1001 avonturen met de soetil Neem nooit meer dan één kommetje soep vooraf 1 Kokkie geeft U de vijf Kèsjet De njonja-kip WAROENG SOEBOER Die soetil geven we deze keer maar even rust, want ik wil een paar lekkere soep recepten aan U kwijt. Bent U helemaal niet soeperig en uw man nog minder? Ik geloof dat dat alleen komt door de onprettige her innering aan de z.g. hotel-soep" die wate rig en smakeloos is of aan de vermicelli- soep die zo'n penetrante lucht verspreidt die je meteen aan „aan boord" doet denken. Soep heeft met dit koude weer erg veel voor, vind ik. Het vult de koude, lege maag direct en houdt, als U tenminste niet twee maal opschept, nog genoeg ruimte voor de hoofdmaaltijd. Soep is een goede afremmer voor veel-eters. In deze kou heb je meer trek dan normaal, maar wie zegt dat veel eten goed is? Men had me verteld dat Amerika geen soep- etend land is, maar ook die inlichting is als vele anderen niet helemaal waar. De enor me variëteit van goede, smakelijke con- sommé's, cremes en bouillons alleen bewijst het al. Je maakt hier je soep praktisch nooit zelf meer, maar je maakt gebruik van blik jes (meer dan soep in poedervorm). Je combineert, doet er van dit en van dat bij naar persoonlijke smaak en het resultaat is fantastisch. Omdat er doodeenvoudig geen slechte soep-merken zijn. „Soup-and-sandwich" is een geliefkoosde maaltijd van mijn kinderen. Het liefst zou den ze die iedere avond als hoofdmaal willen hebben. Denk niet te licht over deze combinatie, het is in feite een complete maaltijd als U soep en een boterham zo eet als de Amerikaan. Wat denkt U van een romige champignon-soep met een gebraden gehaktbal (een nieuwe combinatie die ik op de tv zag) en een hamburger met veel sla en tomaat? Soep en boterham werden dan hap-om-hap gegeten. Dunne soepjes (dus niet aangedikt met melk of meel) zie je in Amerika weinig. Ook de kippesoep en groentesoep zijn dikker dan we die in Holland gewend zijn. Maar hoe dan ook, de Oostelijke staten van Amerika waar het mo menteel nog wel kouder is dan bij U in Holland, hebben ze wel zo'n opwarmertje nodig. Op een Italiaanse kookdemonstratie in Los Angeles heb ik „Zuppa royale alla Bologne- se leren maken. Het bijzondere van deze soep is de „vulling" die het adjectief royale verdient. Hier het recept van: ZUPPA ROYALE ALLA BOLOGNESE U begint met de soepgroenten (behalve de selderij en worteltjes) in wat zout halfgaar te koken en dan laten uitlekken in een vergiet. Het soepvlees met water van de groenten, selderij, worteltjes opzetten en de vulling. Deze royale vulling maakt U van: 1 kopje (afgestreken) meel, 1 ei, 4 eetlepels geraspte kaas, 1 eetlepel (of meer) marga rine, zout notemuskaat. Dit alles tot een mooi deeg kneden en in een schone, natte doek knopen. Met doek en al tezamen op koken met het soepvlees, selderij en wor teltjes. Ongeveer 1'/2 uur. Dan vist U de „royale" er weer uit die er nu uitziet als een gelige, stevige tahoe waarvan U makkelijk blokjes kunt snijden. Deze blokjes nu te zamen met de halfgare soepgroenten nog 10 minuten in de bouillon opkoken. Een heerlijk krachtig soepje! PINDAKAAS-CREME SOEP Toen ik het recept voor het eerst hoorde van een Surinaamse, dacht ik meteen: o hemel neen, dat nooit! Een nieuw bewijs dat men, vooral wat eten betreft al heel gauw met een vooroordeel klaar staat. Ik heb deze pinda-kaas soep echter „per ongeluk" bij kennissen gegeten, zonder dat ik het wist dat het diezelfde pindakaassoep was. Ik hoop dat ik U kan overhalen het ook eens te proberen! 