DE KEUKENKALENDER PRIJSVRAAG
1001
avonturen
met de
soetil
Onze vraag om auberginerecepten in de
Tong Tong van 30 augustus heeft resultaat
gehad. Graag geven wij aan onze Myana-
lezeressen (en lezers) door wat ons aan
recepten werd toegestuurd.
RATATOUILLE
Benodigdheden (voor 2 personen):
2 uien, 1 knoflookpitje, sambal (n. smaak),
1 grote of 2 kleine paprika's, 1 grote au
bergine, 4 tomaten.
Bereiding: De fijngesneden uitjes en knof
look fruiten, dan de sambal en de in kleine
stukjes gesneden (pitten en zaadlijsten er
uit halen) paprika's toevoegen. Dan de in
stukjes gesneden aubergine en het laatst
de tomaten erbij doen. Wanneer de tomaten
zacht zijn en zich een sausje heeft gevormd
is het gerecht klaar.
Extra lekker wordt het wanneer U er nog
een blik gehaktballetjes aan toevoegt, een
laagje aardappelpuree erboven op doet en
in een vuurvaste schotel in de oven een
bruin korstje laat krijgen.
VOOR BIJ DE LUNCH
Een grote aubergine in plakken snijden en
in boter braden. Roerei maken, op iedere
plak aubergine een kleine hoeveelheid
scheppen en oude geraspte kaas erover
heen strooien.
OVENSCHOTEL
Laag om laag in een vuurvaste schotel:
plakjes aubergine, plakjes tomaat, plakjes
hardgekookt ei, oude geraspte kaas. Nog
wat gesmolten boter erbij en de schotel
kan de oven in.
Ingez. door:
Mevr. C. SCHRÖDER-IJSSELSTEIN
RAUWE AUBERGINE
Benodigdheden: 1/2 aubergine (fijngesne
den), y2 klapper, 2 rode lomboks, 4 fijn
gesneden sjalotte-uitjes, citroensap (naar
smaak met water aangelengd), zout.
Bereiding: De klapper bakar en dan ras
pen. Vervolgens met de lombok en de uien
fijnstampen en daarna opbraden tot alles
geelbruin ziet. Citroensap en zout naar
smaak toevoegen tot zich een papje heeft
gevormd en dit over de rauwe aubergine
storten.
Ingez. door: CHRIS
"JOODS SPEK"
Een aubergine schillen en in dunne plakjes
snijden. Met wat zout bestrooien en een
half uurtje laten liggen. Daarna in droog
meel (trawebloem of rijstemeel) wentelen
en in hete olie bakken. De plakjes krijgen
dan een mooi croquant velletje en smaken
zalig!
_»llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllNllllllllllllllllllllllllllllllllllttlllllllllllllllllllllllllllllllllllWg
j Wie weet hoe wij hier in Holland I
j die heerlijke ongeevenaarde stroop
j soesoe kunnen maken? Van ver-
schillende zijden werd ons om het j
I recept gevraagd, maar wij weten het
niet. En U? 1
3lllllllllllllllllllllllllllilll!lllllll!IIIIIIIIKIIIIIIIIIIIIIIII!lllllll!llllllllllllllllllllllllllll]lllllli:ill!l!b'mill<»iïï
ALS VULLING in PASTEI TOETOEP
De aubergine schillen en in dobbelsteentjes
snijden. Even in de olie (of margarine)
bakken. Kan daarna als vulling in pastei
gebruikt worden en doet vooral in combi
natie met kippepastei sterk aan champig
nons denken.
Ook lekker is: de aubergine in zijn geheel
stomen en met fijn geprakte hardgekookte
eier-azijnsaus overgieten.
Ingez. door: Mevr. A. E. SIKMA
Tot slot volgen hier nog enkele vegetari
sche aubergine-recepten, waarvan de in
zendster hoopt, dat ze toch ook bij niet-
vegetariërs in de smaak zullen vallen.
SAté TERONG
(ter vervanging van saté babi)
Een terong in dobbelstenen snijden, 5
minuten bakken in (planten)margarine en
op smaak brengen met 1 eetlepel ketjap,
wat zout, peper en citroensap. Daarna aan
stokjes net als saté even panggang.
Heerlijk bij warme rijst met een sausje
van ketjap met fijngesneden lombok.
AUBERGINE als GEHAKT
Van 1 groot ei een ommelet bakken. Een
aubergine poffen, van de schil schrappen
en fijn hakken samen met de ommelet.
Kruiden met notemuskaat, peper en zout.
