1001 avonturen met de soetïl Jos. van Arcken "Bij bepaald soort eten hoort een be paald soort sfeer", merkte mijn man gis teren op, "als je pindang en ikan asin op tafel brengt moet je er niet bij aanzitten met een wollen trui". Een toen bleven we natuurlijk uren lang ngobrol over het eten-van-vroeger en hoe we het aten. Roedjak smaakte het lekkerst op het warmste deel van de dag, in je dun ste en gemakkelijkste huisjurk op blote voe ten, zittend op de stoep van de achtergale rij of de overloop. Je rijsttafel genoot je het meest als je fris gebaad in een schone jurk aan tafel kwam. Ramboetan, doeren, nangka, doekoe at je zittend op de grond met een krant ernaast voor de schillen, en beslist je oudste, gevlektste kleren aan, want er kwam toch tangoeng nog meer vlekken bij. Het is ongelooflijk hoeveel herinneringen we hebben aan het eten van bepaalde ge rechten, lekkernijen op een daarvoor be stemde tijd. Ik heb altijd kassian gehad met de kinderen die opgevoed werden met ont- bijt-middag-avondeten sadja en als extra het kopje thee met een koekje. Die arme kinderen die buiten de manisans, roedjak, tahoe, petjel, goelali, kroepoek en alle zure, onrijpe hemelse vruchten leefden en tevre den leerden zijn met een glaasje grenadine en Lange Vingers. Maar liepen die kinderen er ook zo bij als wij, met vlekkerige han soppen, stoffige benen, handen kleverig van de getah en haren die roken naar boomschors? Van die kinderen had ik kun- Vervolg van pag. 16 gelijkertijd erg gelukkig maakt. Heimwee is voor mij altijd een warm gevoel van binnen als ik van buiten verkleumd ben en koud. En in dat koude pension heb ik die warmte erg nodig. We zijn niet om de goedkopere en betere eieren naar Amerika gegaan en toch zitten we hier. De eieren zijn lang niet meer zo goedkoop, maar mooi zijn ze wel en ik heb hier nog geen rot ei gehad. Dat is geen kunst, want ze hebben geloof ik computers om uit te maken wanneer en hoeveel een kip kan leggen en nog een andere compu ter die bepaalt of de eieren Large, Medium of Small moeten zijn. Die laatste computer stelt bovendien de prijs vast die iedere dag weer anders is variërend tussen 39 en 73 cent per dozijn, al naar gelang de noodzaak van de Staat om zich eens drastisch met de communisten in een vreemd land te be moeien. Op een keer zag ik in een supermarket een dame twee dozen eieren van het rek pakken. Heel kalm begon ze de eieren van het ene met die van het andere doosje te verwisselen. "Ze wil zeker een betere doos", dacht ik in alle reinheid des harten. Toen ze doorgelopen was met haar karretje, bekeek ik de doos met eieren die ze terug had nen leren hoe en wanneer je pannekoeken met suiker en kaneel moet eten en nog later hoe je kunt genieten van Brocheton a la Martinière in een moiré avondjapon en een paarlen ketting. Hoe zou een Brocheton overigens sma ken als je lui in je kimono bleef met die Japanse slofjes. Neen, kan niet ach, het is zoals mijn man het zei: bij sommig eten hoort een bepaalde sfeer en die sfeer, daar zijn wij eetgrage Indischen mee grootge bracht. Het zal bij U nu wel erwten-soep zijn, hier in Californie was het gister ineens volop lente. We hebben een koude, natte winter achter de rug hoor, stamppot weer. En toen zag ik vanmorgen bij de kippen in de super market kleurige foldertjes met onderstaand recept. Meteen had ik weer zin in mijn groene shift met grote roze bloemen, aan ramen en deuren wijd open en ik rook de barbeque-sate al. Ik heb het recept doorge lezen en dacht dat het misschien wel iets voor U zou zijn, als de kippen iets voorde liger geprijsd zijn, als de zon weer schijnt, als de balkondeuren weer eens open kunnen zonder dat alles in de huiskamer vastijzelt. Als...leven we eigenlijk niet voortdurend op Als en Toen? v