BARBEQUE 1001 avonturen met de soetil Biktor (II) AMERIKAANSE BARBEQUE HAMBURGER DE VROUW ingrediënten WAROENG SOEBOER j bereidingswijze Sterren stralen overal KOKKIES rijsttafelartikelen staan bovenal Nu zit ik toch al ruim tien jaar in Holland, maar ik heb nog steeds niet geleerd, dat je hier niet op het weer kunt vertrouwen. Als het mooi weer is en lekker warm, krijg ik het gevoel, dat het wel „eeuwig" zo zal blijven en maak allerlei wilde plannen. Toen het de afgelopen maand ineens zomer was, besloot ik een barbeque op z'n Indisch: „satéfuif" te houden. Iedere dag keek ik vol spanning naar buiten: hoe was het mogelijk, het blééf goed. Zelfs de zater dag van het feest was het nog steeds tro pisch warm, té warm... We versierden de hele tuin, hingen elektri sche lampjes in de bomen, bouwden een bar met een afdakje van gekleurd karton en stelden de barbeque startklaar op. Alles wachtte vol spanning op het grote ogen blik. Het leek wel of er een kazerne op bezoek zou komen, bergen rijst en lontong, 180 saté's ik ben n.l. altijd bang, dat er niet genoeg is! Nog even een blik naar de lucht, en meteen heerste er grote paniek! Donkergrijze donderwolken bedekten het mooie blauw van daarnet. En natuurlijk, precies een half uur voordat de eerste gas ten kwamen, brak de ergste stortbui ter wereld los. Binnen 5 minuten was de ver siering aan flarden en stortte het afdak van de bar in tweeën. Nog maar net konden we de verlichting en de barbeque uit de bandjir redden. Gelukkig heeft dit verhaal een happy-ending, want de saté smaakte goed, ook al moest die binnen voor een open raam worden geroosterd, zodat de buren dachten dat er brand was, en toen de bui voorbij was kon het feest toch in de tuin worden voortgezet. Daarom, als U net als ik, nog steeds niet kapoh bent van ons wispelturige Hollandse klimaat en zin heeft in een tuinfeest: DOEN! Als uw gasten net zo gezellig zijn als die van mij, dan maken ze van uw feest een echt soetil-avontuur, ook al „valt het dan ook letterlijk in het water!" U hoeft er natuurlijk geen saté-fuif van te |U!lllll|l|llllllllllllllllllllllllll!lll!llllllllll!llllllllllllllllllllllllillllllllll!IIIUIIIIilllllllllllllllllllllllllllllUlllljjn Siamet Dateng maken, U kunt ook een echte Amerikaanse barbeque geven. Als U geen recepten daar voor heeft, neem dan het volgende soetil- avontuur, dat uit de Tong-Tong Keuken kalender*) afkomstig is. Voor 6 tot 8 porties heeft U nodig: 1 pond mager gehakt, 2 eetlepels fijnge sneden ui, l/2 kopje broodkruim, 11/2 thee lepel zout, peper naar smaak, margarine of braadvet, Barbeque-saus. Koningstr. 16, Den Haag, tel. 60 41 42 1 HET ADRES waar U lekker en goed- j 1 koop INDISCH kunt eten. ELKE DAG VERS. Ook kant en klaar mee te nemen. 2 Geopend: dagelijks v. 10-10 uur. Zon- I 1 dags v 2-10 uur. Dinsdags gesloten. !l!l'lllllllllllllllllllllllllll!llllllllllillllllllllllllll!llllll|lllllllllllllllllllllllllll!llll!IIIIIIINIIN!lllllllllllllllllllllll Gehakt, uien, broodkruim, peper en zout vermengen (een scheutje koffiemelk maakt het mengsel smeuiger) en in 6 of 8 plat- ronde frikadellen verdelen. In hete olie (margarine) bakken tot ze lichtbruin zijn. Dan de Barbeque-saus erover heen gieten en nog even nabakken. Voor de Barbeque-saus heeft U nodig: tomatenketchup, citroensap, suiker, chili saus of snufje chili-poeder. Een Barbeque Hamburger moet oorspron kelijk op een open vuur worden geroosterd, maar in de oven gaat het ook. Maak de Hamburgers „passend" voor een bolletje of maanzaadbroodje en serveer er wat zuur bij. De Tong-Tong Keukenkalender bevat ruim 80 recepten, die in een gratis erbij geleverd mapje, opgeborgen kunnen wor den. Verkrijgbaar door storting van f 2,75 op giro 6685. Kokkies Rijstwinkels: Witte de Withstraat 128 Telefoon 89438 Slotermeerlaan 125 Telefoon 130362 Simonskerkestraat 11 Osdorp, Tel. 139323 AMSTERDAM -W. P.S. Wij verzenden over de gehele wereld. Een variant in de spelregels van BIKTOR zoals beschreven in TT no. 23 van 15 juni 1964 was als volgt: Nadat de steen van de tegenstander in de tweede phase (steen op wreef en met één stap voorwaarts!) omver te hebben gegooid, gaat de volgende phase in. Deze bestaat uit het hinkend wegbrengen van je eigen steen (gatjoek!) naar waar maar! Over heuvels en door dalen en zelfs trappen op en af (onze speelvelden lagen op verschillend niveau, waardoor cemen ten trappen waren aangelegd met of zonder leuning) door-maar-door, totdat door een verkeerde hinksprong, of het uit balans raken, de steen van je wreef rolde. Je ploegmaat neemt dan dit wegbrengen over met zijn steen en ook zijn beurt is over indien de steen op de grond valt. Rusten met de voet op de grond mag wel, maar de steen moet persé op de wreef blijven... nah itoe dia... meestal pêgêl en de steen rolt eraf! Na het wegbrengen door de laatste man van de ploeg, begint voor de tegenpartij „de weg terug" welke nauwkeurig is bijgehouden met stokjes, steentjes of an derszins. Ook de ploegmaten van de tegen partij krijgen gelegenheid de weg terug te maken, doch meestal is dit niet geheel te verwezenlijken, aangezien door één of andere moeilijke manoeuvre van de eerste partij, welke eveneens dient te worden nagebootst de steen eraf móet vallen! Al dèh dit betekent voor de verliezende partij rug spannen en götong de winnaars langs de resterende weg terug -dus ook trappen op of af naar de plaats waar het spel gespeeld werd. Daarbij waren er altijd wel enkele gladaks die je tijdens een klim op de trap met hun hiel (en) nog een dêngkoelan gaven op je dij(en), waardoor helemaal lêmês! After all een verrukkelijk spel, waar we vaak mee opstonden en naar bed gingen. W. OOSTVEEN DAT MALEIS TOCH! Een totok plantersvrouw houdt spreekuur in de dapoer en geeft haar kokkie de vol gende instructie: „Kokkie, zet dat pierinkie maar op de atasse plank van de lemari, nee, nee, nog een beetje atasser!" 12

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1964 | | pagina 12