1001 AVONTUREN met de soetil Oefenen voor El Atabal O Een maand na de sluitingsdatum o komen nog steeds reacties binnen o op mijn vraag: „Waaraan herkent 0 0 U een Indisch meisje?" De meeste O O brieven komen van lezers, niet O O O O van lezeressen, wist U dat? Bent o O U ook benieuwd naar het resumé 0 0 van al deze reacties Ik ook, daar- 0 O om ga ik nu betoel-betoel sluiten. O O Geen brieven meer over het Indi- O sche meisje dus! 0 LILIAN DUCELLE 0 8000000000000000000000000000 WAROENG SOEBOER Een schip komi aan (1) Voelt U ervoor om na het lèntjèr in Tijuana nog eens Spaans te gaan eten? Tjalie wel, die heeft de heerlijkste herinneringen aan eten in Spanje. Uit een uitstekend Spaans kookboek dat ik uit de library leende, zocht hij twee recep ten uit die ik beslist eens in Tong-Tong moest zetten. Ik zou ze in een luxueuze bui maar eens proberen, mevrouw. Als U straks in uw huisje in El Atabal zit kan U tenminste alvast twee lekkere gerechten maken voor uw Spaanse vrienden. Maar dan zeker tegen de helft van de prijs. Ik zei al: in een luxueuze bui, zo tegen het begin van de maand Hier gaat 'ie dan met de beste wensen van Tjalie PAELLA A LA VALENCIA 3 eetlepels olie (olijfolie als het kan) 1 pond kippevlees in blokjes gesneden 1 pond varkensvlees idem 1 fijngehakte ui 3 rijpe tomaten geschild en fijngesneden 11/2 pond rijst 1/2 pond bruine bonen 1/2 pond erwten 1 dozijn artisjok-harten (kan weggelaten worden) 3 rode paprika's (eigenlijk lomboks) 1/4 pond kabeljauw, stokvis of wijting '2 pond mosselen 1 blikje crabmeat of lobster (onbetaalbaar hier, maar in Spanje wel!) 2 ons garnalen theelepel peper 1/2 theelepel koenir Verhit de olie in een braadpan en doe er kip, varkensvlees en de uien in. Als de uien goud bruin zijn dan de tomaten. Een paar minuten doorzimmeren, dan de rijst (ongekookt) toe voegen en weer 10 minuten koken. Voeg er dan de bonen en erwten bij (en evt. de ar tisjokken) en laat alles weer een poosje koken. Dan komen de lomboks of paprika's erbij en 12 stukjes kabeljauw (of andere vis), de lob ster, garnalen of ander zeebanket, waar U de hand op kon leggen. (In het kookboek staat dat aal, inktvis (tjoemi) erg welkom zijn in dit gerecht). Wat het zo lekker maakt volgens Tjalie, is het feit dat de Spanjaarden altijd iets „ordinairs" zelfs bij de fijnste schotels doen. Dat geeft dat „echte" smaakje dat we ook alleen bij de Chinees of de goede warong makan tegenkomen. In deze paella horen dan ook een paar mosselen met schelp en al. Maak het gerecht op eigen smaak af met peper en zout en laat nog eens 8 minuten doorkoken op een laag vlammetje. Dan de koenir toevoe gen en U/2 kop water voor elk kopje rijst. Wanneer de rijst gekookt is en al het water geabsorbeerd, de paella 5 minuten in de oven doen en daar laten tot U haar opdient. (Hierboven staat D/2 pond rijst, doch ik vind dit wel heel erg veel. Als U per persoon 1 kopje rekent en dan de aanwijzing van U/2 kop water volgt dan komt U beter uit. Paella is een zeer machtige schotel, vult meer dan de rijkste nassi goreng bij de Chinees vanwege al het vlees en vocht dat er in zit). PIL-PIL COD (BACALAO AL PIP-PIL) Een veel eenvoudiger recept, volgens Tjalie in de meeste restaurants gemaakt en erg populair. 2 pond droge kabeljauw (stokvis) 4 of 3 teentjes knoflook 8 eetlepels olie 1 ui t/2 theelepel peper 1 kopje visnat (bouillon) Een emigrant staat wel vaak paf van de vele nieuwe namen en gewoonten welke zich aan hem in het nieuwe vaderland openbaren. In de meeste gevallen is een Indische emigrant zich er van bewust dat hij maar een groentje" is wanneer hij voet op de nieuwe bodem zet en onze oud-Indische natuur is dan ook om direct zo beleefd mogelijk te zijn en vooral niet „op te vallen"Inderdaad zijn deze twee eigen schappen bijzonder op prijs te stellen doch in Amerika worden deze twee eigenschappen ge heel anders begrepen. Het is fout om te bewe ren dat de doorsnee Amerikaan ongemanierd is (of zelfs maar een beetje gek is zoals zovele van ons in Holland zeggen), de Amerikaan heeft slechts een andere opvatting op dit ge bied. Daarbij komt ook nog dat bij geen enkel ander volk de „humor" zo is aangeboren als bij de Amerikaan. Het zou een onmogelijke taak zijn een omschrijving te geven van een z.g. doorsnee Yankee daar. Net zoals Indië, zijn de United States een mengelmoes van volkeren, gewoontes, geloof en klimaat. Het is daarom