in HOUTRUST- Mijn avonturen met de soetil in Holland 'VOOR DE VROUW Het stukje van Lilian Ducelle in de vorige Tong-Tong, Avonturen met de soetil, ook in de States, maakte veel herinneringen in me wakker. Als ik nog terug denk aan alle werkelijke avonturen die ik zoal heb beleefd op dit gebied. Zo staat me nog levendig voor de geest, dat toen ik verloofd was, nu alweer meer dan dertig jaar geleden, mijn schoonmoeder tegen me zei: „Nu moet je koken leren". Kokkie zou me inwijden, maar het goede mens heeft nooit eer met me ingelegd omdat ik voor mezelf al had vastgesteld, dat ik koken een onmogelijke huisvrouwenbaan vond, die goed genoeg was voor een stel analfabeten. Ja, ja, ik weet het, wordt maar niet boos, ik was toen amper achttien WAROENG SOEBOER 1 op 28, 29 en 30 juni -Vu. Ik begon dus met een hevige tegenzin en het leit alleen al, dat er haast in ieder gerecht uien te pas kwamen was al fout, want ik klaagde steen en been dat mijn handen dagen daarna nog naar uien roken. Moeke raadde me ze vooraf met vet in te smeren, maar ach, als je een keer niet wilt helpt goede raad immers ook niet. „Ik kan al die rare namen niet onthouden", mopperde ik. „Al die gekke wortels lijken op elkaar. Hoe kan ik nu weten welke ik gebrui ken moet. En al die kruiden, met die onmoge lijke namen! Ik onthou het nooit!!" „Je bent zeker ook al vergeten hoe de formule van Benzylthiolmehtyl chloride is", fluisterde een boosaardig stemmetje, dat ik gauw het zwijgen oplegde met een hooghartig: „Boven dien zal ik wel zorgen dat ik een kokkie heb als ik getrouwd ben". Arme Moeke. Ze zal wel eens gezucht hebben om haar onwillige schoondochter. Toch heb ik uit die tijd nog een schrift waar enkele recepten instaan waarvan ik U er een wil geven. Er staat, schrikt U alstublieft niet, de welluidende naam boven van ZERE-HOOFDJES-PUDDING I- melk 4 eieren 1 volle eetlepel maizena vanille en 40 gram suiker rozijnen in rum geweekt 1 stang agar-agar. Van melk, vanille en het geel van de eieren een vanillevla maken. De opgeloste agar-agar toevoegen en de suiker; het zéér stijf geklopte eiwit en de rozijnen met rum er bij doen, blij ven roeren, luchtig, tot het schuim zich goed heeft vermengd en dan overgieten in een vorm. Deze pudding is te variëren met chocoladevla, Slamet Dateng Koningstr. 16, Den Haag, tel. 60 41 42 HET ADRES waar U lekker en goed koop INDISCH kunt eten. ELKE DAG VERS. Ook kant en klaar mee te nemen. Geopend dagelijks van 10-10 uur. Zondags van 2-10 uur. citroenvla, sucre brulc mijn glazen kom knalde uit elkaar toen ik het eens probeerde! of frambozenvla in plaats van vanillevla, maar dan zonder rozijnen met rum. Een goede kokkie heb ik altijd wel gehad tot de laatste dag toe. Ik had natuurlijk wel eens wat lekkers klaargemaakt, zoals aparte scho teltjes, zie pudding boven, cakes of zulk soort dingen, maar hier kwam al gauw een eind aan toen ik een huisjongen kreeg die Nederlands kon lezen en voor kokkie de recepten vertaalde en de ingrediënten afwoog, zodat zij alles al leen nog maar hoefde te mengen en te bakken. Wat hebben we toen lekker gegeten en wat had ik het gemakkelijk! Zodoende stonden mijn handen wel een ietsje verkeerd toen we, hier in Holland aangeko men, geen keukenprinces meer rijk waren en ik ons potje zelf moest klaarmaken. Ik zie me nog staan in het kabinetje, dat tot keuken was omgebouwd. Een tweepitsgasstelletje, een oude wastafel, die dienst deed als aanrecht en een wasbak, waar je allee» maar schoon water in kwijt kon. Met