'The boar's head in hand bring I" ONTSTEEK DE LICHTEN, HET IS KERSTMIS! 'Ik breng in mijn handen het zwijnshoofd bij U binnen, versierd met guirlandes en rozemarijn, zingt allen vrolijk mee, bid ik U.' Dat ongeveer was de strekking van het lied, waarmee in het Middeleeuwse Engeland in de huizen der edelen het kerstmaal werd opgediend, bestaande uit een eindeloos aantal gerechten, waarvan het wilde zwijn het hoofdbestanddeel vormde, versierd en wèl en onnoemelijk zwaar te verteren. Er is in de eetgewoontes, zelfs als het ons kerstdiner betreft, wel zo het een en ander veranderd, sedert die vrolijke dagen in En geland. Wat wordt het bij U, dit jaar, me vrouw? En kalkoen, die steeds meer burger rechten verkrijgt in ons land? Of gewoon een heerlijke braadkip? Of een extra lek kere rijsttafel? Het doet er niet toe. Wat het ook is, U maakt van Uw kersttafel na tuurlijk iets bijzonders. Een kerstdiner met candlelight, bestaat er iets sfeervollers? Nu is het opmaken van een kersttafel niet alleen een gezellig en dankbaar werk, de kroon op al het gpvlieg en gehol, vooraf gaande aan het grote feest, maar het is bovendien een zaak van persoonlijke smaak Toch kan een kleine tip hier en daar U misschien nog op een ideetje brengen. Het belangrijkste van een vrolijk gedekte tafel is natuurlijk het middenstuk, het 'pièce de milieu'. Heel gezellig, en animerend voor een kerstdinertje is altijd een middenstuk, samengesteld uit allerlei verschillende no ten, vijgen, dadels, studentenhaver, manda rijntjes e.d. U zet in het midden van de tafel een extra lange dikke kaars, waar omheen U dan al dat heerlijks zomaar los- Vervolg van pag. 19 Monte Christo sandwich Toemaar, december is toch al de duurste tijd van het jaar, laten we er nog maar een dure boterham bijnemen ook. Een Monte Christo sandwich is nou echt een "boter-ham" en niet de Indische desil lusie van een realiteit: brood-met-niks-erop. Bij zo'n Monte Christo zit er wat op, aan en omheen, kijk maar: Voor één boterham hebt U nodig: 3 sneden wit brood, boter of margarine, 1 plakje ge kookte kip, 1 plakje gekookte ham, 1 plakje (niet te) jonge kaas, 1 ei, 2 eetlepels melk, zout. Beboter twee sneedjes en maak een boterham met dubbel beleg, kip en daarop ham. Beboter de 'bovenste snede brood en leg daarop de kaas. Afsluiten met de derde snede die ook weer beboterd is. Snijdt de korsten gelijk, de boterham in tweeën en prik de helften van deze drie-dekker vast met tandestokers of prikkertjes. Klop het ei met de melk en zout en wentel de sand wich in dit mengsel. Aan beide zijden bruin- bakken in olie of boter. De prikkertjes ver wijderen voor het serveren. De sandwich wordt met mes en vork gegeten. Heel geschikt voor een hartig hapje voor de late avond (de boterhammen kunnen van te voren worden klaargemaakt en in de oven worden verwarmd) of als entree bij Kerst- of Oudejaarsavondmaal. jesweg op hoopjes legt, alles door elkaar, maar zó dat er enigszins een stervorm ont staat. Tussen de noten enz. legt U hier en daar een hulsttakje, wat denneappeltjes, of U zet er een olijk kerstmannetje tussen. In de inhammen van de ster plaatst U, in stevige kaarsenhoudertjes, die U overal voor een krats kunt kopen, kleinere kaar sen, vier of vijf, afhankelijk van de afme tingen van Uw tafel en het aantal gasten dat aanzit. Vanuit dit middenstuk legt U, over Uw witte tafellaken, smalle rode linten, die elk bord verbinden met het middenstuk. De rest komt dan vanzelf: op elk bord een klein takje kerstgroen of hulst, naast elk bord een klein kerstboomkaarsje, gestoken in een houdertje van Uw eigen fantasie of zomaar gekocht in de winkel. En, natuurlijk, voor elke gast een menu'tje naast het bord. Ook die kunt U in allerlei uitvoeringen ko pen. Maar veel aardiger is het vanzelfspre kend, Uw fantasie de vrije loop te laten en ze zelf te ontwerpen. Er is in elk gezin wel een groter of kleiner tekentalent en het maken van de menu'tjes is op zichzelf een genoegelijk werkje om allemaal samen te doen. Staat en ligt alles op Uw tafel, dan vertelt een laatste keurende blik U vanzelf wat er nog aan ontbreekt. Hier komt, zoals gezegd, de persoonlijke smaak aan te pas. Maar ongetwijfeld