VENUS IN DE KEUKEN
8
8
8
8
VOOR DE VROUW
oooooooooooooooooooooooooooo
8
Terwijl ik nog druk bezig ben met de recep
ten van de originele Tong Tong kalender uit
te proberen, word ik verrast met een nieuw
culinair drukwerk "Eet een beetje heet"
samengesteld door de bekende Indische
schrijfster Beb Vuyk. Zij publiceerde vele
recepten reeds eerder in "Vrij Nederland".
De geroutineerde kookster van de rijsttafel
kookt niet naar "de letter" maar beoefent
de kookkunst met de papillen; door ruiken,
proeven (of likken) wordt het aroma van
sambalans of sajoers bepaald. Men weegt
niet precies een eetlepeltje koenir af of
een mespuntje ketoembar. Door ervaring en
'n talent voor wat de Fransman met "göut"
betitelt, wordt het gerecht iets bijzonders.
Men heeft een bepaalde "hand" van koken,
de één heeft het, de ander krijgt het nooit,
ook niet door kookboeken zorgvuldig te
bestuderen. Voor de ervaren Indische huis
vrouw is dit kookboek van Beb Vuyk dan
ook niet bedoeld, voor lieden die slecht
op de hoogte zijn van de Indische tafel en
graag pikant eten, is dit kookboek een uit
komst. Het vliegt de winkel uit, ik gun haar
dit welverdiend succes van harte. Zelfs in
de kookboek-schrijverij behoudt Beb Vuyk
haar eigen stijl - helder, zorgvuldig gefor
muleerde zinnen, prettig geschreven en "to
the point".
Nu wij het toch over kookboeken hebben
en "Eet een beetje heet" toepasselijk ge
leund staat in mijn verzameling kookboeken
tegen "Nonna Cornelia (1859), Kokki, Bitja
ataoe kitabl en "Het Fornuis van Venus"
door Pilaff Bey, (schuilnaam van de be
kende literator Norman Douglas), enige op
merkingen over het laatstgenoemde kook
boek. Deze curieuse handleiding van lief
desrecepten verscheen enige jaren geleden
bij Moussault's Uitgeversmij. Amsterdam,
met een voorwoord van Graham Greene en
een vertaalde bewerking van de overleden
schrijver, dichter en culinair expert Were-
O
O
O
O
O
O
O
O
O
O
O
O
O
O
O
O
O
O
"EET EEN BEETJE HEET"
is geen boekje waaruit U een com
plete rijsttafel zult leren bereiden, wel
zult U er een aantal hoogst bruikbare
en hele lekkere gerechten uit leren
koken die niet kostbaar zijn, niet heel
erg ingewikkeld en niet moeilijk te
bereiden. Bent U zelf volleerd kook
ster dan is dit een kostelijk boekje
om aan een minder bevoorrechte
vriendin cadeau te doen.
Prijs f 5,50.
Te bestellen door storting van f 5,50
0,30 p f 5,80 op giro 6685
t.n.v. Boekhandel TONG TONG, Prins
Mauritslaan 36, Den Haag - tel. 070
542.542.
meus Buning. "Venus" heeft dus een lite
raire redactie. De intrigerende titel (alle
vrijgezellen schaften zich het onmiddellijk
aan) is niet misleidend, want de satyrische
Norman Douglas geeft hoofdzakelijk op
wekkende gerechten die de schuchteren en
"koude temperamenten" verhitten. Deze re
cepten zijn gebaseerd op eeuwenoude en
klassieke ingrediënten die - proefondervin
delijk - hun waarde bewezen schijnen te
hebben volgens Plinius, de Griekse genees
heer Hippocrates (uitvinder van de bruilofts
drank) en Aristoteles; de laatste heeft op
de deugdelijkheid van deze spijzen de uit
roep: "Propter nimium coitum, vix tertium
annum elabuntur" de wereld ingezonden,
wat neerkomt op het feit dat deze aphro-
disiacale gerechten (afgeleid van Aphrodite,
godin der liefde) deugdelijk zijn gebleken.
