eur bekennen^ t De vrouw verandert en U heeft de hele dag in de keuken gestaan, gekookt. Nu bent U klaar en als U zich heeft opgefrist, gebruikt U om extra lekker te ruiken een vleugje ,Arpège", dat zalige parfum van Lanvin. Wist lieve mevrouw, dat U, om die nare keukenlucht kwijt te raken, zich gehuld heeft in een combinatie van liefst 4 keukenluchtjes? Arpège is namelijk samengesteld uit 5 essences, waaronder slechts één bloemenessence: jasmin. De andere 4 zijn: thee, peper, citroen en wortelen! met haar haar parfum g KOKKIES Rijstwinkels Die parfum-samenstellers zijn meesterlijk ove rigens. Wist U dat men soms jaren bezig is om een goed parfum te vinden? Een goed parfum gaat echter ook tientallen jaren mee, denk aan Chanel no. 5 b.v. Het juiste parfum te vinden die bij uw per soonlijkheid en uw huid hoort is een kunst. 9 van de 10 vrouwen parfumeren zich te sterk. Beter dan vloeibaar parfum is het tegenwoordig meer en meer verkochte „creme sachet". Een veegje van deze geparfumeerde creme uitwrijven op de binnenzijde van uw onderarm, achter in de nek. Blijft veel langer en veel zachter geuren. Een tip voor parfum-koopsters: geloof niet direct alles wat de verkoopster U aanprijst, ook al is het merk van een van de beste en de geur heerlijk. Vraag een tipje van de parfum op uw pols. Ga een half uurtje winkelen en kom dan terug. Is de geur op uw pols zachter maar toch precies even aangenaam als eerst, dan is die parfum goed voor U. De juiste parfumgeur ontstaat door de ideale combinatie van vocht en huid en de eigenaar dige chemische reactie die voor iedere huid weer anders is. En wist U ook dat bij het Syndicat Nationale de la parfumerie Frangaises 30.000 namen van Franse parfums zijn ingeschreven? Ruim 70% van de reukwater-industrie in Frankrijk staat (Vervolg van pag. 12) rooster van de oven ook warm werd en ook de knokkels van mijn hand lichtelijk ver schroeid waren, was de spekkoek prachtig gelukt en is het daarna traditie geworden, dat ik ieder jaar tegen Kerstmis er een paar maak. Al proberende kom je er toe eigen kombinaties te maken. Je neemt eens andere ingrediënten, als die, welke je nodig hebt, voorhanden zijn. Ik verzeker U dat zó koken inderdaad een avontuur is, want soms weet je werkelijk niet van te voren hoe het worden zal. En ofschoon ik graag iets nieuws probeer, moet ik een beschamende bekentenis doen. Ik hou nog steeds niet van koken. Elk ander werk doe ik liever behalve afstoffen! Nu wil ik eindigen met een recept dat ik vorige zomer voor het eerst maakte en dat werkelijk erg lekker is. TOMATEN CHUTNEY 5 pond jonge, dus nog groene tomaten. Illllllllllllllli:illllllll!i:illllllllllllllllli;lllll!l!l!lllli;llllll!llll!:!!ll!l!lllllllllllll!ll!lllllllllllllllllllllllllllllllll«l 1 Het duurste parfum, de verrukkelijkste 1 zeep kan bij mij niet op tegen die ene i J herinnering van de heerlijkste aller 1 geuren: rozeblaadjes, melati onder het 1 1 kussen van mijn moeder. Die geur van 1 1 ongesteven koele lakens en kussenslo- 1 pen, de klamboe, het plafond van oud 1 gedèk, de cementen vloer die met karbol 1 was gedweild, daar kan welke geur-uit- j i een-flesje niet tegenop. 