1 eetlepel margarine, 1 fijngehakte ui, 1 eet lepel bloem, 3 eetlepels (of meer) pinda kaas, 1 liter kippenbouillon, y2 kopje koffie melk, peper, zout. Smelt de boter en fruit daarin de uitjes op, laat ze echter niet bruin worden. Voeg er de bloem en de pindakaas bij en roer tot het een glad papje geworden is. Daarna bouillon en specerijen bijvoegen en 20 minuten opkoken. Het moet eigenlijk au bain marie, maar gewoon kan het ook. Wel aan één stuk blijven roeren tot de soep mooi dik is geworden. Even voor het opdienen de melk toevoegen. (Persoonlijk vind ik de soep lekkerder wanneer er met de uien dobbelsteentjes mager varkensvlees worden meegebraden een ons of anderhalf is voldoende. Ook gebruik ik inplaats van gewoon zout, selde rij-zout). LILIAN DUCELLE luiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiuiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiwiiiiiijii 1 Alle rijsttafelartikelen 2 Indische koekjes 3 Aziatische souvenirs 4 Rijsttafelgerechten 5 Verzending van paketten i over de gehele wereld I Kokkies Rijstwinkels: Witte de Withstraat 128 Telefoon 89438 Slotermeerlaan 125 Telefoon 130362 Simonskerkestraat 11 Osdorp AMSTERDAM -W. iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuiiiiiiiii Een pas uitgekomen Hollands vrouwtje zou voor het eerst op een zondag kennissen te eten krijgen. Ze had al gehoord, en wellicht ook al geproefd, dat rijsttafel met kip zo lekker was. Dus bestelde ze haar kokki „rijsttafel (maar vooral!) met ajam". „Saja njonja", zei de kokki, die blij was haar kunsten op dit gebied te kunnen tonen. En zo was „de" zondagochtend aangebro ken, waar kokki met haar „blandja" van de passer terugkwam. Een bakoel vol! van alles wat ze voor de heerlijke rijsttafel nodig had. Alles werd uitgestald op tafel: één cent van dit en een bengol van dat enz... Toen kwam er een pracht van een haan tevoorschijn aan z'n poten vastgebon den. Totok mevrouwtje knikte tevreden tót ze opeens die haan zag!! „Tida", zei ze toen met schrik, „Neen, tida deze ini ajam als toewan! Moet KIP!" zei ze met nadruk „Ajam als njonja!" C.H. Th. DIKSTAAL Op een keer was ik bij een vriendin van me op bezoek, si Ems v. d. V., toen onze „Sjaan" daar juist haar „drie-uur-per-week" aan het verdienen was met poetsen, boenen en schrobben. Tuurlijk kwam ze zich breeduit installeren, toen ze gelijk met mij een kop koffie kreeg aangeboden. Als gewoonlijk voerde Sjaan het woord. Toen ik even de kans waar kon nemen, vertelde ik Ems over m'n jongste aanwinst voor m'n garderobe, n.l. een step- in. Tabrakte si Sjaan er doodgemoedereerd tussen, door de nadelen van zo'n hebbeding op te sommen in tegenstelling tot een „kesjèt" waar je veel meer aan had. Emma, een meer dan mollige lachebek met pretlichtjes in de ogen, vroeg verbaasd: „Kesjèt, wat voor ding is dat?" Veront waardigd snuiven van Sjaan: „Weet je dat niet'" En zichzelf tegelijk in de rede vallend: „Ach ja, da's waar, die hebben jullie in Indië niet nodig; nóu, da's net een step-in hè, maar langer en met beleinen derrin en veters om je in te rijgen, de moderne heb ben een ritssluiting, maar die zijne niks waard, assie op een dag ope-spring, sak alles naar benee en sta je in je hemp..." Schaterend riep Emma uit: „O je bedoelt corsèt!" „Nee", zegt Sjaan gedecideerd „een kesjèt". Niettegenstaande het Orrf één en hetzelfde voorwerp ging, verkoos Sjaan „kesjèt" te zeggen, wat we tenslotte maar zo hebben gelaten. Klaar toch? H. G. SIEBENHAAR Slamet Dateng 1 Koningstr. 16, Den Haag, tel. 60 41 42 HET ADRES waar U lekker en goed- 1 koop INDISCH kunt eten. ELKE DAG VERS. Ook kant en klaar mee te I nemen. I Geopend: dagelijks v. 10-10 uur. Zon- dags v. 2-10 uur. Dinsdags gesloten. iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii 15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1964 | | pagina 15