avonturen
met de
soetil
Recepten en mijn slanke lijn
1001
DE VROUW
Wist U,
Sterren stralen overal
KOKKIES rijsttafelartikelen
staan bovenal
Toen de eerste warme dagen vroegen om
zomerjurken haalde ik ze met een verheugd
hart tevoorschijn. Helaas was dat verheug
de hart maar van heel korte duur en op mijn
jammerend geweeklaag kwam heel het huis
gezin aanhollen om te vragen wat er in
hemelsnaam aan de hand was.
„Ze zijn te nauw geworden" huilde ik half,
wijzend op mijn zomergarderobe die in een
slordige hoop op mijn bed lag. ,,lk kan er
alleen nog maar in als ik diep ademhaal en
verder mijn adem inhou."
„Ongezond" vond de zoon laconiek.
Het enige wat er op zat was magerder wor
den, want een stel nieuwe jurken kon er
ondanks salarisverhoging van Pa niet af.
Ik zal U het droeve verhaal besparen van
bittere koffie toebroek (geen melk en sui
ker), droge crackers (geen brood en vet),
kilo's rauwe andijvie en dergelijke groen
ten, terwijl de rest van de familie heerlijk
zat te smikkelen van gebakken aardappelen
met sla of nassi goreng. Tot mijn grote
vreugde was in betrekkelijk korte tijd het
vereiste aantal kilo's eraf en kon ik weer in
mijn gewaden zonder het gevoel te hebben
erin gestampt te zijn.
Maar toenl
Van LILIAN DUCELLE kreeg ik een aantal
recepten toegestuurd waaronder het vol
gende:
en toog aan het werk. Doodbenieuwd naar
het resultaat at ik mijn eerste baksel heet
uit de pan en brandde mijn mond. „Toch
wel lekker", mompelde ik met tranen in de
ogen vanwege het hete spul dat ik eigenlijk
veel te snel had in moeten slikken.
„De volgende iets langer laten liggen", maar
dat had ik gedacht!
Intussen was mijn zoon de keuken ingeko
men en volgde belangstellend mijn verrich
tingen op het fornuis. Stak met een afwezig
gezicht twee stukken gelijk in zijn mond.
„Hé", riep ik verontwaardigd, „afblijven,
die zijn van mij!"
„Sorry, maar het IS lekker", was zijn com
mentaar.
Toen ik klaar was met bakken lagen er
twee armzalige stukjes op de schaal voor
Pa. En niet alleen de zoon was hier debet
aan.
Mens, wat wès dit lekker, maar wat was
het een aanslag op mijn lijn. Letterlijk
alles wat ik niet hebben mocht en ik
voelde me opzwellen aan alle kanten.
Moet ik U nu nog vertellen dat ik deze
zaligheid nog diezelfde week weer gemaakt
heb en de lijn de lijn heb gelaten?
Wilt U een iets minder vet toetje op dit
recept gebaseerd kunt U ook instant pud
ding nemen met bananensmaak. Ik nam
twee pisangs in schijfjes gesneden die ik
ook in Persico liet weken en na het op
kloppen van de pudding er doorheen roer
de. Ook erg lekker en ik ben er verbazend
trots op omdat ik het zelf heb verzonnen.
Alleen de pisang goreng is wel lekkerder.
En mijn nauwste zomerjurk kan ik niet meer
sanl IKS
PISANG GORENG MAROKKO
In Marokko eet men pisang goreng met een
„tik". Ik kreeg het recept van een lezeres
die er geweest is.
Nodig:
1 ei
meel
iets zout
suiker
water, of half om half water en melk
3 eetlepels likeur
Bereiding:
De pisang net zoals wij doen overlangs
doorsnijden. Van alle ingrediënten beslag
maken. Inplaats van likeur kunt U rum
nemen, maar likeur is lekkerder. In dezelfde
likeur hebben intussen even de pisangs
geweekt. Haal ze door het beslag en door
beschuitkruim en dan bakken in olie.
„Lijkt me wel goed", dacht ik na lezing.
„Eens proberen." Ik kocht een flesje Persico
Kokkies Rijstwinkels:
Witte de Withstraat 128
Telefoon 89438
Slotermeerlaan 125
Telefoon 130362
Simonskerkestraat 11
Osdorp, Tel. 139323
AMSTERDAM -W.
P.S. Wij verzenden over de gehele
wereld.
Dat U voor het maken van een goede
omelet of soufflé een aparte steelpan moet
hebben die nooit met water in aanraking
mag komen? Een goede omelet blijft nooit
plakken en na het gebruik wordt de pan
even afgewreven met een doek of papier
van een keukenrol.
„Een omelet-pan moet er oud en gebruikt
uitzien", dit las ik in een boekje voor het
maken van eiergerechten.
Mocht door een toeval de pan toch met
water gewassen zijn, dan kan dit „euvel"
ongedaan worden gemaakt door het volgen
de te doen: ongeveer een vingerdik zout
in de pan strooien, 15 minuten op een heet
vuur laten staan. Zout weggooien en de
pan grondig uitwrijven met bovengenoemd
papier. L. D.
SERABIE
Hiervoor heeft men nodig:
150 gram fijn rijstmeel
150 gram broodmeel
500 gram klappermelk (santen)
zout naar smaak.
Stroop van goela djawa en gekookte santen.
Dit alles goed mengen, behalve de stroop
dan ,die wordt er apart bijgegeven.
Het bakken gaat in een aarden pannetje met
dito dekseltje op matig vuur. Bij gebrek
aan een aarden pan kan men ook een
kleine ijzeren of geëmailleerde pan gebrui
ken. Als de pan gevuld is, moet het deksel
ook warm zijn. De baktijd is ongeveer 2
minuten per koekje.
De pan maakt men glad met een veertje
met weinig olie. Men dient de koeken op
met gekookte santen met wat zout en ge
smolten goela djawa. Alles naar smaak.
A. Z. J.
Het recept van Serabie hadden wij al pers
klaar liggen toen een abonnee ons hierom
verzocht. Wij stuurden het haar vast toe,
omdat we nooit precies van te voren weten
of en wanneer we iets kunnen plaatsen in
verband met de ruimte. We kregen onder
staande brief terug, die wij een plaatsje
geven, omdat wij het werkelijk erg prettig
vinden als we merken dat onze recepten
gemaakt worden en dat ze worden gewaar
deerd. IKS
Uw schrijven van 4 augustus mocht ik in
goede orde ontvangen. Heel hartelijk dank
voor het gezonden recept.
Ik heb het inmiddels „uitgeprobeerd" en het
resultaat was bepaald niet gek. Het was werke
lijk erg lekker en ik waande me weer tussen
de klapperbomen inplaats van op mijn kamer
op 3-hoogH
Zoals U ook schreef, was het vrij eenvoudig
te makenik heb niet een wadjan gebruikt,
maar een tjobek (wordt dit woord zo geschre
ven?).
Mag ik een volgende keer weer bij U aan
kloppen? Nogmaals heel hartelijk dank en met
vriendelijke groeten. Af. K.
12