1001
AVONTUREN
met de
soetil
Oefenen voor El Atabal
O Een maand na de sluitingsdatum o
komen nog steeds reacties binnen o
op mijn vraag: „Waaraan herkent 0
0 U een Indisch meisje?" De meeste O
O brieven komen van lezers, niet O
O O
O van lezeressen, wist U dat? Bent o
O U ook benieuwd naar het resumé 0
0 van al deze reacties Ik ook, daar- 0
O om ga ik nu betoel-betoel sluiten. O
O Geen brieven meer over het Indi- O
sche meisje dus!
0 LILIAN DUCELLE 0
8000000000000000000000000000
WAROENG SOEBOER
Een schip komi aan (1)
Voelt U ervoor om na het lèntjèr in Tijuana
nog eens Spaans te gaan eten? Tjalie wel, die
heeft de heerlijkste herinneringen aan eten in
Spanje. Uit een uitstekend Spaans kookboek dat
ik uit de library leende, zocht hij twee recep
ten uit die ik beslist eens in Tong-Tong moest
zetten. Ik zou ze in een luxueuze bui maar eens
proberen, mevrouw. Als U straks in uw huisje
in El Atabal zit kan U tenminste alvast twee
lekkere gerechten maken voor uw Spaanse
vrienden. Maar dan zeker tegen de helft van
de prijs. Ik zei al: in een luxueuze bui, zo
tegen het begin van de maand
Hier gaat 'ie dan met de beste wensen van
Tjalie
PAELLA A LA VALENCIA
3 eetlepels olie (olijfolie als het kan)
1 pond kippevlees in blokjes gesneden
1 pond varkensvlees idem
1 fijngehakte ui
3 rijpe tomaten geschild en fijngesneden
11/2 pond rijst
1/2 pond bruine bonen
1/2 pond erwten
1 dozijn artisjok-harten (kan weggelaten
worden)
3 rode paprika's (eigenlijk lomboks)
1/4 pond kabeljauw, stokvis of wijting
'2 pond mosselen
1 blikje crabmeat of lobster (onbetaalbaar
hier, maar in Spanje wel!)
2 ons garnalen
theelepel peper
1/2 theelepel koenir
Verhit de olie in een braadpan en doe er kip,
varkensvlees en de uien in. Als de uien goud
bruin zijn dan de tomaten. Een paar minuten
doorzimmeren, dan de rijst (ongekookt) toe
voegen en weer 10 minuten koken. Voeg er
dan de bonen en erwten bij (en evt. de ar
tisjokken) en laat alles weer een poosje koken.
Dan komen de lomboks of paprika's erbij en
12 stukjes kabeljauw (of andere vis), de lob
ster, garnalen of ander zeebanket, waar U de
hand op kon leggen. (In het kookboek staat
dat aal, inktvis (tjoemi) erg welkom zijn in
dit gerecht). Wat het zo lekker maakt volgens
Tjalie, is het feit dat de Spanjaarden altijd
iets „ordinairs" zelfs bij de fijnste schotels
doen. Dat geeft dat „echte" smaakje dat we
ook alleen bij de Chinees of de goede warong
makan tegenkomen. In deze paella horen dan
ook een paar mosselen met schelp en al. Maak
het gerecht op eigen smaak af met peper en
zout en laat nog eens 8 minuten doorkoken
op een laag vlammetje. Dan de koenir toevoe
gen en U/2 kop water voor elk kopje rijst.
Wanneer de rijst gekookt is en al het water
geabsorbeerd, de paella 5 minuten in de oven
doen en daar laten tot U haar opdient.
(Hierboven staat D/2 pond rijst, doch ik vind
dit wel heel erg veel. Als U per persoon 1
kopje rekent en dan de aanwijzing van U/2
kop water volgt dan komt U beter uit. Paella
is een zeer machtige schotel, vult meer dan de
rijkste nassi goreng bij de Chinees vanwege al
het vlees en vocht dat er in zit).
PIL-PIL COD (BACALAO AL PIP-PIL)
Een veel eenvoudiger recept, volgens Tjalie in
de meeste restaurants gemaakt en erg populair.
2 pond droge kabeljauw (stokvis)
4 of 3 teentjes knoflook
8 eetlepels olie
1 ui
t/2 theelepel peper
1 kopje visnat (bouillon)
Een emigrant staat wel vaak paf van de vele
nieuwe namen en gewoonten welke zich aan
hem in het nieuwe vaderland openbaren. In
de meeste gevallen is een Indische emigrant
zich er van bewust dat hij maar een groentje"
is wanneer hij voet op de nieuwe bodem zet
en onze oud-Indische natuur is dan ook om
direct zo beleefd mogelijk te zijn en vooral niet
„op te vallen"Inderdaad zijn deze twee eigen
schappen bijzonder op prijs te stellen doch in
Amerika worden deze twee eigenschappen ge
heel anders begrepen. Het is fout om te bewe
ren dat de doorsnee Amerikaan ongemanierd
is (of zelfs maar een beetje gek is zoals zovele
van ons in Holland zeggen), de Amerikaan
heeft slechts een andere opvatting op dit ge
bied. Daarbij komt ook nog dat bij geen enkel
ander volk de „humor" zo is aangeboren als
bij de Amerikaan. Het zou een onmogelijke
taak zijn een omschrijving te geven van een z.g.
doorsnee Yankee daar. Net zoals Indië, zijn de
United States een mengelmoes van volkeren,
gewoontes, geloof en klimaat. Het is daarom
beter slechts met anecdotes dit bijzondere volk
te omschrijven.
