1
I
EIEREN MET PASEN
VOOR DE VROUW
DIOGENES en DJOJO BOJO 1
KOKKIES Rijstwinkels
Eikoerei, Over eenen Zondag
Dan krijgen wij een ei,
Eén ei is geen ei.
Twee ei is een half ei,
Drie ei is een paaschei,
Kyrei eleison...
zo zegt een oud Paasliedje dat ik in een
folkloristisch verhaal over Palmpasen vond.
Helaas zijn vele oude gebruiken, verbonden
aan het Paasfeest, verloren gegaan in de
loop der jaren. Paaseieren worden nog al
tijd gezocht, Paasbroden door sommige bak
kers gebakken. Wist U dat sommige broden
een rituele betekenis hebben, zoals het
brood dat in de vorm van een haarvlecht
gemaakt wordt? Vroeger waren er nl. men
senoffers, deze werden later vervangen door
haaroffers en dit Germaanse gebruik werd
nog later min of meer gesymboliseerd in
de haarvlechten van brooddeeg. Eieren ho
ren bij Pasen, een ei is het zinnebeeld van
het leven. Zelfs op zoek naar wat eierge-
rechten, dacht ik Myana-lezeressen plezier
te kunnen doen met enkele omelette-ge-
rechten.
Phileas Gilbert, gastronoom en vriend van
de beroemde kok Escoffier zei eens "Een
omelette is niéts of het is "Grandeur" zelf".
Hij geeft in zijn "Variations sur l'Omelette"
de huisvrouw een veeg uit de pan die vol
gens hem "op een bepaald ontaarde wijze
het ei mishandelt". Die mishandeling be
staat eruit dat vele vrouwen hun eieren
veel te lang kloppen; dit is een misvatting,
die maar al te vaak begaan wordt. Men
denkt hierdoor het ei luchtig te krijgen,
maar slaat juist "het leven" eruit. Ook een
eiergarde is uit de boze, de ouderwetse
manier van een of twee vorken is de beste.
De pan die men voor de omelette ge
bruikt mag nooit gewassen worden, en
moet bovendien een dikke bodem hebben.
U mag niet te zuinig met boter omspringen,
maar zeker niet de pan laten verdrinken
in de boter. Bovendien is het een zonde om
de boter bruin te laten woren, dat mag
beslist niet. Het maximum eieren dat men
voor een omelette mag gebruiken is 10.
U zult ongetwijfeld weten dat U met een
vork over de bodem moet gaan, alsof U
een roerei aan het prepareren bent, tot het
ei gelijkmatig stollen gaat. Maar vergeet
vooral het hoofdprincipe van een goede
omelette niet: even flink kloppen!
Uit de variaties van Gilbert en uit "The
Omelette Book" van Narcissa Chamberlain
heb ik voor U enkele recepten overgeno
men, die wellicht voor een Paas-etentje een
aardige aanvulling zijn.
De Turkse omelette; (pikant)
Voor de vulling heeft men nodig:
'/2 theelepel kerrie
y2 kopje kippenbouillon
hetzelfde aan puree van kippenlevertjes
gemaakt met wat zout en peper.
Maak een klassieke omelette van 6 eieren
(voor het bakken wat vers-gemalen peper
en natuurlijk zout erin doen). Het vulsel
maakt U samen au bain marie warm, en
laat het wat indikken. Voor het opdienen
de omelette er mee opvullen.
iniiiiiiiiiiiiuiiiiiiiiiuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimiiiitiiiiiiiiainaiiiiiiiiiHiiiiiiiiHM
waren 2 bekende Wijzen, toen schre-
ven ze al: j
Kokkie heeft de laagste prijzen
Witte de Withstraat 128
Telefoon 89438
Slotermeerlaan 125 j
1 Telefoon 130362 j
Simonskerke8traat 11
j Osdorp, Telefoon 199323 1
AMSTERDAM -W.
j P.S. Wij verzenden over de gehele
wereld. j
liiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii:iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiintiiii!iiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiNiiiiiiiI
Een omelette voor dessert:
Rum apricot Omelette.
Dezelfde basis-omelette bereiden, nu zon
der peper natuurlijk. Abrikozenjam voor-ver
warmen en de omelette ermee vullen. Voor
het opdienen er wat eventueel verwarmde
rum op gieten, die men aan tafel kan aan
steken (flamberen). Geef er geklopte slag
room (van suiker voorzien) bij waarop en
kele druppels amandel-essence. Men kan
ook drie omeletten maken, deze op elkaar
leggen met de jam vulling. Kinderen vinden
dit een heerlijk dessert, (zonder de rum).
Nu wij het toch over de keuken hebben,
wie met ambitie kookt moet beslist eens
"De echte franse keuken" van Robert J.
Courtine aanschaffen. Hij heeft hiervoor de
Grand Prix de la Littérature Gastronomique
gekregen en met recht. Het is een verruk
kelijk boekje met vele goede practische
raadgevingen, anekdoten en inspirerende
recepten. (Uitgave A. W. Bruna Zoon,
Utrecht*). "De gastronomie (volgens Mon-
selet) schenkt schoonheid en esprit, zacht
moedigheid en hoffelijheid".
Courtine gaat uit van het principe van de
beroemde kok Carême die voor vorsten en
ministers kookte, maar eenvoudig. Dat
wil niet zeggen dat de ingrediënten altijd
even "eenvoudig" zijn! Daanaast treft men
landelijke gerechten aan. De vertaling van
Annie van 't Veer uit het Frans is uitste
kend. Een boekje dat elke vrouw die van
koken houdt, móet bezitten. CC.
En natuurlijk bij Tong Tong te bestellen;
de prijs is 3,50.
"De grote ontsnapping" is geen titel van een spannende film, maar het eerste avontuur in het leven van deze talentvolle Gebhart Jr.
Wie heeft ook zo'n leuke actiefoto van zijn spruit? Opsturen naar MYANA en de foto wordt geplaatst.
14