1001
avonturen
met de
soetïl
Jos. van Arcken
"Bij bepaald soort eten hoort een be
paald soort sfeer", merkte mijn man gis
teren op, "als je pindang en ikan asin op
tafel brengt moet je er niet bij aanzitten
met een wollen trui".
Een toen bleven we natuurlijk uren lang
ngobrol over het eten-van-vroeger en hoe
we het aten. Roedjak smaakte het lekkerst
op het warmste deel van de dag, in je dun
ste en gemakkelijkste huisjurk op blote voe
ten, zittend op de stoep van de achtergale
rij of de overloop. Je rijsttafel genoot je
het meest als je fris gebaad in een schone
jurk aan tafel kwam. Ramboetan, doeren,
nangka, doekoe at je zittend op de grond
met een krant ernaast voor de schillen, en
beslist je oudste, gevlektste kleren aan,
want er kwam toch tangoeng nog meer
vlekken bij.
Het is ongelooflijk hoeveel herinneringen
we hebben aan het eten van bepaalde ge
rechten, lekkernijen op een daarvoor be
stemde tijd. Ik heb altijd kassian gehad met
de kinderen die opgevoed werden met ont-
bijt-middag-avondeten sadja en als extra
het kopje thee met een koekje. Die arme
kinderen die buiten de manisans, roedjak,
tahoe, petjel, goelali, kroepoek en alle zure,
onrijpe hemelse vruchten leefden en tevre
den leerden zijn met een glaasje grenadine
en Lange Vingers. Maar liepen die kinderen
er ook zo bij als wij, met vlekkerige han
soppen, stoffige benen, handen kleverig
van de getah en haren die roken naar
boomschors? Van die kinderen had ik kun-
Vervolg van pag. 16
gelijkertijd erg gelukkig maakt. Heimwee is
voor mij altijd een warm gevoel van binnen
als ik van buiten verkleumd ben en koud.
En in dat koude pension heb ik die warmte
erg nodig.
We zijn niet om de goedkopere en betere
eieren naar Amerika gegaan en toch zitten
we hier. De eieren zijn lang niet meer zo
goedkoop, maar mooi zijn ze wel en ik heb
hier nog geen rot ei gehad. Dat is geen
kunst, want ze hebben geloof ik computers
om uit te maken wanneer en hoeveel een
kip kan leggen en nog een andere compu
ter die bepaalt of de eieren Large, Medium
of Small moeten zijn. Die laatste computer
stelt bovendien de prijs vast die iedere dag
weer anders is variërend tussen 39 en 73
cent per dozijn, al naar gelang de noodzaak
van de Staat om zich eens drastisch met
de communisten in een vreemd land te be
moeien.
Op een keer zag ik in een supermarket
een dame twee dozen eieren van het rek
pakken. Heel kalm begon ze de eieren
van het ene met die van het andere doosje
te verwisselen.
"Ze wil zeker een betere doos", dacht
ik in alle reinheid des harten. Toen ze
doorgelopen was met haar karretje, bekeek
ik de doos met eieren die ze terug had
nen leren hoe en wanneer je pannekoeken
met suiker en kaneel moet eten en nog later
hoe je kunt genieten van Brocheton a la
Martinière in een moiré avondjapon en een
paarlen ketting.
Hoe zou een Brocheton overigens sma
ken als je lui in je kimono bleef met die
Japanse slofjes. Neen, kan niet ach, het is
zoals mijn man het zei: bij sommig eten
hoort een bepaalde sfeer en die sfeer, daar
zijn wij eetgrage Indischen mee grootge
bracht.
Het zal bij U nu wel erwten-soep zijn, hier
in Californie was het gister ineens volop
lente. We hebben een koude, natte winter
achter de rug hoor, stamppot weer. En toen
zag ik vanmorgen bij de kippen in de super
market kleurige foldertjes met onderstaand
recept. Meteen had ik weer zin in mijn
groene shift met grote roze bloemen, aan
ramen en deuren wijd open en ik rook de
barbeque-sate al. Ik heb het recept doorge
lezen en dacht dat het misschien wel iets
voor U zou zijn, als de kippen iets voorde
liger geprijsd zijn, als de zon weer schijnt,
als de balkondeuren weer eens open kunnen
zonder dat alles in de huiskamer vastijzelt.
