1 I EIEREN MET PASEN VOOR DE VROUW DIOGENES en DJOJO BOJO 1 KOKKIES Rijstwinkels Eikoerei, Over eenen Zondag Dan krijgen wij een ei, Eén ei is geen ei. Twee ei is een half ei, Drie ei is een paaschei, Kyrei eleison... zo zegt een oud Paasliedje dat ik in een folkloristisch verhaal over Palmpasen vond. Helaas zijn vele oude gebruiken, verbonden aan het Paasfeest, verloren gegaan in de loop der jaren. Paaseieren worden nog al tijd gezocht, Paasbroden door sommige bak kers gebakken. Wist U dat sommige broden een rituele betekenis hebben, zoals het brood dat in de vorm van een haarvlecht gemaakt wordt? Vroeger waren er nl. men senoffers, deze werden later vervangen door haaroffers en dit Germaanse gebruik werd nog later min of meer gesymboliseerd in de haarvlechten van brooddeeg. Eieren ho ren bij Pasen, een ei is het zinnebeeld van het leven. Zelfs op zoek naar wat eierge- rechten, dacht ik Myana-lezeressen plezier te kunnen doen met enkele omelette-ge- rechten. Phileas Gilbert, gastronoom en vriend van de beroemde kok Escoffier zei eens "Een omelette is niéts of het is "Grandeur" zelf". Hij geeft in zijn "Variations sur l'Omelette" de huisvrouw een veeg uit de pan die vol gens hem "op een bepaald ontaarde wijze het ei mishandelt". Die mishandeling be staat eruit dat vele vrouwen hun eieren veel te lang kloppen; dit is een misvatting, die maar al te vaak begaan wordt. Men denkt hierdoor het ei luchtig te krijgen, maar slaat juist "het leven" eruit. Ook een eiergarde is uit de boze, de ouderwetse manier van een of twee vorken is de beste. De pan die men voor de omelette ge bruikt mag nooit gewassen worden, en moet bovendien een dikke bodem hebben. U mag niet te zuinig met boter omspringen, maar zeker niet de pan laten verdrinken in de boter. Bovendien is het een zonde om de boter bruin te laten woren, dat mag beslist niet. Het maximum eieren dat men voor een omelette mag gebruiken is 10. U zult ongetwijfeld weten dat U met een vork over de bodem moet gaan, alsof U een roerei aan het prepareren bent, tot het ei gelijkmatig stollen gaat. Maar vergeet vooral het hoofdprincipe van een goede omelette niet: even flink kloppen! Uit de variaties van Gilbert en uit "The Omelette Book" van Narcissa Chamberlain heb ik voor U enkele recepten overgeno men, die wellicht voor een Paas-etentje een aardige aanvulling zijn. De Turkse omelette; (pikant) Voor de vulling heeft men nodig: '/2 theelepel kerrie y2 kopje kippenbouillon hetzelfde aan puree van kippenlevertjes gemaakt met wat zout en peper. Maak een klassieke omelette van 6 eieren (voor het bakken wat vers-gemalen peper en natuurlijk zout erin doen). Het vulsel maakt U samen au bain marie warm, en laat het wat indikken. Voor het opdienen de omelette er mee opvullen. iniiiiiiiiiiiiuiiiiiiiiiuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimiiiitiiiiiiiiainaiiiiiiiiiHiiiiiiiiHM waren 2 bekende Wijzen, toen schre- ven ze al: j Kokkie heeft de laagste prijzen Witte de Withstraat 128 Telefoon 89438 Slotermeerlaan 125 j 1 Telefoon 130362 j Simonskerke8traat 11 j Osdorp, Telefoon 199323 1 AMSTERDAM -W. j P.S. Wij verzenden over de gehele wereld. j liiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii:iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiintiiii!iiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiNiiiiiiiI Een omelette voor dessert: Rum apricot Omelette. Dezelfde basis-omelette bereiden, nu zon der peper natuurlijk. Abrikozenjam voor-ver warmen en de omelette ermee vullen. Voor het opdienen er wat eventueel verwarmde rum op gieten, die men aan tafel kan aan steken (flamberen). Geef er geklopte slag room (van suiker voorzien) bij waarop en kele druppels amandel-essence. Men kan ook drie omeletten maken, deze op elkaar leggen met de jam vulling. Kinderen vinden dit een heerlijk dessert, (zonder de rum). Nu wij het toch over de keuken hebben, wie met ambitie kookt moet beslist eens "De echte franse keuken" van Robert J. Courtine aanschaffen. Hij heeft hiervoor de Grand Prix de la Littérature Gastronomique gekregen en met recht. Het is een verruk kelijk boekje met vele goede practische raadgevingen, anekdoten en inspirerende recepten. (Uitgave A. W. Bruna Zoon, Utrecht*). "De gastronomie (volgens Mon- selet) schenkt schoonheid en esprit, zacht moedigheid en hoffelijheid". Courtine gaat uit van het principe van de beroemde kok Carême die voor vorsten en ministers kookte, maar eenvoudig. Dat wil niet zeggen dat de ingrediënten altijd even "eenvoudig" zijn! Daanaast treft men landelijke gerechten aan. De vertaling van Annie van 't Veer uit het Frans is uitste kend. Een boekje dat elke vrouw die van koken houdt, móet bezitten. CC. En natuurlijk bij Tong Tong te bestellen; de prijs is 3,50. "De grote ontsnapping" is geen titel van een spannende film, maar het eerste avontuur in het leven van deze talentvolle Gebhart Jr. Wie heeft ook zo'n leuke actiefoto van zijn spruit? Opsturen naar MYANA en de foto wordt geplaatst. 14

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1965 | | pagina 14