1001
avonturen
met de
soetil
Chicken Maryland
(ajam goreng Maryland)
WAROENG SOEBOER
Warm, heet, lauw
Oude spelletjes (II)
Kerstprijsvraag
Een abonnee vraagt ons een tweetal recep
ten, n.l. dat van Ondé-ondé en Katjang
Sjanghai.
Dat van Ondé-ondé vonden we in een
kookboek van mevr. Catenius, maar Kat
jang Shanghai hebben we nergens kunnen
vinden.
Weet U hoe het gemaakt moet worden en
wilt U dan zo lief zijn ons dit recept te
sturen? Misschien dat U ook interesse
heeft voor het eerste recept?
ONDE-ONDE
Een half pond katjang idjoe
2 ons Javaanse suiker
1 kattie ketanmeel
1 theekopje lauw water
3 eetlepels witte suiker
widjèn me jan
geraspte klapper
zout
olie.
Ook eieren, maar er staat niet bij dit re
cept vermeld hoeveel het er zijn. Als een
van U ons hiervan op de hoogte kan stel
len, dan graag of als U een ander/beter
recept heeft?
Bereiding:
De katjang idjoe weekt men één nacht in
het water, kookt ze gaar en laat ze op een
zeef uitlekken. Het water bewaart men om
er de katjang idjoe mee door de zeef te
wrijven. Men maakt van de Javaanse suiker
stroop en doet hier de fijngewreven katjang-
idjoe bij. Roer beide bestanddelen goed
dooreen en kook tot alles dik wordt. Verder
maakt men van meel, eieren, suiker en het
lauwe water een beslag waarvan men bal
letjes rolt, die men gaar kookt. In elk bal
letje doet men daarna een weinig van de
Javaanse suikerbrij; maak ze dicht, wentel
ze in widjèn mejan en braadt ze in olie, tot
ze bruin zijn.
Men eet ze met geraspte klapper. IKS
Op de Pasar Malam gehoord: „Juffrouw
mag ik nog zo'n Indische bal met vogel
zaad?"
iiiiiiiiiiiiniiiiiiMiiiliiaiiiiiiiiiiiniiiiiiii:
Slamet
Dateng
Kunt U geloven dat hier veel Indische men
sen zijn die echt al bossen zijn van kip?
Kip is hier het goedkoopste vlees en wordt
dus het meest gegeten, dat heb ik U al eens
verteld. Amerikanen zijn altijd voor een
chicken-dinner te vinden en de manier
waarop ze hun kip weten te bereiden is
dan ook best lekker.
Chicken Maryland is wel een van de popu
lairste manieren van gebakken kip. Met rijst
prefereer ik nog steeds de asem-garem
methode maar onlangs at ik bij iemand deze
chicken Maryland met sambel taotjo en ik
at me er ongans aan. Hier is het recept:
1 kip in stukken gesneden
'/2 kopje meel
zout, peper
2 geklopte eieren
half kopje water
een kopje broodkruim of kruim van
Cornflakes (geeft een krokanter
korst).
Vermeng meel met peper en zout en wentel
daarin de stukken kip. Vervolgens in het
geklopte ei dopen en daarna weer wentelen
in broodkruim of cornflakes. Laat 5-10
minuten staan.
De kip op een bakblik in de oven doen en
in 25-40 minuten gaar bakken (oven op
heet). De kip geregeld met olie of boter
bestrijken tot ze krokant is.
Serveren met jus of witte saus, of gewoon
droog.
Weet U wat Amerikanen er ook bij eten?
Gebakken pisang en kripik van djagoeng-
meel. Erg lekker. LILIAN DUCELLE
iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin
Konlng8tr. 16, Den Haag, tel. 60 41 42
1 HET ADRES waar U lekker en goed- 1
koop INDISCH kunt eten. ELKE DAG
j VERS. Ook kant en klaar mee te i
nemen.