oogst U met een derge lijke kersttafel sukses. Ik behoor tot die steeds kleiner wordende groep van onpraktische dwazen, die tradi tiegetrouw elk jaar nog hun kerstboom vol zetten met kleine witte, flakkerende kaars jes. Voor mij geen prachtige slingers van gekleurde elektrische peertjes. Nee. Ge wone waskaarsen. Wit. En gegarandeerd druipvrij, dat wel! Het ontketent elk jaar weer in de familie gelederen een opgewekt en diepgaand de bat. Oom Theun, die zijn leven lang al ge kweld wordt door een 'als-er-maar-geen- brand-komt'-complex en op zijn zolder een gezinsbrandblusapparaat koestert, waarmee hij op gezette tijden oefent en dat hij ver moedelijk, bij een plotseling uitslaande brand vanwege de zenuwen geheel en al verkeerd zal gebruiken, oom Theun gromt: 'Levensgevaarlijk, die kaarsenrommel! Eén vonk op die takken en je huis brandt tot op de grond af!' Tante Hermien, bij wie al les in huis glimt en blinkt en bij wie je, uit vrees voor putjes in de vloerbedekking eigenlijk uitsluitend op vilten pantoffels op bezoek kunt gaan, zegt: 'Waar begin je toch elk jaar weer aan, kind. Allemaal kaars vet op je vaste tapijt. Ik vind die elektrische verlichting juist zo héérlijk zindelijk. In mijn boom geen kaarsen meer, hoor!' En aan de heer des huizes ontlokt het een jaarlijks weerkerend ontevreden geknor. Is Uw tafel niet al te groot, dan kunt U het middenstuk ook vormen van een ronde, van ijzerdraad, omwonden met kerstgroen, gemaakte kerstkrans. Tussen het denne- groen steekt U hier en daar een mandarijn en een hulsttakje, als kleurige noot. In het midden komt weer Uw grote kaars, in de kerstkrans klemt U op regelmatige afstand kleinere kaarsen vast. Bijzonder aardig is het effect als U hier en daar op tafel een aantal kleine ronde kerstkransjes van dennegroen neerlegt met daarbinnen- in een kaars. Dan weer wat rood en zilver kleurig lint, wat takjes kerstgroen, die U vooral niet te groot moet nemen, naast elk bord een klein schaaltje met verschillende noten en wat dadels en Uw kersttafel is weer een heel eind op weg. Een heel klein kerstboompje in het midden van de tafel staat ook erg leuk. U kunt die, zoals U weet, in heel kleine afmetingen in elk warenhuis kopen. U kunt het boompje dan naar eigen verkiezing optuigen en de rest van Uw tafelversiering daarbij aanpas sen. Wist U overigens, dat U van mandarijntjes die U openbuigt in de vorm van een bloem, heel decoratieve kaarsenhoudertjes voor naast de borden kunt maken? Een beetje geduld moet U daarbij wel hebben, want de mandarijntjes moeten natuurlijk mooi gaaf blijven, alle velletjes moeten verwijderd en de schil moet in precies gelijke delen met een scherp mesje worden opengesneden. Ik hoop, dat de tips U van nut zijn bij het dekken van Uw kersttafel. En, mevrouw, of het nu een kalkoen, een eend, of een rijsttafel is: ik wens U een vrolijk en sma kelijk kerstdiner. W. Omdat op hem de taak rust al die dingen rechtop en netjes verdeeld vast te klemmen op takken waar de vlam geen andere takken kan raken. Een honds werk, inderdaad en ik leef dan ook geheel met hem mee. Wat hem, volgens zijn zeggen, geen steek ver der brengt, zodat hij blijft knorren. .Niette min heb ik, met een voor mijn doen onge wone hardnekkigheid alle kaarsenstormen tot nu toe het hoofd geboden, en staan in mijn kerstboom nog steeds de blanke kaars jes met hun wat weifelend geflakker. Want ik vind het heerlijk in die levende lichtjes te kijken, die je ogen en je geest als met duizend gouden draadjes naar zich toe trekken. Die je opeens helemaal los maken van al het gedoe van: neem ik een eend, of een kalkoen of gewoon een kip. En zal ik compote geven of appelmoes uit een potje. En ik hoop niet dat tante Geesje ook nog een kerstkrans meebrengt, want dan kauwen we in februari nóg kerstkrans! Van al die zaken trekken die kaarsenvlam metjes je gedachten weg. Ze vertellen je van de vrede die ons beloofd werd en van het heil, dat eeuwen geleden in de handen van de mens werd gelegd, die ermee ge gooid heeft en touwgetrokken, tot het ten slotte als een zielig hoopje lichtloos heil Lees verder volgende pagina 20

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1965 | | pagina 20