Als...leven we eigenlijk niet voortdurend op
Als en Toen? v
Maar hier is uw
Ajam Polynesie
1 kip in stukken gesneden, kopje meel,
y2 pakje margarine, 1 eetlepel citroen
sap, 1/2 kopje bruine suiker, 1 kop
je orange juice (2 sinaasappels geperst),
1 rijpe kleine papaja (te vervangen
door 2 grote bananen of perzikschijfjes op
sap), peper, zout en gemengde kruiden te
zamen plm. 2 theelepels. Wat die gemengde
kruiden betreft, kent U die busjes met
"seasoning"? Heeft Uw kruidenier het niet,
dan gebruikt u een mengsel van koenir-
poeder, basilicum, paprika; deze kombina-
gezet. Om te ontdekken dat ze doodeen
voudig Small eieren in de doos Large AA
had overgeheveld en er met de Large AA
in een doos Small was vandoor gagaan.
Misschien dacht ze dat ze daarmee de mi
nister van oorlog McNamara een hak had
gezet, maar eerder geloof ik dat ze gewoon
zichzelf wilde trakteren.
Slechte mensen zijn er overal, hoorde ik
de stem van mijn moeder zeggen, net als
slechte eieren. Je zou ze net als die eieren
in een bak met water moeten dompelen.
Maar...drijven de slechten niet altijd han
dig boven en liggen de goeden niet dom
en zwaar op de bodem te verdrinken?
Ik had een Paasverhaal voor U moeten
schrijven, een boodschap met een diepe
inhoud en de blijde toon van de Herrijzenis
die bij Pasen hoort. Maar waarom zou ik?
Er zijn duizenden geestelijken die het zo
prachtig kunnen, zoveel schitterende koren
die het met de machtige Mattheus Passion
en "Messias" beter kunnen zingen.
Wat ik alleen wilde zeggen, een ei, ook
al laat U het ongekleurd is een wondermooi
geschenk van God aan zijn mensen. Geniet
het, wees blij en dankbaar dat we deze
Pasen kunnen vieren.
Vrolijk Pasenl
LILIAN DUCELLE
tie probeerde ik zelf uit en vond die het
lekkerst.
Die verse papaja zult U hoogstwaarschijn
lijk wel uit het hoofd moeten zetten, neem
gerust bananen, gehalveerd en dan weer
overlangs doormidden, of reepjes perzik-
op-sap. Een beetje van het sap kunt U
straks dan bij de saus voegen.
Doe nu meel en specerijen vermengd in
een papieren of plastic zak, tezamen met
de stukken kip. Flink opschudden, zodat de
kip goed bedekt wordt met meel en spe
cerijen. Beboter een vuurvaste schotel, doe
er de kip in en smeer de rest van de boter
(gesmolten mag ook) over de kip. Bak de
kip in ca. 50 minuten in een goed warme
oven gaar en lichtbruin. Intussen heeft U
citroen-sinaasappel (evt. perziksap), suiker,
zout, en maizenameel bij elkaar gevoegd
en onder voortdurend roeren tot een dik
sausje gekookt. Doe hierbij de schijfjes
fruit en giet in het laatste kwartier alles
over de kip. Zorg dat de saus alles bedekt.
De kip opdienen met peterselie garnering.
Men eet witte rijst bij de kip, maar mijn
kinderen vinden patates frites lekkerder.
Een heerlijk recept ontving ik van Agaath
Lowey Ball (U weet wel de vrouw van Jan
Ball die die interessante brieven uit India
schrijft).
Agaath had het in het begin nogal te
kwaad met haar "cook" die aan alle Indi
sche gerechten die ze hem leerde maken,
een Indiaas smaakje wilde geven. Pas toen
"sahib" zich met de zaak ging bemoeien
kwam het goed.
Maar Narayan, zo heet deze jongen kan
heerlijke Indiase gerechten maken als je
hem maar zijn gang laat gaan en van hem
is onderstaand garnalen-recept dat Agaath
noemde:
Narayan's Prawn Massala
Grote garnalen, knoflook, koenir, gember,
sambel (of cayenne poeder) zout, djinten.
De specerijen fijn oelek (als U ze in poe-
dervorm heeft dan vermengen met een beet
je water) en de garnalen erin wentelen en
ongeveer twee uur laten staan. Dan goreng
in hete olie.
Twee recepten die U straks in uw inter
nationale keukenkalender kunt meebunde-
lenl LILIAN DUCELLE
Ruime sortering
GOUDEN RINGEN -
bij.
Laan van Meerdervoort 520
Den Haag - Telef. 33 64 41
17