1001 avonturen met de soetil Radio BOLLAND Rempèjèh. Katjang, 10 eetlepels tepoeng beras (rijste- meel), 3 eetlepels gewoon meel, 1 theelepel ketoembar, 4 stuks rode uien (sjalotten), 3 pitjes knoflook, 11/2 vingerlengte koenir, '/2 theelepel trassie, zout naar smaak. Bereiding: Het meel aanlengen met water en dikke santen tot U een beslag heeft als pannekoekbeslag. De boemboes oeleken en met de katjang (of kleine garnalen, of ikan teri) er bij doen. In hete olie bakken. Een rempèjèh is onge veer een flinke lepel beslag. Soto ajam. 1 vette kip, 4 stuks rode uien en 2 pitjes knoflook, 3 kemiries, theelepel ketoem bar, 11/2 vingerlengte koenir, theelepel trassie, zout naar smaak. 4 pitjes fijngesneden en gebakken knoflook, 1 vingerlengte sereh, 50 gram daon bawang, 50 gram selderie, 200 gram toge, 50 gram laksa (soeoen), 2 eieren, 5 stuks aardappe len, wat gebakken uien. Bereiding: De eerste 6 soorten boemboes fijnmaken en in 11/2 eetlepel olie fruiten, water bijdoen en de kip hierin zacht gaar koken, met bijvoeging van de gebraden bawang poetih, gesneden daon bawang en het stukje sereh. De laksa, eieren en aardappelen gaarkoken en snijden, Daon bawang, selderie en toge worden schoongemaakt. De eerste twee fijngesneden en rauw gebruikt. SATE KETJAP Voor deze saté neemt men bij voorkeur loeloer dalem (binnenhaas). Men snijdt het vlees in kleine stukjes en weekt ze in het volgende sausje gemaakt van: 1 eetlepel boter (gesmolten) wat zout, suiker, soya (goede ketjap) 't sap van een citroen Even voor het eten rijgt men 't vlees aan dunne soedjeèns (saté stokjes) en bakt (roostert) ze op niet te klein areng vuur (houtskool). De saus wordt opgewarmd en er over heen gegoten. JAVAANSE SLASCHOTEL Kook niet te gaar: kool, boontjes, taogé, jonge worteltjes, jonge katjang pandjang, stukjes aardappel, gesneden ketimoen, dito tomaat; men mengt ze met de volgende kruiden: gebakken katjang, zout, suiker, enige tjabé's, wrijft alles fijn en doet er enige lepels azijn bij, alles naar smaak. M endoet dit alles op een schaal en gar neert dit met slablaadjes, gebakken kroe poek, in partjes gesneden eieren en aan plakjes gebakken aardappelen. H. Z. J. Djagoengbrood 2 flinke koppen gestampte beras - dja- goeng (eerst op vuur drogen) 3 a 4 St., goela aren (djawa) tot stroop maken met iy2 kopje water 1 eetlepel havermout (1 eetlepel ge stampte witte ketan kan ook) i/2 theekopje zout 1 theelepel dubbelkoolzure soda 2 eieren Alle ingrediënten vermengen, in beboterde havermoutblikken doen en 1 uur in een goed warme oven gaarbakken. Of 1 '/2 uur au bain marie koken. "Inplaats van havermoutblikken (die cylin- drische Quaker Oats blikken U weet wel) kan je liever kleine boterblikken nemen, schreef Jet, "havermoutblikken hebben zo'n vervelende rand waardoor je het brood er moeilijk uit kunt drukken". Kwee pisang. Eén liter dikke santen (8 dl. santen en 2 dl. koffieroom), zout, 50 gr. suiker, 100 gr. griesmeel of 2 dl. hoenkweemeel, 10 ge pelde, aan plakjes gesneden bananen. Van de santen en de griesmeel of het hoen kweemeel een pudding maken. In een diepe kom of ovenvorm laag om laag de pudding en de bananen leggen en goed koud laten worden. Daarna in punten of ruiten snijden. Kollak pisang. Tien bananen, schillen, in grove plakken snijden, '/2 liter dikKe santen, 3 dl. goela- djawasiroop. Van de santen, goela-djawa, wat kaneel en poeroet-blaren een saus maken, binden (héél licht) met aardappelmeel en hierin de bananen 5 minuten meekoken. Weet U nog wel huisvrouwen? Die heerlijke, sappige goeramies in de glib berige houten troggen op de pasar. En hoe U de vis na wat tawarren kon meenemen naar huis, spartelend aan een touwtje door de kieuwen? Duizend en één avonturen met de soetil tegemoet. Tjendol (van Hoenkwee-meel). Eén theekopje hoenkweemeel opkoken met 6 theekopjes water. De helft ervan groen kleuren en de andere helft rose. Warm door een grove zeef in koud water laten druipen. (Een grove zeef kan men maken door met een dikke spijker gaten te slaan in een conservenblik). ItT-aJ Tjendol-santen. Gekookte santen, goela-djawasiroop .tjen dol en tapee. Per glas doet men 3 eetlepels goela-djawa, 4 eetlepels tjendol, 1 eetlepel tapee en vult de rest op met santen. Stationsweg 143 en 77 Den Haag - tel. 070 601703 en 601512 Nieuwe L.P.: Gamelan v. Java o.l.v. Raden Tumenggung Warsodiningrat. Prijs f 17,50 Nieuwe singel Tielman Brothers: MARIA f 3,95 Nieuwe L.P. Javalins leverbaar na 21 sept! Leo Spel 21 I Stationsweg 77 - Den Haag - Speciaalzaak voor goedkope L.P.'s van goede artiesten in goede kwaliteit. 15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1965 | | pagina 15