Herinneringen uit mijn Indische jaren DE VROUW WAROENG SOEBOER 1 KEUKENKALENDERS Sterren stralen overal KOKKIES rijsttafelartikelen staan bovenal „Ik zou zo graag kippen willen hebben", sprak ik op een keer. „Een echt hok met mooie kippen". Nou dat mocht. Onze goeie oude djongos zorgde voor alles. Hout, gaas, stokken. Alles kwam voor elkaar. Het werd een prachtig kippen hok. Toen werden met veel zorg enige kippen gekocht. Daarop verscheen de haan in het hok. Met veel lawaai deed hij z'n intrede in het dierbare kippen hok. Hè, wat was ik blij met de kakelen de beweging. Wij hadden wel honden en katten, maar dit kon er ook nog wel bij. Eerst moesten de „lieverdjes" wat wennen, ....maar op een zonnige och tend, was er een spektakel van je wel- ste. „Kukeleku, ....kukeleku, ....kuke leku". Wij vlogen vlug naar te tuin, waar kokki al triomfantelijk met het eerste ei in haar oude gerimpelde hand jes ons stond op te wachten. „Voor njonja moeda", zei zij glunderend. Ik pakte het ei dankbaar aan, ....maar legde het toen netjes in haar andere hand, en zei,"dat is voor kokkie, omdat je zo lekker kookt kok!" ....„Tri- ma kassi banjak njonja moeda", zei het oudje vriendelijk en blij. 's Morgens vroeg stond ik al voor het kippenhok, en genoot van de gezelligheid welke kippen kunnen geven. En elke dag la gen er eieren in het hok. Totdat de ellende begon. „Njonja moe da, er is een kip weg", kondigde djon gos op een dag aan. „Kip weg, hoe kan dat nou djongos?" vroeg ik. „Tida tau njonja. Sajang, itoe ajam terlaloe ba- goes", antwoordde hij. Wij zochten de hele tuin door, keken zelfs in de palm bomen. Nergens een verloren kip te bekennen. Een paar dagen daarna, kwam een toekang ajam op het erf met een mand vol kippen. En bood een dik- llllliUlllllüllllllllllH'.llllDIII! Slamet Dateng Koningstr. 16, Den Haag, tel. 60 41 42 HET ADRES waar U lekker en goed- j 1 koop INDISCH kunt eten. ELKE DAG j 1 VERS. Ook kant en klaar mee te j nemen. j Geopend: dagelijks v. 10-10 uur. Zon- dags v. 2-10 uur. Dinsdags gesloten, j iiiKiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiwiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniw door A. Th. Brandenburg-de Rooy ke vette mooie kip aan. Kokkie betastte het beest en plotseling zei zij„Ah loe, dat is onze kip!" De toekang werd zó woedend op haar, en schold onze oude gedienstige voor alles en nog wat uit. En hij verdween met de mand vol kippen. Hij wilde niet eens meer aan kokkie verkopen. Een paar dagen ging het goed. Ik genoot van onze kippen. Tot er weer een verdween. En een andere toekang kwam met volle manden kakelend geweld, het achtererf op, om zijn dieren met veel ophef aan te bieden. „Heerlijke ajam gemoek". Onze kokkie greep plotseling in de vol le mand, om daar een uitgezochte dikke mooie kip te pakken. Maar de toekang ajam duwde de hand opzij met, ....„ti da boleh, itoe ajam boeat Toean be- sar!" Maar kokkie fel, schreeuwde, „die ajam is van njonja moeda!" Doch deze toekang lachte 't oudje uit, „ach orang gila loe" en met een fikse greep in de andere mand, pakje hij een middelmatig kippetje er uit. Zij begonnen te tawar- ren, en de kip werd ons! Maar de be dienden waren met elkaar aan het smoezen. En ik begreep dat zij het zaakje niet vertrouwden. En af en toe verdween er een fraaie kip uit het hok. Op een ochtend, heel vroeg, het was nog duister, zaten wij in de achtergale rij onze koffie met smaak te drinken. Djongos kon lekkere koffie zetten. En hij was die ochtend ook al heel vroeg opgestaan, om Toean moeda en zijn bini koffie te brengen, want djongos wist dat Toean moeda naar het schip moest, wat elk ogenblik kon komen. Plotseling, ....klonk er een hels la waai achter op het erf. Een verschrik kelijk geschreeuw van mensen. Een ont zettend lawaai. Er werd iemand voor alles en nog wat uitgescholden. En ik hoorde kokkie's krakende stem boven alles uit. „Andjing, orang binatang, orang djelek, kambing,bèbèk" schreeuw de het goede oudje. En zij voegde er nog aan toe, „lelijke dief, kassian die arme njonja moeda!" Wij renden naar achteren, ....en wat zagen wij daar, een toekang ajam bij zijn geopende manden vol kippen. Het was de allereerste vent, die onze kokkie zo uitgescholden had, toen ze zei, een kip van ons te hebben gestolen. Djongos en z'n bini hadden samen over legd af en toe 's nachts de wacht te houden bij het kippenhok. Die ochtend stond djongos op wacht achter één on zer palmbomen. Kokkie zat op haar hurken in de goedang af te wachten op de dingen die misschien deze keer zouden komen. En ja hoor, zij hadden geluk, zoals djongos ons later vertelde. Hij hoorde op het voorerf iets kraken. En even later klonk het geluid van ge kakel. Hij beduide z'n bini om zacht nader te komen. Takjes kraakten er gens, daarop trad heel voorzichtig een vent met manden naderbij. Hij liep op het kippenhok toe, deed de grendel er van af, en stak zijn hand naar een dikke kip uit, toen hij van achteren werd aan gevallen door onze djongos. „Jij bina tang, tjari apa?" Met deze woorden vloog kokkie op de toekang toe, en sloeg hem met djongos bont en blauw. „Hij heeft al onze kippen gestolen Njon ja moeda", riep kokkie. De toekang riep „ampon Toean, ampon!" Maar wij kon den de woedende bedienden van ons, bijna niet tot bedaren krijgen. En tot overmaat van ramp voor de dief, schop ten de vechtenden tegen de rieten man den, waardoor deze omvielen, en alle kippen kakelend de vrijheid tegemoet liepen, en de berg afvlogen naar de kampongs. Zo stond de toekang die bij na al onze fraaie kippen en ook van andere mensen had gestolen, met de flarden om zijn lijf, en smeekte Toean Allah om hulp. We hebben nog een kleine voorraad keu kenkalenders die we opruimen voor een bedrag van 2,75. Dit is een unieke gelegenheid om aan een receptenboekje te komen met meer dan 80 recepten voor een lage prijs. (Gironummer 6685). RECEPTEN KROEPOEK KOELIT BABI Om zelf kroepoek koelit babi te maken, neme men goed schoongemaakte en van alle vet ontdane varkensvellen, bij de sla ger besteld; men kookt ze met een goede lepel zout in water, zo lang, tot men er met een soedjan makkelijk in kan steken. Daar na doet men ze in een vergiet en laat er koud water over stromen. Daarna snijdt men ze op de gewenste grootte. Laat ze in de zon goed drogen. Als ze goed droog zijn bakt men ze in hete olie. H. Z. J. Kokkies Rijstwinkels: Witte de Withstraat 128 Telefoon 89438 Slotermeerlaan 125 Telefoon 130362 Simonskerkestraat 11 Osdorp, Tel. 139323 AMSTERDAM -W. P.S. Wij verzenden over de gehele wereld. 13

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1964 | | pagina 13