Vermengen met geklopt ei (één grote of
2 drietjes). Men kan dit vegetarische ge
hakt in margarine bakken in balletjes of,
na toevoeging van een beetje melk in de
oven bakken in een beboterde schaal. Dit
zelfde recept, dus met de melk en boven
dien een weinig kruidnagel, wordt na
1 uur au bain marie te zijn gekookt, een
heerlijke namaak paté voor de boterham.
AUBERGINE als GROENTE
De aubergine schillen en in lange repen
snijden. Dit moet vlug gebeuren, anders
wordt de aubergine bruin. Opzetten met
een weinig melk en een snufje zout. Als
groente bij de aardappelen presenteren met
hardgekookte eieren, notemuskaat en bo
tersaus of gesmolten margarine).
Ingez. door: VEGETARIëR
Wij hebben de Gordiaanse Knoop door
gehakt en hier is de uitslag van de prijs
vraag:
Hoofdprijs van f 100,
Mevr. C. W. Panhuyzen-Fraeyhoven, Den
nenlaan 40, Harderwijk.
Vijf prijzen van f 10,voor Recepten:
Mevr. H. L. Lastdrager, Marsdiepstraat
103, Den Helder,
A. d. M. Sarvaas, Sleedoornplantsoen 13,
Wageningen,
Mevr. D. Noordhoven, Casper Fagel-
straat 21, Hilversum,
Mrs. E. de Vries, 200 Oilier Ave, Quatre
Bornes, Mauritius,
Mevr. M. E. Gobus-Merkelbach, Parama
ribo.
Vijf prijzen van f 10,voor Tips:
Mevr. Th. v. Assendelft-Teunissen, Wes-
terhorn 7, Eelde (Dr.),
Mevr. J. N. v. Duim, Woonark "Kitty",
Jan Steenlaan 9, Warmond,
W. H. E. Tinga, 675 W. End Ave 2B,
New York 10025, New York, U.S.A.,
W. H. de Ridder, 868 East Coast Road,
Brown's Bay, Auckland, N. Zealand,
Mevr. Noordam-Weijgers, H. M. Dijklaan
33, Badhoevedorp.
De winnaressen en winnaars onze har
telijke gelukwensen. Dat de Goden Uw ge
hemelten eeuwig mogen strelenl
Aan de prijswinnaars in het buitenland
wordt verzocht ons mee te delen op welke
wijze over de prijs moet worden beschikt
(zenden via familie in Holland b.v.).
Nogmaals: dank UI
MAAR NU DIT VOOR ALLEMAAL!
Wij zijn met de uitslag niet tevreden.
Dat wil niet zeggen dat we de prijswinnaars
hun prijs niet gunnen; integendeel! Maar
we lopen met een naar gevoel rond dat
anderen de prijs niet gekregen hebben die
ze óók verdienden (we hadden er dertig
méér moeten uitloven, maar dan gaat onze
kas KABOEMS!).
U zult begrijpen waarom, als U wéét:
Over Smaak Valt Niet Te Twisten.
leder lid van het comité kreeg alle re
cepten en tips mee naar huis en mocht
een keus maken, plus voor elke prijs twee
extra, om bij eventuele meningsverschillen
elkaar toch te vinden via een tweede keus.
Let nu op!
Alle leden kwamen met een andere keus
voor de dag, zodat we practisch het hele
pakket "onuitgekozen" terug kregen! Zelfs
de "extra's" overlapten elkaar niet!
Het werd tenslotte een Gordiaanse Knoop
van smaakverschillen, die weken en weken
duurde! Bij de tweede test kwam Mevr.
Panhuyzen uit de pan - pardon, uit de bus,
Heerlijk! Eindelijk één. Die werd meteen
hoofdprijswinnares met toch wel meer dan
één bijval.
En toen "de rest".
Nu bleek een andere moeilijkheid:
Onze eigen smaak veranderde bij elke
lezing!
U kent dat gevoel wel: vandaag heeft
Uw maag behoefte aan vis en morgen aan
groenten en overmorgen aan vlees; op de
een of andere geheimzinnige manier be
stuurt dat Uw onderbewustzijn en vandaag
het bewustzijn. Alle drie dagen kiest U
iets anders (tot zelfs ngiler!). Daar had
den we nóg mee te kampen. En tot heden
denk ik aan het stokvisgerecht van die
dame in Italië en nog een paar andere
recepten, die me doen watertanden.
Maar goed. De knoop is doorgehakt.
De recepten en tips van de prijswinnaars
komen in de volgende nummers en van alle
inzendingen samen maken we de keuken
kalender van dit jaar. BESTEL HAAR! Na
dere aankondigingen volgen.
In het volgende nummer beuken we ook
alvast door naar de volgende keukenkalen
der die alwéér heel bijzonder zijn zal.
En weer prijzenl Let op! Let OP! Tot ziens!
15