beter slechts met anecdotes dit bijzondere volk te omschrijven. Een Nederlandse boot ankert in de haven van New fersey en alle vrolijke passagiers worden nu een tikje ernstiger, de Duitse handschoen bruidjes kijken zenuwachtig naar hun Ameri kaanse echtgenoot uit en negeren straal de Hollandse vrijgezel waarmee ze zó geflirt heb ben gedurende de afgelopen 5 dagen. De terugkerende Amerikaanse touriste is al druk bezig met het neerschrijven van haar ingevoerde parfums op de invoerlijst en be treurt het feit dat ze zó kooplustig is geweest in Parijs. De Hollandse emigranten zijn luidruchtig en nonchalant; twee boerinnetjes (grootmoeders die hun kinderen gaan bezoeken) zitten in vol ornaat op het dek de kous af te maken die ze gedurende de reis aan het breien waren. De Indische emigrant tuurt stil voor zich uit over de tailing, een bijna weemoedige trek staat op het gezicht. Quo Vadis? Er zijn er niet veel maar toch wel een twintigtal. Plotseling schijnt de voertaal op deze drijvende Nederlandse bodem in Engels over te gaan; tenminste het lijkt op Engels met een sneller tempo. De verschillende organisaties en op- vang-centra personeel zwermen over het dek, het wordt zowaar benauwd van de vele mensen OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO Week de gedroogde vis een nacht in water. Kneus de knoflook en braad die in de olie uit. Gooi dan de knoflook weg en doe de helft van de olie even apart. Fruit de fijngesneden ui in dezelfde olie tot lichtbruin, dan de vis erbij doen met de vel-kant naar boven. Peper en zout naar smaak toevoegen en ook de bouillon. Tien minuten laten zimmeren en af en toe de pan goed omschudden. Wanneer zich de saus in de pan begint te verdikken voeg er dan de rest van de olie bij. Niet meer omscheppen. 15 Minuten doorkoken totdat de saus dik en glad is. Serveren met rijst of puree. LILIAN DUCELLE aan boord. Amerikanen met insignes op van Traveler's Aid en World Church Service lopen druk door elkaar met lange namenlijsten van personen die geholpen moeten worden. Eén van de Traveler's Aid heren roept: „say Henry, I found two old dolls here, they don't speak a word of English, get an interpretor!" De twee boerinnetjes kijken angstig om zich heen! Een dame van de World Church Service heeft twee Indische meisjes te pakken die op haar emigranten lijst voorkomen. „Where are you heading for girls?" „Chicago"What in the world are you going to a gangster city for?" „Is het werkelijk een gangsterstad!" vragen de twee emigranten ongelovig „Of course not, don't take us Americans seriously, we just like to joke. It's just that my husband was born there" Schichtig lopen de twee meisjes achter hun nieuwe Amerikaanse leidster aan naar een loods op de kade. „Jack!" roept de Church World Service dame naar een Amerikaan van dezelfde organisatie, „take these two girls to the Rail road Station, they're leaving for Chicago". Jack lacht naar de twee meisjes in kwestie en antwoord: „Wish my wife had a hairdo like hers, she'd look a hell-of-a lot better!" Denkt U lezer dat de Hollandse afgevaardig den van de Werelraad der Kerken in Neder land zo'n conversatie zouden voeren? Is dit brutaal? Onchristelijk? Ongemanierd? Neen, alleen Amerikaans-humoristisch. TELMA /llliillliilli'ililtlllilllilllllillllllllllllllltilllllliilili'iiiiillllliliilllllllllllllillilllllllllliirillliiilillilliiililiiii 1 Telma Hillman-Stufkens is een van de 1 1 (gelukkig nog vele) Indische meisjes jj 1 die zich in de States gemakkelijk heb- 1 i ben kunnen assimileren. Ofschoon ze 1 s voor de wet Amerikaanse is (ze trouw- ff de met een Amerikaan) is ze met over- i tuiging en trots nog steeds Indische. Ze 1 heeft een prettige open kijk op mensen en dingen om haar heen en ze behoort 1 1 tot die benijdenswaardige groep men- B sen die altijd de humor in het leven 1 weten te vinden. 1 In een serie korte schetsjes vertelt ze U gj 1 het een en ander. Vooral voor de a.s. s 1 emigranten belangrijk! g LILIAN DUCELLE muiiiiuiiiiiiiiiiiiiiiimiiimiiininiiiiiiiiniiHniiiinniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiHiiiiBHümnitmnoiminiin Slamet Dateng Koningstr. 16, Den Haag, tel. 60 41 42 HET ADRES waar U lekker en goed koop INDISCH kunt eten. ELKE DAG VERS. Ook kant en klaar mee te nemen. Geopend dagelijks van 10-10 uur. Zondags van 2-10 uur. 14

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1963 | | pagina 17