1001
avonturen
met de
soetil
Radio
BOLLAND
Rempèjèh.
Katjang, 10 eetlepels tepoeng beras (rijste-
meel), 3 eetlepels gewoon meel, 1 theelepel
ketoembar, 4 stuks rode uien (sjalotten), 3
pitjes knoflook, 11/2 vingerlengte koenir, '/2
theelepel trassie, zout naar smaak.
Bereiding: Het meel aanlengen met water
en dikke santen tot U een beslag heeft als
pannekoekbeslag.
De boemboes oeleken en met de katjang
(of kleine garnalen, of ikan teri) er bij doen.
In hete olie bakken. Een rempèjèh is onge
veer een flinke lepel beslag.
Soto ajam.
1 vette kip, 4 stuks rode uien en 2 pitjes
knoflook, 3 kemiries, theelepel ketoem
bar, 11/2 vingerlengte koenir, theelepel
trassie, zout naar smaak.
4 pitjes fijngesneden en gebakken knoflook,
1 vingerlengte sereh, 50 gram daon bawang,
50 gram selderie, 200 gram toge, 50 gram
laksa (soeoen), 2 eieren, 5 stuks aardappe
len, wat gebakken uien.
Bereiding: De eerste 6 soorten boemboes
fijnmaken en in 11/2 eetlepel olie fruiten,
water bijdoen en de kip hierin zacht gaar
koken, met bijvoeging van de gebraden
bawang poetih, gesneden daon bawang en
het stukje sereh.
De laksa, eieren en aardappelen gaarkoken
en snijden, Daon bawang, selderie en toge
worden schoongemaakt. De eerste twee
fijngesneden en rauw gebruikt.
SATE KETJAP
Voor deze saté neemt men bij voorkeur
loeloer dalem (binnenhaas). Men snijdt het
vlees in kleine stukjes en weekt ze in het
volgende sausje gemaakt van:
1 eetlepel boter (gesmolten)
wat zout, suiker, soya (goede ketjap)
't sap van een citroen
Even voor het eten rijgt men 't vlees aan
dunne soedjeèns (saté stokjes) en bakt
(roostert) ze op niet te klein areng vuur
(houtskool). De saus wordt opgewarmd en
er over heen gegoten.
JAVAANSE SLASCHOTEL
Kook niet te gaar: kool, boontjes, taogé,
jonge worteltjes, jonge katjang pandjang,
stukjes aardappel, gesneden ketimoen, dito
tomaat; men mengt ze met de volgende
kruiden: gebakken katjang, zout, suiker,
enige tjabé's, wrijft alles fijn en doet er
enige lepels azijn bij, alles naar smaak.
M endoet dit alles op een schaal en gar
neert dit met slablaadjes, gebakken kroe
poek, in partjes gesneden eieren en aan
plakjes gebakken aardappelen. H. Z. J.
Djagoengbrood
2 flinke koppen gestampte beras - dja-
goeng (eerst op vuur drogen)
3 a 4 St., goela aren (djawa) tot stroop
maken met iy2 kopje water
1 eetlepel havermout (1 eetlepel ge
stampte witte ketan kan ook)
i/2 theekopje zout
1 theelepel dubbelkoolzure soda
2 eieren
Alle ingrediënten vermengen, in beboterde
havermoutblikken doen en 1 uur in een
goed warme oven gaarbakken. Of 1 '/2 uur
au bain marie koken.
"Inplaats van havermoutblikken (die cylin-
drische Quaker Oats blikken U weet wel)
kan je liever kleine boterblikken nemen,
schreef Jet, "havermoutblikken hebben zo'n
vervelende rand waardoor je het brood er
moeilijk uit kunt drukken".
Kwee pisang.
Eén liter dikke santen (8 dl. santen en 2 dl.
koffieroom), zout, 50 gr. suiker, 100 gr.
griesmeel of 2 dl. hoenkweemeel, 10 ge
pelde, aan plakjes gesneden bananen.
Van de santen en de griesmeel of het hoen
kweemeel een pudding maken. In een diepe
kom of ovenvorm laag om laag de pudding
en de bananen leggen en goed koud laten
worden.
Daarna in punten of ruiten snijden.
Kollak pisang.
Tien bananen, schillen, in grove plakken
snijden, '/2 liter dikKe santen, 3 dl. goela-
djawasiroop.
Van de santen, goela-djawa, wat kaneel en
poeroet-blaren een saus maken, binden
(héél licht) met aardappelmeel en hierin de
bananen 5 minuten meekoken.
Weet U nog wel huisvrouwen?
Die heerlijke, sappige goeramies in de glib
berige houten troggen op de pasar. En hoe
U de vis na wat tawarren kon meenemen
naar huis, spartelend aan een touwtje door
de kieuwen? Duizend en één avonturen
met de soetil tegemoet.
Tjendol (van Hoenkwee-meel).
Eén theekopje hoenkweemeel opkoken met
6 theekopjes water. De helft ervan groen
kleuren en de andere helft rose. Warm
door een grove zeef in koud water laten
druipen. (Een grove zeef kan men maken
door met een dikke spijker gaten te slaan
in een conservenblik).
ItT-aJ
Tjendol-santen.
Gekookte santen, goela-djawasiroop .tjen
dol en tapee. Per glas doet men 3 eetlepels
goela-djawa, 4 eetlepels tjendol, 1 eetlepel
tapee en vult de rest op met santen.
Stationsweg 143 en 77
Den Haag - tel. 070
601703 en 601512
Nieuwe L.P.: Gamelan v. Java o.l.v. Raden
Tumenggung Warsodiningrat. Prijs f 17,50
Nieuwe singel Tielman Brothers:
MARIA f 3,95
Nieuwe L.P. Javalins leverbaar na 21 sept!
Leo Spel 21 I
Stationsweg 77 - Den Haag - Speciaalzaak
voor goedkope L.P.'s van goede artiesten
in goede kwaliteit.
15