BARBEQUE
1001
avonturen
met de
soetil
Biktor (II)
AMERIKAANSE BARBEQUE
HAMBURGER
DE VROUW
ingrediënten
WAROENG SOEBOER j
bereidingswijze
Sterren stralen overal
KOKKIES rijsttafelartikelen
staan bovenal
Nu zit ik toch al ruim tien jaar in Holland, maar ik heb nog steeds niet geleerd, dat je hier
niet op het weer kunt vertrouwen. Als het mooi weer is en lekker warm, krijg ik het gevoel,
dat het wel „eeuwig" zo zal blijven en maak allerlei wilde plannen.
Toen het de afgelopen maand ineens zomer
was, besloot ik een barbeque op z'n
Indisch: „satéfuif" te houden. Iedere dag
keek ik vol spanning naar buiten: hoe was
het mogelijk, het blééf goed. Zelfs de zater
dag van het feest was het nog steeds tro
pisch warm, té warm...
We versierden de hele tuin, hingen elektri
sche lampjes in de bomen, bouwden een
bar met een afdakje van gekleurd karton
en stelden de barbeque startklaar op. Alles
wachtte vol spanning op het grote ogen
blik. Het leek wel of er een kazerne op
bezoek zou komen, bergen rijst en lontong,
180 saté's ik ben n.l. altijd bang, dat er
niet genoeg is! Nog even een blik naar de
lucht, en meteen heerste er grote paniek!
Donkergrijze donderwolken bedekten het
mooie blauw van daarnet. En natuurlijk,
precies een half uur voordat de eerste gas
ten kwamen, brak de ergste stortbui ter
wereld los. Binnen 5 minuten was de ver
siering aan flarden en stortte het afdak van
de bar in tweeën. Nog maar net konden we
de verlichting en de barbeque uit de bandjir
redden. Gelukkig heeft dit verhaal een
happy-ending, want de saté smaakte goed,
ook al moest die binnen voor een open
raam worden geroosterd, zodat de buren
dachten dat er brand was, en toen de bui
voorbij was kon het feest toch in de tuin
worden voortgezet. Daarom, als U net als
ik, nog steeds niet kapoh bent van ons
wispelturige Hollandse klimaat en zin heeft
in een tuinfeest: DOEN! Als uw gasten net
zo gezellig zijn als die van mij, dan maken
ze van uw feest een echt soetil-avontuur,
ook al „valt het dan ook letterlijk in het
water!"
U hoeft er natuurlijk geen saté-fuif van te
|U!lllll|l|llllllllllllllllllllllllll!lll!llllllllll!llllllllllllllllllllllllillllllllll!IIIUIIIIilllllllllllllllllllllllllllllUlllljjn
Siamet
Dateng
maken, U kunt ook een echte Amerikaanse
barbeque geven. Als U geen recepten daar
voor heeft, neem dan het volgende soetil-
avontuur, dat uit de Tong-Tong Keuken
kalender*) afkomstig is.
Voor 6 tot 8 porties heeft U nodig:
1 pond mager gehakt, 2 eetlepels fijnge
sneden ui, l/2 kopje broodkruim, 11/2 thee
lepel zout, peper naar smaak, margarine of
braadvet, Barbeque-saus.
Koningstr. 16, Den Haag, tel. 60 41 42
1 HET ADRES waar U lekker en goed- j
1 koop INDISCH kunt eten. ELKE DAG
VERS. Ook kant en klaar mee te
nemen.
2 Geopend: dagelijks v. 10-10 uur. Zon- I
1 dags v 2-10 uur. Dinsdags gesloten.
!l!l'lllllllllllllllllllllllllll!llllllllllillllllllllllllll!llllll|lllllllllllllllllllllllllll!llll!IIIIIIINIIN!lllllllllllllllllllllll
Gehakt, uien, broodkruim, peper en zout
vermengen (een scheutje koffiemelk maakt
het mengsel smeuiger) en in 6 of 8 plat-
ronde frikadellen verdelen. In hete olie
(margarine) bakken tot ze lichtbruin zijn.
Dan de Barbeque-saus erover heen gieten
en nog even nabakken.
Voor de Barbeque-saus heeft U nodig:
tomatenketchup, citroensap, suiker, chili
saus of snufje chili-poeder.
Een Barbeque Hamburger moet oorspron
kelijk op een open vuur worden geroosterd,
maar in de oven gaat het ook. Maak de
Hamburgers „passend" voor een bolletje of
maanzaadbroodje en serveer er wat zuur bij.
De Tong-Tong Keukenkalender bevat
ruim 80 recepten, die in een gratis erbij
geleverd mapje, opgeborgen kunnen wor
den. Verkrijgbaar door storting van f 2,75
op giro 6685.
Kokkies Rijstwinkels:
Witte de Withstraat 128
Telefoon 89438
Slotermeerlaan 125
Telefoon 130362
Simonskerkestraat 11
Osdorp, Tel. 139323
AMSTERDAM -W.
P.S. Wij verzenden over de gehele
wereld.
Een variant in de spelregels van BIKTOR
zoals beschreven in TT no. 23 van 15 juni
1964 was als volgt:
Nadat de steen van de tegenstander in de
tweede phase (steen op wreef en met één
stap voorwaarts!) omver te hebben gegooid,
gaat de volgende phase in.
Deze bestaat uit het hinkend wegbrengen
van je eigen steen (gatjoek!) naar waar
maar! Over heuvels en door dalen en zelfs
trappen op en af (onze speelvelden lagen
op verschillend niveau, waardoor cemen
ten trappen waren aangelegd met of zonder
leuning) door-maar-door, totdat door een
verkeerde hinksprong, of het uit balans
raken, de steen van je wreef rolde. Je
ploegmaat neemt dan dit wegbrengen over
met zijn steen en ook zijn beurt is over
indien de steen op de grond valt.
Rusten met de voet op de grond mag wel,
maar de steen moet persé op de wreef
blijven... nah itoe dia... meestal pêgêl en
de steen rolt eraf!
Na het wegbrengen door de laatste man
van de ploeg, begint voor de tegenpartij
„de weg terug" welke nauwkeurig is
bijgehouden met stokjes, steentjes of an
derszins. Ook de ploegmaten van de tegen
partij krijgen gelegenheid de weg terug te
maken, doch meestal is dit niet geheel te
verwezenlijken, aangezien door één of
andere moeilijke manoeuvre van de eerste
partij, welke eveneens dient te worden
nagebootst de steen eraf móet vallen!
Al dèh dit betekent voor de verliezende
partij rug spannen en götong de winnaars
langs de resterende weg terug -dus ook
trappen op of af naar de plaats waar het
spel gespeeld werd. Daarbij waren er altijd
wel enkele gladaks die je tijdens een klim
op de trap met hun hiel (en) nog een
dêngkoelan gaven op je dij(en), waardoor
helemaal lêmês!
After all een verrukkelijk spel, waar we
vaak mee opstonden en naar bed gingen.
W. OOSTVEEN
DAT MALEIS TOCH!
Een totok plantersvrouw houdt spreekuur
in de dapoer en geeft haar kokkie de vol
gende instructie:
„Kokkie, zet dat pierinkie maar op de atasse
plank van de lemari, nee, nee, nog een
beetje atasser!"
12