VENUS IN DE KEUKEN 8 8 8 8 VOOR DE VROUW oooooooooooooooooooooooooooo 8 Terwijl ik nog druk bezig ben met de recep ten van de originele Tong Tong kalender uit te proberen, word ik verrast met een nieuw culinair drukwerk "Eet een beetje heet" samengesteld door de bekende Indische schrijfster Beb Vuyk. Zij publiceerde vele recepten reeds eerder in "Vrij Nederland". De geroutineerde kookster van de rijsttafel kookt niet naar "de letter" maar beoefent de kookkunst met de papillen; door ruiken, proeven (of likken) wordt het aroma van sambalans of sajoers bepaald. Men weegt niet precies een eetlepeltje koenir af of een mespuntje ketoembar. Door ervaring en 'n talent voor wat de Fransman met "göut" betitelt, wordt het gerecht iets bijzonders. Men heeft een bepaalde "hand" van koken, de één heeft het, de ander krijgt het nooit, ook niet door kookboeken zorgvuldig te bestuderen. Voor de ervaren Indische huis vrouw is dit kookboek van Beb Vuyk dan ook niet bedoeld, voor lieden die slecht op de hoogte zijn van de Indische tafel en graag pikant eten, is dit kookboek een uit komst. Het vliegt de winkel uit, ik gun haar dit welverdiend succes van harte. Zelfs in de kookboek-schrijverij behoudt Beb Vuyk haar eigen stijl - helder, zorgvuldig gefor muleerde zinnen, prettig geschreven en "to the point". Nu wij het toch over kookboeken hebben en "Eet een beetje heet" toepasselijk ge leund staat in mijn verzameling kookboeken tegen "Nonna Cornelia (1859), Kokki, Bitja ataoe kitabl en "Het Fornuis van Venus" door Pilaff Bey, (schuilnaam van de be kende literator Norman Douglas), enige op merkingen over het laatstgenoemde kook boek. Deze curieuse handleiding van lief desrecepten verscheen enige jaren geleden bij Moussault's Uitgeversmij. Amsterdam, met een voorwoord van Graham Greene en een vertaalde bewerking van de overleden schrijver, dichter en culinair expert Were- O O O O O O O O O O O O O O O O O O "EET EEN BEETJE HEET" is geen boekje waaruit U een com plete rijsttafel zult leren bereiden, wel zult U er een aantal hoogst bruikbare en hele lekkere gerechten uit leren koken die niet kostbaar zijn, niet heel erg ingewikkeld en niet moeilijk te bereiden. Bent U zelf volleerd kook ster dan is dit een kostelijk boekje om aan een minder bevoorrechte vriendin cadeau te doen. Prijs f 5,50. Te bestellen door storting van f 5,50 0,30 p f 5,80 op giro 6685 t.n.v. Boekhandel TONG TONG, Prins Mauritslaan 36, Den Haag - tel. 070 542.542. meus Buning. "Venus" heeft dus een lite raire redactie. De intrigerende titel (alle vrijgezellen schaften zich het onmiddellijk aan) is niet misleidend, want de satyrische Norman Douglas geeft hoofdzakelijk op wekkende gerechten die de schuchteren en "koude temperamenten" verhitten. Deze re cepten zijn gebaseerd op eeuwenoude en klassieke ingrediënten die - proefondervin delijk - hun waarde bewezen schijnen te hebben volgens Plinius, de Griekse genees heer Hippocrates (uitvinder van de bruilofts drank) en Aristoteles; de laatste heeft op de deugdelijkheid van deze spijzen de uit roep: "Propter nimium coitum, vix tertium annum elabuntur" de wereld ingezonden, wat neerkomt op het feit dat deze aphro- disiacale gerechten (afgeleid van Aphrodite, godin der liefde) deugdelijk zijn gebleken. Op het lijstje van Venus staan: zwezerik, spreeuwen- en duivenhersens merg van luipaard, kikkerbilletjes, kaviaar en 'vooral