ongeveer in 2 uur zachtkoken. Dan de kool er in zijn geheel bij doen en gaai- koken in het vleesnat. Het gaat erom dat de kool dus in vleesnat gekookt wordt. Ze wordt in parten gesneden en zo geserveerd met het vlees en gekookte aardappelen. Naar smaak wat peper, zout bijdoen en eventueel met wat mosterd of worcestersauce eten. LILIAN DUCELLE Sinds enige tijd rouleert in Nederland de Amerikaanse film „The Interns" (Ned. titel: „Dokters zonder maskers"), waarin een In disch meisje een belangrijke bijrol vervult. Het is Ellen van der Hoeven, die in de Ver enigde Staten is getrouwd met Richard Dava- los (degenen die de film „East of Eden" heb ben gezien zullen zich deze Richard Davalos nog herinneren als degene die de rol van de broer van James Dean speelt). Ellen van der Hoeven die in de film de rol van een Vietnamese patiënte met een zeld zame ziekte speelt en op de lijst van medespe lenden onder de naam Ellen Davalos schuil gaat, kwam vlak na de oorlog uit Djakarta naar Nederland. In Den Haag doorliep zij de HBS. In 1951 ging zij naar New York om op de school van Martha Graham modern ballet te studeren. Zij werd zelfs een van Martha's assistenten. Op die school leerde zij Richard Davalos kennen met wie zij trouwde en zich in Hollywood vestigde. JOEPIE In alle bladen vindt U ieder jaar weer alle mogelijke voorbeelden en werkwijzen om een aantal eieren te veranderen in evenzovele Chi nezen, clowns en andere illustere figuren om uw Paastafel een vrolijk aanzien te geven. Wjat denkt U van een rasechte „Tong-Tong-er" daartussen? Kijkt U maar eens op de foto: loetjoe of niet, dat echte hoofddeksel in de Tong-Tong-kleuren groen en zwart? Te moeilijk denkt U? Soedah, voor Rogier, die het heeft verzonnen, was het wel een gepas en gemeet voordat hij de juiste verhoudingen had gevonden. U hoeft alleen maar op de achterpagina van dit blad te kijken, daar vindt U de kap op ware grootte. U kunt die zó uitknippen of overtrekken, natekenen, wat U maar wilt. U vouwt hem middenachter en U vouwt de „driehoek" links boven op de grens van groen en zwart om. Op de gestippelde lipjes (A, B, E en G) doet U wat lijm, nadat U ook eerst die heeft omgevouwen. Dan plakt U A en B tegen de binnenkant van resp. B en D, E tegen P en G tegen H. Met wat zwarte verf, Oost- Indische inkt of gewoon zwart potlood tekent U het gezicht na (of wanneer U niet zo best bent in tekenen knipt U het gezicht uit en plakt dat op) op een ei no. 3, waarbij U zorgt dat de meest „spitse" kant boven komt. Het stripje parang roesak plakt U tot een ring, waarop het ei kan staan. Dan zet U de kap erop, eventueel even vastplakken met wat lijm voor de stevigheid en deze uitheemse fi guur is gegarandeerd een reuze succes op uw Hollandse PaastafelELLEN ..loetjoe of niet?... 15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1963 | | pagina 15