avonturen met de soetil Recepten en mijn slanke lijn 1001 DE VROUW Wist U, Sterren stralen overal KOKKIES rijsttafelartikelen staan bovenal Toen de eerste warme dagen vroegen om zomerjurken haalde ik ze met een verheugd hart tevoorschijn. Helaas was dat verheug de hart maar van heel korte duur en op mijn jammerend geweeklaag kwam heel het huis gezin aanhollen om te vragen wat er in hemelsnaam aan de hand was. „Ze zijn te nauw geworden" huilde ik half, wijzend op mijn zomergarderobe die in een slordige hoop op mijn bed lag. ,,lk kan er alleen nog maar in als ik diep ademhaal en verder mijn adem inhou." „Ongezond" vond de zoon laconiek. Het enige wat er op zat was magerder wor den, want een stel nieuwe jurken kon er ondanks salarisverhoging van Pa niet af. Ik zal U het droeve verhaal besparen van bittere koffie toebroek (geen melk en sui ker), droge crackers (geen brood en vet), kilo's rauwe andijvie en dergelijke groen ten, terwijl de rest van de familie heerlijk zat te smikkelen van gebakken aardappelen met sla of nassi goreng. Tot mijn grote vreugde was in betrekkelijk korte tijd het vereiste aantal kilo's eraf en kon ik weer in mijn gewaden zonder het gevoel te hebben erin gestampt te zijn. Maar toenl Van LILIAN DUCELLE kreeg ik een aantal recepten toegestuurd waaronder het vol gende: en toog aan het werk. Doodbenieuwd naar het resultaat at ik mijn eerste baksel heet uit de pan en brandde mijn mond. „Toch wel lekker", mompelde ik met tranen in de ogen vanwege het hete spul dat ik eigenlijk veel te snel had in moeten slikken. „De volgende iets langer laten liggen", maar dat had ik gedacht! Intussen was mijn zoon de keuken ingeko men en volgde belangstellend mijn verrich tingen op het fornuis. Stak met een afwezig gezicht twee stukken gelijk in zijn mond. „Hé", riep ik verontwaardigd, „afblijven, die zijn van mij!" „Sorry, maar het IS lekker", was zijn com mentaar. Toen ik klaar was met bakken lagen er twee armzalige stukjes op de schaal voor Pa. En niet alleen de zoon was hier debet aan. Mens, wat wès dit lekker, maar wat was het een aanslag op mijn lijn. Letterlijk alles wat ik niet hebben mocht en ik voelde me opzwellen aan alle kanten. Moet ik U nu nog vertellen dat ik deze zaligheid nog diezelfde week weer gemaakt heb en de lijn de lijn heb gelaten? Wilt U een iets minder vet toetje op dit recept gebaseerd kunt U ook instant pud ding nemen met bananensmaak. Ik nam twee pisangs in schijfjes gesneden die ik ook in Persico liet weken en na het op kloppen van de pudding er doorheen roer de. Ook erg lekker en ik ben er verbazend trots op omdat ik het zelf heb verzonnen. Alleen de pisang goreng is wel lekkerder. En mijn nauwste zomerjurk kan ik niet meer sanl IKS PISANG GORENG MAROKKO In Marokko eet men pisang goreng met een „tik". Ik kreeg het recept van een lezeres die er geweest is. Nodig: 1 ei meel iets zout suiker water, of half om half water en melk 3 eetlepels likeur Bereiding: De pisang net zoals wij doen overlangs doorsnijden. Van alle ingrediënten beslag maken. Inplaats van likeur kunt U rum nemen, maar likeur is lekkerder. In dezelfde likeur hebben intussen even de pisangs geweekt. Haal ze door het beslag en door beschuitkruim en dan bakken in olie. „Lijkt me wel goed", dacht ik na lezing. „Eens proberen." Ik kocht een flesje Persico Kokkies Rijstwinkels: Witte de Withstraat 128 Telefoon 89438 Slotermeerlaan 125 Telefoon 130362 Simonskerkestraat 11 Osdorp, Tel. 139323 AMSTERDAM -W. P.S. Wij verzenden over de gehele wereld. Dat U voor het maken van een goede omelet of soufflé een aparte steelpan moet hebben die nooit met water in aanraking mag komen? Een goede omelet blijft nooit plakken en na het gebruik wordt de pan even afgewreven met een doek of papier van een keukenrol. „Een omelet-pan moet er oud en gebruikt uitzien", dit las ik in een boekje voor het maken van eiergerechten. Mocht door een toeval de pan toch met water gewassen zijn, dan kan dit „euvel" ongedaan worden gemaakt door het volgen de te doen: ongeveer een vingerdik zout in de pan strooien, 15 minuten op een heet vuur laten staan. Zout weggooien en de pan grondig uitwrijven met bovengenoemd papier. L. D. SERABIE Hiervoor heeft men nodig: 150 gram fijn rijstmeel 150 gram broodmeel 500 gram klappermelk (santen) zout naar smaak. Stroop van goela djawa en gekookte santen. Dit alles goed mengen, behalve de stroop dan ,die wordt er apart bijgegeven. Het bakken gaat in een aarden pannetje met dito dekseltje op matig vuur. Bij gebrek aan een aarden pan kan men ook een kleine ijzeren of geëmailleerde pan gebrui ken. Als de pan gevuld is, moet het deksel ook warm zijn. De baktijd is ongeveer 2 minuten per koekje. De pan maakt men glad met een veertje met weinig olie. Men dient de koeken op met gekookte santen met wat zout en ge smolten goela djawa. Alles naar smaak. A. Z. J. Het recept van Serabie hadden wij al pers klaar liggen toen een abonnee ons hierom verzocht. Wij stuurden het haar vast toe, omdat we nooit precies van te voren weten of en wanneer we iets kunnen plaatsen in verband met de ruimte. We kregen onder staande brief terug, die wij een plaatsje geven, omdat wij het werkelijk erg prettig vinden als we merken dat onze recepten gemaakt worden en dat ze worden gewaar deerd. IKS Uw schrijven van 4 augustus mocht ik in goede orde ontvangen. Heel hartelijk dank voor het gezonden recept. Ik heb het inmiddels „uitgeprobeerd" en het resultaat was bepaald niet gek. Het was werke lijk erg lekker en ik waande me weer tussen de klapperbomen inplaats van op mijn kamer op 3-hoogH Zoals U ook schreef, was het vrij eenvoudig te makenik heb niet een wadjan gebruikt, maar een tjobek (wordt dit woord zo geschre ven?). Mag ik een volgende keer weer bij U aan kloppen? Nogmaals heel hartelijk dank en met vriendelijke groeten. Af. K. 12

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1964 | | pagina 12