mijn kookboek in de ene hand en een lepel in de andere stond ik met een wanhopig gezicht naar m'n vreemde brouwsels te kijken terwijl de kinderen vol belangstelling moeders kunsten op het slappe koord volgden. Toen had ik zowat de hele middag nodig om een maaltijd, bestaande uit aardappelen, vlees, groente en een toetje na, klaar te maken. Het wonderlijke was wel, dat alles over het alge meen lukte en ook lekker was. Maar leuk vond ik koken nog steeds niet. „Je bent uren. bezig en in nog geen half uur is alles op", was mijn commentaar als men mij er eens naar vroeg. Na een half jaar leverden aardappelen etc. geen moeilijkheden meer op en de jongens begonnen te vragen om „Indisch" eten. We wa ren toen echt niet zo rijk pas na de oorlog en in een restaurant eten deed je alleen bij hoge uitzondering. Dus moest ik het toch maar eens proberen vond ik. Het eerste gerecht dat ik goed leerde klaar maken was nassi goreng. De eerste keer had ik hiervoor een kilo rijst ge nomen voor ons drietjes. De oudste vond het zo machtig lekker, dat hij acht borden rijst at; ik overdrijf niet eens. Wel zag hij de volgende dag ietwat groen en heb ik hem Engels zout moeten geven. Daarna waagde ik mij aan bami, weer wat later probeerde ik babi ketjap. Dit lukte alle maal wonder boven wonder en ik durfde zelfs al mensen te eten te vragen of ik mijn leven niet anders had gedaan dan in de keuken staan. Maar toen! In een onbewaakt ogenblik had ik onze oudste jongen gezegd dat hij voor zijn verjaardag Indisch eten mocht kiezen, dat ik dan wel zou koken. „Foe yong hai" was zijn prompte reactie. Ik had natuurlijk kunnen zeg- gen dat dit geen specifiek „Indisch" eten was, maar vond het flauw er me op deze manier van af te maken. Wel was Leiden in last, want ik had hier geen recept van en niemand die ik er naar vroeg kon me er aan helpen. De omeletten leverden geen moeilijkheden op maar de saus, om die goed te krijgen. Telkens proeven, nee, nog niet goed, er mankeerde nog iets aan, maar wat? Een beetje suiker bij doen? nee, nog niet. Met weemoed dacht ik aan dat gezellige Chinese restaurant dat op zee uitkeek en waar we nog eens gegeten hadden; hoe heette dat gerecht toch ook weer, die vis in gember... gember! dat mankeerde aan mijn saus. Mens, wat was ik trots toen de jongens het lekker vonden en het „net echt" verklaarden. Uren heeft het me toen gekost. Nu maak ik het als ik eens vlug klaar wil zijn. Hoewel mijn man, die inmiddels ook was aan gekomen, en de kinderen mijn kooksels hogelijk roemden vond ik het nog altijd geen prettig werk, maar toch waagde ik me aan steeds moeilijker gerechten, die ik dikwijls genoeg op gevoel heb moeten samenstellen omdat een goed recept me ontbrak. Dan wordt koken wel echt een „avontuur" want je moet helemaal afgaan op je herinnering hoe of het toen toch ook weer smaakte, en als je tenslotte het goede smaakje te pakken hebt, geeft dit veel vol doening, al is dan datgene waar je zo lang op hebt gezwoegd in een ogenblik verdwenen. Je wordt ten langen leste ook veel moediger, want toen ik een gasoven kreeg kondigde ik boud aan dat ik nu wel spekkoek durfde bak ken. Dit recept staat namelijk ook in het schrift uit mijn meisjestijd. Hoewel ik die eerste keer vier verbrande vingertoppen had ik was vergeten dat het (Vervolg op pag. 13) MODECOIFFURES? POSTICHES? PARFUMERIE? MASSAGES GUERLAIN? Poatceïs Pouicels Fred. Hendriklaan 160 Den Haag Telefoon 55 30 55 12

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1963 | | pagina 12