Herinneringen uit mijn Indische jaren
DE VROUW
WAROENG SOEBOER 1
KEUKENKALENDERS
Sterren stralen overal
KOKKIES rijsttafelartikelen
staan bovenal
„Ik zou zo graag kippen willen hebben",
sprak ik op een keer. „Een echt hok met
mooie kippen". Nou dat mocht. Onze
goeie oude djongos zorgde voor alles.
Hout, gaas, stokken. Alles kwam voor
elkaar. Het werd een prachtig kippen
hok. Toen werden met veel zorg enige
kippen gekocht. Daarop verscheen de
haan in het hok. Met veel lawaai deed
hij z'n intrede in het dierbare kippen
hok. Hè, wat was ik blij met de kakelen
de beweging. Wij hadden wel honden
en katten, maar dit kon er ook nog wel
bij. Eerst moesten de „lieverdjes" wat
wennen, ....maar op een zonnige och
tend, was er een spektakel van je wel-
ste. „Kukeleku, ....kukeleku, ....kuke
leku". Wij vlogen vlug naar te tuin,
waar kokki al triomfantelijk met het
eerste ei in haar oude gerimpelde hand
jes ons stond op te wachten. „Voor
njonja moeda", zei zij glunderend. Ik
pakte het ei dankbaar aan, ....maar
legde het toen netjes in haar andere
hand, en zei,"dat is voor kokkie,
omdat je zo lekker kookt kok!" ....„Tri-
ma kassi banjak njonja moeda", zei het
oudje vriendelijk en blij. 's Morgens
vroeg stond ik al voor het kippenhok,
en genoot van de gezelligheid welke
kippen kunnen geven. En elke dag la
gen er eieren in het hok.
Totdat de ellende begon. „Njonja moe
da, er is een kip weg", kondigde djon
gos op een dag aan. „Kip weg, hoe kan
dat nou djongos?" vroeg ik. „Tida tau
njonja. Sajang, itoe ajam terlaloe ba-
goes", antwoordde hij. Wij zochten de
hele tuin door, keken zelfs in de palm
bomen. Nergens een verloren kip te
bekennen. Een paar dagen daarna,
kwam een toekang ajam op het erf met
een mand vol kippen. En bood een dik-
llllliUlllllüllllllllllH'.llllDIII!
Slamet
Dateng
Koningstr. 16, Den Haag, tel. 60 41 42
HET ADRES waar U lekker en goed- j
1 koop INDISCH kunt eten. ELKE DAG j
1 VERS. Ook kant en klaar mee te j
nemen. j
Geopend: dagelijks v. 10-10 uur. Zon-
dags v. 2-10 uur. Dinsdags gesloten, j
iiiKiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiwiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniw
door A. Th. Brandenburg-de Rooy
ke vette mooie kip aan. Kokkie betastte
het beest en plotseling zei zij„Ah
loe, dat is onze kip!" De toekang
werd zó woedend op haar, en schold
onze oude gedienstige voor alles en
nog wat uit. En hij verdween met de
mand vol kippen. Hij wilde niet eens
meer aan kokkie verkopen. Een paar
dagen ging het goed. Ik genoot van
onze kippen. Tot er weer een verdween.
En een andere toekang kwam met volle
manden kakelend geweld, het achtererf
op, om zijn dieren met veel ophef aan
te bieden. „Heerlijke ajam gemoek".
Onze kokkie greep plotseling in de vol
le mand, om daar een uitgezochte dikke
mooie kip te pakken. Maar de toekang
ajam duwde de hand opzij met, ....„ti
da boleh, itoe ajam boeat Toean be-
sar!" Maar kokkie fel, schreeuwde, „die
ajam is van njonja moeda!" Doch deze
toekang lachte 't oudje uit, „ach orang
gila loe" en met een fikse greep in de
andere mand, pakje hij een middelmatig
kippetje er uit. Zij begonnen te tawar-
ren, en de kip werd ons! Maar de be
dienden waren met elkaar aan het
smoezen. En ik begreep dat zij het
zaakje niet vertrouwden.
