Geen rijst met sambal maar rijst met erwten DIOGENES en DJOJO BOJQ j Het is grappig een vergelijking te maken hoe mensen die in tropische gebieden le ven, waar uiteraard produkten van bodem en zee overeenkomen met Indonesië, hun voedsel bereiden. Neem nou rijst. In het gehele Caraïbische gebied en Zuid-Ameri- ka wordt de rijst, dikwijls onder invloed van het vroegere of huidige Franse, Spaan se of Engelse bestuur, geheel anders ge nuttigd dan bij ons. Wil men rijsttafel eten, dan kan men dit doen op de Nederlandse Antillen. Ook van de hondeportie daar wordt in elke Amerikaanse reisgids met ontzag en uit roeptekens melding gemaakt, mét of zon der explicatie van de curieuse naam. Verder komt men rijst als basisvoedsel bij na altijd tegen in combinatie met erwten, die in alle mogelijke variëteiten voorkomen: rood, zwart, geel en bruin, in de grootte van onze katjang idjoe of als de vader landse bruine boon. 's Lands wijs, 's lands eer; zo leerden wij in Venezuela rijst met zwarte erwtjes eten met een soort haché van carne mecha- d o, waarvan het vlees op bijzondere wijze geprepareerd is. Om het mals te krijgen slaat men net zo lang op de vezels tot die in de lengte zichtbaar worden. Mecha= is dan ook pit v. d. kaars. Verwacht geen pikante rijstgerechten bij al die tempera mentvolle lieden daar. Men kan zelf een Lekkere obat tegen een ernstige ziekte. Oom vertelt. Elke week ga ik naar een en dezelfde winkel om daar inkopen te doen en elke keer wordt ik daar bediend door dezelfde juffrouw. Op een keer die juffrouw is er niet en dus wordt ik bediend door een andere. De volgende week is die juffrouw er weer niet en zo 7 weken achtereen. Eindelijk komt zij weer boven water en ik vraag: "Bent U ziek geweest?" Zij zegt: "Ja, ik heb geelzucht gehad en heb 6 weken in het ziekenhuis gelegen". Toen ik dat hoorde, ik denk terug aan vroeger in Indië. Ik heb toen ook geelzucht gehad. Mijn gezicht tjowong en geel, ogen geel en nagels ook geel. Obat-obat van de dokter help niet. Toen ik al stengah-mam- poes, Tante Non kom. "Wadoeh Oom, kas sianWah even, ik zal je helpen". Zij gaat naar de pasar en komt terug met jonge klappers; allemaal klapa-idjo. Je weet wel die klappers met een beetje rood- rood dicht bij de steel. Ik moet elke dag het water van één klapper opdrinken; bij beetjes natuurlijk. Met een beetje witte suiker mag ook wel. Natuurlijk ik doe met suiker, want ais je geelzucht hebt is het net of je trasi in je mond hebt. Affijn, ik doe zoals Tante Non gezegd heeft. Na 4 dagen ik kijk in de spiegel... lo...kok mij ogen al weer wit en ik voel me lekker. Na 7 dagen al... radicaal genezen! Geloof je? Ik denk: "Wah, obat tegen geelzucht kok lekker; niet paït, niet ketjoet en help uit stekend". En toen ik neem gauw mijn Boe- koe-pienter en schrijf op. Al. M. en ander pittig maken, door gebruik van creoolse sausen, als b.v. guasacaca of ,,pi- cante". De Zuidamerikaanse graad van pit tigheid is anders dan bij ons. Ik weet uit on dervinding hoe bij een uitwisseling van internationale gerechten tijdens een avond van de Club de Gastronomico in Caracas, de „fijnproevers" naar adem hijgden bij mijn sambalans, die, naar Indische maat staven, beslist mild waren te noemen. In Jamaica probeerden wij een ander rijst gerecht, Rice and Peas; de erwten waren nu grote bruine bonen en het gerecht had een goeri smaak door het gebruik van san ten, klapperolie en sjalotjes. Als condimenten gebruikt men bij de rijst- bereiding dikwijls saffraan, die de arroz con polio de goudgele kleur geeft, en co- mijnzaad en bij andere gerechten ook ro zemarijn (romero geheten; „een geliefd kruid, zowel onder de dichters als onder de koks. Volgens de overlevering is dit de struik waar Maria de was van Jezus te drogen hing op de vlucht naar Egypte"). Op Haiti heet de rijst met erwten