1 Ik ben zoveel namen vergeten van bloe- j 1 men, bladeren, planten die wij toen in 1 i Indië om hun geur gebruikten. Weet U 1 ze nog? I Fijngesneden pandan vermengd met j 1 rozeblaadjes en olie om in de kondé te 1 stoppen. Sedep malem, kembang kantil, 1 I patjar tjina, borèh (mochten de bedien- I den niet in huis gebruiken, te sterke 1 1 geur vond moeder) .Fr was nog een geraniumsoort die fijngesneden en ver- 1 mengd met olie of rozewater ook ge- 1 bruikt werd voor het haar. Akarwangi j en jasmijn, koevel kleerkasten roken daar niet naar? j j Schrijf die geurige herinneringen voor 1 1 me op en laat ons in gedachten opnieuw 1 genieten l REDACTIE MY AN A 1 !lllll[ll!!]ll[llll!!llllllll!lllll!lll!!ll!lll!!l!ll!ll!llllllll!l!!llll!llllllll|[||[|||||||[||l!lllllll!llll[||||||||||||||||||||||||||| op naam van de 13 groten. Misschien wel aardig ze te weten: Balmain, Rochas, Dior, Chanel, Balenciaga, Lanvin, Guerlain, Patou, Coty, Schiaparelli, Piguet, Molyneux, Caron. Het steeds wisselende type van de vrouw maakt het voor de parfumeurs ook niet mak kelijker. Dior b.v. lanceerde zijn „Miss Dior" tijdens de New Look periode. De vrouw was toen jeugdig, romantisch, vrouwelijk. Met het modebeeld veranderde ook het type en 5 jaar later had zij een andere geur nodig, iets voor namer, zelfbewuster. „Diorama" werd toen de parfum die bij haar hoorde en nu is het „Diorissimo" iets koppiger, frisser, koeler. De stelling dat een vrouw haar hele leven aan één parfum moet vasthouden gaat dus ook niet meer op. Wordt de haarstijl jeugdiger, de make-up sprekender, dan verandert uw per soonlijkheid en kunt U een ander parfum kiezen. Het is niet wenselijk in een periode drie of vier parfums tegelijk te gebruiken. Mag ik er nog een persoonlijke mening aan toevoegen? Wie Maya-zeep gebruikt kan een voudig, en m a g geen ander parfum of poe der gebruiken dan Maya. Dit parfum is zo pe netrant dat het niets naast zich duit. Indische vrouwen en meisjes blijven altijd heel erg verknocht aan Maya en Max Factor. Omdat die namen in Indië opgang maakten, omdat men die namen direct associeert met „lekker ruiken" en „goede make up". Ik wil niets ten nadele zeggen van Maya en Max Factor, maar heus, het is de moeite waard eens een nieuwe ontdekkingsreis te beginnen in de wereld van geur en kleur. U zult verrukt zijn! LILIAN DUCELLE Als U in de buurt van een kwekerij woont makkelijk te krijgen omstreeks juni-juli, 'anders moet U uw groenteboer er om vragen. 20 gram gemberpoeder 250 gram 'sjalotten 30 gram knoflook 300 gram rozijnen 12 rode lomboks 30 gram zout 3V2 pond bruine basterdsuiker 4 wijnglazen azijn 4 wijnglazen water 11/2 pak huishoud) Opecta bij de drogist verkrijgbaar. Alles kleinsnijden in een grote pan doen en koken. Op het laatst de Opecta erbij doen en op het allerlaatst de suiker, deze dus na de Opecta. Nog even door laten koken en U kunt er ik weet niet hoeveel potjes mee vullen. IKS OOOOOOOOC Iedereen weet het, KOKKIE verzendt alle rijsttafelartikelen naar binnen- en buitenland. Enkele voorbeelden: 1 liter ketjap (dus bijna 2 grote flessen) in gesoldeerd blik (kan niet kapot dus) naar Amerika, inclusief vracht kost slechts 11.70. Zelfde blik doch SUPER kwaliteit 12.90. Spekkoek, gewicht ca. 7 ons, van Oma Tio (dus djempol) naar Ame rika inclusief vracht 13.25. g Witte de Withstraat 128 - Tel. 89438 O Slotermeerlaan 125 - Tel. 13 03 62 O AMSTERDAM-W. SoOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOa 13

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1963 | | pagina 13