eur
bekennen^
t
De vrouw verandert en
U heeft de hele dag in de keuken gestaan, gekookt. Nu bent U klaar en als U zich
heeft opgefrist, gebruikt U om extra lekker te ruiken een vleugje ,Arpège", dat
zalige parfum van Lanvin.
Wist lieve mevrouw, dat U, om die nare keukenlucht kwijt te raken, zich
gehuld heeft in een combinatie van liefst 4 keukenluchtjes? Arpège is namelijk
samengesteld uit 5 essences, waaronder slechts één bloemenessence: jasmin. De
andere 4 zijn: thee, peper, citroen en wortelen!
met haar haar parfum
g KOKKIES Rijstwinkels
Die parfum-samenstellers zijn meesterlijk ove
rigens. Wist U dat men soms jaren bezig is om
een goed parfum te vinden? Een goed parfum
gaat echter ook tientallen jaren mee, denk aan
Chanel no. 5 b.v.
Het juiste parfum te vinden die bij uw per
soonlijkheid en uw huid hoort is een kunst.
9 van de 10 vrouwen parfumeren zich te
sterk. Beter dan vloeibaar parfum is het
tegenwoordig meer en meer verkochte „creme
sachet". Een veegje van deze geparfumeerde
creme uitwrijven op de binnenzijde van uw
onderarm, achter in de nek. Blijft veel langer
en veel zachter geuren.
Een tip voor parfum-koopsters: geloof niet
direct alles wat de verkoopster U aanprijst,
ook al is het merk van een van de beste
en de geur heerlijk. Vraag een tipje van
de parfum op uw pols. Ga een half uurtje
winkelen en kom dan terug. Is de geur op uw
pols zachter maar toch precies even aangenaam
als eerst, dan is die parfum goed voor U. De
juiste parfumgeur ontstaat door de ideale
combinatie van vocht en huid en de eigenaar
dige chemische reactie die voor iedere huid
weer anders is.
En wist U ook dat bij het Syndicat Nationale
de la parfumerie Frangaises 30.000 namen van
Franse parfums zijn ingeschreven? Ruim 70%
van de reukwater-industrie in Frankrijk staat
(Vervolg van pag. 12)
rooster van de oven ook warm werd en ook
de knokkels van mijn hand lichtelijk ver
schroeid waren, was de spekkoek prachtig
gelukt en is het daarna traditie geworden, dat
ik ieder jaar tegen Kerstmis er een paar maak.
Al proberende kom je er toe eigen kombinaties
te maken. Je neemt eens andere ingrediënten,
als die, welke je nodig hebt, voorhanden zijn.
Ik verzeker U dat zó koken inderdaad een
avontuur is, want soms weet je werkelijk niet
van te voren hoe het worden zal.
En ofschoon ik graag iets nieuws probeer,
moet ik een beschamende bekentenis doen. Ik
hou nog steeds niet van koken. Elk ander werk
doe ik liever behalve afstoffen!
Nu wil ik eindigen met een recept dat ik
vorige zomer voor het eerst maakte en dat
werkelijk erg lekker is.
TOMATEN CHUTNEY
5 pond jonge, dus nog groene tomaten.
Illllllllllllllli:illllllll!i:illllllllllllllllli;lllll!l!l!lllli;llllll!llll!:!!ll!l!lllllllllllll!ll!lllllllllllllllllllllllllllllllll«l
1 Het duurste parfum, de verrukkelijkste
1 zeep kan bij mij niet op tegen die ene i
J herinnering van de heerlijkste aller 1
geuren: rozeblaadjes, melati onder het 1
1 kussen van mijn moeder. Die geur van 1
1 ongesteven koele lakens en kussenslo- 1
pen, de klamboe, het plafond van oud
1 gedèk, de cementen vloer die met karbol 1
was gedweild, daar kan welke geur-uit- j
i een-flesje niet tegenop. 1
Ik ben zoveel namen vergeten van bloe- j
1 men, bladeren, planten die wij toen in 1
i Indië om hun geur gebruikten. Weet U
1 ze nog?