in de trant van de vroegere Franse overheersers riz et pois. De Creoolse elite houdt overi gens in Port-au-Prince de fijne Franse keu ken in hoge ere. In San Juan de Puerto Rico aten wij ook rijst, Arroz Gallego, waarin de bonen niet ontbraken, nu in gezelschap van blokjes vlees, champignons, olijven, uien, saffraan e.a. in droge wijn gedrenkt. Rijst met kip is ook een geliefde combi natie; mijn Spaanse meid leerde mij op de juiste manier een paella te bereiden. Punt 1 was het gebruik van een cazuela, een aarden pot. Naast rijst en mais wordt door voornamelijk de armere bevolking veel c a s a v e (yuca amarga) gegeten. Opvallend is in deze warme streken de voorliefde voor soepen, zoals in Venezu ela de mondongo. Op Trinidad de sans co- che, waarvan een beschrijving der ingre diënten een bladzijde zou vullen. Een an dere beroemde soep is de c a I a I o o van o.a. kreeft, ui, varkensvlees, gezouten rund vlees, knoflook, bieslook, groenten en krui den. Op Trinidad waar de heterogene be volking uit vele Brits-Indiërs bestaat wordt veel kerry gegeten. Typisch zijn sommige, voor onze begrippen absurde, combinaties, zoals op Jamaica Mackerel and Bananas, een gerecht dus van geïmporteerde makreel met pisang. Voor de gebakken banaan, ook bij rijst schotels, wordt de lange groene plantanen- soort gebruikt. Een ander exotisch gerecht is Fish and Ackee op Jamaica. De Ackee is een vruchtdragende parasietachtige plant die daar in de bomen groeit. Wij hebben na jaren weer volop advocaat vruchten kunnen eten, waar men de meest geraffineerde dingen mee doet. Gevuld met grote garnalen in mayonaise saus zijn zij heerlijk, ook als salade met Chili saus zo als in Colombia. Daar hebben wij onze ken nis geweigerd te verrijken met gebakken mieren in Santander. Ik meen dat die ook in een bepaalde streek op Java gegeten worden? De minder bedeelde Venezolaan eet als zijn ontbijt arepa; het Indiaanse woord "Je moet je goed vasthouden, anders val je er af!" zegt Aage van Roon (3 jaar) be zorgd tegen zijn poppekind. Ingez. door W. Emmen. Wanneer U ons een leuke actiefoto van anak of tjoetjoek stuurt wordt die door ons geplaatst. Wie volgt? betekent koren. Het zijn platte, ronde koe ken van mais of meel, gebakken boven houtskoolvuur. Een lievelingsgerecht, vooral met Kerstmis en Nieuwjaar bereid in Venezuela is de hallaca, die op het eerste gezicht aan on ze gestoomde pisangkoek doet denken. Het wordt ook, gewikkeld in bananenbla deren, gestoomd en bevat meel, vlees en/ of kip, rozijnen, olijven, kruiden e.a. Dit is vanzelfsprekend maar een oppervlak kige typering van de Caraïbische keuken; er wordt veel gebruik gemaakt van zeefruit, vis, schildpadeieren en wat dies meer zij. Bij dit alles gaat natuurlijk veel tropisch drinken gepaard; de eilanden en Zuid-Ame rikaanse landen hebben een doeltreffende verkoop van o.a. rum in excellente soorten. Een originele rumdrank heb ik op een strand gedronken onder de klapperbomen en a.h.w. met de Caraïbische Zee aan mijn voeten. Het rumdrankje werd gebracht in een ijskoude, uitgeholde ananas. In Venezuela rijden als in Indonesië vele karretjes langs de wegen die alle moge lijke stroopjes, suikerrietdranken, of gefer menteerde c h i c h a verkopen. In een volgend artikel over een verblijf op de Ned. Antillen zullen wij terloops terug komen op „westindische" specialiteiten. C.C. iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiuiiiiiiigiiiiiiniiiiiiiiniiiiiuiiiii j waren 2 bekende Wijzen, toen schre- 1 ven ze al:. Kokkie heeft de laagste prijzen KOKKIES Rijsfwinkels Witte de Wlthstraat 128 Telefoon 89438 Slotermeeriaan 12b Telefoon 130362 j Simonskerkestraat 11 Osdorp, Telefoon 199323 I AMSTERDAM -W. j P.S. Wij verzenden over de gehele I wereld. 15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1965 | | pagina 15