Op het lijstje van Venus staan: zwezerik,
spreeuwen- en duivenhersens merg van
luipaard, kikkerbilletjes, kaviaar en 'vooral
rivierkreeft en krab, kweeperen en marme
lade van rode anjelieren. Men moet er
iets voor over hebbenl Een exquise schotel
met amoureuze resultaten: skinkhagedis en
de overbekende truffels.
Commentaar van Weremeus Buning: zie
onder B. van Belasting. Want zelfs voor de
meest wanhopige Casanova zijn truffels na
melijk niet te betalen! Wil een van Uw
mannelijke kennissen zich wagen aan een
truffel-verjongingskuur dan moet hij naar
Périgeux in de Dordogne gaan. Men ziet
er in de herfst boeren met hun honden op
zoek gaan naar dit zeldzaam soort padde
stoel, ook varkens schijnen de truffels, diep
onder de grond, te ruiken.
Zelfs in Périgeux betaalt men voor een ge
recht met een paar stukjes truffel heel wat
geld. Men krijgt er zelfs ijs met truffels op
gediend, maar je kan er de zwarte stukjes
met de loep in zoeken.
Nu het toch over "obat koewat" gaat, ik
herinner mij uit een boek over Engelse
krijgsgevangenen uit Singapore dat zij in
de rimboe een onbekende vrucht aten,
waarvan het resultaat hen nogal verraste.
Zij vroegen een kamponghoofd hoe deze.
"erotische" vrucht heette, helaas ben ik de
naam vergeten en het beproefde boek van
mevrouw Kloppenburg bracht geen uitkomst
Deze vrucht uit Malakka lijkt mij een "must"
voor "Het Fornuis van Venus". Zo is het
"Fornuis" een boekje vol illusies - ik sta
niet voor de gevolgen van enkele recepten
in; zie Aristoteles!
Een nog uitgebreider werk op dit gebied,
een beetje ondeugend en filosofisch maar
met minder elegante recepten, is "La table
et l'amour" van Curnonsky; het begint met
een beproefd gerecht van Casanova.
Tot slot: voor de vele Indische gezinnen die
in Spanje gevestigd zijn of zich gaan ves
tigen leek het mij wel leuk om een menu
van een "Rijsttafel de las Indias Orientales"
te geven. Als herinnering namelijk aan een
rijsttafel die voor de "Club de Gastrono-
mica" in Caracas, Venezuela werd gegeven,
heb ik het hieronder volgende Spaanse
menu bewaard; bij de vertaling is wel wat
gefantaseerd!
RIJSTTAFEL
SA]OER LODEH Sopa con leche de coca
al curry
NASI Ar r o z
SATEH Carne al estilo Javanés
FRIKADEL Bolitas de carne al estilo
Isla de Bali
DENDENG Carne condimentada con
especias al estilo
Djokjakarta
A JAM KETJAP Polio en salsa de soya
A JAM SET AN Polio en salsa de
pimienta espanola
AJAM KERING Polio seco asado al homo
GADO - GADO Vegetales variados con
salsa de mant
SROENDENG Coco asado y condimen-
tado con especias
PISANG GORENG: Pldtanos asados
KROEPOEK Tortas injladas a base de
harina y camarones
ATJAR. KOENING: Curry tipo Indonesia con
diferentes vegetales
TELOR DAD AR Tortilla de huevos
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOC
O VOOR f 5,— 'N KANS OP f 100,—! O
8 Als U NU de TONG TONG KEUKEN- o
0 KALENDER bestelt kunt U nog mee- 0
O doen met de wedstrijd. O
O Iedere Tong Tong Keukenkalender o
0 bevat nl. behalve de ruim 75 inter- 0
O nationale recepten, een wedstrijdfor- O
O muiier, dat U het recht geeft aan de q
O wedstrijd deel te nemen. O
O Er is 200,aan prijzen en de slui- o
tingsdatum is 31 maart a.s.
0 Dus NU METEEN bestellen dan kan 0
O het nog. Het gaat om een origineel O
recept en/of een goede bruikbare tip. q
O Beide geven kans op een prijs. O
O Te bestellen door storting van 5,O
0 per kalender op giro 6685. 0
O O
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOC
16