DE KEUKENKALENDER PRIJSVRAAG 1001 avonturen met de soetil Onze vraag om auberginerecepten in de Tong Tong van 30 augustus heeft resultaat gehad. Graag geven wij aan onze Myana- lezeressen (en lezers) door wat ons aan recepten werd toegestuurd. RATATOUILLE Benodigdheden (voor 2 personen): 2 uien, 1 knoflookpitje, sambal (n. smaak), 1 grote of 2 kleine paprika's, 1 grote au bergine, 4 tomaten. Bereiding: De fijngesneden uitjes en knof look fruiten, dan de sambal en de in kleine stukjes gesneden (pitten en zaadlijsten er uit halen) paprika's toevoegen. Dan de in stukjes gesneden aubergine en het laatst de tomaten erbij doen. Wanneer de tomaten zacht zijn en zich een sausje heeft gevormd is het gerecht klaar. Extra lekker wordt het wanneer U er nog een blik gehaktballetjes aan toevoegt, een laagje aardappelpuree erboven op doet en in een vuurvaste schotel in de oven een bruin korstje laat krijgen. VOOR BIJ DE LUNCH Een grote aubergine in plakken snijden en in boter braden. Roerei maken, op iedere plak aubergine een kleine hoeveelheid scheppen en oude geraspte kaas erover heen strooien. OVENSCHOTEL Laag om laag in een vuurvaste schotel: plakjes aubergine, plakjes tomaat, plakjes hardgekookt ei, oude geraspte kaas. Nog wat gesmolten boter erbij en de schotel kan de oven in. Ingez. door: Mevr. C. SCHRÖDER-IJSSELSTEIN RAUWE AUBERGINE Benodigdheden: 1/2 aubergine (fijngesne den), y2 klapper, 2 rode lomboks, 4 fijn gesneden sjalotte-uitjes, citroensap (naar smaak met water aangelengd), zout. Bereiding: De klapper bakar en dan ras pen. Vervolgens met de lombok en de uien fijnstampen en daarna opbraden tot alles geelbruin ziet. Citroensap en zout naar smaak toevoegen tot zich een papje heeft gevormd en dit over de rauwe aubergine storten. Ingez. door: CHRIS "JOODS SPEK" Een aubergine schillen en in dunne plakjes snijden. Met wat zout bestrooien en een half uurtje laten liggen. Daarna in droog meel (trawebloem of rijstemeel) wentelen en in hete olie bakken. De plakjes krijgen dan een mooi croquant velletje en smaken zalig! _»llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllNllllllllllllllllllllllllllllllllllttlllllllllllllllllllllllllllllllllllWg j Wie weet hoe wij hier in Holland I j die heerlijke ongeevenaarde stroop j soesoe kunnen maken? Van ver- schillende zijden werd ons om het j I recept gevraagd, maar wij weten het niet. En U? 1 3lllllllllllllllllllllllllllilll!lllllll!IIIIIIIIKIIIIIIIIIIIIIIII!lllllll!llllllllllllllllllllllllllll]lllllli:ill!l!b'mill<»iïï ALS VULLING in PASTEI TOETOEP De aubergine schillen en in dobbelsteentjes snijden. Even in de olie (of margarine) bakken. Kan daarna als vulling in pastei gebruikt worden en doet vooral in combi natie met kippepastei sterk aan champig nons denken. Ook lekker is: de aubergine in zijn geheel stomen en met fijn geprakte hardgekookte eier-azijnsaus overgieten. Ingez. door: Mevr. A. E. SIKMA Tot slot volgen hier nog enkele vegetari sche aubergine-recepten, waarvan de in zendster hoopt, dat ze toch ook bij niet- vegetariërs in de smaak zullen vallen. SAté TERONG (ter vervanging van saté babi) Een terong in dobbelstenen snijden, 5 minuten bakken in (planten)margarine en op smaak brengen met 1 eetlepel ketjap, wat zout, peper en citroensap. Daarna aan stokjes net als saté even panggang. Heerlijk bij warme rijst met een sausje van ketjap met fijngesneden lombok. AUBERGINE als GEHAKT Van 1 groot ei een ommelet bakken. Een aubergine poffen, van de schil schrappen en fijn hakken samen met de ommelet. Kruiden met notemuskaat, peper en zout. Vermengen met geklopt ei (één grote of 2 drietjes). Men kan dit vegetarische ge hakt in margarine bakken in balletjes of, na