Maar hier is uw Ajam Polynesie 1 kip in stukken gesneden, kopje meel, y2 pakje margarine, 1 eetlepel citroen sap, 1/2 kopje bruine suiker, 1 kop je orange juice (2 sinaasappels geperst), 1 rijpe kleine papaja (te vervangen door 2 grote bananen of perzikschijfjes op sap), peper, zout en gemengde kruiden te zamen plm. 2 theelepels. Wat die gemengde kruiden betreft, kent U die busjes met "seasoning"? Heeft Uw kruidenier het niet, dan gebruikt u een mengsel van koenir- poeder, basilicum, paprika; deze kombina- gezet. Om te ontdekken dat ze doodeen voudig Small eieren in de doos Large AA had overgeheveld en er met de Large AA in een doos Small was vandoor gagaan. Misschien dacht ze dat ze daarmee de mi nister van oorlog McNamara een hak had gezet, maar eerder geloof ik dat ze gewoon zichzelf wilde trakteren. Slechte mensen zijn er overal, hoorde ik de stem van mijn moeder zeggen, net als slechte eieren. Je zou ze net als die eieren in een bak met water moeten dompelen. Maar...drijven de slechten niet altijd han dig boven en liggen de goeden niet dom en zwaar op de bodem te verdrinken? Ik had een Paasverhaal voor U moeten schrijven, een boodschap met een diepe inhoud en de blijde toon van de Herrijzenis die bij Pasen hoort. Maar waarom zou ik? Er zijn duizenden geestelijken die het zo prachtig kunnen, zoveel schitterende koren die het met de machtige Mattheus Passion en "Messias" beter kunnen zingen. Wat ik alleen wilde zeggen, een ei, ook al laat U het ongekleurd is een wondermooi geschenk van God aan zijn mensen. Geniet het, wees blij en dankbaar dat we deze Pasen kunnen vieren. Vrolijk Pasenl LILIAN DUCELLE tie probeerde ik zelf uit en vond die het lekkerst. Die verse papaja zult U hoogstwaarschijn lijk wel uit het hoofd moeten zetten, neem gerust bananen, gehalveerd en dan weer overlangs doormidden, of reepjes perzik- op-sap. Een beetje van het sap kunt U straks dan bij de saus voegen. Doe nu meel en specerijen vermengd in een papieren of plastic zak, tezamen met de stukken kip. Flink opschudden, zodat de kip goed bedekt wordt met meel en spe cerijen. Beboter een vuurvaste schotel, doe er de kip in en smeer de rest van de boter (gesmolten mag ook) over de kip. Bak de kip in ca. 50 minuten in een goed warme oven gaar en lichtbruin. Intussen heeft U citroen-sinaasappel (evt. perziksap), suiker, zout, en maizenameel bij elkaar gevoegd en onder voortdurend roeren tot een dik sausje gekookt. Doe hierbij de schijfjes fruit en giet in het laatste kwartier alles over de kip. Zorg dat de saus alles bedekt. De kip opdienen met peterselie garnering. Men eet witte rijst bij de kip, maar mijn kinderen vinden patates frites lekkerder. Een heerlijk recept ontving ik van Agaath Lowey Ball (U weet wel de vrouw van Jan Ball die die interessante brieven uit India schrijft). Agaath had het in het begin nogal te kwaad met haar "cook" die aan alle Indi sche gerechten die ze hem leerde maken, een Indiaas smaakje wilde geven. Pas toen "sahib" zich met de zaak ging bemoeien kwam het goed. Maar Narayan, zo heet deze jongen kan heerlijke Indiase gerechten maken als je hem maar zijn gang laat gaan en van hem is onderstaand garnalen-recept dat Agaath noemde: Narayan's Prawn Massala Grote garnalen, knoflook, koenir, gember, sambel (of cayenne poeder) zout, djinten. De specerijen fijn oelek (als U ze in poe- dervorm heeft dan vermengen met een beet je water) en de garnalen erin wentelen en ongeveer twee uur laten staan. Dan goreng in hete olie. Twee recepten die U straks in uw inter nationale keukenkalender kunt meebunde- lenl LILIAN DUCELLE Ruime sortering GOUDEN RINGEN - bij. Laan van Meerdervoort 520 Den Haag - Telef. 33 64 41 17

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1966 | | pagina 17