I Fijngesneden pandan vermengd met j
1 rozeblaadjes en olie om in de kondé te 1
stoppen. Sedep malem, kembang kantil, 1
I patjar tjina, borèh (mochten de bedien-
I den niet in huis gebruiken, te sterke 1
1 geur vond moeder) .Fr was nog een
geraniumsoort die fijngesneden en ver-
1 mengd met olie of rozewater ook ge- 1
bruikt werd voor het haar. Akarwangi j
en jasmijn, koevel kleerkasten roken
daar niet naar? j
j Schrijf die geurige herinneringen voor 1
1 me op en laat ons in gedachten opnieuw 1
genieten l REDACTIE MY AN A 1
!lllll[ll!!]ll[llll!!llllllll!lllll!lll!!ll!lll!!l!ll!ll!llllllll!l!!llll!llllllll|[||[|||||||[||l!lllllll!llll[|||||||||||||||||||||||||||
op naam van de 13 groten. Misschien wel
aardig ze te weten: Balmain, Rochas, Dior,
Chanel, Balenciaga, Lanvin, Guerlain, Patou,
Coty, Schiaparelli, Piguet, Molyneux, Caron.
Het steeds wisselende type van de vrouw
maakt het voor de parfumeurs ook niet mak
kelijker. Dior b.v. lanceerde zijn „Miss Dior"
tijdens de New Look periode. De vrouw was
toen jeugdig, romantisch, vrouwelijk. Met het
modebeeld veranderde ook het type en 5 jaar
later had zij een andere geur nodig, iets voor
namer, zelfbewuster. „Diorama" werd toen de
parfum die bij haar hoorde en nu is het
„Diorissimo" iets koppiger, frisser, koeler.
De stelling dat een vrouw haar hele leven aan
één parfum moet vasthouden gaat dus ook niet
meer op. Wordt de haarstijl jeugdiger, de
make-up sprekender, dan verandert uw per
soonlijkheid en kunt U een ander parfum
kiezen. Het is niet wenselijk in een periode
drie of vier parfums tegelijk te gebruiken.
Mag ik er nog een persoonlijke mening aan
toevoegen? Wie Maya-zeep gebruikt kan een
voudig, en m a g geen ander parfum of poe
der gebruiken dan Maya. Dit parfum is zo pe
netrant dat het niets naast zich duit. Indische
vrouwen en meisjes blijven altijd heel erg
verknocht aan Maya en Max Factor. Omdat
die namen in Indië opgang maakten, omdat
men die namen direct associeert met „lekker
ruiken" en „goede make up". Ik wil niets ten
nadele zeggen van Maya en Max Factor, maar
heus, het is de moeite waard eens een nieuwe
ontdekkingsreis te beginnen in de wereld van
geur en kleur. U zult verrukt zijn!
LILIAN DUCELLE
Als U in de buurt van een kwekerij
woont makkelijk te krijgen omstreeks
juni-juli, 'anders moet U uw groenteboer
er om vragen.
20 gram gemberpoeder
250 gram 'sjalotten
30 gram knoflook
300 gram rozijnen
12 rode lomboks
30 gram zout
3V2 pond bruine basterdsuiker
4 wijnglazen azijn
4 wijnglazen water
11/2 pak huishoud) Opecta bij de drogist
verkrijgbaar.
Alles kleinsnijden in een grote pan doen en
koken. Op het laatst de Opecta erbij doen en
op het allerlaatst de suiker, deze dus na de
Opecta. Nog even door laten koken en U kunt
er ik weet niet hoeveel potjes mee vullen.
IKS
OOOOOOOOC
Iedereen weet het, KOKKIE verzendt
alle rijsttafelartikelen naar binnen- en
buitenland.
Enkele voorbeelden: 1 liter ketjap (dus
bijna 2 grote flessen) in gesoldeerd blik
(kan niet kapot dus) naar Amerika,
inclusief vracht kost slechts 11.70.
Zelfde blik doch SUPER kwaliteit
12.90. Spekkoek, gewicht ca. 7 ons,
van Oma Tio (dus djempol) naar Ame
rika inclusief vracht 13.25.
g Witte de Withstraat 128 - Tel. 89438
O Slotermeerlaan 125 - Tel. 13 03 62
O AMSTERDAM-W.
SoOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOa
13