En af en toe verdween er een fraaie
kip uit het hok.
Op een ochtend, heel vroeg, het was
nog duister, zaten wij in de achtergale
rij onze koffie met smaak te drinken.
Djongos kon lekkere koffie zetten. En
hij was die ochtend ook al heel vroeg
opgestaan, om Toean moeda en zijn
bini koffie te brengen, want djongos
wist dat Toean moeda naar het schip
moest, wat elk ogenblik kon komen.
Plotseling, ....klonk er een hels la
waai achter op het erf. Een verschrik
kelijk geschreeuw van mensen. Een ont
zettend lawaai. Er werd iemand voor
alles en nog wat uitgescholden. En ik
hoorde kokkie's krakende stem boven
alles uit. „Andjing, orang binatang,
orang djelek, kambing,bèbèk" schreeuw
de het goede oudje. En zij voegde er
nog aan toe, „lelijke dief, kassian die
arme njonja moeda!"
Wij renden naar achteren, ....en wat
zagen wij daar, een toekang ajam bij
zijn geopende manden vol kippen. Het
was de allereerste vent, die onze kokkie
zo uitgescholden had, toen ze zei,
een kip van ons te hebben gestolen.
Djongos en z'n bini hadden samen over
legd af en toe 's nachts de wacht te
houden bij het kippenhok. Die ochtend
stond djongos op wacht achter één on
zer palmbomen. Kokkie zat op haar
hurken in de goedang af te wachten op
de dingen die misschien deze keer
zouden komen. En ja hoor, zij hadden
geluk, zoals djongos ons later vertelde.
Hij hoorde op het voorerf iets kraken.
En even later klonk het geluid van ge
kakel. Hij beduide z'n bini om zacht
nader te komen. Takjes kraakten er
gens, daarop trad heel voorzichtig een
vent met manden naderbij. Hij liep op
het kippenhok toe, deed de grendel er
van af, en stak zijn hand naar een dikke
kip uit, toen hij van achteren werd aan
gevallen door onze djongos. „Jij bina
tang, tjari apa?" Met deze woorden
vloog kokkie op de toekang toe, en
sloeg hem met djongos bont en blauw.
„Hij heeft al onze kippen gestolen Njon
ja moeda", riep kokkie. De toekang riep
„ampon Toean, ampon!" Maar wij kon
den de woedende bedienden van ons,
bijna niet tot bedaren krijgen. En tot
overmaat van ramp voor de dief, schop
ten de vechtenden tegen de rieten man
den, waardoor deze omvielen, en alle
kippen kakelend de vrijheid tegemoet
liepen, en de berg afvlogen naar de
kampongs. Zo stond de toekang die bij
na al onze fraaie kippen en ook van
andere mensen had gestolen, met de
flarden om zijn lijf, en smeekte Toean
Allah om hulp.
We hebben nog een kleine voorraad keu
kenkalenders die we opruimen voor een
bedrag van 2,75.
Dit is een unieke gelegenheid om aan een
receptenboekje te komen met meer dan 80
recepten voor een lage prijs. (Gironummer
6685).
RECEPTEN
KROEPOEK KOELIT BABI
Om zelf kroepoek koelit babi te maken,
neme men goed schoongemaakte en van
alle vet ontdane varkensvellen, bij de sla
ger besteld; men kookt ze met een goede
lepel zout in water, zo lang, tot men er met
een soedjan makkelijk in kan steken. Daar
na doet men ze in een vergiet en laat er
koud water over stromen. Daarna snijdt
men ze op de gewenste grootte. Laat ze in
de zon goed drogen.
Als ze goed droog zijn bakt men ze in hete
olie. H. Z. J.
Kokkies Rijstwinkels:
Witte de Withstraat 128
Telefoon 89438
Slotermeerlaan 125
Telefoon 130362
Simonskerkestraat 11
Osdorp, Tel. 139323
AMSTERDAM -W.
P.S. Wij verzenden over de gehele
wereld.
13