1001 avonturen met de soetil Chicken Maryland (ajam goreng Maryland) WAROENG SOEBOER Warm, heet, lauw Oude spelletjes (II) Kerstprijsvraag Een abonnee vraagt ons een tweetal recep ten, n.l. dat van Ondé-ondé en Katjang Sjanghai. Dat van Ondé-ondé vonden we in een kookboek van mevr. Catenius, maar Kat jang Shanghai hebben we nergens kunnen vinden. Weet U hoe het gemaakt moet worden en wilt U dan zo lief zijn ons dit recept te sturen? Misschien dat U ook interesse heeft voor het eerste recept? ONDE-ONDE Een half pond katjang idjoe 2 ons Javaanse suiker 1 kattie ketanmeel 1 theekopje lauw water 3 eetlepels witte suiker widjèn me jan geraspte klapper zout olie. Ook eieren, maar er staat niet bij dit re cept vermeld hoeveel het er zijn. Als een van U ons hiervan op de hoogte kan stel len, dan graag of als U een ander/beter recept heeft? Bereiding: De katjang idjoe weekt men één nacht in het water, kookt ze gaar en laat ze op een zeef uitlekken. Het water bewaart men om er de katjang idjoe mee door de zeef te wrijven. Men maakt van de Javaanse suiker stroop en doet hier de fijngewreven katjang- idjoe bij. Roer beide bestanddelen goed dooreen en kook tot alles dik wordt. Verder maakt men van meel, eieren, suiker en het lauwe water een beslag waarvan men bal letjes rolt, die men gaar kookt. In elk bal letje doet men daarna een weinig van de Javaanse suikerbrij; maak ze dicht, wentel ze in widjèn mejan en braadt ze in olie, tot ze bruin zijn. Men eet ze met geraspte klapper. IKS Op de Pasar Malam gehoord: „Juffrouw mag ik nog zo'n Indische bal met vogel zaad?" iiiiiiiiiiiiniiiiiiMiiiliiaiiiiiiiiiiiniiiiiiii: Slamet Dateng Kunt U geloven dat hier veel Indische men sen zijn die echt al bossen zijn van kip? Kip is hier het goedkoopste vlees en wordt dus het meest gegeten, dat heb ik U al eens verteld. Amerikanen zijn altijd voor een chicken-dinner te vinden en de manier waarop ze hun kip weten te bereiden is dan ook best lekker. Chicken Maryland is wel een van de popu lairste manieren van gebakken kip. Met rijst prefereer ik nog steeds de asem-garem methode maar onlangs at ik bij iemand deze chicken Maryland met sambel taotjo en ik at me er ongans aan. Hier is het recept: 1 kip in stukken gesneden '/2 kopje meel zout, peper 2 geklopte eieren half kopje water een kopje broodkruim of kruim van Cornflakes (geeft een krokanter korst). Vermeng meel met peper en zout en wentel daarin de stukken kip. Vervolgens in het geklopte ei dopen en daarna weer wentelen in broodkruim of cornflakes. Laat 5-10 minuten staan. De kip op een bakblik in de oven doen en in 25-40 minuten gaar bakken (oven op heet). De kip geregeld met olie of boter bestrijken tot ze krokant is. Serveren met jus of witte saus, of gewoon droog. Weet U wat Amerikanen er ook bij eten? Gebakken pisang en kripik van djagoeng- meel. Erg lekker. LILIAN DUCELLE iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin Konlng8tr. 16, Den Haag, tel. 60 41 42 1 HET ADRES waar U lekker en goed- 1 koop INDISCH kunt eten. ELKE DAG j VERS. Ook kant en klaar mee te i nemen. Geopend: dagelijks v. 10-10 uur. Zon- dags v. 2-10 uur. Dinsdags gesloten. npiiniiimiiiiiiiiiiiiiMi»iti!i]iiuiiiinniii'iiiiriiiiiiiiuiiiuiiuiitiiiiiiiitiiiiiiiii)i!iiiinniii!iMiiiinimiiiiiiini Onze lezeressen verspreid over de gehele wereld hebben voor het ovengebruik beur telings te maken met Celcius en Fahren heit. In Europa is het Celcius, in Amerika Fahrenheit en in keukentaal is het vaak alleen: matig-warm, heet, lauw of zeer heet. Voor wie die keukentaal nog niet machtig is en voor alle kooksters die een beetje koesoet zijn geraakt met Celsius en Fah renheit, gaf René Beers uit St. Louis (USA) dit handige lijstje. Lauwe oven - 100-125° C 210-260° F matig warm - 125-175° C 260-350° F vrij warm - 175-200° C 350-400° F warm of heet - 200-250° C 400-475° F zeer warm, heet - 250-275° C 475-500° F Beste Boeng, Zelf heb ik altijd meegedaan met baren en ik werd altijd „uitgekozen" omdat ik zo hard kon lopen. Nu leef ik van A.O.W. en loop met een stok vanwege een gebroken knie. De regels van dit spel zijn niet helemaal volledig gegeven: Wie getikt is, gaat in de gevangenis, een rechthoek vóór de streep van de tegenpartij en de tikker moet „baar" geven. Heb je zelf ook gevangenen van je partij, dan mag je, als je „baar" gegeven hebt, die gevangene bevrijden, door meteen erheen te lopen, natuurlijk zorgend, dat je niet door de bewakers getikt wordt, anders word je zelf ook ingepikt. „Sin Sodor": 2 partijen en evenveel lijnen op de grond, als er spelers in een partij zijn. Op het midden van die lijnen een lange dwarslijn: de „sodor". Al deze lijnen wor den bezet door de spelers en de tegen spelers moeten zien over al deze lijnen te komen zonder gegrepen te worden en ook de weg teruggaan. Zijn alle tegenspelers heen en terug geweest zonder gegrepen te zijn, dan hebben ze 1 gewonnen, dat gaat zo door tot er een gegrepen wordt, dan moet de partij de lijnen bezetten. Betoel, even opwindend als „baren". „Ronde gobak": een grote cirkel met 2 middellijnen en degeen die „wordt" (de ver liezer na „soeten") moet over deze lijnen lopen, de anderen proberen in en uit te gaan. Wie gepakt wordt, moet op zijn beurt „worden" (zoals de gangbare uitdrukking in onze tempo doeloe was). F. G. H. SMEETS-WETTERS Ook dit jaar willen we een prijsvraag uit schrijven voor de beste verhalen voor ons Kerstnummer. Voorwaarden: 1. Het mag een Kerstverhaal zijn, maar het hoeft niet. 2. Het verhaal mag niet langer zijn dan 1000 woorden. 3. Het moet uiterlijk 12 november a.s. in ons bezit zijn. De verhalen die niet in aanmerking komen voor een prijs worden in januari aan de inzenders geretourneerd. Eerste prijs. Voor het beste verhaal mag U een keuze doen uit een van de boeken die in de loop der tijd in.onze boekenclub zijn aangekondigd. Mocht geen van de verhalen in de termen vallen voor deze beloning houdt de redactie zich het recht voor deze prijs te laten vervallen en een extra tweede prijs uit te keren. Deze tweede prijs is onze nieuwe Eppo Doeve kalender. De derde prijs, en die loven we uit voor het grappigste verhaal, is ons nieuwe boekje „Je lah je kripoet". Doe uw best! Een jury van 2 vrouw - 2 man sterk zal uw verhaal beoordelen. REDACTIE 13

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1964 | | pagina 13