PIEKERANS OVER EIEREN VOOR DE VROUW DIOGENES en DJOJO BOJO I I KOKKIES Rijstwinkels: In mijn zorgeloze schooljaren was er toch een last waar ik af en toe onder gebukt ging: mijn volslagen gebrek aan begrip voor rekensommen. Het enig duidelijke voor mij was de titel van het rekenboekje: "Hoeveel en Waarom?" Wat een wijs man die in drie woorden mijn gehele probleem wist uit te drukken: Hoeveel sommen zal ik in mijn leven nog moeten maken en waarom in vre desnaam? Toch verschaften die vermaledijde vraag stukken me nog een paar interessante be schouwingen over het leven in de wereld die ik nog niet kende. Een wereld van ap pels, peren, pruimen (niet gedroogd), stuk ken land waar, om onverklaarbare redenen, boeren sloten door en omheen groeven en zowaar af en toe ook nog diagonaalsgewijs. Wat zou een eenvoudige loentaspagger niet beter zijn geweest, voor de boer zowel als voor mij die opgescheept zat met de be rekening van de oppervlakte en inhoud van die sloten. En dan niet te vergeten de eieren die per dozijn werden verkocht. Waarom niet per 10, per 50 of per borongan van de hele krandjang, zoals dat altijd bij ons gebeurde. "Waarom?" vroeg ik aan mijn moeder. "Daarom", zei mijn moeder, "leer jij de tafel van 12 maar beter!" Zo tegen Pasen - als ik eieren moet kopen - moet ik altijd denken aan ons eiervrouwtje van vroeger in Malang. Een nènèk was het, spierwit haar, diepe groeven in een donker gezicht. Ze liep in een hoek van 60 graden door de zware mand die ze met haar slen dang op de rug gebonden had. Behalve de ze last droeg ze ook nog een kleinere, hoge mand op het hoofd. Daarin zaten meestal de eendeneieren. We moesten haar altijd helpen bij het neerzetten van haar vrachtje, want ze was bang dat ze haar evenwicht tou verliezen en vanwege de "barang aloes' kon ze dat niet riskeren natuurlijk. Kokki kwam al direct aandragen met een bokor met water om de eieren stuk voor stuk te "priksa", testen of ze wel goed waren. Die direct zonken en bleven liggen waren goed, die rechtop bleven staan wa ren "koud" maar nog wel bruikbaar, die boven dreven waren absoluut slecht en werden opzij gedaan. Kokki had zelf nog een andere manier die ze eigenlijk vlugger en beter vond: ze hield elk ei omsloten in de hand tegen het licht en wist door de graad van transparantheid door de eier schaal of het ei goed was. O, wat wilde ik altijd graag helpen, lekker met mijn hand in het water over de eieren rollen. Maar nadat ik eens een paar eieren gekneusd had, mocht ik voortaan alleen blijven toekijken hoe Maatje en kokki het deden. Wat is een ei mooi, hoe volmaakt van vorm, van kleur. Of het nu beige, romig wit of groenig is als een eendenei, een ei is onvergelijkbaar. Er werd altijd getaward, maar dan kocht Ma meestal tegelijk ook de hele voorraad (behalve de slechte eieren) op. Wat een heerlijk gezicht was het om het vrouwtje dan het erf te zien afgaan. Licht en rechtop, de kleine mand had ze in de grote mand gezet en beiden droeg ze nu schuins opzij in de slendang. Altijd wilde ik de bevestiging: "Is ze blij Maatje, dat U alles geborongd hebt?" "Natuurlijk", antwoordde Maatje, "wie is nou niet blij als die niet meer hoeft te sjouwen en goed geld heeft gemaakt. Nu kan ze vroeg naar huis. Help jij me morgen met de gebakjes kind?" De eieren werden afgedroogd en in de spen op een koele plaats gezet. Op 12 na, die kwamen netjes in het eierrekje boven het petroleumkomfoortje in het bijkeuken tje. Voor direct gebruik. Twaalf eieren, dat is een dozijn wist ik. Het was een mooi iliiiiiiiiuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiitiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiminiimujuinnniiinijji waren 2 bekende Wijzen, toen schre- ven ze al: Kokkie heeft de laagste prijzen 1 Witte de Withstraat 128 Telefoon 89438 Slotermeerlaan 125 1 Telefoon 130362 AMSTERDAM - W. P.S. Wij verzenden over de gehele wereld. I iiiiiiiiiiiiiiimniuiiiiiiiiiiiiiiiiiiioiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniï rekje met een bontgeschilderd tafereel. Een kraaiende haan en op de achtergrond een boerderij met een paar knusse, schone koe ien, vette kippen en een hond. Ik probeerde altijd of ik de boer kon ontdekken, maar die was blijkbaar bezig op zijn land een diagonale sloot aan te leggen. "Mooi rekje, hè", zei Maatje, "Dat heb ik van tante Fie uit Holland gekregen. Holland, land van boeren, sloten en eier rekjes voor een dozijn eieren. Ik ging de straat op, kanaries zoeken en tegen Corrie van de overkant pochen dat we net 100 eieren hadden gekocht voor de Paashaas om te verstoppen. Je hoeft nooit meer bang te zijn voor rotte eieren", verzekert mijn man, "hier wordt alles zwaar gecontroleerd voor het de winkel in mag. Kijk, je kunt nog uitzoe ken ook, ééntjes, tweetjes, drietjes!" Het is de eerste keer dat ik in Holland bij de kruidenier boodschappen doe. Gek idee, eieren te kunnen kopen zonder bak water. Eieren die vers en volmaakt zijn. Alles in Holland is zo schoon, zo perfect, zo be trouwbaar. Er is zoveel te krijgen en zo goedkoop. Met mijn tas vol inkopen voel ik me trots als een koningin. We gaan vanavond heer lijk tjeplok eten bij de rijst die we van het pension krijgen. Het eerste ei dat ik tegen de panrand stuk sla is niet goed. Geel en wit zijn een wate rige massa geworden. "Hoe bestaat het", zegt mijn man onge lovig. Ik neem een ander ei. "Kijk" zeg ik, "het bestaat alweer, er is zelfs bloed bij!" Nog 5 andere eieren blijken op het randje van rot te zijn en de rest kan er mee door en die eten we dus lekker op. "Je had ze moeten terugbrengen," zegt een buurvrouw, "dat is je reinste nepperij!" Hoe moet je 7 slechte eieren terugbren gen als ze niet meer heel zijn? Bovendien wonen we een uur lopen van de kruidenier af en hoe moeten we bewijzen dat we die eieren bij hem hebben gekocht? Achteraf beschouwd brengt deze ervaring me dichter bij Holland, dat ik nog maar zo kort ken: niemand is volmaakt en slechte eieren kom je net zo vaak tegen als slech te mensen. In Indie toch ook? Ineens voel ik de eerste steek van heimwee die me te- Lees verder volgende pagina

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1966 | | pagina 16