rivierkreeft en krab, kweeperen en marme lade van rode anjelieren. Men moet er iets voor over hebbenl Een exquise schotel met amoureuze resultaten: skinkhagedis en de overbekende truffels. Commentaar van Weremeus Buning: zie onder B. van Belasting. Want zelfs voor de meest wanhopige Casanova zijn truffels na melijk niet te betalen! Wil een van Uw mannelijke kennissen zich wagen aan een truffel-verjongingskuur dan moet hij naar Périgeux in de Dordogne gaan. Men ziet er in de herfst boeren met hun honden op zoek gaan naar dit zeldzaam soort padde stoel, ook varkens schijnen de truffels, diep onder de grond, te ruiken. Zelfs in Périgeux betaalt men voor een ge recht met een paar stukjes truffel heel wat geld. Men krijgt er zelfs ijs met truffels op gediend, maar je kan er de zwarte stukjes met de loep in zoeken. Nu het toch over "obat koewat" gaat, ik herinner mij uit een boek over Engelse krijgsgevangenen uit Singapore dat zij in de rimboe een onbekende vrucht aten, waarvan het resultaat hen nogal verraste. Zij vroegen een kamponghoofd hoe deze. "erotische" vrucht heette, helaas ben ik de naam vergeten en het beproefde boek van mevrouw Kloppenburg bracht geen uitkomst Deze vrucht uit Malakka lijkt mij een "must" voor "Het Fornuis van Venus". Zo is het "Fornuis" een boekje vol illusies - ik sta niet voor de gevolgen van enkele recepten in; zie Aristoteles! Een nog uitgebreider werk op dit gebied, een beetje ondeugend en filosofisch maar met minder elegante recepten, is "La table et l'amour" van Curnonsky; het begint met een beproefd gerecht van Casanova. Tot slot: voor de vele Indische gezinnen die in Spanje gevestigd zijn of zich gaan ves tigen leek het mij wel leuk om een menu van een "Rijsttafel de las Indias Orientales" te geven. Als herinnering namelijk aan een rijsttafel die voor de "Club de Gastrono- mica" in Caracas, Venezuela werd gegeven, heb ik het hieronder volgende Spaanse menu bewaard; bij de vertaling is wel wat gefantaseerd! RIJSTTAFEL SA]OER LODEH Sopa con leche de coca al curry NASI Ar r o z SATEH Carne al estilo Javanés FRIKADEL Bolitas de carne al estilo Isla de Bali DENDENG Carne condimentada con especias al estilo Djokjakarta A JAM KETJAP Polio en salsa de soya A JAM SET AN Polio en salsa de pimienta espanola AJAM KERING Polio seco asado al homo GADO - GADO Vegetales variados con salsa de mant SROENDENG Coco asado y condimen- tado con especias PISANG GORENG: Pldtanos asados KROEPOEK Tortas injladas a base de harina y camarones ATJAR. KOENING: Curry tipo Indonesia con diferentes vegetales TELOR DAD AR Tortilla de huevos OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOC O VOOR f 5,— 'N KANS OP f 100,—! O 8 Als U NU de TONG TONG KEUKEN- o 0 KALENDER bestelt kunt U nog mee- 0 O doen met de wedstrijd. O O Iedere Tong Tong Keukenkalender o 0 bevat nl. behalve de ruim 75 inter- 0 O nationale recepten, een wedstrijdfor- O O muiier, dat U het recht geeft aan de q O wedstrijd deel te nemen. O O Er is 200,aan prijzen en de slui- o tingsdatum is 31 maart a.s. 0 Dus NU METEEN bestellen dan kan 0 O het nog. Het gaat om een origineel O recept en/of een goede bruikbare tip. q O Beide geven kans op een prijs. O O Te bestellen door storting van 5,O 0 per kalender op giro 6685. 0 O O OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOC 16

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1966 | | pagina 16