toevoeging van een beetje melk in de oven bakken in een beboterde schaal. Dit zelfde recept, dus met de melk en boven dien een weinig kruidnagel, wordt na 1 uur au bain marie te zijn gekookt, een heerlijke namaak paté voor de boterham. AUBERGINE als GROENTE De aubergine schillen en in lange repen snijden. Dit moet vlug gebeuren, anders wordt de aubergine bruin. Opzetten met een weinig melk en een snufje zout. Als groente bij de aardappelen presenteren met hardgekookte eieren, notemuskaat en bo tersaus of gesmolten margarine). Ingez. door: VEGETARIëR Wij hebben de Gordiaanse Knoop door gehakt en hier is de uitslag van de prijs vraag: Hoofdprijs van f 100, Mevr. C. W. Panhuyzen-Fraeyhoven, Den nenlaan 40, Harderwijk. Vijf prijzen van f 10,voor Recepten: Mevr. H. L. Lastdrager, Marsdiepstraat 103, Den Helder, A. d. M. Sarvaas, Sleedoornplantsoen 13, Wageningen, Mevr. D. Noordhoven, Casper Fagel- straat 21, Hilversum, Mrs. E. de Vries, 200 Oilier Ave, Quatre Bornes, Mauritius, Mevr. M. E. Gobus-Merkelbach, Parama ribo. Vijf prijzen van f 10,voor Tips: Mevr. Th. v. Assendelft-Teunissen, Wes- terhorn 7, Eelde (Dr.), Mevr. J. N. v. Duim, Woonark "Kitty", Jan Steenlaan 9, Warmond, W. H. E. Tinga, 675 W. End Ave 2B, New York 10025, New York, U.S.A., W. H. de Ridder, 868 East Coast Road, Brown's Bay, Auckland, N. Zealand, Mevr. Noordam-Weijgers, H. M. Dijklaan 33, Badhoevedorp. De winnaressen en winnaars onze har telijke gelukwensen. Dat de Goden Uw ge hemelten eeuwig mogen strelenl Aan de prijswinnaars in het buitenland wordt verzocht ons mee te delen op welke wijze over de prijs moet worden beschikt (zenden via familie in Holland b.v.). Nogmaals: dank UI MAAR NU DIT VOOR ALLEMAAL! Wij zijn met de uitslag niet tevreden. Dat wil niet zeggen dat we de prijswinnaars hun prijs niet gunnen; integendeel! Maar we lopen met een naar gevoel rond dat anderen de prijs niet gekregen hebben die ze óók verdienden (we hadden er dertig méér moeten uitloven, maar dan gaat onze kas KABOEMS!). U zult begrijpen waarom, als U wéét: Over Smaak Valt Niet Te Twisten. leder lid van het comité kreeg alle re cepten en tips mee naar huis en mocht een keus maken, plus voor elke prijs twee extra, om bij eventuele meningsverschillen elkaar toch te vinden via een tweede keus. Let nu op! Alle leden kwamen met een andere keus voor de dag, zodat we practisch het hele pakket "onuitgekozen" terug kregen! Zelfs de "extra's" overlapten elkaar niet! Het werd tenslotte een Gordiaanse Knoop van smaakverschillen, die weken en weken duurde! Bij de tweede test kwam Mevr. Panhuyzen uit de pan - pardon, uit de bus, Heerlijk! Eindelijk één. Die werd meteen hoofdprijswinnares met toch wel meer dan één bijval. En toen "de rest". Nu bleek een andere moeilijkheid: Onze eigen smaak veranderde bij elke lezing! U kent dat gevoel wel: vandaag heeft Uw maag behoefte aan vis en morgen aan groenten en overmorgen aan vlees; op de een of andere geheimzinnige manier be stuurt dat Uw onderbewustzijn en vandaag het bewustzijn. Alle drie dagen kiest U iets anders (tot zelfs ngiler!). Daar had den we nóg mee te kampen. En tot heden denk ik aan het stokvisgerecht van die dame in Italië en nog een paar andere recepten, die me doen watertanden. Maar goed. De knoop is doorgehakt. De recepten en tips van de prijswinnaars komen in de volgende nummers en van alle inzendingen samen maken we de keuken kalender van dit jaar. BESTEL HAAR! Na dere aankondigingen volgen. In het volgende nummer beuken we ook alvast door naar de volgende keukenkalen der die alwéér heel bijzonder zijn zal. En weer prijzenl Let op! Let OP! Tot ziens! 15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1966 | | pagina 15