Geopend: dagelijks v. 10-10 uur. Zon-
dags v. 2-10 uur. Dinsdags gesloten.
npiiniiimiiiiiiiiiiiiiMi»iti!i]iiuiiiinniii'iiiiriiiiiiiiuiiiuiiuiitiiiiiiiitiiiiiiiii)i!iiiinniii!iMiiiinimiiiiiiini
Onze lezeressen verspreid over de gehele
wereld hebben voor het ovengebruik beur
telings te maken met Celcius en Fahren
heit. In Europa is het Celcius, in Amerika
Fahrenheit en in keukentaal is het vaak
alleen: matig-warm, heet, lauw of zeer heet.
Voor wie die keukentaal nog niet machtig
is en voor alle kooksters die een beetje
koesoet zijn geraakt met Celsius en Fah
renheit, gaf René Beers uit St. Louis (USA)
dit handige lijstje.
Lauwe oven - 100-125° C 210-260° F
matig warm - 125-175° C 260-350° F
vrij warm - 175-200° C 350-400° F
warm of heet - 200-250° C 400-475° F
zeer warm, heet - 250-275° C 475-500° F
Beste Boeng,
Zelf heb ik altijd meegedaan met baren en
ik werd altijd „uitgekozen" omdat ik zo hard
kon lopen. Nu leef ik van A.O.W. en loop
met een stok vanwege een gebroken knie.
De regels van dit spel zijn niet helemaal
volledig gegeven: Wie getikt is, gaat in de
gevangenis, een rechthoek vóór de streep
van de tegenpartij en de tikker moet „baar"
geven. Heb je zelf ook gevangenen van je
partij, dan mag je, als je „baar" gegeven
hebt, die gevangene bevrijden, door meteen
erheen te lopen, natuurlijk zorgend, dat je
niet door de bewakers getikt wordt, anders
word je zelf ook ingepikt.
„Sin Sodor": 2 partijen en evenveel lijnen
op de grond, als er spelers in een partij
zijn. Op het midden van die lijnen een lange
dwarslijn: de „sodor". Al deze lijnen wor
den bezet door de spelers en de tegen
spelers moeten zien over al deze lijnen te
komen zonder gegrepen te worden en ook
de weg teruggaan. Zijn alle tegenspelers
heen en terug geweest zonder gegrepen te
zijn, dan hebben ze 1 gewonnen, dat gaat
zo door tot er een gegrepen wordt, dan
moet de partij de lijnen bezetten. Betoel,
even opwindend als „baren".
„Ronde gobak": een grote cirkel met 2
middellijnen en degeen die „wordt" (de ver
liezer na „soeten") moet over deze lijnen
lopen, de anderen proberen in en uit te
gaan. Wie gepakt wordt, moet op zijn beurt
„worden" (zoals de gangbare uitdrukking
in onze tempo doeloe was).
F. G. H. SMEETS-WETTERS
Ook dit jaar willen we een prijsvraag uit
schrijven voor de beste verhalen voor ons
Kerstnummer.
Voorwaarden:
1. Het mag een Kerstverhaal zijn, maar het
hoeft niet.
2. Het verhaal mag niet langer zijn dan
1000 woorden.
3. Het moet uiterlijk 12 november a.s. in
ons bezit zijn.
De verhalen die niet in aanmerking komen
voor een prijs worden in januari aan de
inzenders geretourneerd.
Eerste prijs. Voor het beste verhaal mag U
een keuze doen uit een van de boeken die
in de loop der tijd in.onze boekenclub zijn
aangekondigd. Mocht geen van de verhalen
in de termen vallen voor deze beloning
houdt de redactie zich het recht voor deze
prijs te laten vervallen en een extra tweede
prijs uit te keren.
Deze tweede prijs is onze nieuwe Eppo
Doeve kalender.
De derde prijs, en die loven we uit voor het
grappigste verhaal, is ons nieuwe boekje
„Je lah je kripoet".
Doe uw best! Een jury van 2 vrouw - 2 man
sterk zal uw verhaal beoordelen.
REDACTIE
13