Een Nederlandse boot ankert in de haven van
New fersey en alle vrolijke passagiers worden
nu een tikje ernstiger, de Duitse handschoen
bruidjes kijken zenuwachtig naar hun Ameri
kaanse echtgenoot uit en negeren straal de
Hollandse vrijgezel waarmee ze zó geflirt heb
ben gedurende de afgelopen 5 dagen.
De terugkerende Amerikaanse touriste is al
druk bezig met het neerschrijven van haar
ingevoerde parfums op de invoerlijst en be
treurt het feit dat ze zó kooplustig is geweest
in Parijs.
De Hollandse emigranten zijn luidruchtig en
nonchalant; twee boerinnetjes (grootmoeders
die hun kinderen gaan bezoeken) zitten in vol
ornaat op het dek de kous af te maken die ze
gedurende de reis aan het breien waren.
De Indische emigrant tuurt stil voor zich uit
over de tailing, een bijna weemoedige trek
staat op het gezicht. Quo Vadis? Er zijn er
niet veel maar toch wel een twintigtal.
Plotseling schijnt de voertaal op deze drijvende
Nederlandse bodem in Engels over te gaan;
tenminste het lijkt op Engels met een sneller
tempo. De verschillende organisaties en op-
vang-centra personeel zwermen over het dek,
het wordt zowaar benauwd van de vele mensen
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
Week de gedroogde vis een nacht in water.
Kneus de knoflook en braad die in de olie uit.
Gooi dan de knoflook weg en doe de helft van
de olie even apart. Fruit de fijngesneden ui in
dezelfde olie tot lichtbruin, dan de vis erbij
doen met de vel-kant naar boven. Peper en
zout naar smaak toevoegen en ook de bouillon.
Tien minuten laten zimmeren en af en toe de
pan goed omschudden. Wanneer zich de saus
in de pan begint te verdikken voeg er dan de
rest van de olie bij. Niet meer omscheppen.
15 Minuten doorkoken totdat de saus dik en
glad is. Serveren met rijst of puree.
LILIAN DUCELLE
aan boord. Amerikanen met insignes op van
Traveler's Aid en World Church Service lopen
druk door elkaar met lange namenlijsten van
personen die geholpen moeten worden. Eén
van de Traveler's Aid heren roept: „say Henry,
I found two old dolls here, they don't speak
a word of English, get an interpretor!" De
twee boerinnetjes kijken angstig om zich heen!
Een dame van de World Church Service heeft
twee Indische meisjes te pakken die op haar
emigranten lijst voorkomen. „Where are you
heading for girls?" „Chicago"What in the
world are you going to a gangster city for?"
„Is het werkelijk een gangsterstad!" vragen de
twee emigranten ongelovig „Of course not,
don't take us Americans seriously, we just like
to joke. It's just that my husband was born
there"
Schichtig lopen de twee meisjes achter hun
nieuwe Amerikaanse leidster aan naar een loods
op de kade. „Jack!" roept de Church World
Service dame naar een Amerikaan van dezelfde
organisatie, „take these two girls to the Rail
road Station, they're leaving for Chicago".
Jack lacht naar de twee meisjes in kwestie en
antwoord: „Wish my wife had a hairdo like
hers, she'd look a hell-of-a lot better!"
Denkt U lezer dat de Hollandse afgevaardig
den van de Werelraad der Kerken in Neder
land zo'n conversatie zouden voeren? Is dit
brutaal? Onchristelijk? Ongemanierd? Neen,
alleen Amerikaans-humoristisch. TELMA
/llliillliilli'ililtlllilllilllllillllllllllllllltilllllliilili'iiiiillllliliilllllllllllllillilllllllllliirillliiilillilliiililiiii
1 Telma Hillman-Stufkens is een van de 1
1 (gelukkig nog vele) Indische meisjes jj
1 die zich in de States gemakkelijk heb- 1
i ben kunnen assimileren. Ofschoon ze 1
s voor de wet Amerikaanse is (ze trouw-
ff de met een Amerikaan) is ze met over-
i tuiging en trots nog steeds Indische. Ze 1
heeft een prettige open kijk op mensen
en dingen om haar heen en ze behoort 1
1 tot die benijdenswaardige groep men-
B sen die altijd de humor in het leven 1
weten te vinden.
1 In een serie korte schetsjes vertelt ze U gj
1 het een en ander. Vooral voor de a.s. s
1 emigranten belangrijk! g
LILIAN DUCELLE
muiiiiuiiiiiiiiiiiiiiiimiiimiiininiiiiiiiiniiHniiiinniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiHiiiiBHümnitmnoiminiin
Slamet
Dateng
Koningstr. 16, Den Haag, tel. 60 41 42
HET ADRES waar U lekker en goed
koop INDISCH kunt eten. ELKE DAG
VERS. Ook kant en klaar mee te nemen.
Geopend dagelijks van 10-10 uur.
Zondags van 2-10 uur.
14